Pomohli jste s námi víc než 3 milionům Ukrajinců a Ukrajinek, vzkazují české organizace. Dárci jim přispěli na pomoc víc než 7 miliard korun.

Ve čtvrtek 22. února 2024 si 66 českých nevládních organizací připomíná druhé výročí od začátku války na Ukrajině, která se brání za cenu vysokých ztrát na životech i majetku. Naši pomoc v celkové hodnotě cca 7 miliard korun za uplynulé dva roky získaly víc než tři miliony Ukrajinců a Ukrajinek.

Ruská invaze na Ukrajinu vyvolala mezi českou veřejností mimořádnou vlnu solidarity. Čeští občané přispěli ve veřejných sbírkách 3 miliardy 167 milionů korun, velcí institucionální donoři dali na pomoc zasažené zemi minimálně dalších 3,5 miliard korun.

Celý článek

Jaký byl rok 2023 v ČSAP a co nás čeká v roce 2024?

V uplynulém roce 2023 se Česká společnost AIDS pomoc po hektickém covidovém období vrátila k preventivní, sociální a zdravotní činnosti v oblasti HIV. S koncem covidu souvisí i ztráta dodatečných příjmů z této činnosti a tím i možnost nezávislého dofinancování aktivit spolku. V kombinaci s vysokou inflací a klesající finanční podporou ze strany státu a některých samospráv to mělo za následek omezení provozu některých činností, zejména v oblasti testování na HIV a dalších infekcí. Na 2 měsíce v roce jsme uzavřeli všechny naše ordinace - a přesto jsme historicky otestovali rekordní počet lidí – přes 16 tisíc. Vděčíme za to dlouho budované důvěře v anonymní a bezplatné služby.

Celý článek

10 tipů pro lepší sexuální zdraví

Světová zdravotnická organizace definuje zdraví jako „stav fyzické, emocionální, duševní a sociální pohody ve vztahu k sexualitě; není to pouze nepřítomnost nemoci, dysfunkce nebo slabosti. Sexuální zdraví vyžaduje pozitivní a respektující přístup k sexualitě a sexuálním vztahům stejně tak jako možnost mít potěšení a bezpečnou sexuální zkušenost bez donucování, diskriminace a násilí.“ Své sexuální zdraví můžete zlepšit bezpočtem způsobů, počínaje celkovým zdravím a pohodou. Zde jsou některé z tipů, jak navýšit sexuální energii.

Celý článek

Českobudějovický CheckPoint na nové adrese

CheckPoint České společnosti AIDS pomoc v Českých Budějovicích, se přestěhovala na novou adresu. Od 11. ledna 2024 nás najdete na třídě 28. října 1312/16, kde vám budeme nadále poskytovat anonymní a bezplatné testování na HIV, syfilis, hepatitidu B a C. Otevírací doba zůstává stejná: každý čtvrtek od 15 do 18 hodin. Těšíme se na vás v našich nových prostorách.

Celý článek

Studie o sexuálním chování mužů, kteří mají sex s muži (EMIS 2023/2024)

Evropský internetový průzkum u mužů, kteří mají sex s muži - The European Men Who Have Sex with Men Internet Survey (EMIS) je anonymní on-line průzkum, jehož cílem je shromáždit informace sexuálním zdraví gayů, bisexuálů a dalších mužů, kteří mají sex s muži (MSM) jako východisko pro preventivní programy v této oblasti. Průzkum probíhá ve většině evropských zemí. Jednou z hlavních výhod studie je možnost vyplnit dotazník v kterémkoli z úředních jazyků Evropského hospodářského prostoru (EHP). Účast ve studii je dobrovolná. EMIS je společný projekt komunitních, akademických a vládních partnerů v celé Evropě.

Celý článek

Světový den boje proti AIDS, 1. 12. 2023 - přijďte se už 29. 11. 2023 svézt osvětovou tramvají, podpořte sbírku Červená stužka

1. prosinec 2023 - Světový den AIDS. Den, kdy si připomínáme oběti AIDS a vyjadřujeme podporu lidem žijícím s HIV. Osvěta v oblasti HIV a boj proti stigmatizaci lidí žijících s HIV zůstávají nadále klíčovými kroky v boji s HIV. Proto i v letošním roce vyjedou osvětové tramvaje v Praze, Plzni, Ostravě, a to už ve středu, 29. listopadu.

Celý článek

EVROPSKÝ TÝDEN TESTOVÁNÍ 2023

20.11. – 27.11. 2023

U příležitosti preventivního projektu Evropský týden testování 2023 připravila Česká společnost AIDS pomoc, z.s. i letos rozšíření svých služeb. Dům Světla navyšuje kapacitu anonymního testování a venerologická ambulance bude k dispozici zájemcům o testování na více pohlavních infekcí.

Celý článek

Nemocný banán pozná každý. HIV ale vidět není. Testuj se včas, testuj se dnes.

V rámci Evropského týdne testování HIV a žloutenky proběhne v pátek, 24. 11. 2023, před budovou Hlavního nádraží v Praze testovací den. Zájemci se mohou přijít otestovat na HIV, žloutenku typu B a C a syfilis. Celodenní akci pořádá společnost Gilead Sciences s.r.o. ve spolupráci s Českou společností AIDS pomoc. Anonymní a bezplatné testování bude probíhat od 8:00 do 20:00. Před provedením rychlotestu proběhne odborné předtestové poradenství se zdravotnickým personálem. Neváhejte a přijďte se otestovat!

Celý článek

Úspěšné partnerství ČSAP a IFMSA

Začátkem října uspořádala Lékařská fakulta Masarykovi univerzity v Brně Safe RUN, běh pro zdraví zaměřený na podporu onkologických pacientek v rámci World Go day. Na akci se kromě jiných partnerů společně podílely také IFMSA Brno (organizace pro studenty medicíny) a Česká společnost AIDS pomoc. ČSAP v rámci akce nabídla možnost bezplatného a anonymního testování na HIV, syfilis a žloutenku typu B a C. Celkem se přišlo otestovat 51 lidí.

Celý článek

Setkání s Českou společností ADIS pomoc na Prague Pride

V sobotu, 12. 8. 23, se ještě před příchodem duhového průvodu na Letnou, konalo v našem testovacím stanu neformální společenské setkání zástupců ČSAP a naši příznivců, partnerů a dalších významných hostů.

Celý článek

Během týdne Prague Pride 2023 se do stanů České společnosti AIDS pomoc přišlo otestovat přes 2689 lidí na HIV a další pohlavně přenosné nemoci

V Praze během festivalového týdne Prague Pride navštívilo mobilní testovací místa České společnosti AIDS pomoc celkem 2689 lidí, což je vůbec nejvíce za celou historii testování na Prague Pride (například v roce 2022 to bylo 2412 klientů, roce 2021 1272, v roce 2020 1233 a v roce 2019 jen 861 lidí).

Celý článek

Doba festivalů je tu - zvažte očkování proti mpox

Ministerstvo zdravotnictví dalo na doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO), Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí a doporučení expertního panelu Evropské komise a zpřístupňuje preventivní očkování osobám ve vyšším riziku nákazy infekcí mpox (dříve opičí neštovice).

Celý článek

Mezinárodní vzpomínkový den na oběti AIDS - 21. května 2023, běh Fun&Run

Vzpomínáme – Bojujeme – Žijeme navzdory HIV

Vyběhněte s námi ve stejný den proti homofobii na FUN&RUN 2023

Každý rok třetí květnovou neděli, letos 21. května, vzpomínáme na oběti nemoci AIDS – International AIDS Candleling Memorial Day. Celý svět, a také Česká republika, si oběti AIDS připomíná Světlem pro AIDS. V České republice se letos rozsvítí několik významných budov v Praze. Červené světlo se opět stane nejenom připomínkou obětí AIDS, ale hlavně upozorněním, že HIV je stále velkým problémem a závažné onemocnění. Ve stejný den se také koná letošní běh Fun&Run 2023. Můžete tak s námi vyběhnout proti homofobii a na podporu pražského Domu světla České společnosti AIDS pomoc a podporu online LGBT+ poradny Sbarvouven.cz.

Celý článek

Hledáme sociálního pracovník/pracovnici programu Bydlení především

Pro program Bydlení především hledáme vhodného pracovníka nebo pracovnici na pozici sociální pracovník/pracovnice.

Případné odpovědi na náš inzerát prosím zasílejte výhradně prostřednictvím systému teamio zde.

Celý článek

S jakými drogami se dnes můžete setkat ve společnosti? 2. díl - konopné látky

2. díl - konopné látky

V druhém dílu seriál o drogách, na které můžeme běžně narazit ve společnosti, se věnujeme konopným látkám. Jak už jsme uváděli v prvním dílu, naším cílem není nabádat k užívání drog. Ale chceme abyste věděli, co děláte a jakým nepříjemnostem a problémům můžete čelit.

Celý článek

JEDNOTKA INTENZIVNÍHO ŽIVOTA - dokumentární film režisérky Adély Komrzý

Pozvánka na projekci filmu a diskuzi

JEDNOTKA INTENZIVNÍHO ŽIVOTA - dokumentární film režisérky Adély Komrzý

Následuje diskuze s MUDr. Ondřejem Kopeckým, primářem Kliniky paliativní medicíny, VFN Praha

Celý článek

Imunitní systém využívá dvoustupňové ověření v obraně před HIV

Tento objev může přinést novou metodu léčby infekce HIV, zatímco odkrývá roli imunitního systému u jiných onemocnění. Lidský virus imunodeficience 1, neboli HIV-1, je známý pro svou schopnost obcházet imunitní systém. Vědci ve Výzkumu Scripps odhalili, jak vrozený imunitní systém, první obranná linie těla pro rychlou obranu při napadení cizími útočníky, detekuje HIV-1, a to i v malých koncentracích.

Celý článek

Očkování proti mpox (dříve známé pod názvem opičí neštovice)

Vzhledem k aktuální epidemii mpox vydalo ministerstvo zdravotnictví rozhodnutí, ve kterém dočasně povoluje distribuci a aplikaci neregistrovaného přípravku JYNNEOS v podobě injekční suspenze.

Celý článek

„V první chvíli jsem si stanovil jen jeden cíl, a to, abych až budu jednou končit, nepředával ČSAP v horším stavu, než byla v době, kdy jsem se stal předsedou,“ říká Petr Kalla

Novým předsedou České společnosti AIDS pomoc se v květnu 2022 stal Petr Kalla. Co Petra vedlo k rozhodnutí tuto pozici přijmout a jaké jsou jeho ambice v této roli jsme vyzvídali v krátkém rozhovoru.

Celý článek

Česká společnost AIDS pomoc ve spolupráci s Krajskou nemocnicí Liberec otevírá nový pevný checkpoint v Liberci

Nové testovací centrum s poradnou začne fungovat 12. 1. 2023 v prostorách ambulance infekčního oddělení Krajské nemocnice Liberec, na adrese Husova 357/10, Liberec, budova K. Centrum se zaměří především na poradenství a testování HIV. V případě potřeby je možné požádat také o testy na syfilis a žloutenku typu B a C. Veškeré testy v tomto centru jsou anonymní a bezplatné.

Celý článek

Společnost GSK x ViiV Healthcare spolu s partnery připravila osvětovou kampaň na téma destigmatizace lidí žijících s HIV/AIDS

HIV infekce je stále vážné a chronické onemocnění, na které se již vzhledem k účinné léčbě nemusí umírat. Tato infekce je však stále opředena předsudky a HIV pozitivní pacienti se setkávají se stigmatizací. Proto společnost GSK x ViiV Healthcare ve spolupráci s Českou společností AIDS pomoc, a za podpory Nadace BigBoard a hlavního města Prahy, připravila kampaň zaměřenou na osvětu týkající se HIV.

Celý článek

Ovlivňuje PrEP užívaný v těhotenství děti?

Podle výzkumu prezentovaného na 24. Mezinárodní AIDS konferenci v Montrealu se u dětí narozených matkám, které v těhotenství užívaly pre-expoziční profylaxi (PrEP), neobjevují rozdíly v růstu a vývoji nervové soustavy ve srovnání s dětmi, jejichž matky v těhotenství HIV preventivní pilulky neužívaly.

Celý článek

Česká společnost AIDS pomoc slaví 33 let

6. prosince 2022 slavíme 33. výročí od založení občanského sdružení „Společnost AIDS pomoc“. Co jsme za těch 33 let dokázali?

Celý článek

Světový den AIDS 1. 12. 2022, Svezte se osvětovou tramvají, podpořte sbírku Červená stužka

1. prosinec 2022 - Světový den AIDS. Den, kdy si připomínáme oběti AIDS a vyjadřujeme podporu lidem žijícím s HIV. V letošním roce, po dvouleté přestávce způsobené epidemií covid-19, v Praze, Plzni, Ostravě a Liberci 1. 12. 2022 opět vyjedou osvětové tramvaje. Osvěta v oblasti HIV a boj proti stigmatizaci lidí žijících s HIV zůstávají i nadále klíčové kroky v boji s HIV.

Celý článek

Post-expozičně podávaný doxycyklin redukuje výskyt pohlavně přenosných infekcí

Nový výzkum uvádí, že muži mající sex s muži se mohou po nechráněném sexu vyhnout nákaze kapavkou, chlamydiemi nebo syfilis použitím jedné dávky antibiotika doxycyklin.

Dr. Annie Luetkemeyer z Kalifornské univerzity v San Franciscu uvedla, že mezi 327 účastníky, kteří užívali pre-expoziční profylaxi (PrEP), aby se nenakazili HIV, se vyskytly sexuálně přenosné infekce (STI) v 32 % a ve skupině těch, kteří užívali doxycyklin jako post-expoziční profylaxi (PEP), se infekce vyskytla v 11 %.

Celý článek

V Anglii zvažují zavedení Descovy jako PrEP

V návrhu aktualizace opatření navrhuje Národní zdravotní služba Anglie (NHS England) úhradu užití tenofoviru alafenamidu/emtricitabinu (TAF/FTC), kombinované pilulky prodávané jako Descovy, vyráběné Gilead Science, pro PrEP „druhé linie“. Zajistilo by to výběr ze dvou PrEP pilulek – doposud je jedinou PrEP proplácenou pilulkou v Anglii tenofovir disoproxil fumarát/emtricitabine (TDF/FTC).

Celý článek

V červnu 2022 přibylo v ČR dalších 31 HIV pozitivních pacientů, za první pololetí 2022 je to již 151 případů

Podle statistik Národní referenční laboratoře pro HIV Státního zdravotního ústavu přibylo za první pololetí roku 2022 v České republice 151 HIV pozitivních pacientů. Za červen 2022 přibylo 31 nových případů, v květnu 2022 to bylo 35 HIV případů (občané ČR a rezidenti). Pokud budou i v druhém pololetí přibývat nové HIV případy stejnou rychlostí, pak za rok 2022 můžeme očekávat okolo 300 nových pacientů žijících s HIV. Tento nárůst by byl nejvyšší od roku 2016, kdy bylo diagnostikováno 286 případů, do té doby nejvíce v historii Česka. Uvedená statistika reprezentuje pouze občany ČR a rezidenty. Nejsou v ní zahrnutí cizinci přicházející do ČR.

Celý článek

Během týden Prague Pride 2022 se do stanů přišlo otestovat přes 2400 lidí

V Praze během festivalového týdne Prague Pride navštívilo mobilní testovací místa České společnosti AIDS pomoc celkem 2412 lidí, což je vůbec nejvíce za celou historii testování na Prague Pride (například v roce 2021 to bylo 1272 lidí, v roce 2020 to bylo 1233 a v roce 2019 jen 861 lidí). Testování probíhalo ve stanech na Střeleckém ostrově a v sobotu v Pride Parku na Letné. Zdravotníci provedli 2397 testů na HIV, 2056 na syfilis, 454 na žloutenku typu B a 1900 na žloutenku typu C. Celkem tedy terénní laboratoře vyhodnotily 6807 testů. V Pride Parku na Letné se v sobotu otestovalo rekordních 794 lidí. Na Střeleckém ostrově i na Letné fungovala také mobilní venerologická ordinace, kterou v průběhu týdne navštívily desítky klientů.

Celý článek

Hledáme lektory/lektorky pro besedy o HIV/AIDS na školách

Jste z jižní Moravy, baví vás přednášet a trávit čas s mladými lidmi? Zapojte se s námi do besed o HIV/AIDS pro žáky středních a základních škol a staňte se naším lektorem/lektorkou.

Celý článek

Prague Pride 2022, vezměte zdraví do svých rukou! Přijďte se otestovat na HIV a navštivte naši venerologickou poradnu!

Vyrážíte na Prague Pride? Tak se stavte také na testy na HIV a pobavit se s našimi odborníky nejenom o HIV, ale také o dalších pohlavně přenosných nemocech. Na Střeleckém ostrově, v Pride Village, Vám bude k dispozici testovací stan a mobilní venerologická ordinace s PrEP poradnou České společnosti AIDS pomoc. Kromě běžných testů na HIV, syfilis a žloutenku B a C budeme schopni do hodiny vyšetřit také další pohlavně přenosné nemoci (kapavka, chlamydie). Letos budeme testovat také během průvodu Prague Pride na Letenské pláni.

Celý článek

Otevřeli jsme nový HIV checkpoint v Plzni

Česká společnost AIDS pomoc ve spolupráci s Poliklinikou Plzeň – Bory otevřela nové HIV testovací centrum v Plzni

Nové testovací centrum s poradnou začalo fungovat 13. 7. 2022 přímo na Poliklinice Plzeň – Bory. Centrum se zaměřuje především na poradenství a testování HIV. V případě potřeby je možné požádat také o testy na syfilis a žloutenku typu B a C. Veškeré testy v tomto centru jsou anonymní a bezplatné.

Celý článek

Cukrovka 2. typu snižuje fyzickou výkonnost u HIV+ i HIV- mužů

Díky úspěšné antiretrovirové léčbě populace lidí žijících s HIV postupně stárne. Jejich zdravotní rizika – jako jsou nemoci srdce a cév a cukrovka 2. typu – narůstají. Tým výzkumníků ve velkých amerických městech sledoval zdraví mužů s i bez HIV po několik dekád. Poslední analýza této průběžné studie zahrnovala data 2 240 mužů, z nichž přibližně polovina měla HIV (1 170 HIV pozitivních osob). Výzkumníci zjistili, že přibližně stejný podíl mužů (cca 7 %) měl 2. typ diabetu bez ohledu na HIV status. Výzkumníci také zjistili, že stálá přítomnost vysokých hladin cukru je spojena se zvýšeným rizikem poklesu fyzických funkcí – sníženou svalovou silou a sníženou rychlostí chůze.

Celý článek

Aktuální informace k výskytu opičích neštovic

Mezilidský přenos opičích neštovic není snadný. K přenosu z člověka na člověka dochází úzkým kontaktem s infekčním materiálem pocházejícím z kožních lézí infikované osoby, prostřednictvím respiračních kapének při dlouhodobém kontaktu tváří v tvář, prostřednictvím kontaminovaných předmětů a ploch a k přenosu dochází také během pohlavního styku.

Celý článek

Mezinárodní vzpomínkový den na oběti AIDS - 15. květen 2022

Vzpomínáme – Bojujeme – Žijeme navzdory HIV

Každý rok třetí květnovou neděli, letos 15. května, vzpomínáme na oběti nemoci AIDS – International AIDS Candlelight Memorial Day. Celý svět, a také Česká a Slovenská republika, si oběti AIDS připomíná Světlem pro AIDS. V České republice se letos rozsvítí budovy v Praze, Plzni a Ostravě. Červené světlo se opět stane nejenom připomínkou obětí AIDS, ale hlavně upozorněním, že HIV je stále velkým problémem. O to větším, že se v době covidu na ostatní nemoci často zapomínalo, a bohužel také díky válce na Ukrajině, kde dnes lidé žijící s HIV čelí nedostatku léků i péče. Na Slovensku probíhá iniciativa Světlo pro AIDS pod záštitou sdružení Dom svetla Slovensko.

Celý článek

Počet odhalených případů HIV za loňský rok klesl o 7 procent

Podle statistik Národní referenční laboratoře pro HIV Státního zdravotního ústavu přibylo za dvanáct měsíců roku 2021 v České republice celkem 233 lidí žijících s HIV. Jenom za prosinec 2021 přibylo 21 nových případů. V porovnání s rokem 2020 (251 nových případů) bylo odhaleno o 18 případů méně. Je to tedy pokles o 7 procent. V Česku tak k dnešnímu dni žije 4074 lidí s HIV (občané ČR a rezidenti).

Celý článek

Zemřel David Stuart, průkopník rozvoje služeb pro uživatele chemsexu

Zemřel David Stuart, průkopník rozvoje služeb pro uživatele chemsexu. Byl to neúnavný aktivista, skvělý řečník, inspirativní učitel a laskavý kolega.

David je autorem několika harm reduction materiálů pro české uživatele chemsexu.Dokázal podpořit jako kolega a mentor i z opačného konce světa. Je pro nás čest, že jsme s ním mohli spolupracovat.

R.I.P. David Stuart

https://bit.ly/Zemrel_David_Stuart

Celý článek

České verze komunitních zpráv ze studie EMIS-2017

Přinášíme vám český překlad tří komunitních zpráv z mezinárodní studie EMIS-2017. EMIS-2017 je největší mezinárodní a vícejazyčné studie o gayích, bisexuálech a mužích majících sex s muži (MSM), na níž jste se možná podíleli svými odpověďmi a za což vám patří velký dík!

Celý článek

Provoz testovacích CheckPointů na přelomu roku 2021/2022

Vážení klienti a klientky, v období vánočních a novoročních svátků bude omezen provoz všech CheckPointů České společnosti AIDS pomoc, z.s. V období od 24.12.2021 do 9.1.2022 v našich CheckPointech netestujeme. Výjimkou je CheckPoint Ústí nad Labem, kde bude provoz zahájen již 5.1.2021. Na Slovensku Dom svetla Slovensko, o.z. bude poslední testování realizovat 17.12.2021 a provoz opět zahájí 7.1.2022.

