Mladíka, ktorý si má na Slovensku odpykať 7-ročný trest za šírenie HIV, Švajčiari definitívne nevydajú

Je to definitívne! Mladíka, ktorý si má odpykať sedemročný trest za to, že vedome šíril HIV, švajčiarske justičné orgány Slovensku nevydajú! Richard R. pre nich vraj nie je postihnuteľný, lebo sa nepreukázalo, že by niekoho smrteľným vírusom nakazil. Mladík sa pred slovenskou spravodlivosťou skrýva už tretí rok a nepomohol ani zatykač.

Richard R. má stráviť podľa právoplatného rozsudku 7 rokov za mrežami. Senát ho tam poslal za to, že ohrozoval tínedžerku vírusom ľudskej imunodeficiencie - teda vedome šíril HIV. Podľa vlastných slov sa roky živil prostitúciou. Sex mal s viacerými ženami aj mužmi.

Do väzenia nenastúpil a utiekol do Švajčiarska, odkiaľ sa aktívne zapájal do diskusií na sociálnej sieti o svojom prípade. Na základe zatykača ho tam dvakrát zadržali, ale aj prepustili. Prečo? V skratke, podľa nich šírenie HIV nie je trestné. Teraz prišla definitíva. Richarda na Slovensko nevydajú.

"21. februára 2018 nám bol doručený preklad odpovede Spolkového ministerstva spravodlivosti a polície v zmysle ktorej bola naša žiadosť o vydanie odsúdeného občana Slovenskej republiky zamietnutá, a to z dôvodu nesplnenej podmienky obojstrannej trestnosti," povedal nám Peter Bubla, hovorca ministerstva spravodlivosti.

Odborníčka na trestné právo pripúšťa, že v krajine mohli skúmať aj jeho zdravotný stav, či naozaj niekoho sexuálnym stykom ohrozil či ohrozuje. U jeho vtedajšej mladistvej partnerky sa vírus nepotvrdil.

Richard si teda naďalej môže užívať slobodu, definitívne nám ho nevydajú. Podľa hovorcu ministerstva spravodlivosti by sa situácia mohla zmeniť, ak by na neho vydali iný zatykač pre inú trestnú vec. A vtedy by Švajčiari opäť skúmali, či je to aj u nich porušenie zákona.

Převzato TVNOVINY.SK (Markíza 25. 2. 2018)

Komentář redakce: Dvě na sobě nezávislé studie prokázaly, že léčba HIV znamená i prevenci. Podle moderních vědeckých důkazů lze konstatovat, že člověk na antiretrovirové léčbě, který má nedetekovatelnou virovou nálož alespoň půl roku, nemůže přenést HIV na svého partnera. Podrobněji se tomu věnuje kampaň U=U (česky N=N, tedy nezjistitelný = neinfekční). Švýcarská společnost a úřady se tímto řídí již 10 let a postupně se tento fakt přenesl do ostatních zemí. V Česku ani na Slovensku tuto změnu ještě trestní právo nezaznamenalo.

Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 206
Obrázek č. 144

Kdy a kde testujeme

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

obrazek PrEPPoint

Certifikát za 350 Kč

Máme výbornou zprávu pro všechny cestovatele potřebující certifikát o svém HIV statusu. Některé země stále vyžadují tato potvrzení, aby umožnily dlouhodobý pobyt na svém území nebo k udělení víza pro vstup. Díky spolupráci s novou laboratoří jsme schopni nabídnout certifikáty za 350 korun. Bohužel certifikáty jsme schopni zprostředkovat pouze v našem hlavním checkpointu v Domě světla v Praze. Ostatní checkpointy už certifikáty neposkytují. Více zde.

ČT podporuje ČSAP

Obrázek č. 189

PODPOŘTE NÁS!

 
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Objednání besedy

Pro školy a školská zařízení nabízíme objednání besedy s lektorem . Vyberte si snadno a rychle termín, který Vám vyhovuje nejlépe. Besedy se konají v Domě světla v Praze nebo naši lektoři přijedou za Vámi do školy.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 142
Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 57

akreditovaný dobrovolnický program

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Obrázek č. 186
Gilead

podporuje zejména mobilní testování v sanitkách a opravy prostor Domu světla

Obrázek č. 145

Projekt INOVACE A AKCELERACE AKTIVIT PRO ODSTRAŇOVÁNÍ BARIÉR PŘI ZAMĚSTNÁVÁNÍ OSOB INFIKOVANÝCH HIV čís. CZ.1.04/5.1.01/77.00066 je financován z Evropského sociálního
fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.