Kandidát na experimentální vakcínu může stimulovat imunitní systém k aktivitě zabraňující infekci HIV

Nový výzkum vedený vědci ze Scrippsova výzkumného institutu (TSRI - The Scripps Research Institute), Mezinárodní iniciativy pro vakcínu proti AIDS (IAVI - International AIDS Vaccine Initiative) a Rockefellerovi univerzity prokázal na myších, že experimentální vakcína navržená na TSRI může stimulovat imunitní systém k činnosti potřebné pro zastavení infekce HIV. Poznatky by mohly poskytnout klíčové informace pro vývoj účinné vakcíny proti AIDS.

Klíčové postavy nového výzkumu vakcíny proti HIV/AIDS ze Scrippsova výzkumného institutu, Mezinárodní iniciativy pro vakcínu proti AIDS a dalších institucí (zleva) Dennis Burton, David Nemazee a William Schief. (z popisku obrázků, pozn.překladatele)

Výzkum zveřejněný 18. června 2015 v souběžných studiích v časopisech Cell a Science představuje skok kupředu ve snaze vytvořit vakcínu proti HIV, jenž do současnosti narážela na problém vybuzení protilátek (molekul imunitního systému), které mohou účinně bojovat s různými kmeny viru.

„Výsledky jsou docela působivé“, řekl Dennis Burton, předseda oddělení imunologie a mikrobiální vědy na TSRI a vědecký ředitel dvou center na TSRI, IAVI Konsorcia neutralizačních protilátek (NAC - Neutralizing Antibody Consortium) a Národního institutu zdraví (NIH - the National Institutes of Health), Centra vakcínové imunologie HIV/AIDS a objevů imunogenů (CHAVI-ID - HIV/AIDS Vaccine Immunology and Immunogen Discovery).

Studie v časopise Science byla současně vedena Burtonem a Davidem Nemazeem, profesory na TSRI a zástupcem ředitele oddělení Design vakcín na IAVI NAC Williamem Schiefem. Na vedení studie Cell se spolupodíleli Schief a Michel Nussenzweig, který působí jako profesor na Rockefellerově univerzitě a vyšetřovatel na Howard – Hughesově lékařském institutu (HHMI - Howard Hughes Medical Institute).

Veliká výzva

Dlouhodobým cílem výzkumníků je vytvořit takovou vakcínu, která by vybudila tělo k tvorbě protilátek, které navážou HIV a zabrání infekci.

Ačkoli mnoho vakcín pro jiné nemoci využívají mrtvé anebo neaktivní verze mikrobů způsobujících onemocnění k vyvolání produkce protilátek, imunizace „rodilými“ HIV bílkovinami je neúčinná ve vyvolání efektivní imunní odpovědi díky schopnosti HIV vyhnout se detekování imunitním systémem a rychlým mutacím v nové kmeny.

Tyto překážky vedly mnoho vědců k víře, že úspěšná vakcína proti AIDS bude potřebovat složení ze série příbuzných, ale mírně se lišících bílkovin (imunogenů) , které vycvičí tělo k výrobě široce neutralizujících protilátek proti HIV – změna oproti tradiční vakcinační dávce, kdy je člověk vystaven stejnému imunogenu vícekrát.

V nových studiích vědci testovali jeden z potenciálních proteinů, imunogen nazývaný eOD-GT8 60mer, tato bílkovinná nanočástice byla navržena k navázání a aktivaci B – lymfocytů potřebných k boji proti HIV. Imunogen eOD-GT8 60mer byl vytvořen v Schiefově laboratoři a testován na myších modelech navržených v Nemazeeho laboratoři, aby vytvořil protilátky které jsou podobné protilátkám lidským.

Za použití takzvané techniky třídění B – lymfocytů (B cell sorting) vědci ukázali, že imunizace za pomoci eOD-GT8 60mer vytvořila „prekurzory“ protilátek, nesoucí některé ze znaků potřebných k rozpoznání a zastavení nákazy HIV. Toto naznačuje, že eOD-GT8 60mer by mohl být dobrým kandidátem, který by posloužil jako první v sérii imunizací proti HIV.

„Zdá se, že vakcína dobře funguje na našem myším modelu, kde stimuluje prvotní odpověď protilátek,“ dodává Nemazee.

Ve článku pro časopis Cell vědci využili stejný imunogen eOD-GT8 60mer, ale na drobně pozměněném myším modelu. „ Imunogen opět nastartoval imunitní systém v tom správném směru,“ tvrdí Schief.

Souběžná studie ze Science (vedena profesorem Johnem Moorem z Weill Cornell Medical College za přispění Schiefa, Burtona, docenta TSRI Andrewa Warda, Iana Wilsona, který je Hansenovým profesorem Strukturní biologie a členem představenstva Oddělení Integrované strukturální a výpočetní biologie na TSRI a dalších výzkumným pracovníků) prokázala, že navržené imunogeny taktéž vyvolaly imunitní odezvu na králičích modelech a modelech primátů (kromě toho lidského).

Další kroky

S imunogenem eOD-GT8 60mer jakožto na potenciální součástí vakcíny proti HIV se vědci nyní zaměřují na vyšetřování dalších imunogenů, které by mohly fungovat společně s ním.

Schief tvrdí, že Nemazeeho myší modely budou kritickým zdrojem pro testování dalších navržených imunogenů. Zdůrazňuje podstatu multi-disciplinárního přístupu k navržení myších modelů, protilátek a analýzy výsledků. „Byla to krásná spolupráce mezi třemi laboratořemi na TSRI,“ dodává Schief.


Zdroj: http://www.scripps.edu/

Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 206
Obrázek č. 144

Kdy a kde testujeme

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

obrazek PrEPPoint

Certifikát za 350 Kč

Máme výbornou zprávu pro všechny cestovatele potřebující certifikát o svém HIV statusu. Některé země stále vyžadují tato potvrzení, aby umožnily dlouhodobý pobyt na svém území nebo k udělení víza pro vstup. Díky spolupráci s novou laboratoří jsme schopni nabídnout certifikáty za 350 korun. Bohužel certifikáty jsme schopni zprostředkovat pouze v našem hlavním checkpointu v Domě světla v Praze. Ostatní checkpointy už certifikáty neposkytují. Více zde.

ČT podporuje ČSAP

Obrázek č. 189

PODPOŘTE NÁS!

 
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Objednání besedy

Pro školy a školská zařízení nabízíme objednání besedy s lektorem . Vyberte si snadno a rychle termín, který Vám vyhovuje nejlépe. Besedy se konají v Domě světla v Praze nebo naši lektoři přijedou za Vámi do školy.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 142
Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 57

akreditovaný dobrovolnický program

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Obrázek č. 186
Gilead

podporuje zejména mobilní testování v sanitkách a opravy prostor Domu světla

Obrázek č. 145

Projekt INOVACE A AKCELERACE AKTIVIT PRO ODSTRAŇOVÁNÍ BARIÉR PŘI ZAMĚSTNÁVÁNÍ OSOB INFIKOVANÝCH HIV čís. CZ.1.04/5.1.01/77.00066 je financován z Evropského sociálního
fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.