Celý článek

1. prosinec - Světový den AIDS

1. prosinec 2021 - Světový den AIDS. Den, kdy si připomínáme oběti AIDS a vyjadřujeme podporu lidem žijícím s HIV. Statistiky Státního zdravotního ústavu uvádí, že ke konci října 2021 bylo v České republice diagnostikováno 4 034 HIV pozitivních osob (4 536 včetně cizinců). Za říjen tedy přibylo 12 případů. I po 40 letech od oznámení prvních případů AIDS stále dochází ke stigmatizaci lidí žijících s HIV. A to i přes to, že díky pokroku v moderní léčbě je dnes HIV pozitivní člověk, který dosáhne nedetekovatelné virové nálože neinfekční a nemůže přenést virus na svého sexuálního partnera. I proto jsme se v letošním roce rozhodli uskutečnili největší osvětovou kampaň zaměřenou na testování na HIV za posledních 10 let. Současně jsme spolu se společnostmi SAP a IBM v České republice odstartovali iniciativu #wrokingpositively.

Celý článek

Světový den boje proti AIDS v Ostravě 1.12.2021

Ostravské organizace působící na poli prevence HIV/AIDS spojí tradičně své síly a uspořádají ve středu 1. 12. 2021 při příležitosti World AIDS Day sérii akcí. Lidé se budou moci bezplatně a anonymně otestovat na HIV před obchodním centrem Forum Nová Karolina Ostrava a Breda & Weinstein v Opavě. Více o tématu HIV a AIDS se mohou zájemci dozvědět v připraveném informačním stánku IFMSA v prostorech OC Nová Karolina a v rámci online kampaně mediků, která podpoří i sbírku na podporu činností České společnosti AIDS pomoc, z.s.

Celý článek

V červenci 2021 přibylo v ČR dalších 21 HIV pozitivních pacientů

Podle statistik Národní referenční laboratoře pro HIV Státního zdravotního ústavu přibylo za sedm měsíců roku 2021 v České republice celkem 149 HIV pozitivních pacientů. Jenom za červenec 2021 přibylo 21 nových případů. V uplynulém měsíci (srpen 2021) udělala Česká společnost AIDS pomoc rekordní počet anonymních testů ve své historii. Celkem bylo na všech pracovištích a v terénu ve stanech a 4 sanitkách otestováno 2027 lidí na HIV, syfilis a žloutenku typu B a C.

Celý článek

Během Prague Pride 2021 se nechaly stovky lidí otestovat na HIV, syfilis a žloutenky B a C

V Praze během festivalového týdne Prague Pride navštívilo testovací místa České společnosti AIDS pomoc celkem 1272 lidí, tedy podobný počet jako předchozí rok (v roce 2020 to bylo 1233 a v roce 2019 pak 861 lidí). Testování probíhalo ve stanech na Střeleckém ostrově a v Karlínských kasárnách a také tradičně v Domě světla České společnosti AIDS pomoc. Zdravotníci provedli 1266 testů na HIV, 1130 na syfilis a 443 na žloutenku typu B a 1115 na žloutenku typu C. Celkem tedy terénní i smluvní laboratoře vyhodnotily 3954 testů.

Celý článek

Chcete vzít zdraví do svých rukou? Skočte na naše mobilní venero na Prague Pride!

Chcete chránit sebe i ostatní, a přitom si užít sex beze strachu? Přijďte za námi na Prague Pride do mobilní venerologické ordinace v Pride Village na Střeleckém ostrově!

Možná jste zjistili, že sexuální výchova ve školách úplně nestačí. Internet je plný informací, ale které jsou ty správné. Navíc, není jen tak se na citlivé téma někoho zeptat. Hlavně koho? Kamaráda? Nebo jít k doktorovi do ordinace, aby to rázem všichni věděli? Neváhejte a vyražte za námi na Střelák. Náš odborník se s vámi pobaví o sexuálním zdraví, sexuálně přenosných nemocech a samozřejmě jak se účinně chránit. Řeč přijde určitě i na chemsex.

Celý článek

Letos do května přibylo v ČR 106 HIV+ pacientů, podle odhadů je v ČR 500 až 600 lidí, kteří o své nákaze virem HIV nevědí

Podle statistik Národní referenční laboratoře pro HIV Státního zdravotního ústavu přibylo od ledna 2021 do konce května 2021 v České republice 106 HIV pozitivních pacientů. V porovnání s loňským rokem je to za stejné období nárůst o 11 případů. Do konce května 2021 se celkově nakazilo 3947 lidí, u 740 z nich se rozvinul AIDS a 344 lidí zemřelo. Podle modelu vývoje HIV pandemie je v Česku odhadem 500 až 600 lidí, kteří o své HIV diagnóze nevědí.

Celý článek

Poslouchejte podcast ŽIVOT+

Spustili jsme první díl podcastu ŽIVOT+, který je nejenom o HIV a pro HIV+, ale pro všechny.

Rozebírá témata a situace, které s HIV často zdánlivě nesouvisí. Život+ si zkrátka rád posvítí na témata, která jsou někdy pochmurná, často na hraně, a ještě častěji na témata, která přináší sám život. Podcast Život+ je tu pro všechny, kteří aspoň jednou v životě vstoupili na tenký led.

Kromě HIV budeme odhalovat a diskutovat i kontroverzní a citlivá témata, na která se možná bojíte zeptat. Témata jako je chemsex, drogy, prostituce. Budeme se věnovat psychickému zdraví, vyvážené stravě, zdravému pohybu. Zaměříme se zkrátka na to, co přináší sám ŽIVOT. A těšit se můžete i na rozhovory se zajímavými osobnostmi a trochu lifestylu.

Celý článek

Za duben přibylo v Česku 29 HIV pozitivních případů, v porovnání s dubnem 2020 se jedná o výrazný nárůst o 18 případů

Statistiky Národní referenční laboratoře pro HIV Státního zdravotního ústavu uvádí, že za první měsíc druhého čtvrtletí (04/21) přibylo v České republice již 29 případů HIV pozitivních. V porovnání s dubnem 2020 je to o 18 případů více, tehdy bylo diagnostikováno jen 11 případů. Celkově se do konce dubna 2021 nakazilo 3921 lidí, u 735 z nich se rozvinulo onemocnění AIDS a 338 lidí zemřelo.

Celý článek

Změny váhy a metabolismu po změně léčby z tenofoviru disoproxilu fumarátu na tenofovir alafenamid u osob žijících s HIV

Antiretrovirová léčba (ART) využívající tenofovir se stala léčbou první linie ve většině léčebných doporučení. Ve srovnání s tenofovirem disoproxil fumarátem (TDF) má tenofovir alafenamid (TAF) příznivý a bezpečný profil co se týče ledvin a kostí, ale zůstávají obavy z metabolických komplikací.

Celý článek

Druhý pacient na světě se vyléčil z infekce HIV

Věděli jste, že se vyléčil další pacient nakažený virem HIV?

Celý článek

Vědcům se povedlo prozkoumat nový dílek skládačky infekce HIV

Vědci Evropské laboratoře molekulární biologie (EMBL) Heidelberg a Infektologického centra v Univerzitní nemocnici v Heidelbergu poprvé uspěli ve zobrazení HIV během transportu do jádra napadené buňky.

Celý článek

HIV kriminalizace během roku 2020: pokračují případy kriminalizace, ale objevují se také právní pokroky

HIV Justice Network. Nedávný bulletin HIV Justice Network obsahuje následující shrnutí vývoje během roku 2020.

Celý článek

Nový výzkum ukazuje možné zacílení léků proti HIV

Člověk má ohromný mnohovrstevnatý obranný systém, který nás chrání před virovými infekcemi. Lepší pochopení tohoto obranného systému a triků, které viry užívají k jeho obejití, mohou otevřít nové cesty pro léčbu virových infekcí a dalších možných nemocí.

Celý článek

Čím léčíme v Česku III.

Až na zcela ojedinělé případy, kdy došlo k uzdravení dvou pacientů po transplantaci kostní dřeně kvůli nádorovému onemocnění, považujme infekci HIV za nevyléčitelné onemocnění.

Celý článek

Je třeba udělat další krok ke zrovnoprávnění HIV pozitivních

O projektu ČSAP směřujícímu k odstranění diskriminace lidí s HIV v pojišťovnictví jsme hovořili s Martinem Černým, manažerem projektu, a právníkem Jakubem Tomšejem.

Celý článek

Přístup k životnímu pojištění: Jak HIV ovlivňuje pojistitelnost?

Díky současnému pokroku v antiretrovirové léčbě je předpokládaná délka života osoby žijící s HIV téměř totožná s délkou života osoby HIV negativní. Obdobně tomu je i s kvalitou života. Je však pokrok medicíny zohledňován v praxi českých pojišťoven při poskytování pojišťovacích produktů? Přinášíme Vám shrnutí základních aspektů pojistitelnosti lidí žijících s HIV.

Celý článek

16. květen 2021, mezinárodní vzpomínkový den na oběti AIDS

Vzpomínáme – Bojujeme – Žijeme navzdory HIV

Každoročně třetí květnovou neděli, letos 16. května, vzpomínáme na oběti nemoci AIDS – International AIDS Candlelight Memorial Day. Celý svět, a také Česká a Slovenská republika, si oběti AIDS připomíná Světlem pro AIDS. V České republice se letos rozsvítí budovy v Praze, Brně, Olomouci, Zlíně, Děčíně, Ústí nad Labem, Chrudimi a Plzni, na Slovensku v Bratislavě. Červené světlo se stane nejenom připomínkou obětí AIDS, ale hlavně upozorněním, že HIV je stále velkým problémem, i když jsme na něj v posledním covidovém roce možná zapomněli. Na Slovensku probíhá iniciativa Světlo pro AIDS pod záštitou sdružení Dom svetla Slovensko.

Celý článek

Většina pracovišť znovu testuje

V roce 2021 jsme otevřeli většinu naších testovacích checkpointů. Testujeme HIV, syfilis a hepatitidy B a C. Uzavřené pobočky zůstaly v Brně, Olomouci a Bratislavě. Před vyšetřením se již není potřeba objednávat na konkrétní termín - výjimkou je Ostrava, kde je nutné si i nadále objednat. Upozorňujeme, že pokud dojde k zhoršení situace, mohou být jednotlivá regionální pracoviště kvůli nákaze náhle uzavřena.

Celý článek

Setkání špičkových světových odborníků zaměřené na léčbu HIV pacientů opět v České republice

1. prosince si připomínáme světový den AIDS. Společnost GSK/ViiV Healthcare na toto aktuální téma připravila pro českou i mezinárodní odbornou veřejnost ve spolupráci s prof. José Gatellem a prof. Jürgenem Rockstrohem sympozium věnované novým trendům v léčbě HIV. Vzhledem k současné pandemické situaci setkání proběhlo prostřednictvím webináře a zúčastnili se ho přední lékaři z Německa, Španělska, Polska, Rakouska a České republiky. Jeho tématem byla také léčba HIV v době koronavirové pandemie a dopady COVID-19 na zdraví HIV pozitivních pacientů.

Celý článek

V Evropě roste počet lidí, kteří neví, že jsou HIV pozitivní. Zásadní je udržet dostupné preventivní služby.

Praha, 29. listopadu 2020 – Každý pátý HIV pozitivní v České republice o své infekci neví, protože nebyl otestován, 40 % HIV pozitivních je pak diagnostikováno v pozdním stádiu infekce. Pandemie COVID-19 může situaci ještě více zhoršit. V jejím důsledku bylo v tomto roce omezeno testování na HIV a zhoršila se i dostupnost pre-expoziční profylaxe, která je součástí komplexního souboru metod prevence přenosu HIV.

Celý článek

Světový den boje proti AIDS v Ostravě

Ostravské organizace působící na poli prevence HIV/AIDS spojí tradičně své síly i v tomto náročném období a uspořádají v úterý 1. 12. 2020 při příležitosti World Aids Day sérii akcí. Lidé se budou moci bezplatně a anonymně otestovat na HIV před obchodním centrem Forum Nová Karolina Ostrava. Více o tématu HIV a AIDS se mohou zájemci dozvědět v rámci online kampaně mediků, která podpoří i sbírku na podporu činností České společnosti AIDS pomoc, z.s.

Celý článek

Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě obnovuje činnost poraden HIV

Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě (ZUOVA) obnovuje provoz poraden HIV v Ostravě, Opavě, Olomouci, Zlíně a Vsetíně od pondělí 23.11.2020. Tyto poradny byly od října dočasně uzavřeny z důvodu respektování celostátních opatření proti COVID-19.

Celý článek

AIDS a koronakrize: Strach z obou infekcí je překvapivě stejný

Fóbie, hypochondrie, paranoia: rovněž v 80. letech měla pandemie AIDS za následek psychické poruchy. Psychoanalytik Hans-Jürgen Wirth během současné koronakrize rozpoznává stejné vzorce chování v populaci.

Na infekci zemřelo podle odhadů kolem 770.000 osob, zhruba 1,7 milionů se nově infikovalo, vir má celkem 37,9 milionů lidí. To jsou čísla za rok 2018 a samozřejmě není řeč o koronaviru, ale o HIV a nemoci AIDS. Ta se rozšířila v 80. letech a zpočátku představovala téměř rozsudek smrti.

Celý článek

Úprava provozní doby HIV CheckPointů

Vzhledem k epidemiologické situaci dochází k úpravě provozu CheckPointů České společnosti AIDS pomoc, z.s. Ideálně si předem vyplňte předtestový dotazník, abyste v našem zařízení minimalizovali čas svého pobytu. V Praze je nutné na návštěvu objednat on-line. Checkpoint Ústí nad Labem zůstává v provozu v nezměněném režimu. Mimo provoz jsou regionální CheckPointy: Brno, Ostrava, Olomouc, Ústí nad Orlicí, Hradec Králové, Teplice, České Budějovice, Slovensko / CheckPoint Bratislava

Celý článek

Střípky z Prague Pride 2020

43% nárůst v testování na HIV. Česká společnost AIDS pomoc (ČSAP) v letošním roce nabízela testování v rámci festivalu Prague Pride. Testovalo se od pondělí do soboty v Pride Village na Střeleckém ostrově, od pondělí do pátku v Pride Cinema v Kasárnách v Karlíně a v sobotu ve Žlutých lázních. V letošním roce se nechalo během týdne Prague Pride otestovat zatím nejvíce lidí na HIV, syfilis a žloutenku typu B a C za historii tohoto festivalu. V Praze navštívilo testovací místa celkem 1233 lidí (v roce 2019 to bylo 861). Na testovacích místech bylo provedeno 1232 testů na HIV, 993 na syfilis a 428 na žloutenku typu B a 958 na žloutenku typu C. Celkem terénní laboratoře vyhodnotily 3611 testů. A to přesto, že se nekonal průvod Prahou, ani následný festivalový program na Letné.

Celý článek

Ceny bePROUD jsou rozdány

V zahradě Švédského velvyslanectví v Praze byly rozdány ceny bePROUD za rok 2019. Jedná se o jedno z nejprestižnějších ocenění v LGBT komunitě, které se konalo již po deváté. Ocenění jsou rozdělena do tří kategorií – počin roku (ocenění události, která v uplynulém roce přispěla ke zlepšení povědomí o LGBT+ lidech, pomohla dobrému jménu komunity, nebo zlepšila život LGBT+ lidem), mediální cenu (pro osobu/osoby či organizaci, která v uplynulém roce pozitivně vyobrazila či ztvárnila život LGBT+ osob) a cenu za celoživotní přínos (tuto cenu získávají ti, kteří svými postoji a činy dlouhodobě pomáhali či stále pomáhají zlepšit povědomí o LGBT+ lidech, nebo usilují o zlepšení jejich práv v naší zemi i v zahraničí).

Celý článek

Volná pracovní pozice zdravotník/zdravotní sestra

Hledáme nového kolegu na pozici zdravotník/zdravotní sestra. Pokud jsi zručný/á při odběrech, rozumíš si s pacienty, nevadí ti cestovat ani nepravidelná pracovní doba a hledáš práci v netradičním zdravotnickém zařízení i v terénu, pak jsi možná na správném místě.

Celý článek

V letošním roce se nechalo během týdne Prague Pride otestovat zatím nejvíce lidí na HIV, syfilis a žloutenku typu B a C za historii tohoto festivalu

V Praze navštívilo testovací místa České společnosti AIDS pomoc celkem 1233 lidí (v roce 2019 to bylo 861). Na testovacích místech bylo provedeno 1232 testů na HIV, 993 na syfilis a 428 na žloutenku typu B a 958 na žloutenku typu C. Celkem tedy terénní laboratoře vyhodnotily 3611 testů. A to přesto, že se nekonal průvod Prahou, ani následný festivalový program na Letné, kde tradičně probíhá testování ve velkokapacitním stanu pro desítky lidí. Letošní testování se podařilo díky velkému nasazení personálu z celé republiky a souběžnému testování na několika festivalových místech.

Celý článek

Možné změny mobilního testování v souvislosti s COVID-19

Upozorňujeme, že některé testovací sanitky mohou být z důvodu zhoršující se epidemiologické situace COVID-19 zrušeny. Sledujte proto aktuální informace na našem webu a seznam mobilních testovacích míst zde. Děkujeme za pochopení.

Celý článek

Opustila nás MUDr. Eva Jílková, garantka teplické poradny

S lítostí oznamujeme, že nás ve středu 3. 6., po statečném boji se dvěma nepřízněmi osudu, ve věku 64 let opustila paní doktorka Eva Jílková.

Celý článek

Injekční PrEP s dlouhým účinkem je za dveřmi!

Společnost ViiV Healthcare nedávno zastavila klinickou studii, která sledovala účinnost injekčně podané pre-expoziční profylaxe (PrEP) s dlouhodobým účinkem. Zatímco většina klinických studií končí kvůli malé účinnosti testované účinné látky, v tomto případě šlo o opačné zjištění – injekční PrEP s dlouhodobým účinkem fungoval výrazně lépe než PrEP podávaný denně v tabletách.

Celý článek

Obnovili jsme anonymní bezplatné testování HIV

Obnovili jsme testování ve standardních ordinačních hodinách ve všech našich HIV CheckPointech. Výjimkou je ostravské pracoviště, které je přesunuto do jiné ordinace v budově. Zde bude pokračovat testování na objednání (čas a jméno), protože provozní doba se bude v některé týdny měnit. Na testování v Ostravě se proto musíte objednat prostřednictvím formuláře na konci předtestového on-line dotazníku. Checkpoint v Bratislavě obnoví provoz od 5.6. Ordinační hodiny CheckPointů naleznete na www.hiv-testovani.cz. Nezapomeňte před testováním vyplnit předtestový dotazník na www.hiv-pomoc.cz.

Podle dostupných informací obnoví běžný provoz od 18.5. i státní HIV poradny všech zdravotních ústavů a další pracoviště.

Celý článek

U španělských zdravotníků zkouší kombinaci PrEP s hydroxychlorochinem jako prevenci před COVID-19

Ve Španělsku zahájili studii EPICOS, která je zaměřená na prevenci onemocnění COVID-19. Hlavním cílem studie je zjistit, zda před infekcí chrání užívání léků emtricitabine/tenofovir (užívané při pre-expoziční profylaxi – PrEP) a nízké dávky hydroxychlorochinu. Účastníky rozsáhlé studie jsou zdravotníci, kteří čelí nákaze v první linii.

Základní myšlenka provést studii navazuje na laboratorní zjištění, že kombinace PrEP působí proti SARS-CoV-2, a také na hlášení menšího počtu případů onemocnění COVID-19 mezi HIV pozitivními užívajícími antiretrovirotika (ART).

Celý článek

Pomozte nám lépe pomáhat a odměníme vás!

Nejen, že nám z České společnosti AIDS pomoc můžete pomoci zlepšit nastavení našich služeb pro vás a vaše blízké či přátele a my vám za to budeme velmi vděčni, ale ještě vás i odměníme!

Celý článek

Spolupráce s kolegy z Norska

Na konci listopadu minulého roku tým pracovníků ČSAP navštívil norské zdravotnické organizace v rámci projektu fondů EHP. Setkali se s kolegy z Helseutvalget, která se zaměřuje na zdraví LGBT+ komunity a z kliniky Olafia, která je vedoucí institucí na poli prevence HIV a to pomocí pre-expoziční profylaxe (PrEP).

Celý článek

DESATERO sexu v koronakrizi - sex může být pořád sexy

Všichni po celém světě se vyrovnáváme s životem v realitě, kde řádí nový koronavirus, který způsobuje onemocnění COVID-19, provázené respiratorními potížemi jako je kašel, teplota, ve vážnějších případech obtížné dýchání. Zatím není jasné, jestli se COVID-19 přenáší sexuálně, ale i člověk bez symptomů může vir snadno přenášet na ostatní kašláním, kýcháním, líbáním/slinou a přímým fyzickým kontaktem (až na vzdálenost dva metry). Touha, sex a potěšení jsou přirozené lidské emoce a potřeby. Podle toho, co o novém viru víme teď, fyzická distance je jednou z hlavních cest jak zpomalit nebo zastavit přenos COVID-19. To má značný vliv na na způsob, kterým přemýšlíme o sexu, sexuálním zdraví a bezpečí.

Celý článek

Vyběhneme s homofóbií! Jen o něco později.

Epidemie nového koronaviru zasáhla do všech částí společenského života a nejinak je tomu i u 10. ročníku běhu Fun & Run, který se měl konat 17. 5. 2020 a který se překládá na 6. 9. 2020. Vůbec nic si z toho ale nedělejte, aspoň máte více času na přípravu.

Na procházky a kondiční pobyt v přírodě, tedy ani na běh nejvýše ve dvou lidech, se aktuální restrikce nevztahují. I tak ale při trénování myslete na své zdraví a pokud se pohybujete v místě, kde se vyskytuje více osob, mějte zakrytá ústa a nos. Od úterý 7. 4. 2020 je povoleno individuálně sportovat na venkovních sportovištích. Běh nebo jízda na kole v lese jsou možné i bez roušek.

Celý článek

Jak mít sex v době koronaviru? Nejrizikovější je zřejmě líbání

Infekce COVID-19 nepatří mezi pohlavně přenosné choroby, avšak k nákaze může při intimním kontaktu dojít. Samo o sobě to ale neznamená, že by bylo nutné vzdát se svého sexuálního života. Sex se může v tomto náročném období stát nástrojem, jak zvládat stres spojený s omezením obvyklých aktivit a strachem z dopadů pandemie. Rizikové v tomto období mohou být zejména náhodné známosti, u kterých je obtížné ověřit nejen jejich sexuální minulost.

Celý článek

Obnovujeme testování HIV pro akutní případy. PrEPPointy pracují v omezeném režimu.

V Ústí nad Labem je místní CheckPoint/PrEPPoint v provozu bez omezení a bez objednání - prosíme o přípravu vyplněním předtestového dotazníku na www.hiv-pomoc.cz. V Checkpointech: Praha - Dům světla, Olomouc, Teplice, Ústí n. Orlicí a Č. Budějovice testujeme pouze při objednání na jméno a stanovený čas. Objednání je možné na konci před-testového dotazníku na www.hiv-pomoc.cz. Ostatní regionální CheckPointy (Hradec Králové, Brno, Ostrava, Bratislava) zůstávají uzavřeny. PrEPPoint v Praze obsluhuje rovněž pouze objednané a neodkladné případy.

Celý článek

Webinář o HIV pro studenty

Česká společnost AIDS pomoc pro školy a jejich žáky a studenty od 14 let, tedy žáky 8. a 9. tříd základních škol a studenty středních škol, pravidelně připravuje webináře zaměřené na problematiku HIV a AIDS.

Vzhledem k současné situaci jsme se rozhodli tyto Webináře otevřít všem jednotlivcům, kteří mají zájem dozvědět se více o HIV a AIDS. Není tedy nutné, aby se hlásily celé třídy, ale v případě zájmu o téma se mohou přihlásit jednotlivý žáci a studenti, jejich rodiče, učitelé.

Celý článek

Do odvolání zavřely HIV poradny SZU a českého ZU

Z rozhodnutí ředitele Státního zdravotního ústavu je po dobu trvání nouzového stavu pozastaven provoz HIV poraden Státního zdravotního ústavu. (Praha, Brno, Jihlava, Hodonín).

Až do odvolání jsou také uzavřeny poradny HIV (včetně očkováních center) a odběrová místa provozované Zdravotním ústavem se sídlem v Ústí nad Labem (Praha 2 – Dittrichova, Praha 8 – Sokolovská, Benešov, Kladno, Kolín, Příbram, Ústí nad Labem, Chomutov, Most, Karlovy Vary, Sokolov, Plzeň, Klatovy, České Budějovice, Hradec Králové, Liberec, Pardubice, Teplice a Ústí nad Orlicí. V případě potřeby, a pro informaci, jak získat výsledky, se obraťte na zákaznickou linku 844 06 06 06 (Po – Pá 8:00 – 17:00). Tam se dozvíte kontaktní pracoviště, kde budou výsledky sděleny. Další informace na www.zuusti.cz

Doplněná informace: poradny budou opětovně otevřeny od 18.5.2020.

Celý článek

Zdravotní ústav Ostrava dočasně uzavírá své moravské HIV poradny

Od pátku 13.3.2020 Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě dočasně pozastavuje provoz HIV poraden v Ostravě, Opavě, Olomouci, Zlíně a Vsetíně jako reakci na vyhlášená opatření proti COVID-19. Důvodem je prevence šíření koronaviru. Předpokládaná doba uzavření poraden HIV je 1 měsíc. Termín zprovoznění poraden HIV bude včas oznámen podle vývoje situace COVID-19. V naléhavých případech prosím kontaktujte linku: (+420 734 366 661).

Doplněná informace: poradny budou opětovně otevřeny od 18.5.2020.

Celý článek

Otevření PrEP pointu

Česká společnost AIDS pomoc otevřela 10. 3. 2020 v Domě světla v Praze PrEP Point. Jedná se o venerologickou ordinaci, která se zaměřuje na konzultace a vyšetření zájemců o užívání preexpoziční profylaxe (PrEP). Pokud klient absolvuje všechna potřebná vyšetření, PrEP mu v naší ordinaci také předepíšeme. Preexpoziční profylaxe (PrEP) je lék pro HIV- osoby, který pomáhá snížit riziko infekce virem HIV a spolu s použitím prezervativu nabízí velmi účinnou ochranu.

Celý článek

Důležitá informace pro klienty

Prosíme všechny klienty,

kteří mají kašel, dýchací obtíže, zvýšenou teplotu, horečku, aby odložili návštěvu našich testovacích ChceckPointů na dobu, kdy budou plně zdraví.

Celý článek

Testují implantát PrEP. Účinnost by mohla vydržet i rok.

Implantát obsahující nový antiretrovirus by mohl poskytnout trvalé hladiny léku dostatečné k prevenci infekce HIV po dobu více než jednoho roku, uvedl Dr. Randolph Matthews na 10. mezinárodní konferenci AIDS o HIV Science (IAS 2019) v Mexico City. PrEP by se tak neužíval formou polykání pilulek, ale uvolňoval by se do těla z implantátu.

Celý článek

V Evropě a USA bylo spuštěno testování vakcíny proti HIV. Česko nakonec do studie nebylo zařazeno.

Zkoušky potenciální vakcíny proti HIV začali koncem roku 2019 v některých pečlivě vybraných státech Evropy a USA. Uvedl to ředitel Národního ústavu pro alergie a infekční choroby USA doktor Antony Fauci. Firma Johnson & Johnson zahájí studii, v jejímž průběhu bude přibližně 3800 mužů naočkováno vakcínou proti HIV. Očkování u každého jednotlivce bude rozděleno do 4 návštěv, v jejichž průběhu bude klientům podáno celkem šest injekcí s vakcínou. Cílem potenciální vakcíny je zaměřit se na více kmenů HIV, které v lidském těle rychle mutují.

Celý článek

Praha se zapojí do boje o ukončení epidemie AIDS

Praha bude společně s dalšími městy z celého světa usilovat o ukončení epidemie AIDS. Připojí se k iniciativě Fast-Track Cities, která je formulována v tzv. pařížské deklaraci. Zastupitelé hlavního města záměr schválili. Završily se tak několikaleté snahy České společnosti AIDS pomoc a Prague Pride, které za pomoci partnerských organizací z Vídně motivovali Prahu k přistoupení k iniciativě. Vídeň je partnerským městem Prahy a ta přistoupila k síti přede dvěma roky.

Celý článek

Nový HIV checkpoint v Brně podpořila primátorka města

Česká společnost AIDS pomoc ve spolupráci s Fakultní nemocnicí Brno otevřela 28. listopadu nové HIV testovací centrum pro Brno a Jihomoravský kraj HIV checkpoint se zaměří především na poradenství a testování HIV. V případě potřeby bude možné požádat také o testy na syfilis a žloutenku typu B a C. Veškeré testy v tomto centru budou anonymní a bezplatné. Otevřeno bude každý čtvrtek od 15 do 18 hodin přímo v pavilónu B v prostorách kliniky infekčních chorob Fakultní nemocnice Brno v Bohunicích.

Celý článek

Ministr zdravotnictví v mobilním checkpointu propagoval dostupnost testování HIV

Při zahájení Evropského testovacího týdne na HIV a žloutenku se před budovou ministerstva zdravotnictví nechal na HIV otestovat v mobilním checkpointu České společnosti AIDS pomoc i současný ministr Adam Vojtěch. Vstalo se tak v pondělí 25. listopadu. Ministr si vyzkoušel jednoduchost, rychlost, vstřícnost a bezbariérovost našeho HIV testování, které finančně podporuje i jeho rezort. Testování HIV kromě ministra následně využili novináři a úředníci. Díky pravidelným živým vstupům ČT24 se přišli otestovat také občané, kteří se o testování dozvěděli v televizi.

Celý článek

Svezte se HIV preventivní linkou tramvají, autobusem nebo trolejbusem

Neděle, 1. 12. 2019, je Světový den boje proti AIDS. České společnosti AIDS pomoc se i letos podařilo do aktivit k tomuto dni zapojit dopravní podniky několika českých a moravských měst. Preventivní tramvaje, autobusy a trolejbus vyjedou tentokrát již ve čtvrtek, 28. 11. 2019. Preventivní linkou se cestující mohou svézt v Praze, Plzni, Liberci, Českých Budějovicích, Teplicích, Brně, Olomouci, a Ostravě.

Celý článek

Česká společnost AIDS pomoc ve spolupráci s Fakultní nemocnicí Brno otevírá nové HIV testovací centrum pro Brno a Jihomoravský kraj

Nové testovací centrum s poradnou začne fungovat od 28. 11. 2019 přímo ve Fakultní nemocnici Brno v Bohunicích. Centrum se zaměří především na poradenství a testování HIV. V případě potřeby bude možné požádat také o testy na syfilis a žloutenku typu B a C. Veškeré testy v tomto centru budou anonymní a bezplatné.

Celý článek

Ordinační hodiny HIV poradny v Plzni během Evropského testovacího týdne HIV

Stejně jako každý rok i letos se Krajská hygienická stanice v Plzni zapojila do projektu Evropský testovací týden na HIV, který probíhá od 22.11.2019 do 29.11.2019. Otestovat se na protilátky HIV můžete pro předložení průkazu zdravotní pojišťovny zdarma.

Celý článek

Podpořte Červenou stužku v boji proti AIDS

Jako každoročně, také letos od poloviny listopadu do konce prosince proběhne veřejná sbírka Červená stužka určená na podporu boje proti HIV a AIDS. Sbírka probíhá u příležitosti Světového dne boje proti AIDS - 1. 12. 2019 - a Evropského týdne testování na HIV a žloutenku typu B a C, který startuje 22. 11. 2019. Červená stužka je symbolem solidarity s HIV pozitivními lidmi a nemocnými AIDS a symbolizuje boj proti HIV a AIDS.

Celý článek

V Česku prudce roste počet případů HIV. Země obsadila páté místo v celosvětovém žebříčku.

ČTK - Česká republika je za roky 2010 až 2018 zemí s pátým největším nárůstem počtu nově nakažených virem HIV, zvýšení činí 128 procent. Nelichotivý žebříček zveřejněný evropskou mutací portálu Politico vedou Filipíny (203 procent), následované Egyptem (196 procent), Madagaskarem (193 procent) a Černou Horou (129 procent). Na šestém místě za Českem skončilo Slovensko se 106 procenty.

Celý článek

Omezení provozu CheckPointu v pražském Domě světla a v regionálních CheckPointech 28.10.2019

Upozorňujeme, že 28.10.2019 je omezen provoz CheckPointu v pražském Domě světla a CheckPointu v Olomouci z důvodu státního svátku.

Celý článek

Od září posilujeme testování na HIV v Domě světla v Praze

Díky rostoucímu zájmu o testování na HIV v Domě světla v Praze se rozšiřují testovací dny ze současného pondělí a středy také na čtvrtek. Testování v Domě světla tak bude probíhat každé pondělí od 16:00 do 19:00, každou středu od 09:00 do 12:00 a nově také každý čtvrtek od 15:00 do 18:00 hodin. Ordinační hodiny jsou detailně uvedené níže. V případě potřeby je možné požádat také o testy na syfilis a žloutenku typu B a C.

Celý článek

Během týdne Prague Pride 2019 se nechalo otestovat celkem 861 lidí na různé infekce, celkem bylo provedeno 2308 testů

V letošním roce se nechalo během týdne Prague Pride otestovat nejvíce lidí od roku 2014, kdy Česká společnost AIDS pomoc začala terénní testování v rámci festivalu poskytovat. Celkem bylo provedeno 2308 testů u 861 lidí. Z toho bylo realizováno 852 testů na HIV, 748 na syfilis a 265 na žloutenku typu B a 443 na žloutenku typu C. Poprvé byl v Česku k mobilnímu testování využit laboratorní detekční přístroj GeneExpert, který byl vyvinut pro americkou armádu na zjišťování infekcí ve válečných podmínkách.

Celý článek

Testování během Prague Pride 2019 v Domě světla, na Střeleckém ostrově i ve velkém stanu na Letné

Jako každý rok i letos připravila Česká společnost AIDS pomoc ve spolupráci se spolkem Prague Pride testování na HIV a další infekce. Testování bude probíhat zdarma a anonymně každý den festivalu od pondělí do pátku na Střeleckém ostrově a v sobotu na Letné. Abychom svoje zdravotní služby co nejvíce přiblížili účastníkům festivalu, budeme testovat pomocí rychlotestů ve stanech. Samozřejmě tradičně bude otevřeno také v Domě světla v pondělí od 16 do 19 hodin a ve středu od 9 do 12 hodin. Zde probíhají laboratorní testy s výsledkem následující pondělí.

Celý článek

Petice na podporu rovného přístupu k obětem diskriminace

Vyjádřete nesouhlas se současnou podobou antidiskriminačního zákona, který nezaručuje všem obětem diskriminace stejné procesní možnosti při odstranění diskriminačního jednání a dle našeho názoru ani dostatečné prostředky ochrany.

Celý článek

Prasknul kondom. Neúspěšně žádal PEP. Je HIV pozitivní.

Myslíme to s prevencí HIV vážně? V květnu se na nás obrátil David (jde o smyšlené jméno), čerstvě diagnostikovaný HIV pozitivní gay. Z jeho příběhu vyplynulo, že přibližně před 2-3 měsíci mu při análním sexu s partnerem praskl kondom. Protože David byl při sexu v pasívní pozici a neznal HIV status svého partnera, uvědomil si možné zdravotní riziko. Jako poučený člověk, který věděl o PEP, se obrátil na nejbližší HIV centrum s žádostí o předepsání profylaxe. Službu konající lékař riziko nákazy vyhodnotil jako nízké a PEP Davidovi nepředepsal. U Davida se během měsíce objevily příznaky primoinfekce, následné testy prokázaly čerstvou nákazu HIV.

Celý článek

Kapavka se může šířit i líbáním

Výzkumníci z Centra sexuálního zdraví v Melbourne (MSHC) zjistili, že kapavka se může šířit orálním sexem a dokonce i líbáním. Výzkum byl publikován v posledním čísle časopisu Sexually Transferred Infections pod názvem „Líbání může být důležitým a zanedbávaným rizikovým faktorem pro orofaryngeální kapavku: průřezová studie u mužů, majících sex s muži.“

Celý článek

Zaznamenáno druhé selhání PrEP v Austrálii

Naprosto v šoku se ocitl muž ze Sydney, který se nakazil virem HIV, přestože užíval PrEP. U Stevena Spencera (27) byl v prosinci 2018 diagnostikován virus HIV, přestože užíval preventivní profylaxi (PrEP) před a po sexuálních setkáních a to v souladu s radami lékařů. Steven PrEP užíval v režimu „na vyžádání“, tedy nikoliv pravidelně každý den, ale jen v případě rizikové situace. Pravděpodobnost takovéto nákazy je velmi vzácná. PrEP po celém světe užívá přibližně půl milionu lidí a jejich spolehlivost je při správném užívání více než 99%.

Celý článek

Konečně finančně dostupný PrEP v českých lékárnách

Za 1100 korun je ve všech českých lékárnách k dispozici PrEP. Cena klesla z cenového rozmezí 8 000 Kč za generické přípravky, ale originál Truvady přišel zákazníky v některých lékárnách až na 14 000 korun. Cenu srazil Státní ústav pro kontrolu léčiv, který stanovil maximální úhradovou cenu těchto léků na 1106 korun.

Celý článek

Další studie potvrzuje, že riziko přenosu HIV u pozitivních gayů na léčbě je nulové

Další důkaz, že užívání HIV antiretrovirotik zabrání přenosu viru na sexuální partnery. Studie téměř tisíce gay párů v Lancetu nezaregistrovala jediný případ přenosu za uplynulých 8 let. A to díky léčbě, která zredukovala hladinu HIV v těle na velmi nízkou úroveň. „Nedetekovatelný = nepřenosný“ to je základní znalost každého člověka zabývajícího se HIV, říkají experti.

Celý článek

Odborník: ČR úspěšně brání šíření infekcí mezi uživateli drog

Česko patří v EU k zemím s nejmenším výskytem infekcí mezi lidmi, kteří užívají drogy. Šíření žloutenky či viru HIV pomáhá úspěšně bránit výměna stříkaček a rozvinutá síť protidrogových center. Novinářům to v Praze při představení výsledků Evropské zprávy o drogách řekl zástupce Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA) Lucas Wiessing. Ministerstvo zdravotnictví letos dotace na protidrogovou prevenci seškrtalo z loňských 42,7 milionu korun na 30,5 milionu. Centra to kritizují.

Celý článek

Po roce jsou opět sanitky na testování HIV v terénu, konečně zase i na Moravě

Letos i lidé v menších městech na Moravě mohou využít možnosti zajít na HIV rychlotest do sanitek České společnosti AIDS pomoc. Posádku sanitek tvoří zkušeností pracovníci našich regionálních checkpointů z Ostravy a Olomouce. Cílem mobilních testovacích míst je umožnit testování na HIV a syfilis lidem, kteří nemohou nebo nechtějí z jakýchkoliv důvodů požádat o testy svého lékaře. Testy jsou anonymní, zdarma a výsledky na počkání. Každému testu musí předcházet předtestové poradenství, které s Vámi uskuteční poradce nebo ho můžete předchystat on-line na adrese www.hiv-testovani.cz/chcitest. Nezapomeňte si však poznačit svůj kód a zapamatovat Vámi zvolený PIN.

Celý článek

Virus HIV a senioři

Délka aktivního života seniorů se neustále prodlužuje. Tedy ani lidé v pokročilejším věku dnes nebývají nutně ochuzeni o partnerský život, intimitu a sex. V této souvislosti se ovšem možná trochu pozapomíná, že sex v každém věku, tedy i tom pozdějším, je spojený s riziky onemocnění venerickými, sexem přenosnými nemocemi.

Připomeňme, že mezi nejčastěji se vyskytující sexuálně přenosné choroby patří syfilis, kapavka, chlamydie, herpes či některé typy hepatitidy (žloutenka). Tyto nemoci ovšem nyní ponecháme stranou, protože informace o nich jsou běžně dostupné a je schopen je podat každý lékař. V tomto článku se chceme zaměřit na virus HIV (virus lidské imunitní nedostatečnosti) a nemoc jím způsobovanou, tedy AIDS (syndrom získaného selhání imunity).

Nechceme nikoho nepatřičně strašit. Nakazit se virem HIV, není až tak snadné, jak vysvětlíme v dalším textu. Od začátku sledování v roce 1985 se v našich zemích nakazilo cca 3500 lidí, což není relativně až tak mnoho. Na druhou stranu byla nemoc AIDS, tedy pokročilé stádium nákazy HIV, nedávno zjištěna u více než 70letého seniora. Přitom, kdyby tento pacient dostal ve správný čas správnou diagnózu, nemusela se při dnešních možnostech léčby u něho nemoc AIDS vůbec rozvinout.

Celý článek

Průzkum Agentury Evropské unie pro základní práva - „LGBTI Průzkum II“

Zapojte se do druhé vlny evropského průzkumu leseb, gayů, bisexuální, transgender a intersexuálních osob a také nebinárních osob a jiných genderově nekonformních lidí. Cílem tohoto průzkumu je získat odpovědi od kohokoliv, kdo se považuje za LGBTI osobu, dosáhl věku alespoň 15 let a žije v Evropské unii, Srbsku nebo Severní Makedonii.

Celý článek

Světlo pro AIDS 2019: Svítili jsme červeně

Na neděli 19. května 2019 připadnul 36. ročník mezinárodního dne Světla pro AIDS (International AIDS Candlelight Memorial). Organizace i jednotlivci po celém světě si připomněli přátele, příbuzné a partnery, které ztratili v souvislosti s infekcí HIV a onemocněním AIDS. Jako každý rok, i letos je tento den spojen s preventivními aktivitami, které mají zvýšit povědomí o této infekci a onemocnění. Letošní ústředním tématem je zintenzivnění boje za zdraví a práva.

Celý článek

Světlo pro AIDS 2019: Zintenzivnění boje za zdraví a za práva!

Na neděli 19. května 2019 připadne 36. ročník mezinárodního dne Světla pro AIDS (International AIDS Candlelight Memorial). Organizace i jednotlivci po celém světě vzpomenou na přátele, příbuzné a partnery, které ztratili v souvislosti s infekcí HIV a onemocněním AIDS. Jako každý rok, i letos je tento den spojen s preventivními aktivitami, které mají zvýšit povědomí o této infekci a onemocnění. Letošní ústředním tématem je zintenzivnění boje za zdraví a práva.

Celý článek

Provoz testovacích CheckPointů během květnových svátků

Upozorňujeme zájemce o testování, že během květnových státních svátků 1. 5. a 8. 5. 2019 budou naše poradny v Praze a v Olomouci uzavřeny. Provoz ostatních poraden, které jsou otevřeny mimo státní svátky, není nijak omezen.

Děkujeme za pochopení.

Celý článek

Hlavní hygienička přišla na konferenci do Domu světla

V pátek 15. března 2019 se v pražském Domě světla konal seminář Stigma & HIV, který organizoval Queer Geography. Akce proběhla ve spolupráci s Českou společností AIDS pomoc, Zdravotním ústavem se sídlem v Ústí nad Labem a finanční podpory Velvyslanectví USA. Pozvaní odborníci se ve své práci s problematikou HIV pravidelně setkávají a/nebo významně ovlivňují veřejně-zdravotní politiky s ní související. Důležitým faktorem setkání byla účast hlavní hygieničky Mgr. Evy Gottvaldové a lékařů z HIV center. Primárním účelem jednání bylo stimulovat mezioborovou diskusi klíčových aktérů/aktérek nad tématy stigmatizace infekce HIV, osob žijících s HIV a/nebo gayů, bisexuálů a dalších mužů, kteří mají sex s muži (MSM).

Celý článek

Britové spojují sex a drogy nejčastěji, ukazuje studie

Největší průzkum „chemsexu“ ukazuje, že chemsex není omezen pouze na homosexuály. Toto zjištění může být důležité pro dobré cílení prevence. Lidé v Británii kombinují drogy a sex častěji, než kterýkoli jiný západní národ, ukazuje to zatím největší šetření na toto téma. Studie vychází z 22 000 odpovědí v Global Drugs Survey a je první, která se v takových detailech zabývá sexuálními preferencemi napříč různými skupinami. Provedla ji University College London.

Celý článek

Méně stigmatizace, více dat i komunitní přístup, to jsou výzvy pro zvládání HIV epidemie v Česku

Moralizování nad životy pacientů není cesta, přesto se stále promítá do péče o HIV pozitivní. I to ukázal workshop projektu Queer Geography: Stigma & HIV uspořádaný odborným spolkem Queer Geography, jehož cílem bylo propojit experty a expertky, kteří se ve své práci zabývají problematikou HIV/AIDS, a také ukázat prostor pro vzájemnou spolupráci mezi státními organizacemi, poskytovateli zdravotní péče a neziskovými organizacemi.

Celý článek

Vyběhni s homofobií! Zapoj se do FUN&RUN 2019

Letošní ročník charitativního běhu FUN&RUN se uskuteční v sobotu 18. května v pražských Letenských sadech. Poběží se trasy 5 a 10 km a budete při nich mít krásné výhledy na pražské panorama. Jako každý rok tak oslavíme Světový den boje proti homofobii, bifobii a transfobii #idahot, který připomíná rozhodnutí Světové zdravotnické organizace z roku 1990 odstranit homosexualitu ze seznamu nemocí. Den poté se bude konat akce Světlo pro AIDS, kdy budou v rámci vzpomínky na oběti nemoci HIV/AIDS nasvíceny vybrané budovy měst načerveno.

Celý článek

Kriminalizace HIV pozitivních brání účinné prevenci

Česká republika zaostává v prevenci šíření viru HIV. Jedním z důvodů je vysoká míra kriminalizace HIV pozitivních osob a rigidní přístup soudů. Jak tento stav změnit?

Celý článek

Nový HIV checkpoint pro oblast Orlickoústecka

ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Pro oblast Orlickoústecka v Pardubickém kraji otevře Česká společnost AIDS pomoc nový HIV checkpoint (HIV poradnu) v Ústí nad Orlicí. Otevření checkpointu umožnila spolupráce s Orlickoústeckou nemocnicí, v jejímž areálu bude naše pracoviště testovat prioritně na HIV, ale i na další infekce jako je syfilis nebo žloutenka B a C. Provoz checkpointu zahájíme ve čtvrtek 21. února v 15 hodin a testovat pak budeme pravidelně každý pracovní čtvrtek od 15 do 18 hodin. Testovací místo (checkpoint) najdete v Orlickoústecké nemocnici v pavilonu C (Neurologie - chirurgická ambulance) na adrese: Čs. armády 1076, Ústí nad Orlicí.

Celý článek

Vyzkoušejte si domácí HIV sebetest a získejte finanční odměnu

Národní referenční laboratoř Státního zdravotního ústavu v těchto týdnech zjišťuje, jak uživatelsky přívětivé a spolehlivé jsou domácí HIV krevní sebetesty, které lze v Česku koupit na dobírku poštou. Výzkum probíhá ve spolupráci s Českou společností AIDS pomoc a tak máte možnost si domácí HIV testy vyzkoušet v našem pražském checkpointu v Domě světla.

Celý článek

Vylepšujeme testování na syfilis a žloutenky B a C

V pražském Checkpointu v Domě světla se nám ve spolupráci se soukromou laboratoří podařilo vylepšit testování na infekce syfilis a žloutenky typu B a C. Již v průběhu roku 2018 jsme zavedli rychlotesty na tyto infekce. Od února jsme nově schopni tyto infekce testovat i ve spolupracující laboratoři.

Celý článek

LONDÝN - Nekonečně divoký, svobodný, nekonečně riskantní

“Jak je? Nechceš se potkat?” Grindr se může rozskočit, připojit se v centru Londýna znamená, že nejbližší profil bude jen pár metrů daleko. A pravděpodobně bude hledat sex. Seznamování se dávno přesunulo z barů v Soho nebo Vauxhallu do digitálního meziprostoru. Od roku 2006 do loňska ubylo v Londýně víc než 50% LGBT+ podniků. Kdo hledá někoho do postele, za pár minut ho na on-line aplikacích spolehlivě najde. Aniž by musel vytáhnout paty z domu, aniž by musel vynakládat energii a pokoušet se někoho sbalit.

Celý článek

Nově certifikáty HIV za 350 Kč, ale pouze v Praze

Máme výbornou zprávu pro všechny cestovatele potřebující certifikát o svém HIV statusu. Některé země stále vyžadují tato potvrzení, aby umožnily dlouhodobý pobyt na svém území nebo k udělení víza pro vstup. Díky spolupráci s novou laboratoří jsme schopni nabídnout certifikáty za 350 korun. Bohužel certifikáty jsme schopni zprostředkovat pouze v našem hlavním checkpointu v Domě světla v Praze. Ostatní checkpointy už certifikáty neposkytují.

Celý článek

Bezplatná linka AIDS pomoci odbavila vloni téměř 4500 dotazů

Na bezplatnou linku AIDS pomoci volalo v roce 2018 bezmála čtyři a půl tisíce lidí, tedy průměrně dvanáct lidí denně. Letos tato bezplatná nonstop linka s číslem 800 800 980 oslaví dvacet let provozu. Vznikla 11. srpna 1991 s cílem poskytnout veřejnosti základní informace o HIV a AIDS a zároveň poradenství HIV pozitivním lidem.

Celý článek

V Portugalsku byl potvrzen první nesexuální přenos HIV z otce na syna

HIV diagnóza byla u syna zjištěna ve věku čtyř let, nicméně odborníci se domnívají, že k přenosu došlo krátce po jeho narození. Přitom jeho matka je HIV negativní. Přenos HIV od otce na syna byl následně prokázán geneticky, fylogeneticky a sérologicky. V té době byl otec čerstvě nakažen (akutní HIV infekce s vysokou virovou náloží), zároveň byl infikován i syfilidou s vyrážkou a planými neštovicemi. Zřejmě v důsledku této nešťastné souhry okolností došlo k proniknutí dostatečného množství HIV do organismu jeho syna.

Celý článek

Upozornění na falešné poplašné zprávy (hoaxy) o nastražených injekčních jehlách

Možná jste již také zaznamenali na sociálních sítích nebo ve své e-mailové schránce zprávu týkající se varování před nastraženými jehlami infikovanými virem HIV. Jehly mají být zákeřně umístěny v sedačkách dopravních prostředků MHD, na bankomatech, v tankovacích pistolích u benzinových pump apod. Takové zprávy se na internetu šíří s menšími obměnami již několik let. Nyní tyto zprávy straší zejména na Moravě. Zprávy se nezakládají na pravdě, žádný takový případ není doložen. Navíc je přenos HIV takovým způsobem krajně nepravděpodobný.

Celý článek

Jaký byl rok 2018 z pohledu předsedy spolku Roberta Hejzáka

Uplynulý rok byl pro pracovníky a podporovatele České společnosti AIDS pomoc ve znamení mnoha úspěchů. Podařilo se nám posunout diskuzi o neinfekčnosti úspěšně léčených pacientů (U=U) mezi českými lékaři i veřejností, rozhoupali jsme stojaté vody kolem PrEPu (od Nového roku bude profylaxe dostupná v českých lékárnách za novou nižší cenu kolem 1100 Kč) a otevřeli jsme checkpoint v Hradci Králové.

Celý článek

Provoz testovacích CheckPointů na přelomu roku 2018/2019

Vážení klienti a klientky, v období vánočních a novoročních svátků bude omezen provoz všech CheckPointů České společnosti AIDS pomoc, z.s. a slovenského Domu svetla Slovensko, o.z. V období od 21.12.2018 do 6.1.2019 v našich CheckPointech netestujeme.

Celý článek

Růst nově nakažených HIV se v Česku letos zastavil. Souvisí to s úspěšnější prevencí i se změnou léčby

Do konce října 2017 bylo v české evidenci 3338 HIV pozitivních osob, z nichž 178 lidí si tuto diagnózu vyslechlo letos, což je o 40 % méně nemocných než ve stejném období roku předchozího. Příčina poklesu nárůstu nemocných podle SZU zřejmě souvisí se změnou léčby, která nastala před několika lety.

Celý článek

Ve čtvrtek 29.11.2018 se svezte preventivní tramvají, autobusem nebo trolejbusem

První prosinec je celosvětovým dnem boje proti AIDS. České společnosti AIDS pomoc se opět podařilo do aktivit k tomuto dni zapojit dopravní podniky větších českých a moravských měst. V Praze, Brně, Ostravě, Plzni, Liberci, Českých Budějovicích, Teplicích vypraví Česká společnost AIDS pomoc preventivní tramvaje/trolejbusy/autobusy. Občané a návštěvníci těchto měst v nich budou moci získat informace o problematice HIV/AIDS, včetně té, kde se ve svém regionu mohou nechat otestovat.

Celý článek

Evropský testovací týden na HIV a žloutenky 2018

Stejně jako každý rok i letos se Česká společnost AIDS pomoc, z.s. zapojila do projektu Evropský testovací týden na HIV a žloutenky. Tento rok testovací týden připadá na období od 23.11.2018 do 30.11.2018.

Celý článek

Ordinační hodiny HIV poradny v Plzni během Světového dne boje proti AIDS

HIV poradna při Krajské hygienické stanici v Plzni bude v rámci akce „Světový den boje proti AIDS“, který připadá každoročně na 1.12. v období 3.12. - 6.12.2018 výjimečně otevřena každý den.

Celý článek

Česká verze 1. komunitní zprávy EMIS 2017

Přinášíme Vám český překlad 1. komunitní zprávy mezinárodní studie EMIS 2017 - největší mezinárodní a vícejazyčné studie o gayích, bisexuálech a mužích majících sex s muži (MSM), na níž jste se možná podíleli svými odpověďmi a za což Vám patří velký dík!

Celý článek

Otec „švýcarského prohlášení“ navštíví západočeskou metropoli Plzeň při příležitosti 5. sympozia Světovému dni AIDS.

Profesor dr. med. Pietro Vernazza, mezinárodně uznávaný specialista v oblasti léčby a prevence viru HIV a nemoci AIDS, přednosta kliniky infekčních nemocí ve švýcarském St. Gallenu, se ve čtvrtek 15. 11. 2018 zúčastní sympozia Světového dne boji proti AIDS.

Celý článek

Best of Queen koncert pro dobrou věc

V pondělí 12.11.2018 v Divadle Hybernia v Praze se uskuteční koncert věnovaný památce Freddieho Mercuryho. Připomeňte si nezapomenutelné hity skupiny Queen. Koncert finančně podpoří Dům světla pomocí Vámi zaslaných DMS v hodnotě 30, 60 a 90 Kč., nebo zakoupením drobných předmětů v den koncertu. Finanční příspěvek, který využijeme na poradenskou činnost podpory HIV pozitivně diagnostikovaných a k bezplatnému testování pro veřejnost. O hudební nastudování se postará kapela Prague Queen hity zazpívají hvězdy české hudební scény jakými jsou např. Hana Holišová, Jitka Boho, Bohuš Matuš, Bára Mottlová, David Uličník, Pavlína Senic, Jarda Břeský. Večerem provede Vláďa Hron.

Celý článek

Poděkování za podporu společnosti ALZA CZ.

ČSAP dostala již podruhé od společnosti ALZA.CZ vybavení, které je nutné pro provoz bezplatného a anonymního testování.

Celý článek

Omezení provozu ChceckPointu České Budějovice 27.9.2018

Vážení klienti a klientky,

dne 27.9.2018 je testovací CheckPoint České společnosti AIDS pomoc, z.s. v Českých Budějovicích z technických důvodů MIMO PROVOZ, velice se omlouváme za způsobené komplikace.

Celý článek

Omezení provozu CheckPointu Ostrava 16.8.2018

Vážení klienti a klientky,

dnes 16.8.2018 je testovací CheckPoint České společnosti AIDS pomoc, z.s. z technických důvodů MIMO PROVOZ, velice se omlouváme za způsobené komplikace.

Celý článek

Během týdne Prague Pride 2018 jsme uskutečnili 1800 testů

Celkem u 683 zájemců jsme v průběhu týdne Prague Pride (6.-11.8.) udělali 1800 testů na různé infekce. Někdo se nechal otestovat na HIV, jiní využili možnost rychlých testů na syfilis nebo žloutenku B či C. Testy probíhaly v pondělí a ve středu v Domě světla, od úterý do pátku na Střeleckém ostrově a v sobotu odpoledne na pražské Letné. Poprvé jsme během festivalu testovali ve velkém stanu s kapacitou 8 poradenských míst, 4 odběrových pracovišť a 3 laboratoří.

Celý článek

Máme nový stan

Blíže k vám.

S potěšením, můžeme oznámit, že pro naše outdoorové aktivity bezplatného testování a prevence viru HIV, syfilisu a žloutenky jsme od společnosti www.expodum.cz dostali darem rychlorozkládací party stan o rozměrech 3x3m. Stan, tedy nás nepřehlédnete, jelikož je v červené barvě jako naše stužky.

Celý článek

V pátek cestou na Benátskou čekni status v Liberci na terminálu

V Libereckém kraji je k 31. 5. 2018 evidováno 85 HIV pozitivních osob. V roce 2016 bylo diagnostikováno 15 osob a v loňském roce 6 osob. Ovšem za prvních 5 měsíců letošního roku bylo v kraji již odhaleno 5 osob, přičemž všichni během tří měsíců od března do května. Proto je vhodný čas na to, čeknout svůj HIV status. A to třeba cestou na festival Benátská v pátek 27. července na terminálu MHD ve Fügnerově ulici v Liberci od 13:00 do 17:00 hodin (v blízkosti stanoviště tramvajové zastávky linky č. 11 do Jablonce nad Nisou). Posádka vozu otestuje zájemce z kapky krve z prstu. Výsledky infekcí na HIV a syfilis jsou známé do několika minut. Testy jsou zdarma a anonymní. Používají se kanadské testy s vysokou spolehlivostí 99,7 % a testování předchází pohovor.

Celý článek

PrEP má být v Německu hrazen ze zdravotního pojištění

BERLÍN - Preexpoziční profylaxe (PrEP), sloužící jako účinná ochrana před nákazou virem HIV, by mohla být v Německu již brzy zařazena do katalogů zdravotních pojišťoven mezi hrazené přípravky.

Celý článek

Na bratislavskom Pride budú testovať HIV a ďalšie infekcie

Neváhaj a príď sa v sobotu 14.7. otestovať do našich dvoch mobilných checkpointov. Pred bratislavským hotelom PARK INN na Hviezdoslavovom námestí budeme zdarma, anonymne a na počkanie testovať infekcie HIV, syfilis a žltačku C. Za niekoľko minút sa dozviete výsledky. V takom rozsahu sa bude jednať o prvé veľké mobilné testovania na Slovensku. Sme pripravení otestovať vyše 200 záujemcov.

Sanitky budú všetkých záujemcov testovať od 13 do 19 hodín. Samotnému testu predchadza pred-testový pohovor s poradcom. Môžete sa pripraviť vopred v našom pred-testovom sprievodcovi. Testovanie prebieha z kvapky krvi a v dvoch fázach. Z jednej kvapky zistíme výsledky pre HIV a syfilis a z druhej kvapky potom žltačku C, ktorá je podobne zákerná a bezpríznaková ako HIV.

Celý článek

Královehradecký checkpoint otestoval první zájemce na HIV a syfilis

Testy na HIV anonymně a zdarma nyní i v Hradci Králové! Základem všeho zdraví je prevence a proto Česká společnost AIDS pomoc ve spolupráci s královehradeckou fakultní nemocnicí otevřela v úterý 10. července 2018 nový HIV checkpoint. V regionu Královehradecka a Pardubicka se otvírá nová možnost přijít se otestovat na přítomnost infekce HIV, ale také infekcí syfilis a žloutenky B nebo C, případně získat PrEP.

Celý článek

Naše besedy ve školách jsou stále oblíbené...

Navzdory nepravdivým zprávám, které kolují internetem a o českých školách, nepřestává (a nikdy nepřestal) náš spolek pořádat preventivní besedy s pozitivním lektorem. Bližší informace o besedách lze získat ZDE.

Rádi se s Vámi podělíme o zpětnou vazbu, která nám přišla ze Střední školy živnostenské v Sokolově:

Celý článek

Charitativní běh přinesl Domu světla 58 350 korun

V sobotu 19. května 2018 se uskutečnil 8. ročník FUN & RUN v pražské Stromovce. Závod organizovala již osmým rokem Prague Pride. Letošního ročníku se zúčastnilo 532 běžců z toho 48 v dětské kategorii. Dům světla jako jeden ze spoluorganizátorů prováděl po celou dobu závodu zdarma testování viru HIV v mobilní sanitce. Otestovat se přišlo 79 zájemců a všichni slyšeli dobrou zprávu.

Celý článek

Anonymní a bezplatné testování v sanitkách Domu světla

Sanitky s odborně školeným personálem budou k dispozici všem zájemců, a to bezplatně a anonymně. Test je prováděn certifikovanými mobilními testy z malého odběru krve. Výsledek sděluje pracovník do několika minut. Mobilní testování jsou realizována za účelem snížení přenosu viru HIV a jako důležitý prvek prevence. Mobilní testování viru HIV patří k nejlevnějším a nejúčinnějším způsobům diagnostiky. Díky včasné diagnostice je možné včas zahájit léčbu infikované osoby a zamezit dalšímu nevědomému šíření viru HIV.

Celý článek

Vidět rudě neznamená vždy být nerudný

Letošní ročník mezinárodního vzpomínkového dne na oběti nemoci AIDS - „International AIDS Candlelight Memorial day“, česky Světlo pro AIDS se uskuteční v neděli 20.května 2018. Co to znamená? V tento den ve 20:00 hodin se rozsvítí červeně významné objekty v partnerských městech tohoto projektu. Červená je barva stužky, která se stala symbolem podpory HIV pozitivních a AIDS nemocných. Nasvícení do červené barvy je symbolikou a vzpomínkou těm, kteří zemřeli na nemoc AIDS. Dále tato akce má sloužit k připomenutí, že infekce virem HIV, jejíž neléčitelné stadium propuká v nemoc AIDS, není pro lidi, kteří jsou pozitivně diagnostikováni nijak stigmatizující. Včasné diagnostikování a léčba umožňuje plnohodnotný soukromý i pracovní život.

Celý článek

Zábavou a během k cíli. FUN and RUN se koná ve Stromovce

Již toto sobotu 19.5.2018 se koná další ročník běhu FUN and RUN. Jako každý rok se akce koná k příležitosti Světového dne boje proti homofobii a transfobii. Akce je určena pro všechny věkové i generové kategorie. Pokud si chcete zaběhat a přispět nejen ke zkrášlení vaší postavy, ale i pro dobrou věc můžete se zaregistrovat nebo přímo v sobotu na startu v pražské Stromovce. V případě, že se Vám nechce běhat, můžete přijít podpořit běžce a při té příležitosti si udělat zdarma a anonymně testy na HIV a syfilis od 9 do 15 hodin. Testování provádí Dům světla ve svých sanitkách více o testování:http://www.hiv-prevence.cz/kdy-a-proc-jit-na-test.html. Více informací o běhu: www.funandrun.cz.

Celý článek

Problematika nákazy HIV v Praze a Vídni. V Praze se setkají odborníci v rámci Dnů Vídně v Praze.

V rámci Dnů Vídně v Praze se setkají odborníci na problematiku HIV/AIDS z Prahy a Vídně. Ve dvou dnech se seznámí se situací v obou městech a budou hledat možná řešení, která by vedla ke zlepšení situace. Téma nákazy HIV/AIDS je aktuálním tématem v Praze i Vídni. I v souvislosti s coming outem rakouského zpěváka Thomase Neuwirtha, který je spíš známý jako vousatá zpěvačka Conchita Wurst, se dostala problematika HIV znovu do centra zájmu nejen ve Vídni. O odvaze ke coming outu, předsudcích, které společnost vůči HIV infikovaným má a stigmatizaci a diskriminaci infikovaných bude mimo jiné řeč na workshopu k této problematice v rámci Dnů Vídně v Praze.

Celý článek

Pracovní postup pro pre-expoziční profylaxi (PrEP) už i v Česku!

Česká společnost AIDS pomoc, z.s. vítá stanovisko Společnosti infekčního lékařství (SIL) z 8.4.2018, kterým odborná společnost podporuje vydání pracovního postupu pre-expoziční profylaxe (PrEP) jako dalšího nástroje prevence infekce HIV. Podporou zavádění PrEP se Česko vrací mezi země, které vydávají svá doporučení s využitím principů medicíny založené na důkazech, nikoli na individuální zkušenosti nebo subjektivních pocitech.

Celý článek

2. Evropské Fórum o chemsexu v Berlíně

Ve dnech 22. až 24. března 2018 se 242 účastníků ze 32 zemí podílelo na činnosti 2. Evropského Fóra o chemsexu, které se uskutečnilo v Berlíně. Chemsexem se označuje sexualizované užívání drog, tedy užití drog s primární motivací zlepšení sexuálního prožitku. Nejčastějšími užívanými drogami jsou metamfetamin, GBL/GHB a mephedron.

Celý článek

Mobilní testování prozatím jen jednou měsíčně a pouze v Praze.

Díky nové dotaci Magistrátu hlavního města Prahy ve výši 70 000 Kč můžeme obnovit v minimální míře mobilní testování na HIV a syfilis. Bohužel prozatím jen jednou měsíčně a pouze na území Prahy.

První letošní mobilní testování na HIV v sanitce je naplánováno na noc ze soboty 24. března na neděli nedaleko Vinohradské tržnice v Praze. Pracovníci České společnosti AIDS pomoc budou za využití rychlotestů zájemcům zjišťovat HIV status od sobotní 23. hodiny do nedělní 2. hodiny ráno. (Pozor na změnu zimního času na letní čas v neděli 25. března 2:00 → 3:00 hod.)

Celý článek

Mobilní testování na HIV je stále zastaveno, proto letos odhalíme méně HIV pozitivních

Minulý rok bylo v Česku diagnostikováno 254 případů HIV, z nichž 15 % (38 případů) bylo zjištěno v poradnách České společnosti AIDS pomoc a z toho 17 v sanitkách. „Zatímco v roce 2017 měla v tomto období naše organizace již realizováno 556 mobilních testů v sanitkách, z nichž evidujeme 4 záchyty HIV infekce a 9 záchytů syfilidy, letos sanitky České společnosti AIDS pomoc pro nedostatek peněz na rychlotesty nepracují a žádný případ HIV ani syfilis v terénu neodhalily,“ uvedl ředitel Domu světla Jiří Pavlát. V garážích nečinně neparkují jen mobilní testovací poradny Domu světla, ale také sanitka Rozkoše bez rizika.

Celý článek

SZÚ prý švindloval v nákupech materiálu pro diagnostiku HIV a žloutenek

Státní zdravotní ústav udělal chyby při zadávání zakázek za 67 milionů, zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad. Nedostatky se podle NKÚ týkaly nákupů speciálního zdravotnického materiálu pro přístroje na testování HIV a virových hepatitid. Ústav chyboval v letech 2014 až 2016 ve výběrových řízeních. V uvedeném období mu navíc nefungoval vnitřní kontrolní systém. Nově podal NKÚ na SZÚ trestní oznámení, ale podrobnosti nejsou zveřejněny.

Celý článek

Mladíka, ktorý si má na Slovensku odpykať 7-ročný trest za šírenie HIV, Švajčiari definitívne nevydajú

Je to definitívne! Mladíka, ktorý si má odpykať sedemročný trest za to, že vedome šíril HIV, švajčiarske justičné orgány Slovensku nevydajú! Richard R. pre nich vraj nie je postihnuteľný, lebo sa nepreukázalo, že by niekoho smrteľným vírusom nakazil. Mladík sa pred slovenskou spravodlivosťou skrýva už tretí rok a nepomohol ani zatykač.

Celý článek

Proč se u některých lidí s HIV rozvine AIDS rychleji?

Tajemství spočívá ve specifickém lidském leukocytárním antigenu (HLA), který pomáhá infikovaným buňkám vyhnout se první linii obrany proti HIV. Vědci zabývající se HIV dlouho nedokázali přijít na to, proč se u pacientů nakažených HIV rozvíjí AIDS s rozdílným odstupem času. Podle zpráv z Business Day nyní předpokládají, že to má co do činění s jejich geny. Studie amerických a jihoafrických výzkumníků ukázala, že určité lidské geny mohou u neléčených pacientů s HIV vést k rychlejšímu vývoji onemocnění souvisejících s AIDS.

Celý článek

Historické, myšlenkové a faktické dimenze v HIV pandemii

Shrnutí referátu, který přednesl Mgr. MUDr. Tomáš Hájek Dr. na 4. Sympoziu ke Světovému dni boje proti AIDS, které se konalo v Plzni ve dnech 9. a 10. listopadu 2017.

Celý článek

Díky za podporu EMIS a ECHOES!

Vážení přátelé, na konci ledna skončilo po měsíčním prodloužení online dotazníkové šetření ECHOES (European Community Health Worker OnlinE Survey) pro lidi, poskytující podpůrné služby v oblasti sexuálního zdraví v komunitě mužů, majících sex s muži (MSM). Ve stejných dnech byl, rovněž po měsíčním prodloužení, ukončen průzkum EMIS (European MSM Internet Survey) – online dotazníkové šetření o zdraví a preferencích MSM. Oba výzkumy patří do skupiny ESTICOM (European Surveys and Training To Improve MSM Community Health), zdravotního programu Evropské unie a uzavírá je ještě třetí modul, kterým je tréninkový program pro osoby, zabývající se zdravím komunity MSM. Výsledky obou výzkumů budou využity a zohledněny v tomto tréninkovém programu v každé ze zúčastněných zemí, což zaručí vznik takového školícího programu, jenž bude odrážet skutečné potřeby komunity MSM v dané zemi. Celý projekt řídilo konsorcium 9 evropských organizací, vedených Institutem Roberta Kocha v Berlíně (Německo).

Celý článek

Novinky v organizování besed o problematice HIV ve školách

Ministerstvo zdravotnictví nepodpořilo besedy s HIV pozitivním lektorem. Musíme je školám zdražit

Celý článek

Hledáme externího spolupracovníka na projekt "Chemsex"

Celosvětový fenomén posledních několika let, zejména v gay komunitě. V loňském roce přiznalo užívání chemsexu 14% dotazových v rámci rychlého průzkumu České společnosti AIDS pomoc. Chemsex je novým druhem závislosti, je často dáván do souvislosti s nárůstem incidence HIV a STD. V Česku zatím neexistuje žádný terapeutický ani harm reduction program pro uživatele chemsexu.

Celý článek

Zdravotnický deník: SZÚ je jako žába na prameni, brání efektivní prevenci HIV v Česku

Nízkoprahové testování na HIV/AIDS, preventivní programy cílené na muže, kteří mají sex s muži i dostupná preexpoziční profylaxe, tedy léky chránící před nakažením virem HIV, to jsou podle zahraničních doporučení efektivní nástroje, které skutečně ovlivňují výskyt HIV pozitivních v populaci. Česko je však ignoruje. Státní zdravotní ústav místo toho organizuje besedy pro školáky. Počet HIV pozitivních u nás neustále a rychle roste. Česko navíc patří mezi země s vůbec nejvyšším podílem nově infikovaných v populaci mužů majících sex s muži. V Praze dokonce v této skupině přesáhla hranici definující „koncentrovanou epidemii“.

Celý článek

Otevřený dopis kandidátovi na prezidenta P. Fischerovi

SDÍLÍME otevřený dopis Koalice za manželství kandidátovi na prezidenta P. Fischerovi. Zdroj: http://www.jsmefer.cz/otevreny_dopis_pavlu_fischerovi (stav k 18.12.2017)

Celý článek

Kdy testujeme na přelomu roku? Kdy sdělujeme výsledky z prosince?

V době vánočních svátků bude omezen provoz jednotlivých poraden České společnosti AIDS pomoc, z.s. Omezení se konkrétně týká období od 25. 12. 2017 do 1. 1. 2018, a to ve všech pobočkách: v Praze, Ostravě, Olomouci, Českých Budějovicích, Teplicích a také v naší sesterské pobočce v Bratislavě. Naše testovací místa budou v tomto období uzavřena. Standardní provoz všech poraden opět zahájíme: v Česku 3. 1. 2018 a v Bratislavě pak v nové provozní době v pátek 12. 1. 2018. V tomto období se ani nebudou sdělovat výsledky. Proto ti, kdo se nechají otestovat v týdnu 18. 12. – 22. 12. 2017 laboratorními testy, budou mít výsledky k vyzvednutí až v novém roce. Náhradní termín pro vyzvednutí výsledků laboratorních testů v Praze bude 2. 1. 2018 od 15 do 16 hod. V ostatních poradnách v ČR bude sdělování výsledků laboratorních testů z tohoto období probíhat ve standardní provozní době.

Celý článek

Praha jde do boje s epidemií

Metropole je epicentrem nákazy virem HIV. Po letech nezájmu teď začíná řešit vážnou situaci.

Zhruba každý druhý nositel viru HIV v Česku žije v hlavním městě. „Je zde splněna hranice epidemie,“ řekl na čtvrtečním jednání magistrálního výboru pro zdravotnictví Jiří Pavlát, ředitel České společnosti AIDS pomoc. A stejně poslední dobou mluví i další odborníci.

Celý článek

Česko zaspalo. Počet HIV pozitivních stále roste, i kvůli neefektivnímu systému prevence

Muži mající sex s muži jsou vůbec nejvíc ohroženi nákazou virem HIV. Tvoří i většinu HIV pozitivních, přesto u nás chybí preventivní programy cílené právě na ně. V Česku je navíc obtížně dostupná i profylaxe, které prokazatelně snižuje pravděpodobnost nakažení až o 92 %. Důvodem je údajně „nejednotný postoj odborné veřejnosti“. Světová zdravotnická organizace přitom pre-expoziční profylaxi doporučuje jako „součást kombinovaného přístupu k prevenci HIV“.

Celý článek

O HIV POZITIVNĚ: Magazín LUI speciálním číslem proti stigmatizaci HIV pozitivních pobouřil Ministerstvo zdravotnictví

Neustálý nárůst počtu osob, u nichž je v ČR diagnostikována přítomnost viru HIV, je problémem, na nějž dlouhodobě upozorňují všechny české specializované organizace. Důvodem znepokojujících čísel jsou na jednu stranu nezodpovědnost a lehkovážnost, s nimiž dnešní mladá generace přistupuje k sexuálnímu životu, stav věci však ovlivňují také podceněná preventivní opatření. I proto se Magazín LUI, který se dlouhodobě zasazuje o bourání společenských tabu a narušování stigmat, rozhodl pro vydání speciálního čísla – O HIV POZITIVNĚ. To však kvůli záměru použít na unikátní dvoustranu kromě tiskařské červené barvy také krev HIV pozitivních narazilo na odpor rovnou ze strany Ministerstva zdravotnictví.

Celý článek

V pátek 1. 12. se svezte preventivní tramvají nebo trolejbusem

První prosinec je celosvětovým dnem boje proti AIDS a České společnosti AIDS pomoc se opět podařilo do aktivit k tomuto dni zapojit dopravní podniky větších českých a moravských měst. V Praze, Brně, Ostravě, Plzni, Olomouci, Liberci, Českých Budějovicích, Teplicích a Opavě vypraví Česká společnost AIDS pomoc preventivní tramvaje/trolejbusy/autobusy. Občané a návštěvníci těchto měst v nich budou moci získat informace o problematice HIV/AIDS, včetně té, kde se ve svém regionu mohou nechat otestovat.

Celý článek

Léčení HIV pozitivní pacienti nejsou infekční!

Výsledky další velké mezinárodní studie (Opposites Attract) definitivně prokázaly, že úspěšná antiretrovirová léčba HIV infekce dokáže snížit množství viru v těle natolik, že HIV pozitivní člověk není infekční a nemůže nakazit svého sexuálního partnera.

Celý článek

Tisková konference u příležitosti 1. 12., Světového dne boje proti AIDS

Česká společnost AIDS pomoc ve spolupráci s Velvyslanectvím USA v Praze zvou na tiskovou konferenci u příležitosti Světového dne boje proti AIDS.

Celý článek

Plzeňská deklarace

Účastníci 4. Sympózia ke Světovému dni AIDS, které se konalo v Plzni 9. - 10. 11. 2017 – lékaři pečující o pacienty s HIV/AIDS, epidemiologové, preventisté, laboratorní a výzkumní pracovníci, zástupci pacientských organizací a ohrožených skupin obyvatel a představitelé protidrogových programů – se obracejí na státní orgány, zdravotní pojišťovny, komunity a veřejnost s touto deklarací:

Celý článek

Využijte prodlouženou dobu HIV testování v Praze i regionech

V rámci Evropského týdne testování připravila Česká společnost AIDS pomoc prodlouženou dobu testování na HIV a syfilis ve svých poradnách v Praze i regionech. Letos testovací týden připadá na období od 17. listopadu do 24. listopadu 2017. Informace o kampani můžete najít na sociálních sítích a také jsme zajistili propagaci kampaně v gay klubech, barech a ostatních zařízeních často navštěvovaných muži majícími sex s muži. Tato cílová skupina od nás obdržela balíček s kondomem, lubrikantem a vizitkou s informacemi o kampani. Na test samozřejmě může zajít i běžná veřejnost.

Celý článek

Přední světová odbornice na prevenci HIV navštíví Česko

Na pozvání České společnosti AIDS pomoc přijede na jeden den do České republiky profesorka Sheena McCormack, jedna z předních světových odbornic v oblasti prevence přenosu HIV.

Celý článek

Září přineslo 13 nových případů HIV

Měsíc utekl jako voda a včera uvolněné statistiky Státního zdravotního ústavu hlásí číslo 3 100. Přesně tolika lidem byl v České republice do konce září letošního roku oznámen pozitivní výsledek testu na HIV. V září jich tedy 13 přibylo, neboť údaj ke konci srpna byl 3 087.

Celý článek

Stav HIV infekce v České republice k 31.8. 2017 (SZÚ)

Statistiky Státního zdravotního ústavu (SZÚ) k 31. srpnu 2017 přináší 29 případů nově diagnostikovaných HIV+ osob. Celkem je evidováno 3 087 osob. I nadále jsou nejpočetnější skupinou muži mající sex s muži.

Celý článek

Výroční zpráva o výskytu a šíření HIV-AIDS v ČR v roce 2016

V roce 2016 bylo v České republice nově diagnostikováno 286 případů infekce HIV u občanů ČR a cizinců s dlouhodobým pobytem, což je nejvyšší roční výskyt v historii sledování od r. 1985. Ke konci roku 2016 bylo v ČR registrováno celkem 2906 HIV pozitivních případů

Celý článek

Enormní zájem o testování HIV během Prague Pride 2017

Během celého festivalového týdne Prague Pride 2017 zrealizovala Česká společnost AIDS pomoc celkem 1 138 testů. Bylo otestováno 742 zájemkyň a zájemců na HIV, u 396 osob byl proveden i test na syfilis.

Největší zájem o testování projevili účastníci sobotního pochodu hrdosti a následného Jarmarqu na pražské letenské pláni. Testovací centrum mělo nezanedbatelný podíl na výše uvedených testech. V sobotu bylo provedeno 423 testů na HIV a 273 na syfilis.

Celý článek

Sanitka vyjede opět do Teplic

Mobilní poradna České společnosti AIDS pomoc vyjede opět do Teplic. Na náměstí Svobody bude testovat na HIV v sobotu 19.8. od 13 do 19 hodin.

Celý článek

Světový den hepatitid

Tento týden (28.6.) je Světový den hepatitid. U nás není bohužel organizace, která by ho zastřešila, proto připomínáme my několik faktů.

Celý článek

Distribuce PrEP po celé Evropě? Evropský parlament vyzval všechny evropské země, aby zpřístupnily léky k prevenci šíření HIV/AIDS

Pre-expoziční profylaxe (PrEP) je typ antiretrovirové léčby, která je užívána HIV negativními osobami jako „prevence“ nákazy virem HIV. Při pravidelném užívání pak prokazatelně snižuje riziko nákazy o více než 90 %. I navzdory tomu – a také faktu, že paradoxně ruku v ruce se stále kvalitnějšími způsoby léčby v poslední době průběžně stoupá počet nově nakažených – však mnohé evropské země, Českou republiku nevyjímaje, zatím PrEP neschválily jako běžně přístupnou "léčbu" a zájemci si tak přípravek musí hradit sami. Minulý týden proto Evropský parlament přijal usnesení týkající se zpřístupnění PrEP po celé Evropě a zahrnující také témata, jako je boj proti stigmatu spojeného s HIV/AIDS a podpora vzdělávání a zvyšování povědomí o nemoci.

Celý článek

Andělé v Americe

V červenci se uskuteční v pražském kině Aero přímý přenos dvoudílné divadelní hry z Londýna Andělé v Americe, což je slavné drama Tonyho Kushnera oceněné Pulitzerovou cenou, které se dotýká problematiky AIDS v období vlády Ronalda Raegana v USA.

Celý článek

O státních svátcích netestujeme

Z důvodu státního svátku nebude probíhat HIV testování. Ve středu 5. července v Praze a v Olomouci. Ve čtvrtek 6. července v Ostravě, Teplicích a v Českých Budějovicích. Děkujeme za pochopení.
Sledujte aktualizovaný rozpis testování v terénu - Sanitka 2017.

Celý článek

ČERVENÝM SVĚTLEM PROTI AIDS

Třetí květnovou neděli jsme si na celém světě připomněli oběti nemoci AIDS v rámci dne nazvaného „International AIDS Candlelight Memorial“, česky “Světlo pro AIDS”. Tato mezinárodní akce začala v roce 1983, po 34 letech se do ní zapojuje více než 1200 organizací po celém světě. Již počtvrté si Česko tento den připomnělo červeně nasvícenými budovami po celé republice – unikátním projektem ČSAP, pro který jsme našli inspiraci ve Skotsku.

Celý článek

Sanitka otestovala v červnu zatím přes 100 lidí

Stále více zájemců využívá možnosti nechat si udělat bezplatný a anonymní HIV test v sanitce Domu světla. Svědčí o tom i fronty zájemců, které se vytvořily během uplynulých pražských výjezdů.

Celý článek

Gratulujeme vítězi fotosoutěže Světlo pro AIDS 2017

S menším zpožděním jsme v pondělí vyhlásili výherce soutěže v rámci letošního Světla pro AIDS. Úkolem soutěžících bylo vyfotit některý z nasvícených objektů a fotku následně přidat do facebookové události (zde) s hashtagy #aidspomoc #svetloproaids a hashtagem s městem nasvíceného objektu (např. #praha).

Děkujeme všem, kdo se do soutěže zapojili a zaslali nám svůj úlovek.

Celý článek

Červnový jízdní řád HIV testování

I v červnu potkáte v ulicích naše mobilní testovací místo – sanitku z Domu světla. Využijte možnosti bezplatného a anonymního HIV testování s výsledkem na počkání. V červnu můžete sanitku potkat v Praze.

Celý článek

UKONČEME AIDS SPOLEČNĚ. PODTRŽENO ČERVENĚ!

Tisková zpráva – Každoročně na třetí květnovou neděli, letos tedy 21. května, připadá mezinárodní vzpomínkový den na oběti nemoci AIDS - „International AIDS Candlelight Memorial day“ neboli česky Světlo pro AIDS. V Česku si připomeneme oběti AIDS červeným nasvícením budov v Praze, Ostravě, Plzni, Pardubicích, Chomutově a v Ústí nad Labem. Česká společnost AIDS pomoc tento projekt realizuje již čtvrtým rokem.

Celý článek

SVÍTÍME ČERVENĚ SOUTĚŽ PRO VÁS!

Chcete vyhrát preventivní balíček od ČSAP a zároveň tak i upozornit na problematiku HIV/AIDS?
Vyfoťte jakoukoli červeně nasvícenou budovu (nebo sami sebe před ní) z kteréhokoli města v rámci akce SVÍTÍME ČERVENĚ a nahrajte fotografii rovnou do události na facebooku ČSAP nebo ji vložte na zeď našich facebookových stránek.

Celý článek

Charitativní běh Fun&Run vynesl 63 504 Kč

Charitativní běh Fun&Run, pořádaný u příležitosti Mezinárodního dne boje proti homofobii a transfobii a připomínající oběti nemoci AIDS, letos výrazně narostl. V neděli 14. května se v pražském parku Stromovka sešlo na čtyři stovky lidí – běžců a běžkyň i těch, kdo je přišli povzbuzovat. Počasí nám přálo – bouřka přišla až odpoledne a tak 304 závodníků a závodnic dokončilo závod ještě za slunečného počasí.

Celý článek

Nová HIV poradna a pobočka s anonymním testováním v Českých Budějovicích

Pro oblast Jihočeského kraje otevře Česká společnost AIDS pomoc novou HIV poradnu v Českých Budějovicích. Umístěna bude konkrétně na adrese Česká 20 a personál v ní bude nabízet bezplatné anonymní testování na HIV i další pohlavně přenosné nemoci, poradenství a služby HIV+ komunitě. Provoz pobočky bude zahájen ve čtvrtek 18. května odpoledne a otevřena bude pravidelně každý čtvrtek v týdnu.

Celý článek

JDEME TI VSTŘÍC - v Praze i v regionech

Bohužel se téma HIV v současné době nejvíce dotýká gayů a bisexuálů. Každoročně až 80% všech nových případů HIV infekce připadne právě na gay komunitu. Zapomeň na předsudky, že problém je v neodpovědném chování a nepoužívání kondomu. Tak jednoduché to není. Poslední studie dokonce ukázaly, že gayové používají kondom více než heterosexuálové. Příroda však intimní styk mezi muži nezařídila z hlediska přenosu infekčních nemocí zrovna nejlépe a tak je riziko nákazy z objektivních důvodů mnohem větší než u většinové populace.

Celý článek

PODEPSALI JSME PETICI: Výzva k vyšetření masového vraždění a mučení LGBT komunity v Čečensku

V nedávné době bylo přes sto mužů v Čečensku vystaveno ponižování a následnému týrání pouze na základě podezření z toho, že jsou gayové. V zemi se na členy LGBT populace nepochopitelně pořádají „hony a razie“. Obyvatelé Ruska běžně označují homosexuály jako „ty s neobvyklou sexuální orientací“. Tentokrát bylo při „honech na gaye“ zatčeno více než sto mužů, nejméně tři pak byli zabiti. Mezi zatčenými se objevili i církevní hodnostáři nebo dva známí televizní moderátoři.

Celý článek

Dům světla v regionech: nová HIV poradna s anonymním testováním v Teplicích

TEPLICE – Pro oblast severozápadu Čech otevřela na konci března Česká společnost AIDS pomoc novou HIV poradnu v Teplicích. Umístěna je v areálu teplické nemocnice a personál v ní nabízí bezplatné anonymní testování na HIV a případně i na další pohlavně přenosné nemoci.

Celý článek

Koncert Doodles a Podium Paris pro Dům světla

Je nám ctí, že se po roce opět koná koncert Doodles pro Dům světla. V neděli 30. dubna 2017 od 20:00 do 22:00 hod. ve Vršovickém divadle Mana, Moskevská 34/967, 101 00 Praha. Cena jedné vstupenky je 200 Kč a celý výtěžek z koncertu půjde Domu světla na jeho aktivity v oblasti prevence HIV.

Celý článek

ECDC doporučuje gayům očkování proti žloutence typu A

Sexuální přenos žloutenky typu B při análním a orálním sexu, který se ve větší míře týká gay mužů je dávno znám. Tato žloutenka je nebezpečná tím, že může přejít do chronické podoby a nakonec vést k cirhóze a nádoru jater. Proto očkování proti ní je v řadě zemí zařazeno do standardního spektra očkování. V ČR a SR byli během dětství povinně očkováni všichni, kteří se narodili po roce 1991. Ve většině evropských zemí je toto očkování bezplatné pro starší jedince, kteří jsou HIV pozitivní anebo muži mající sex s muži. To ovšem neplatí pro některé balkánské země, Českou republiku a Slovensko. I když většina zdravotních pojišťoven je ochotna očkovaným proplatit alespoň jednu ze tří dávek.

Celý článek

Diskuze a HIV testování v rámci festivalu Jeden svět

Festival Jeden svět se koná od 6. do 15. března v Praze a následně navštíví 32 dalších měst v ČR a Brusel. Do festivalové rodiny nově přibydou Semily. V rámci festivalu proběhne několik diskuzí s našimi pracovníky a mobilní HIV testování. Naši kolegové budou jako hosté v diskuzích po filmu bratrů Heymannových „Kdo mě teď bude mít rád?“, který dokumentuje snahu HIV+ gaye Saara najít po 18 letech cestu zpět ke své ortodoxní židovské rodině. Představitel hlavního hrdiny Saara film v Praze osobně uvede.

Celý článek

Ruská epidemie AIDS se vymyká kontrole, peníze na léčbu nejsou

Šíření viru HIV se v Rusku rok od roku zrychluje. V zemi je možná až 1,4 milionu nakažených a odborníci hovoří o nejhorší epidemii v Evropě. Závažnost situace si uvědomuje i vláda v Moskvě, boj proti nemoci však brzdí nedostatek peněz a konzervativní povaha ruského režimu.

Celý článek

OTESTUJTE SE V NAŠÍ SANITCE A PAMATUJTE, ŽE KONDOMY JSOU STÁLE V MÓDĚ

Svatý Valentýn neboli svátek zamilovaných si každý z nás představuje jinak. Máte-li nového partnera nebo partnerku, doporučujeme vám oběma na začátku vašeho vztahu absolvovat test na HIV protilátky. Sanitka z Domu světla bude zítra testovat na Andělu. Připomínáme zároveň, že 13. únor je Mezinárodním dnem kondomů.

Celý článek

Sanitka na svátek zamilovaných v Praze

První letošní výjezd sanitky z Domu světla nás čeká na svátek zamilovaných v Praze. Chcete znát svůj HIV status? Otestujte se v mobilní poradně. Tento den je zároveň "Světovým dnem kondomů."

Celý článek

Výrazný pokles počtu nových případů HIV infekce mezi gay muži. Nejen v USA, ale v roce 2016 už i v Londýně.

Již několik málo let je ve větších aglomeracích USA pozorován pokles počtu nových diagnóz HIV u mužů majících sex s muži. V loňském roce k nim přibyl i Londýn. A to přestože mezi gayi neklesá počet vyšetření na HIV ani počet ostatních sexuálně přenosných infekcí (zejména tedy syfilidy). To znamená, že nejenže počet testovaných nepoklesl, ale ani nelze říci, že by na testování chodili více lidé, jejichž chování nebylo tak rizikové. Vysvětlení poklesu v USA je především široká dostupnost preexpoziční profylaxe (PrEP), jejíž preventivní efekt byl prokázán již na začátku tohoto decennia

Celý článek

Provoz poraden během vánočních svátků

V období vánočních svátků bude omezen provoz jednotlivých HIV poraden České společnosti AIDS pomoc. Testování na HIV nebude konkrétně probíhat v týdnu od 26. 12. 2016 do 1. 1. 2017. Omezení provozu se dotýká pražské pobočky HIV poradny provozované v Domě světla (Malého 3/282, Praha - Karlín), dále pobočky v budově KHS v Olomouci (Wolkerova 74/6, Olomouc) a také poradny na klinice infekčního lékařství FN v Ostravě (17. listopadu 1790, Ostrava - Poruba). Výsledky testů lze rovněž vyzvednout až první lednový týden.

Celý článek

ČSAP se již po čtvrté účastní Evropského testovacího týdne

Česká společnost AIDS pomoc se stejně jako v předchozích letech aktivně účastní Evropského testovacího týdne (ETT). V týdnu od 21. do 25. 11. otevírá všechny své pobočky a testuje na HIV každý den.

Celý článek

Mobilní HIV testování během EROFESTU v pražských Letňanech

(Tisková zpráva) Česká společnost AIDS pomoc se stejně jako v loňském roce zúčastní mezinárodního erotického veletrhu EROFEST, který se letos koná od 12. do 13. listopadu v PVA EXPO v Letňanech. Anonymní a bezplatné testování na HIV budou letos vzhledem k loňskému zájmu provádět dvě mobilní testovací pracoviště a celkem budeme připraveni otestovat na 1 000 zájemců.

Celý článek

INFEKCE TYPU HIV POTLAČENA BEZ NUTNOSTI UŽÍVAT LÉKY

Léčba protilátkami podávanými makakům, kteří byli infikováni opičím immmunodeficiency virem (simian immunodeficienci virus, SIV) vyústila v to, že úroveň jejich virové nálože zůstala na hranici identifikovatelnosti téměř po dva další roky.

Vědci možná objevili způsob, jak potlačit infekci typu HIV u opic, bez potřeby podávat další léky.

Celý článek

Hledáme nové kolegy!

Naše organizace rozšiřuje svůj tým a hledá dva nové kolegy nebo kolegyně na zajímavé pracovní pozice. Pokud Vás zajímá práce pro náš spolek, přečtěte si naše inzeráty. Třeba hledáme právě Vás!

Celý článek

Dopis: Podpora iniciativy usilující o zavedení tématu HIV jako jednoho z bodů agendy příštího předsednictví EU v Estonsku

Spolu s dalšími 63 organizacemi z celkového počtu 33 zemí podporujeme iniciativu, která usiluje o zavedení problematiky HIV jako jednoho z klíčových bodů agendy příštího předsednictví EU v Estonsku. V článku naleznete český překlad dopisu, v příloze pak původní znění v angličtině se seznamem všech zapojených organizací.

Celý článek

Webinář pro stomatology a dentální hygieniky

Pro odborníky stomatology a dentální hygieniky připravujeme na říjen vysílání webináře

Celý článek

Moravané měli možnost se otestovat na HIV. Využilo ji 139 zájemců

Tisková zpráva -V šesti vybraných městech Moravy navštívilo mobilní testovací pracoviště České společnosti AIDS pomoc celkem 139 žen a mužů, kteří si nechali zjistit svůj HIV status. Mobilní bezplatné anonymní testování na HIV probíhalo od 1. 9. do 9. 9. 2016 a pokrylo Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj.

Celý článek

Lék Truvada je vhodný jako prevence HIV, potvrdila Evropská komise

Evropská komise minulý měsíc potvrdila možnost užívání léku Truvada v kombinaci se zásadami bezpečných sexuálních praktik k prevenci nákazy virem HIV u rizikových skupin obyvatelstva. Přípravek vyráběný farmaceutickou firmou Gilead Sciences, která při jeho vývoji využila výsledků výzkumu českého vědce Antonína Holého, bude na předpis, připomněl ve čtvrtek zástupce komise.

Celý článek

Průlomové rozhodnutí Evropské komise k PrEP: Souhlas s užíváním léku Truvada k preexpoziční profylaxi

Dle farmaceutického koncernu Gilead schválila Evropská komise, aby byl HIV lék Truvada® uveden na trh nyní také k preventivnímu užití (k preexpoziční profylaxi, zkráceně: PrEP).

Celý článek

Obrovský zájem o terénní testování na HIV

Tisková zpráva - V rámci celého Pride týdne přišlo do pracovišť České společnosti AIDS pomoc zjistit svůj HIV status celkem 602 žen a mužů, z toho 432 si zašlo na test během sobotního festivalového odpoledne na pražské Letné. Je to vůbec největší počet terénních testů na pohlavně přenosné choroby, který byl v Česku uskutečněn během jedinného dne.

Celý článek

Evropský průzkum k PrEP

Průzkum „The Flash! PrEP in Europe“ má za cíl vyhodnotit povědomí HIV negativních o PrEP (preexpoziční profylaxi), jejich ochotu a záměr ji užívat. Zároveň se zaměřuje na užívání PrEP mimo klinické studie v několika evropských zemích. Jeho zjištění ovlivní prosazování PrEP na národních a evropské úrovni.

Koordinuje ho AIDES ve Francii s účastí několika zemí. Průzkum poběží do 13. července.

Zúčastněte se průzkumu Flash! PrEP in Europe kliknutím zde.

Celý článek

Hygiena se omluvila ČSAP za mediální vyjádření

Dne 11.5.2016 jsme se ohradili proti některým mediálním vyjádřením MUDr. Zdeňky Jágrové, ředitelky protiepidemického odboru Hygienické stanice hlavního města Prahy. Hygienická stanice se dnes za některá zavádějící vyjádření veřejně omluvila. Znění omluvy naleznete ZDE

Celý článek

Žižkovská věž i radnice v Ostravě se rozzáří červeně, z Vítkova odstartuje běh. Česká republika si připomene oběti AIDS

(Tisková zpráva) V neděli 15. května začne vzpomínková akce na oběti AIDS „Světlo pro AIDS“. Navečer se červeně rozsvítí některé budovy, den předtím na pražském Vítkově odstartuje běh proti homofobii a AIDS. V pátek se v Praze budou moci zájemci nechat bezplatně otestovat v sanitce. „International AIDS Candlelight Memorial“ se koná už po třiatřicáté, letos ve 115 zemích světa.

Celý článek

Stigma HIV a diskriminace

8 způsobů, jak bojovat s chudobou, abychom skoncovali s HIV

Pokud myslíme vážně, že chceme ukončit pandemii HIV/AIDS, je čas se podívat z odstupu na situaci ve všech souvislostech. Každý z nás je souhrnem všeho, co nás utváří. HIV je jen jedním malým dílem mozaiky našeho života, s níž se musí lidé srovnat. Pro některé je to nepatrný dílek, přitom pro jiné je to obrovský kus, který vše překrývá a pohlcuje. I když se zaměřujeme na strategie prevence, musíme obrátit pozornost také k celému člověku – a sem by měla patřit i větší osvěta a důkladné strategie nejen pro ty, kteří už s HIV žijí, ale také pro ty, kteří jsou vystavení riziku jeho nákazy.

Celý článek

Sedm věcí, které jste si možná mysleli o HIV/AIDS, ale je to jinak

1. HIV je rozsudkem smrti

ŠPATNĚ

Pokud hledáte nějaké dobré zprávy v oblasti globálního zdraví, boj proti HIV/AIDS je jedním z nejlepších příkladů.

HIV/AIDS je nejsmrtelnější pandemií nedávné historie: infekce HIV a onemocnění AIDS zabily dvakrát více lidí než první světová válka. Ale pokrok v boji proti HIV/AIDS, kterého se za pouhých 30 let dosáhlo, je ohromný. U lidí, kteří dnes užívají každý den antiretrovirální léky, je jen velmi malé riziko rozvinutí AIDS a oni mohou žít dlouhý a naplňující život.

Celý článek

Nejlehčí způsob jak vyplnit daňové přiznání za pár minut

Ve spolupráci se serverem onlinepriznani.cz máte možnost zpracovat si daňové přiznání k dani z příjmu fyzických osob za rok 2015 online. Pokud do aplikace vstoupíte z webu České společnosti AIDS pomoc, získáte daňové přiznání za 350,- Kč (platba kartou) nebo odesláním jedné roční DMS ve prospěch naší neziskové společnosti. Pomůžete tím v boji proti AIDS. Minimální hodnota roční DMS je 360 korun, za spolehlivě vyplněné daňové přiznání tak zaplatíte pouhých 30 korun za měsíc.

Celý článek

Přijímáme platební karty

Česká společnost AIDS pomoc začala přijímat platební karty. Od 29.2.2016 můžete za všechny služby poskytované Českou společností AIDS pomoc platit platebními kartami. Přijámáme všechny běžné platební karty, včetně bezkontaktních.

Celý článek

Virus Zika a HIV/AIDS: podpobnosti a rozdíly

Pokud jste v nedávné době sledovali, byť jen povrchně, zprávy, určitě jste zaslechli o nedávném vypuknutí nákazy Zika. To vybízí k porovnávání s pandemií HIV (podobně jako nedávnou epidemií Eboly). Co je tedy vlastně Zika a jak se podobá či liší od HIV?

Celý článek

Evropská léková agentura schválila používání Truvady typu II firmy Gilead ke snižování rizika pohlavního přenosu HIV

V případě konečného schválení bude Truvada prvním antiretrovirotikem v Evropě, které by mohlo být indikováno pro použití v kombinaci se zásadami bezpečného sexu, aby snížilo riziko nákazy HIV u dospělých

Celý článek

Britská studie PrEP zabraňuje v tisících případech přenosu viru HIV

Londýn – Umožnění přístupu homosexuálům k PrEP by mohlo do konce desetiletí zabránit přenosu viru HIV asi v 7400 případech, to jsou nezávislé zprávy citující nově publikovaný výzkum.

Celý článek

Studie: PrEP je stejně bezpečná jako aspirin

Nová studie zjistila, že Truvada používaná jako pre-expoziční profylaxe (PrEP), je při krátkodobém až střednědobém užívání, stejně bezpečná jako aspirin. Výzkumníci z University of California v Los Angeles, porovnali pět studií o PrEP a dvě hlavní studie o bezpečnosti aspirinu.

Celý článek

Průlom v boji s AIDS? Izraelští vědci věří, že nalezli lék na smrtící nemoc

JERUZALÉM Izraelští vědci jsou přesvědčeni, že dokáží zničit lidské buňky napadené virem HIV. Profesoři Hebrejské univerzity v Jeruzalémě Abraham Loyter a Asaf Friedler uvedli, že testování nového způsobu léčby na nemocných začne do tří měsíců.

Celý článek

10 hlavních vědeckých průlomů ve výzkumu HIV v r. 2015

Od syntetických protilátek speciálně navržených k boji s HIV až po laserové paprsky, které by mohly dopravovat lék přímo přesně k buňkám napadeným HIV, představoval rok 2015 období pozoruhodného vědeckého pokroku.

Ať už šlo o zprávu o usnadnění léčby HIV tím, že bychom se časem mohli zbavit nutnosti každodenního braní léků nebo dokonce o léčbu nemoci kmenovými buňkami, vědecké skoky kupředu nám poskytly mnoho důvodů k optimismu při publikování na našich webových stránkách.

Shrňme zde deset pozoruhodných zpráv ze světa vědy v r. 2015, které nám pomohly posunout se ještě blíže k tomu, aby se HIV stal záležitostí minulosti:

Celý článek

Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2016!

Všem našim klientům, sponzorům, přátelům i partnerům přejeme klidné prožití vánočních svátků a v novém roce mnoho úspěchů!

Celý článek

Rezistence vůči antiretrovirotické léčbě získaná během podávání PrEP rychle mizí po ukončení podávání

Rezistence vůči léku získaná ve vzácných případech infekce HIV v průběhu používání pre-expoziční profylaxe (prep) rychle mizí, jakmile je léčba přerušena. Použitím ultra-citlivých testů, provedených do šesti měsíců po sérokonverzi a vysazení léku, se nepodařilo najít žádný rezistentní virus.

Celý článek

Úmrtnost na AIDS klesla za posledních deset let

Moderní léky snížily za deset let úmrtnost na HIV/AIDS o 85 procent. Při příležitosti Světového dne boje proti AIDS to řekl výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) Jakub Dvořáček. V roce 1995 byly tři schválené látky k léčbě HIV/AIDS, v současnosti je ve vývoji a testování 44 různých látek, z nich je 25 antivirotik, 16 vakcín a tři genové terapie.

Celý článek

HIV prevence: PEP, PrEP a chemsex

V srpnu 2015 se na pozvání Deutsche AIDS Hilfe konalo v Berlíně tradiční setkání evropských aktivistů v HIV prevenci u mužů majících sex s muži.

Celý článek

Získejte přednášku s HIV pozitivním lektorem zdarma!

Financování činnosti České společnosti AIDS pomoc probíhá mimo jiné také z prostředků veřejné sbírky Červená stužka®. Všechny vybrané prostředky využíváme výhradně tak, jak je ve sbírce avizováno, tedy na boj proti HIV a AIDS a na provoz Domu světla.

Hlavním cílem projektu Červená stužka je zamezení dalšího šíření viru HIV. Prostřednictvím preventivních a osvětových akcí se snažíme vzdělávat různé skupiny veřejnosti. Každý musí být schopen kvalifikovaně rozhodnout o svém počínání.

Celý článek

Únava ze sociálních médií a odlidštění v gay komunitě

Dnešní aplikace pro seznamování s potenciálními partnery a možnost anonymity, kterou nabízí, vedou často k nevybíravostem, jakých bychom se k druhým z očí do očí nikdy nedopustili. (Dokonce ani na podobných sociálních sítích, pokud máme jako profilovou fotografii svůj obličej.) Jejich používání pak často nevede jen odcizení v sexuálních vztazích, ale často k přímo rasistickým či jiným hrubým poznámkám na profilech či v konverzacích. Nadávky HIV pozitivním nevyjímaje. Protože se mnozí gayové s podobnými reakcemi setkali, je nutné s nimi buď počítat a „opevnit“ se proti nim nebo takové aplikace vůbec nepoužívat, přestože je pro mnohé z nich snazší takovým způsobem navázat první kontakt.

Celý článek

Stigmatizace HIV pozitivních je všudypřítomná

O činnosti České společnosti AIDS pomoc, stoupajících počtech HIV pozitivních, o infikovaných matkách i dětech – i o tom je tento rozhovor.

Celý článek

Silikonový vaginální kroužek může chránit ženy před HIV a herpes viry

Silikonový vaginální kroužek dokáže uvolňovat hydrofilní molekulu látky jako je například tenofovir, který působí proti nejčastějším kmenům viru HIV (human immunodeficiency virus) či acyklovir, který si dokáže poradit s herpes virem. Kroužek by měl pomoci zranitelným ženám z chudých zemí, které jsou vystaveny vysokému riziku sexuálně přenosných chorob. Představen byl na 55. Mezioborové vědecké konferenci o antimikrobiálních látkách a chemoterapii v americkém San Diegu, informoval webový portál Medical News Today (MNT).

Celý článek

Pilulka ochránila před HIV 100 % účastníků studie. Lék to však není

Žádný z účastníků klinické studie pilulky Truvada se během testování nenakazil virem HIV. To ovšem samo o sobě neznamená, že jde o lék na tuto nebezpečnou nákazu. Ostatní studie stoprocentní úspěšnost neukazují a problém může být i s pravidelným užíváním léku.

Celý článek

VÝZKUM k zabránění přenosu viru HIV pomocí ejakulátu

Vědci z pennsylvánské univerzity experimentují s využitím proteinu teplotního šoku k zabránění přenosu viru HIV pomocí ejakulátu. Protein teplotního šoku za normálních okolností vytváří lidské tělo při extrémním horku či jiném stresu jako infekce či záněty. Ztěžuje schopnost viru navázat se na buňky v lidském těle. K podobným výsledkům došli vědci Lékařského centra univerzity v Ulmu s použitím molekuly zvané CLR101 a to nejen u HIV, ale např. i u hepatitidy C. Výzkumy jsou zatím ve stadiu laboratorních pokusů (např. na Petriho miskách), ale očekává se přechod k pokusům na primátech. Uvedené mikrobicidy dávají naději na zpomalení šíření viru také proto, že se zdají být velmi bezpečné i pokud jde o vedlejší účinky.

Celý článek

6 věcí, které HIV negativní nechtějí slyšet pořád dokola

Podtrženo a sečteno: nebavme se s druhými na základě předpokladů a odsudků, protože to sami nemáme rádi. Brání to otevřenosti v diskusi o pohlavním zdraví a vytvoření zdravějšího prostředí pro všechny.

Celý článek

Přehodnocení kampaní za prevenci HIV tak, aby zasáhla nediagnostikované

Kdo je ohrožen HIV infekcí a za jakých okolností dochází k jejímu přenosu? Takové informace mají význam pro lidi, kteří pracují v rámci prevence šíření HIV, aby uměli správně zacílit své poselství a správně ho formulovali. Dříve se za nejrizikovější považovali HIV-negativní partneři lidí, kteří vědí, že jsou HIV pozitivní (diagnostikovaných), a to určovalo podobu našich kampaní za prevenci HIV. Postupně však došlo k posunu takového nazírání a dnes víme, že k většině přenosů HIV (obzvlášť ve skupině MSM – mužů provozujících sex s muži) nejspíš dochází z lidí, kteří žijí s HIV a nevědí, že jsou HIV pozitivní (nediagnostikovaných) .

Následující článek se zabývá uvedeným novým zjištěním a zkoumá možnosti, co dělat pro zlepšení komunikace o prevenci HIV, abychom v žádném případě nepomíjeli takové nové skutečnosti, a chce přispět k omezení počet přenosů HIV. (USA, UK)

Celý článek

TESTOVÁNÍ, BESEDY, PRŮVOD A DALŠÍ. PRAGUE PRIDE 2015 BYL PRO ČESKOU SPOLEČNOST AIDS POMOC ÚSPĚŠNÝ

V týdnu od 10. do 16. 8. 2015 proběhl další, co do počtu návštěvníků zatím největší ročník festivalu Prague Pride. Za Českou společnost AIDS pomoc děkujeme všem, kteří navštívili jakoukoli z našich aktivit.

Celý článek

Mohou léky zabránit přenosu HIV?

Ve středu 12. 8. 2015 proběhla v rámci letošního festivalu Prague Pride beseda s názvem „Mohou léky zabránit přenosu HIV?“ Besedu vedl vedoucí AIDS poradny Domu světla, sexuolog MUDr. Ivo Procházka, CSc.
„Jsme rádi, že se nám podařilo v Čechách otevřít téma užívání Postexpoziční profylaxe (PEP) po ojedinělém vysokém riziku a zabránit tím přenosu HIV a také Preexpoziční profylaxe (PrEP) pro HIV negativní, kteří sice vědí co je bezpečný sex, ale nedaří se jim důsledně používat kondom“ řekl Robert Hejzák, předseda ČSAP, z.s.

Celý článek

Češi s Američany porážejí AIDS. Společně vyvinuli látku, která pomůže v boji proti HIV

Vědec Petr Jansa přišel s nápadem na vytvoření účinnější molekuly v boji proti viru HIV. Její vývoj navrhl kolegům ve svém novém výzkumném pracovišti, americké farmaceutické firmě Gilead Sciences. Američané nyní takovou látku společně s českými badateli z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd našli.

Celý článek

HIV versus předsudky - nové video, které boří mýty

Téma předsudků vůči diagnóze HIV a způsobům přenosu inspirovalo tým pracovníků Sdílny+ z České společnosti AIDS pomoc k vytvoření videa, kterým chce poukázat na někdy až paradoxní situace, které mohou provázet běžný život HIV pozitivních. Náměty na zfilmované situace byly čerpány z reálných zážitků HIV pozitivních lidí.

Celý článek

Jak se v Česku učí o HIV?

Co vědí čeští žáci o HIV? Jaké jsou jejich postoje? V jakých předmětech se s infekcí HIV setkávají? Jaká zlepšení by při výuce učitelé uvítali? Na tyto otázky jsme hledali odpověď v dotazníkovém šetření vedeném Státním zdravotním ústavem v první polovině roku 2015. Dotazníkové šetření k realizaci výuky problematiky HIV/AIDS na základních školách a víceletých gymnáziích poskytlo vstupní zhodnocení znalostí 1 627 žáků o problematice HIV/AIDS, jejich postojů vůči HIV pozitivním a jejich informační zdroje.

Celý článek

SANITKA Z DOMU SVĚTLA VYJÍŽDÍ NA PRAŽSKÉ VINOHRADY

Mezi posilu týmu z Domu světla patří nová sanitka, která vyjíždí do terénu jako mobilní testovací místo. Naše sanitka bude přistavěna v sobotu 25.7. a v pátek 31.7.2015 vždy v čase od 17:00 do 22:00 hod. u Vinohradského pavilonu, adresa Vinohradská 50, Praha 2, tramvajová zastávka Vinohradská tržnice.

Celý článek

Dle OSN se od roku 2000 zabránilo osmi milionům úmrtí na AIDS

Addis Abeba - Boj mezinárodního společenství s virem HIV v posledních 15 letech vedl k poklesu počtu nově nakažených o třetinu a ke snížení počtu úmrtí na následky AIDS až o 40 procent. Díky celosvětovému úsilí se tak od roku 2000 vůbec nenakazilo asi 30 milionů lidí a předejít bylo možné osmi milionům úmrtí. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnila agentura Organizace spojených národů pro boj s AIDS (UNAIDS).

Celý článek

Hlavním problémem je, že HIV je neskutečně různorodý virus a v těle rychle mutuje

23. Dubna 1984, tři roky od objevení záhadného onemocnění, které usmrtilo víc než 1000 lidí – převážně gayů, svolala Margaret Heckler – ministrině zdravotnictví USA, tiskovou konferenci. V průběhu akce, která se těšila velké publicitě, Heckler přinesla davu tři dobré zprávy. Vědci objevili virus, který AIDS způsobuje, k dispozici je test, který přítomnost viru v těle odhalí a vývoj vakcíny proti této nemoci se očekává do dvou let.

Celý článek

Šest z deseti případů HIV infekce v USA pochází od osob, které o vlastní nákaze vědí, ale nejsou příjemci žádné lékařské péče.

Naopak, podle nedávné studie publikované v Journal of the American Medical Association, mezi příjemci zdravotní péče je přenašečem viru až každý dvanáctý infikovaný.

Celý článek

Kandidát na experimentální vakcínu může stimulovat imunitní systém k aktivitě zabraňující infekci HIV

Nový výzkum vedený vědci ze Scrippsova výzkumného institutu (TSRI - The Scripps Research Institute), Mezinárodní iniciativy pro vakcínu proti AIDS (IAVI - International AIDS Vaccine Initiative) a Rockefellerovi univerzity prokázal na myších, že experimentální vakcína navržená na TSRI může stimulovat imunitní systém k činnosti potřebné pro zastavení infekce HIV. Poznatky by mohly poskytnout klíčové informace pro vývoj účinné vakcíny proti AIDS.

Celý článek

Kondomy měnící barvu po styku s pohlavně přenosnou chorobou

Britští mladíci přišli s nápadem, který vyhrál prestižní cenu a boduje i u tradičně konzervativní anglikánské společnosti – projekt kondomů opatřených skrytou barvičkou, která při kontaktu s infekčním agens to dává patřičně najevo.

Celý článek

Fear no more aneb Konec strachu

Ve dnech 22.-24.6.2015 se v chladném a často deštivém Bruselu uskutečnil meeting věnovaný preexpoziční profylaxi (PrEP) u gay mužů v Evropě, kterého se zúčastnilo přes dvacet HIV aktivistů převážně ze západní Evropy. Zatímco CDC v USA již preventivní užití Truvady schválilo, tak evropská agentura EMA váhá, přestože obě významnější evropské studie (Proud, Ipergay) již prokázaly pozitivní efekt v prevenci HIV.

Celý článek

Jak na prevenci sexuálně přenosných onemocnění mezi muži majícími sex s muži

HIV infekce má v posledních letech vzestupnou tendenci v zemích Evropské unie a Evrospkém hospodářském prostoru (EU a EEA), od roku 2004 do 2013 došlo k nárůstu nových případů o 33 % ve skupině mužů majících sex s muži (MSM). Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) proto vydalo v červnu nové pokyny k prevenci HIV infekce a jiných sexuálně přenosných onemocnění mezi muži majícími sex s muži („HIV and STI prevention among men who have sex with men“).

Celý článek

I na Slovensku rapidně přibývá HIV+ osob, loni 86 nových případů

Loňský rok přinesl Slovensku 86 nově diagnostikovaných případů HIV+ osob, většinu z tohoto čísla tvořili muži mající sex s muži. Tři případy se týkaly cizích státních příslušníků, zbývající většina jsou občané Slovenské republiky.

Celý článek

Seznamovací aplikace pro gaye pomáhá šíření viru HIV

Aplikace Grindr je jednou z největších mobilních seznamovacích aplikací pro gaye. Existuje jich v dnešní době mnohem více a většina slouží mužům majícím sex s muži k vyhledávání sexuálních partnerů v jejich blízkém okolí. Aplikace usnadňuje kontakty promiskuitních mužů, ale jen v silně homofobních zemích přispívají k šíření HIV.

Celý článek

Léky proti AIDS máme díky píli profesora Holého i šťastným náhodám

Chemik Antonín Holý objevil způsob, jak zastavit viry. Zachránil tím životy milionů lidí. Pořad Meteor připomněl jeho odkaz i příběhy dalších lidí, kteří pomohli jeho objev dostat z laboratoří k pacientům.

Celý článek

Statistika HIV: Heterosexuálové nakazili své milence a milenky častěji než gayové

Přestože homosexuální a bisexuální lidé patří k nejrizikovnější skupině z pohledu celkového počtu nakažených HIV, souhrnná čísla za posledních 30 let naznačují, že sami HIV pozitivní gayové nakazí následně menší část svých milenců než je tomu u heterosexuálů se stejnou diagnózou…

Celý článek

Prevence v boji proti HIV/AIDS je dlouhodobě podfinancována

Počty nově diagnostikovaných infekcí HIV nebo nemoci AIDS se každoročně zvyšují a nyní ročně dosahují 235 nových případů ročně. Každoroční nárůst značí, že boj s infekcí stále není účinný. Podle pracovníků České společnosti AIDS pomoc je důvodem podfinancování preventivních programů v boji proti AIDS a také neefektivní zacílení dotačních titulů.

Celý článek

Láká vás sexuální turistika? Pozor na nechtěný „dárek“ s následky na celý život

Asi pětina cestovatelů přiznává, že během svého cestování zažila příležitostný sex s neznámým partnerem. Některé světové destinace takzvanou sexuální turistiku přímo nabízejí. Pohlavním stykem se přitom přenáší široké spektrum chorob, od méně závažného svrabu až po život ohrožující virus HIV.

Celý článek

Substituční léčba: snižuje i riziko nákazy virem HIV

Závislí užívající drogy nitrožilně jsou ohroženi celou řadou chorob přenosných krví kvůli manipulaci s použitými injekčními stříkačkami. Substituční léčba pomáhá zbavit se závislosti, ale také významně snižuje riziko nákazy virem HIV.

Celý článek

Léčba HIV v ČR je dostupná, rezervy jsou v prevenci pomocí léků

Léčba HIV je v Česku dostupná pro každého a plně hrazená ze zdravotního pojištění, v prevenci jsou ale stále velké rezervy. Jde hlavně o úhradu užívání léků na HIV, které mají zabránit nákaze. V západní Evropě přitom užití léku po rizikovém sexu pro zdravého partnera hradí pojišťovny, v USA je schváleno i preventivní užívání, kdy lék dlouhodobě bere zdravý partner HIV pozitivního. Vyplývá to z informací na mezinárodní konferenci o HIV/AIDS konané dne 28. 5. 2015 na pražské Bulovce.

Celý článek

Pro ukončení epidemie AIDS je nezbytné zaměřit pozornost na dospívající

Mladí dospívající lidé se mnohdy cítí nesmrtelní, jako by mohli žít navždy, přičemž přítomnost takového pocitu je očekávána i jejich okolím. Skutečnost je taková, že mladí lidé jsou mnohem méně zranitelní a méně ohroženi mnohými chorobami. Naopak, jejich organismus je odolný vůči mnohým onemocněním. Jejich „míra přežití – tzv. survival rate“ je tak vysoká, jako je silný jejich mladistvý duch.

Celý článek

Souložte bezpečně a vyhrajete v loterii. Experiment v Africe překvapil

V Lesothu vědci bojují proti šíření viru HIV neobvyklou formou. V africkém království uspořádali loterii, které se mohli zúčastnit jen lidé, kteří byli negativně testováni na pohlavní choroby. Díky finanční motivaci poklesl výskyt nových infekcí virem HIV u účastníků studie o pětinu.

Celý článek

Červeně svítící budovy připomněly Světlo pro AIDS

ČR – I v Čechách a na Moravě jsme si v neděli 17. května večer připomněli zemřelé na AIDS a lidi aktuálně bojující s HIV infekcí. K večeru nebo někde až po setmění se třetí květnovou neděli rozsvítily dominanty některých měst na červenou barvou. Symbolicky se tak Praha, Ostrava, Plzeň, Ústí nad Labem a Chomutov připojily k evropským a světovým městům, kde se také svítilo červeně.

Celý článek

Běželi jsme proti homofobii a AIDS

PRAHA – V sobotu 16. května ve tři hodiny odpoledne se uskutečnil po třech letech obnovený benefiční běh proti homofobii a AIDS. Běželo se na pražském Vítkově na trati dlouhé 4,6 km. Boj proti homofobii a AIDS přišlo podpořit celkem 38 účastníků, kteří přispěli na provoz karlínského Domu světla celkem 2900 korun.

Celý článek

Soutěž s IFMSA - Světlo pro AIDS

Chcete upozornit na problém HIV/AIDS a vyhrát ceny od společnosti Primeros?

Vyfoťte se před červeně nasvícenou budovou ve vašem městě a nahrajte fotografii na Facebookové stránky Get To Zero CZ

Celý článek

Genitální bradavice či virus HIV. Stačí jediná vášnivá noc

Obyvatelé Česka jsou podle průzkumů sexuálního chování příliš lehkomyslní. Navzdory osvětě se nedaří vymýtit nemoci, které se přenášejí právě pohlavním stykem.

Celý článek

Světlo pro AIDS ozáří v neděli známé stavby

V neděli se svítí červeně!

17. květen 2015 - International AIDS Candlelight Memorial – „LIGHT UP 2015“

V neděli 17. května se červeným světlem rozzáří některé známé budovy nejen ve světě, ale také po celém Česku. Červeně bude nasvícená Žižkovská televizní věž, pražské Hudební Divadlo Karlín, ostravská radniční věž, ústecké Severočeské divadlo, plzeňské Nové divadlo, chomutovská městská věž a historická budova školy, pražské centrum Chodov, obchodní centrum Nový Smíchov a další objekty.

Celý článek

Manifest k prevenci HIV

ČSAP se připojuje k celosvětové diskuzi o roli antiretrovirových léků v prevenci šíření HIV. Jedno z možných užití těchto léků je v tzv. pre-expoziční profylaxi (PrEP). Pre-expoziční profylaxe znamená preventivní užívání antiretrovirových léků s cílem snížit riziko infekce u HIV negativních osob, které byly vystaveny HIV. V roce 2010 vydal americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) souhlas s užíváním léku Truvada® pro PrEP. V Evropě není užití tohoto léku pro profylaktické účely zatím povoleno s výjimkou osob zařazených do výzkumných studií. V nedávné době dvě významné evropské studie – anglická studie PROUD a francouzská studie IPERGAY – prokázaly doposud nejvyšší účinnost PrEP mezi podobnými studiemi. Tyto výsledky jsou průlomové. Vydání evropské licence pro užití Truvady®, která byla v USA schválena jako prostředek PrEP již před třemi lety, a kterou dnes v USA užívá přinejmenším 12 500 osob, je opožděné.

Celý článek

UNAIDS v České republice

Dne 22. 4. 2015 navštívil Českou republiku regionální ředitel UNAIDS pro východní Evropy a střední Asie Vinay Saldanha. Organizace UNAIDS (Program OSN pro boj proti AIDS) představuje jednu z největších mezinárodních organizací, která se zabývá HIV infekcí.

Celý článek

5 různých způsobů jak se můžeš nakazit HIV

Koluje mnoho mýtů o lidech, kteří se nakazí HIV. Někdo si myslí, že tento problém se týká pouze promiskuitních, chudých, menšin, homosexuálů nebo jakékoliv jiné skupiny, do které oni sami nepatří. S falešným pocitem bezpečí, lidé opakovaně dělají ty samé chyby, které mají za následek tvrdé procitnutí o tom, kdo všechno se může nakazit HIV. Více než polovina mladých lidí, nemá tušení, že jsou pozitivní a jejich stav se pomalu, ale jistě zhoršuje. Nevěřte předsudkům, protože nikdo z nás není proti tomuto viru 100% imnunní a téměř každý z nás se už někdy vystavil tomuto riziku.

Zde je pět základních způsobů jak se můžeš nakazit.:

Celý článek

Novela umožní nutit lidi k testu na HIV

Praha – Novela zákona o ochraně veřejného zdraví má hygienikům umožnit nařízení povinného HIV testu i bez ohledu na souhlas dotyčného. Podle hlavního hygienika Vladimíra Valenty je důležité, aby měli epidemiologové v případech viru HIV stejnou pravomoc jako u ostatních infekcí. Česká společnost AIDS pomoc i vládní výbor pro sexuální menšiny ale hovoří o nepřiměřeném zásahu do lidských práv. Novela už prošla zdravotnickým výborem a míří ve sněmovně do třetího čtení.

Celý článek

Internetová poradna ČSAP: nově a přehledněji

Česká společnost AIDS pomoc připravila novou verzi bezplatné on-line poradny. Novinkou je, že si tazatelé mohou vybrat, jestli se jejich dotaz i s odpovědí zobrazí veřejně, nebo bude soukromý a odpověď přijde jen jim. Zatímco dříve byly dotazy rozděleny podle toho, jestli se ptal HIV pozitivní nebo člověk bez diagnózy, nyní se zobrazují společně.

Celý článek

Stát chce nařídit "rizikovým" lidem test HIV. Sklízí kritiku

Sněmovna projednává zákon ministra zdravotnictví, který by umožnil nařídit test na HIV. Podle expertů ale napáchá víc škody než užitku.

Celý článek

Čeští a němečtí vědci objevili, jak pomocí světla zkoumat virus HIV

Prestižní časopis Nature Communications přinesl výsledky výzkumu českých a německých vědců ve zkoumání viru HIV. Tým z Přírodovědecké fakulty UK a Akademie věd vyvinul inhibitor, který zablokuje enzym nutný pro zrání virové částice. Blokaci mohou vědci zastavit světlem, díky čemuž mohou lépe zkoumat vývoj viru, což pomůže při hledání cesty, jak s HIV bojovat.

Celý článek

Léky užité před o po sexu mohou fungovat jako prevence HIV

Zcela poprvé byla výzkumem prokázána skutečnost, že některé léky běžně užívané při léčbě HIV infekce mohou zároveň pomoci předejít přenosu infekce, jsou-li užity před a po rizikovém homosexuálním styku mezi dvěma muži.

Celý článek

Nové logo boje proti HIV/AIDS symbolizuje návrat do života

Česká společnosti AIDS pomoc začíná používat nové logo. Série stylizovaných stužek zakončených srdcem představuje cestu, kterou musí ujít každý, kdo se dozví, že je HIV pozitivní, od přijetí diagnózy, po smíření se s ní, až k uvědomění si, že život pokračuje dál.

Celý článek

9 z 10 nově diagnostikovaných infekcí HIV ve Spojených státech pocházejí od osob, které nepodstupují léčbu.

Nedávná analýza amerického Centra pro prevenci a kontrolu nemocí (CDC) poukazuje na význam testování HIV pozitivity pro prevenci a léčbu HIV. Včasnou diagnostikou a zabezpečením odpovídající péče osobám nakaženým HIV byl podle výstupů analýzy byloo možné předejít vzniku vice než 90 % nových případů infekce.

Celý článek

Na Kubě potvrdili agresivní formu HIV. Do tří let vyvolá onemocnění AIDS

Velmi agresivní a neléčitelný kmen viru HIV objevili belgičtí imunologové u osob na Kubě. Jedinci nakažení tímto velmi agresivním typem retroviru do tří let onemocnění chorobou AIDS a umírají. Virus je zatím neléčitelný, nepůsobí na něj žádná metoda dosud vyvinuté léčby.

Celý článek

Novinky z HC- HIV fronty: S meta(analýzami) se roztrhl pytel!

Množství evidence týkající se hormonální antikoncepce a rizika nakažení HIV narostlo v roce 2015 raketovým tempem. Na začátku ledna publikovala Lauren Ralph a její kolegové metaanalýzu současných údajů získaných pozorováním různých forem antikoncepce a míry nakažení virem HIV u žen.

Celý článek

Na Svatého Valentýna rozdávali kondomy zdarma

Na Svatého Valentýna streetworkeři České společnosti AIDS pomoc rozdávali v pražských gay klubech stovky kondomů zdarma. Celkem jich rozdali přes 3500 kusů. Zájemci si mohli v sobotu 14.2. přijít pro bezplatný preventivní balíček také do Domu světla v pražském Karlíně, ulice Malého 282/3. Svatý Valentýn totiž není jenom svátek lásky a zamilovaných, ale také bezpečného sexu. Na 14. února připadá Mezinárodní den kondomů, který podporuje organizace AHF ((AIDS Healtcare Foundation) ve snaze zamezit šíření viru HIV. Oslava náklonnosti mezi intimními partnery je tak i připomínkou jednoduchého ochranného prostředku, který zabrání nechtěnému otěhotnění a šíření sexuálně přenosných chorob. Ročně se na celém světě použije více než 5 miliard kondomů.

Celý článek

Léčebné konopí a kanabinoidy: POLITIKA, VĚDA A LÉČEBNÁ PRAXE

Program konference Politika, věda a léčebná praxe nabízí mimojiné workshop na téma HIV, virové hepatitidy a další krví přenosná virová onemocnění, a léčba konopím a kanabinoidy

Celý článek

V Česku loni přibylo 232 pacientů s HIV, 13 lidí na AIDS zemřelo

Praha - V Česku loni přibylo 232 nových pacientů s virem HIV, šlo o 209 mužů a 23 žen. Nově evidovaných tak bylo o tři méně než v rekordním roce 2013. V minulém roce se nemoc AIDS projevila u 23 lidí, celkem 13 nemocných na ni zemřelo.

Celý článek

Rainbow factory night pro Dům světla

Podpořte Dům světla na charitativní párty v clubu Friends!

  • V rámci Rainbow night pro Dům světla vystoupí pracovník, který představí činnosti organizace Česká společnost AIDS pomoc, z. s. - provozovatele Domu světla
  • Dále bude přítomný také poradce, který vám rád zodpoví otázky např. kdy a kam se jít nechat otestovat. Naši streetworkeři budou rozdávat preventivní balíčky.
  • Ve 23:00 proběhne dražba obrazů

Již od začátku února nás můžete podpořit zakoupením odznáčku červená stužka, přímo v clubu!

Těšíme se na viděnou v sobotu 28. 02. 2015
Start ve 22:00 hod. Dražba od 23:00 hod.
Club Friends, Bartolomějská 11, Praha 1

Celý článek

Užívání kokainu může zvyšovat náchylnost jedince k infekci HIV

Dle výzkumu, který byl publikován v časopise Journal of Leukocyte Biology, může užívání kokainu zvyšovat náchylnost jedince k infekci HIV. V článku vědci prokazují, že kokain mění imunitní buňky zvané pasivní CD4 T buňky a činí je více náchylnými vůči viru a zároveň umožňuje zvýšené rozmnožování viru.

Celý článek

Každý osmý gay/bisexuál v Londýně je HIV+

Až 13 procent gayů a bisexuálů v britské metropoli je dle zprávy Ministerstva zdravotnictví HIV pozitivních. V celém Spojeném Království se pak podíl HIV pozitivních mezi gay a bi komunitou pohybuje kolem 6 procent.

Celý článek

Virus HIV slábne, tvrdí vědci. Trvá mu déle, než propukne v nemoc AIDS

Virus HIV se vyvinul do méně smrtelné a infekční formy. Podle vědců se přizpůsobil imunitnímu systému a nyní mu trvá déle, než způsobí smrtelnou nemoc AIDS. Ukazují to data studie vědců z Oxfordské univerzity. Přesto varují, že by bylo nebezpečné vir jakkoli podceňovat.

Celý článek

Konference pro zdravotníky - HIV infekce

V úterý 2. 12. 2014 se ve spolupráci Česká společnost AIDS pomoc,z.s. a HIV centrum Nemocnice Na Bulovce uskutečnila v Domě světla jednodenní odborná konference s názvem HIV infekce, která byla určena pro zdravotníky. Pro organizátory akce byl mile překvapivý zájem o tuto vzdělávací akci a to i přes nepřízeň počasí a komplikace v dopravě. Konference se zúčastnilo 80 zdravotníků z celé České republiky.

Celý článek

Na pohlavní nemoci Češi kašlou. Průzkum dopadl děsivě

Praha - Pohlavně přenosnou chorobou onemocnělo již 400 tisíc obyvatel ČR, přesto prezervativ jako ochranu při náhodném pohlavním styku pravidelně používá pouhých 15 % lidí a zhruba každý šestý ve věku do 26 let si myslí, že je HIV infekce plně léčitelná.

Celý článek

Fakta a mýty o životě s HIV

O viru HIV a AIDS se dnes mluví hodně, ale s přibývajícím počtem informací se objevuje stále více mýtů. Co formuje naší představu o životě s HIV a kde je pravda?

Celý článek

Světový den boje proti AIDS proběhl nejen v ulicích, ale i tramvajích

I přes nepřízeň počasí se nám i letos podařilo zorganizovat preventivní a osvětové činnosti v rámci Světového dne boje proti AIDS v pondělí 1. Prosince. Letos poprvé se naší společnosti podařilo zapojit téměř všechny dopravní podniky, které provozují tramvajovou dopravu v Česku. V Praze, Ostravě, Brně, Plzni, Olomouci a Liberci jsme vypravili preventivní tramvaje, které svezly tisíce cestujících zdarma a navíc získali informace o problematice HIV/AIDS a také se dozvěděli, kde se ve svém regionu mohou nechat otestovat.

Celý článek

Ochránkyně podporuje osvětu a dobrovolné testování na HIV

Za nejdůležitější nástroj boje proti šíření AIDS považuje veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová osvětu. Počet nakažených osob se v České republice zvyšuje, zatímco výdaje na osvětu se snižují. Přitom právě informovanost o onemocnění, šíření viru, průběhu a příznacích nemoci, léčbě a zejména o způsobu ochrany před virem HIV mohou do budoucna vést ke snižování počtu nakažených osob.

Celý článek

Neuvěřitelné příběhy, jak kvůli HIV ztratili práci

HIV pozitivní lidé jsou vyhazováni z práce a v jednom případě ústrky na pracovišti skončily bohužel sebevraždou… Příběhy mají za cíl upozornit veřejnost na iracionální strach z HIV infekce a změnit tak české společenské klima, které je bohužel plné předsudků. Jedná se o součást několikaměsíční informačně-preventivní kampaně České společnosti AIDS pomoc, o.s. Ta má jednak apelovat v osobní rovině na odpovědné chování ke svému zdraví a zdraví partnerů (více na www.hiv-testovani.cz), ale zejména otevřeně ukázat na ústrky, které HIV pozitivní spoluobčané zažívají v práci, na úřadech nebo ve zdravotnických zařízeních.

Celý článek

Vendula a Pepa poukazují na mýty o HIV

Svérázným stylem poukazují video-vizitky Venduly Hrubé a Pepy Krátkého na největší mýty a obavy z HIV pozitivních kolegů a zaměstnanců na pracovišti. Vendula drsně nabízí likvidaci bonzáků, například pliváním do jídla, a Pepa si naopak do práce nosí vlastní klávesnici a myš.

Celý článek

Tramvaj proti AIDS již pojedenácté v pražských ulicích

Spolek Česká společnost AIDS pomoc pořádá ve spolupráci s Dopravním podnikem hlavního města Prahy již pojedenácté preventivní akci s názvem Dopravní podnik proti AIDS, která proběhne v již tradičním termínu 1. prosince 2014 v odpoledních hodinách.

Celý článek

Dopravní podniky bojují proti AIDS

Prvního prosince je celosvětový Den boje proti AIDS a v Česku se poprvé podařilo do této akce zapojit téměř všechny dopravní podniky, které provozují tramvajovou dopravu. V Praze, Ostravě, Brně, Plzni, Olomouci a Liberci vypraví Česká společnost AIDS pomoc preventivní tramvaje. Občané a návštěvníci těchto měst v nich budou moci cestovat zdarma a získat informace o problematice HIV/AIDS a také kde se ve svém regionu mohou nechat otestovat.

Celý článek

Evropský týden testování a Světový den proti AIDS

Ve středu 19. 11. 2014 se v pražském Státním zdravotním ústavu konala tiskové konference věnovaná Evropskému týdnu HIV testování a Světovému dni boje proti AIDS.

Celý článek

GET TO ZERO (IFMSA)

IFMSA - International Federation of Medical Students Associations (Mezinárodní federace asociací studentů medicíny) je nezávislou a apolitickou institucí zastřešující 117 členských organizací s více než 1,2 miliónem studentů lékařství ze 101 zemí světa. IFMSA byla založena v roce 1951 v Kodani a v současnosti je největší a nejstarší nezávislou organizací studentů medicíny na světe. Oficiálně je uznávána Organizací spojených národů (zkr. OSN) a Světovou zdravotnickou organizací (zkr. WHO) jako mezinárodní fórum studentů medicíny.

Celý článek

Výbor pro zdravotnictví chce více peněz na prevenci HIV

Sněmovní zdravotnický výbor podpořil návrh rozpočtu ministerstva zdravotnictví pro příští rok s některými úpravami. Důležitou informací je fakt, že poslanci jsou ji vědomi výrazného podfinancování oblasti prevence HIV/AIDS. Poslední 4 roky byly každoročně na prevenci HIV/AIDS investovány pouhé 3 miliony korun. Výbor také doporučil přidat peníze Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví a na programy ochrany zdraví v celkovém objemu 57 milionů korun.

Celý článek

Pozvánka na konferenci HIV infekce(Současné trendy v diagnostice, léčbě a ošetřovatelství)

Z důvodů naplnění kapacity sálu již neregistrujeme další učastníky!

Celý článek

Pojďte s námi na Festival MEZIPATRA 2014

Kdy a kde se s námi můžete potkat v rámci podzimního vydání QUEER FILM FESTIVALU MEZIPATRA?

PRAHA: 8.11. 2014 (Sobota), ve 20:45 v Kině Světozor
BRNO: 20. 11. 2014 (Čtvrtek), ve 20.15 v malém sále Kina Art

Celý článek

„GROUND ZERO“ PRO PREEXPOZIČNÍ PROFYLAXI (PREVENCI) HIV

Dopad HIV/AIDS na San Francisko byl v jeho počátcích drtivý. Dnes se tady začíná psát historie směřující k jeho ukončení. PrEP (preexpoziční profylaxe – prevenční užívání léku HIV negativními) je nejnovjejší prostředek prevence HIV, o kterém všichni mluví. Truvada byla pro PrEP schválená americkým Ústavem pro kontrolu léčiv (FDA) v roce 2012 a vykazuje 99procentní účinnost při každodenním užívání. Od září 2014 vlastně nedošlo k zachycení žádného přenosu u uživatelů PrEP, kteří berou „lék“ v předepsaných dávkách. Z toho vyplývá, že PrEP funguje, pokud ji užíváte správně.

Celý článek

Co znamená PrEP pro užívání kondomů?

Člen PxROAR Nicholas Feustel hovořil o PrEP s německým časopisem Männer. Následující text z daného rozhovoru, přeložil sám Nicholas. Původní článek v němčině je k nalezení zde (http://m-maenner.de/2014/07/hiv-kommt-das-ende-der-kondom-aera/).

Celý článek

Konference "Zaměstnávání HIV pozitivních osob s důrazem na eliminaci diskriminaci na trhu práce a ve služebním poměru"

Do pražského Domu světla se na začátku listopadu sjeli odborníci z několika evropských zemí, aby zde zhodnotili výstupy dvou evropských projektů zabývajících se eliminací diskriminace HIV pozitivních osob na pracovním trhu a ve služebním poměru. Česká společnost AIDS pomoc, z.s. zde uspořádala mezinárodní konferenci s názvem "Zaměstnávání HIV pozitivních osob s důrazem na eliminaci diskriminace těchto osob na trhu práce a ve služebním poměru"

Celý článek

Výsledky výzkumu napovídají, jak by šlo vytvořit vakcínu proti HIV

Vědci ze Scrippsova výzkumného institutu (TSRI) popsali u jedné z rodiny protilátek, která má schopnost neutralizovat široké spektrum kmenůHIV, vývoj markantně různorodých struktur, schopných zaútočit na slabá místa viru. Výsledky výzkumu napovídají, jak by šlo v budoucnu vytvořit vakcínu proti HIV.

Celý článek

Kampaň proti HIV nabádá k prostopášnému životu, bouří se Švýcaři

Švýcarsko pobouřila nová kampaň proti viru HIV, která zobrazuje mladé lidi při sexuálním aktu s nápisem „Milostný život. Žádné výčitky.“ Podle konzervativních obyvatel a náboženských organizací ohrožuje kampaň mravní vývoj mládeže a nabádá k prostopášnému stylu života.

Zdroj:http://zpravy.idnes.cz/svycarsko-hiv-neslusna-reklama-d33-/zahranicni.aspx?c=A141011_105933_zahranicni_aba

Celý článek

Pandemie AIDS začala prý v Kongu

Pandemie nemoci AIDS, kterou se už na celém světě nakazilo přes 75 miliónů lidí, začala nejspíše po roce 1920 v konžské metropoli Kinshase.

Celý článek

Cenu Akademie věd ČR získali vědci za výzkum retrovirů

Za výzkum retrovirů, které způsobují v lidském organizmu celoživotní infekce nebo naopak mohou v budoucnu pomoci v genové terapii, dnes získal prestižní Cenu Akademie věd ČR tým vědců z Ústavu molekulární genetiky. Laboratoř, vedená genetikem Jiřím Hejnarem, přispěla také k vysvětlení, proč pacienti infikovaní agresivním virem HIV jsou doživotně nuceni brát léky, jinak se virus v jejich těle znovu probudí.

Celý článek

HIV negativní gayové se mohou nakazit hepatitidou C pohlavní cestou

HIV negativní muži mající sex s muži (MSM) jsou zřejmě v ohrožení pro možnost nakazit se hepatitidou C (HCV) pohlavní cestou, uvádí projekt „Národní obhajoba léčby AIDS“. Jejich rizikové faktory jsou pravděpodobně podobné stejným faktorům, jako u HIV pozitivních mužů, mezi kterými nově vzniká epidemie pohlavně přenosné hepatitidy C.

Celý článek

Umírat na AIDS je dnes již zbytečné

Je těžké vysvětlit problém HIV lidem, kteří žijí mimo zasažené oblasti. Nevidí v médiích dramatické záběry na hromadně umírající lidi, jako ve válkách nebo při přírodních katastrofách. Lidé nakažení virem HIV umírají pomalu a jejich smrt nezpůsobí mnoho hluku. A přitom umírat na AIDS je dnes už zbytečné…

FOTO: Členové týmu Lékařů bez hranic v Lesothu využívají vyšetření krevního tlaku a glukózy aby nalákali pacienty, aby přišli na testování na HIV během národního Světového dne boje proti AIDS 2012, Maseru, Lesotho, 2012. ©MSF/Marleen Dermaut

Celý článek

Ugandští muži si stěžují na kondomy, jsou pro ně příliš malé a krátké

Kondomy, které jsou dostupné v Ugandě, jsou mnoha místním mužům příliš malé. To může představovat vážný problém pro úspěšný boj proti šíření AIDS v této zemi. Podle agentury AFP na to upozornili místní poslanci, kteří se vrátili ze studijní cesty ve vybraných regionech.

Foto: Osvěta proti AIDS v africké Rwandě. Ilustrační foto.| foto: Profimedia.cz

Celý článek

Preexpoziční profylaxe - Schůzka nevládních odborníků o prevenci HIV mezi muži majícím sex s muži

V Berlíně 5.-7.9. 2014 pořádala Deutsche AIDS-Hilfe tradiční (již sedmou) schůzku nevládních odborníků působících v HIV prevenci pro komunitu mužů majících sex s muži (MSM). Zúčastnilo se jí přibližně 25 účastníků z Německa, Rakouska, Dánska, Holandska, Belgie, Francie, Španělska, Portugalska, České republiky, Polska, Maďarska, Běloruska, Ruska. Jeden účastník s rumunským občanstvím (který je zároveň členem rady MSMGF, tedy celosvětového sdružení pro prevenci u MSM, za Evropu), reprezentoval nadnárodní sdružení z Estonska.

Celý článek

Nové preventivní balíčky z Domu světla

Lubrikační gel, kondom, informace o testování v češtině a v angličtině a QR kódy s odkazem na naše nové weby (prevence a testování). To jsou nové preventivní balíčky!!

Celý článek

Za první pololetí rekordně přibylo nakažených HIV, bylo jich 129

Lékaři v Česku evidovali letos za prvních šest měsíců 129 nových pacientů s virem HIV. Je to nejvyšší počet za první pololetí od roku 1985, kdy se nákaza v zemi začala sledovat.

Celý článek

25. ročník festivalu Babí léto v Bohnicích - buďte u toho s našimi dobrovolníky

Festival Babí léto v Bohnicích letos oslaví 25. narozeniny. Psychiatrická nemocnice Bohnice a nezisková organizace Tolerdance i v letošním roce otevírá areál v Bohnicích široké veřejnosti v rámci multižánrového festivalu Babí léto v Bohnicích. 25. ročník nabídne tradičně nejen koncerty, besedy, workshopy, komentovanou prohlídku aktuální výstavy galerie Prádelna Bohnice, divadelní představení nejen pro děti, prezentace neziskových organizací, ale nově také Babí hru, kterou si zahrají děti i jejich rodiče a týdenní program na odděleních nemocnice.
Babí léto v Bohnicích se uskuteční v sobotu 13. září 2014 od 12 hodin.

Celý článek

Prodej červených stužek v prodejnách LEVIS

V době od 1. 8. do 18. 8. 2014 můžete provoz Domu světla podpořit zakoupením upomínkového předmětu červená stužka v pražských prodejnách LEVI´S

Celý článek

Beseda HIV a STIGMA v rámci Prague Pride 2014

Česká společnost AIDS pomoc, z. s. pořádá pod hlavičkou projektu souvisejícího s diskriminací na pracovišti u HIV pozitivních a ve spolupráci s queer sdružením studentů Karlovy Univerzit CHARLIE, z. s. besedu s panelovou diskuzí.

Celý článek

Sexuální turistika a cestování HIV pozitivních PRAGUE PRIDE 2014

Beseda a následná diskuze v rámci Prague Pride. Témata: Sexuální turistika a cestování HIV pozitivních. Určeno nejen pro HIV+ osoby, ale i pro všechny ostatní, které témata zajímají.

Celý článek

Pojďte s námi do průvodu Prague Pride 2014

V letošním roce poprvé s alegorickými vozy a sanitkou v průvodu !

Celý článek

Bezplatné anonymní testování v období Prague Pride 2014

V týdnu konání srpnové Prague Pride prodlužuje Česká společnost AIDS pomoc, z.s. provozní dobu bezplatného anonymního testování v Domě světla (Malého 3/282, Praha 8 - Karlín). Letos poprvé nabízíme možnost se nechat testovat i v mobilní sanitce.

Celý článek

Stínová ministryně zdravotnictví burcuje nemocnice kvůli HIV

Praha - Lékaři v Česku evidovali do konce dubna téměř sto nových pacientů s virem HIV. Nemocných osob tak výrazně přibylo a jejich počet přesáhl hranici 2000 nakažených. Poslankyně a stínová ministryně zdravotnictví za KSČM Soňa Marková tento problém vnímá jako akutní a do jeho řešení zapojila celou řadu nemocnic.

Celý článek

Děkujeme společnosti LEVI STRAUSS & CO.

Společnost LEVI STRAUSS & CO., která poskytla podporu našemu spolku již při přípravě realizace projektu na podporu zaměstnávání HIV+, a to poskytnutím vzorových informačních a vzdělávacích materiálů pro zaměstnance, nás podpořila znovu.

Celý článek

Nenechme HIV zapadnout do stínu! Proč klesá zájem státu o problematiku HIV/AIDS, když počty nově nakažených rostou?

International AIDS Candlelight Memorial, česky Světlo pro AIDS, je největší celosvětovou kampaní v oblasti boje proti AIDS, organizovanou lokálními pořadateli v podstatě ve všech zemích na světě. Letos podtitulem Nenechme HIV zapadnout do stínu.

Česká společnost AIDS pomoc, z. s. (ČSAP) již tradičně pořádá v rámci tohoto vzpomínkového dne preventivně informační akci. Její hlavní část proběhne na Václavském náměstí v Praze v neděli 18. května od 13 do 18 hodin.

Celý článek

Co když jsi pozitivní a nevíš o tom?

Česká společnost AIDS pomoc ve spolupráci s partnery v dubnu 2014 zahájila informačně-preventivní kampaň zaměřenou na širokou českou veřejnost. Jejím základním heslem je slogan Co když jsi pozitivní a nevíš o tom? Včasná léčba ti zajistí kvalitní život. WWW.HIV-TESTOVANI.CZ. Během několika málo měsíců se podařilo spojit síly nevládních organizací, dopravních podniků největších českých a moravských měst a také významných firem působících v marketingu, reklamě a zaměstnávání lidí.

Celý článek

Je Váš kolega/zaměstnanec HIV pozitivní? Co teď?

„Vážení spolupracovníci, tímto emailem Vás informuji, že Váš kolega XY – vedoucí vývojového oddělení naší společnosti, je HIV POZITIVNÍ. Na základě toho byl pan XY na hodinu propuštěn a není již naším zaměstnancem. Doporučuji všem pracovníkům firmy, aby se nechali otestovat. Potvrzení o HIV negativitě budu přímo vyžadovat od následujících pracovníků, kteří - pokud ho nedoloží do 14 dnů – budou rovněž propuštěni bez nároku na odstupné.“ Výčet asi 20 pracovníků následuje spolu s celým jménem a fotografií „pachatele“, kontaktem na nemocnici, kde se lze nechat testovat a mapkou, jak se do nemocnice dostat. Podepsán je ředitel firmy…

Celý článek

Naše téma v pořadu Ochránce České televize

Pracoval u Policie ČR až do chvíle, kdy se u lékaře dověděl zprávu, ze které by se podlomila kolena každému. Když se o jeho nevyléčitelné nemoci dověděl zaměstnavatel, prohlásil ho za zdravotně nezpůsobilého a Max byl od policie propuštěn. Podle zákona to všechno proběhlo v pořádku. Podle ochránce je ale tento zákon v rozporu s Listinou základních práv a svobod. Reportáž můžete vidět v archivu České televize.

Celý článek

Preventivní lék proti HIV není nejlepší řešení varují odborníci

Preventivní podávání léku proti viru HIV Truvada, který je povolen v USA, odborníci v České republice příliš nepodporují. Obávají se, že lék ztratí účinnost pro ty, kteří ho opravdu potřebují. Navíc podle nich lék nechrání stoprocentně a má vedlejší účinky. Dodává také zdánlivý pocit bezpečí, který by mohl vést lidi k promiskuitě a většímu šíření nemoci.

Celý článek

Jaká je nejúčinější strategie prevence HIV/AIDS?

Protože se sexuálním životem bývají obvykle spojena určitá rizika je prevence HIV/AIDS spojena se změnami sexuálního chování. Kromě sexuální abstinence existují další dvě strategie účinné prevence HIV/AIDS...

Celý článek

Za 28 únorových dní 28 nových případů HIV

Státní zdravotní ústav vydal v pondělí 31. března čerstvé statistiky o výskytu HIV v Česku s údaji ke konci února 2014. Za 28 únorových dní bylo Česku zaznamenáno 28 nových případů HIV infekce (25 mužů a 3 ženy). Nejvíce nových únorových případů je zaznamenáno v Praze (15). Přitom v lednu 2013 bylo v Čechách a na Moravě zaznamenáno celkem "jen" 13 případů HIV+. Ke konci února 2014 tedy bylo za celou dobu sledování od roku 1985 v Česku zaznamenáno 2172 HIV infekce u občanů a rezidentů a 381 případů u cizinců (celkem 2553).

Celý článek

Na rande jděte s kondomem. Testovací sadu nechte doma

Ať už jste žena nebo muž, tak na rande se rozhodně vybavte kondomem. Pouze odpovědné chování a používání kondomu vás ochrání před sexuálně nakažlivými chorobami s nepříjemnými následky. Pokud uvažujete o tom, vzít s sebou rychlotest HIV, tak na to zapomeňte. Ten Vám totiž bezpečí rozhodně nezajistí.

Celý článek

Nečekaný nárůst zjištěných HIV+ osob na Slovensku

I pro Slovensko byl rok 2013 co se týká počtu nově diagnostikovaných případů HIV infekce alarmující. Bylo zaznamenáno nejvíce nových případů HIV od roku 1985 – tedy celkem 83, z toho 80 diagnóz u rezidentů a 3 zjištění jsou u cizinců. Statistiky sleduje Regionální úřad veřejného zdravotnictví. Oproti předchozímu roku 2012 se jedná o výrazný nárůst. O rok dříve bylo na Slovensku zaznamenáno 43 případů HIV, v roce 2011 byl počet zjištěných 46 a v roce 2010 statistiky uvádějí číslo 25.

Celý článek

Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 206
Obrázek č. 144

Kdy a kde testujeme

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

obrazek PrEPPoint

Certifikát za 350 Kč

Máme výbornou zprávu pro všechny cestovatele potřebující certifikát o svém HIV statusu. Některé země stále vyžadují tato potvrzení, aby umožnily dlouhodobý pobyt na svém území nebo k udělení víza pro vstup. Díky spolupráci s novou laboratoří jsme schopni nabídnout certifikáty za 350 korun. Bohužel certifikáty jsme schopni zprostředkovat pouze v našem hlavním checkpointu v Domě světla v Praze. Ostatní checkpointy už certifikáty neposkytují. Více zde.

ČT podporuje ČSAP

Obrázek č. 189

PODPOŘTE NÁS!

 
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Objednání besedy

Pro školy a školská zařízení nabízíme objednání besedy s lektorem . Vyberte si snadno a rychle termín, který Vám vyhovuje nejlépe. Besedy se konají v Domě světla v Praze nebo naši lektoři přijedou za Vámi do školy.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 142
Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 57

akreditovaný dobrovolnický program

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Obrázek č. 186
Gilead

podporuje zejména mobilní testování v sanitkách a opravy prostor Domu světla

Obrázek č. 145

Projekt INOVACE A AKCELERACE AKTIVIT PRO ODSTRAŇOVÁNÍ BARIÉR PŘI ZAMĚSTNÁVÁNÍ OSOB INFIKOVANÝCH HIV čís. CZ.1.04/5.1.01/77.00066 je financován z Evropského sociálního
fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.