Pro ukončení epidemie AIDS je nezbytné zaměřit pozornost na dospívající

Mladí dospívající lidé se mnohdy cítí nesmrtelní, jako by mohli žít navždy, přičemž přítomnost takového pocitu je očekávána i jejich okolím. Skutečnost je taková, že mladí lidé jsou mnohem méně zranitelní a méně ohroženi mnohými chorobami. Naopak, jejich organismus je odolný vůči mnohým onemocněním. Jejich „míra přežití – tzv. survival rate“ je tak vysoká, jako je silný jejich mladistvý duch.

HIV však v tomto ohledu mění vše. Skutečnost, že počet dospívajících, kteří ročně zemřou na onemocnění spojené s AIDS je vyšší, než počet teenagerů zemřelých v důsledku jiných příčin (vyjma dopravních nehod), je šokující. Za rok 2013 na následky AIDS zemřelo 120 000 mladých lidí, tzn. více než 300 osob za den.

Ještě více šokující je fakt, že toto číslo nenabývá klesavé tendence, a to i přes probíhající osvětu, preventivní akce, znalosti, zkušenosti a metody, které jsou nám v rámci problematiky HIV a léčby AIDS známé a dostupné.

Co je třeba udělat, abychom opět dosáhli „nesmrtelnosti mládeže“? Je třeba začít vždy na počátku a setrvat s mladými lidmi po celou dobu jejich dospívání a zbytek života

Převážná většina mladých lidí, kteří zemřeli v důsledku AIDS v roce 2013, byla infikována HIV již v průběhu těhotenství matky, ve fázi plodu, během porodu nebo v prvních měsících svého života, kdy novorodičkám nebyla podána adekvátní antiretrovirální léčba, jenž by snížila riziko přenosu viru. Ačkoliv pokrok v této oblasti je značný, mnoha matkám a novorozencům se nedostává takové léčebné péče, která by umožnila dlouhodobé přežití s HIV infekcí.

Zbývajících dvacet procent teen-agerů žijících s HIV získali infekci až jako dospívající, což je skutečnost, které je třeba čelit.

Více než 250 000 lidí ve věku od 15 do 19 let bylo nově infikováno v roce 2013, přičemž dívky převažují nad chlapci – celkově ženy v této věkové skupině představují každý druhý až třetí nový případ nákazy. V subsaharské Africe toto číslo představuje dokonce až 8 z 10 případů. V jižní Africe více než 800 dívek ve věku 15 až 19 let je nově nakaženo každý týden.

Dívky/mladé ženy jsou více ohrožené HIV, což vyplývá z jejich větší zranitelnosti obecně – jsou častějšími obětmi sexuálního násilí, obchodu s bílým masem nebo nuceny k předem smluveným sňatkům. Oproti mužům se obtížněji dostávají k informacím, jak se při sexu chránit a i v případě, že tyto informace mají, nedostanou možnost je využít.

Zbývající skupinu mladých, kteří získali HIV po čas dospívání, tvoří gay a bisexuální mladí muži, chlapci a dívky užívající drogy nebo provozující prostituci. Mnozí z nich nebyli nikdy diagnostikováni nebo léčeni – ze strachu před společenskou odezvou, která by nastala, pokud by vyhledali potřebné informace, vstoupily do preventivního programu, nebo podstoupili testy.

V problematice HIV představuje mládež těžce uchopitelnou skupinu – jako příliš staří pro pediatra nebo příliš mladí pro to být zahrnuti do mezi „dospělé“ pacienty propadají systémem. Také národní zdravotní plány mnoha zemí (zejména zemí nejvíce zasažených problémem) nevěnují pozornost této specifické skupině. Ani monitoring cílové populace a data dostupná o této skupině nejsou nijak široká, zejména o dětech starších pěti let.

Je třeba lépe chránit mladé dospívající, poskytnout jim podporu, návod a praktické vědomosti a schopnosti, jak chránit sami sebe. Nelze úspěšně bojovat s epidemií AIDS bez boje proti šíření infekce HIV a vysoké úmrtnosti v důsledku AIDS mezi mládeží. Budoucnost je však nadějná, vzniká více a více programů na pomoc mládeži zasažené HIV a ve více a více zemích se problematika stává součástí národní agendy.

USA nedávno oznámily investici ve výši 210 milionů amerických dolarů na prevenci HIV infekce mezi dospívajícími dívkami a mladými ženami. Světový fond podpory boje proti AIDS, Tuberkuloze a Malárii (The Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria) se nedávno zavázal využít grant ve výši 14 bilionů dolarů mimo jiné právě na práci s rizikovou mládeží.

Na týdenní konferenci v Keni (2013) se lídři hnutí boje proto AIDS zavázali k následujícím cílům: celosvětově snížit úmrtnost mladých lidí v důsledku AIDS a souvisejících onemocnění o 65% a snížení nově vzniklých případů infekce mezi mládeží o 75%. To vše v průběhu příštích pěti let.

Ambiciozní cíle vycházejí z All In – nově vzniklé platformy na podporu dospívajících zasažených AIDS. Činnost platformy se primárně soustředí na oblasti problematiky nejvíce volající po změně a rozvoji: od potřeby monitoringu a sběru dat pro lepší identifikaci cílové populace, přes potřebu etablování problematiky a cílové skupiny v národních plánech boje proti AIDS v zemích po celém světě, až po technologické inovace, rozvoj léčby nebo prevenci a obhajobu práv cílové skupiny.

Důležité však je, aby se sami mladí lidé cítili být „All In“, tedy zahrnuti, součástí celého procesu. Čím více budou zapojeni, čím silnější bude jejich aktivní spoluúčast, tím účinnější bude naše společná snaha v boji proti epidemii AIDS.

All In To – End Adolescence Aids – platforma nastavující systém spolupráce, s cílem inspirovat a motivovat společenské hnutí, které podnítí a zakotví klíčové změny ve specifických programech a politikách na podporu mládeže. Činnost platformy směřuje k propojení aktérů napříč sektory tak, aby došlo k urychlení redukce úmrtnosti v důsledku AIDS a redukci vzniku nových případů infekce mezi mladými dospívajícími lidmi do roku 2020 a následně zastavení epidemie do roku 2030. V platformě jsou zapojeni organizace jako UNAIDS, UNICEF, UNFPA, WHO, PEPFAR, Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria, the MTV staying Alive Foundation a mládežnické hnutí HIV Young Leadership (za podpory PACT a Y+).

Autoři článku:

Anthony Lake, výkonný ředitel UNICEF Executive Director a Michael Sidibé, výkonný ředitel UNAIDS¨

Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 206
Obrázek č. 144

Kdy a kde testujeme

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

obrazek PrEPPoint

Certifikát za 350 Kč

Máme výbornou zprávu pro všechny cestovatele potřebující certifikát o svém HIV statusu. Některé země stále vyžadují tato potvrzení, aby umožnily dlouhodobý pobyt na svém území nebo k udělení víza pro vstup. Díky spolupráci s novou laboratoří jsme schopni nabídnout certifikáty za 350 korun. Bohužel certifikáty jsme schopni zprostředkovat pouze v našem hlavním checkpointu v Domě světla v Praze. Ostatní checkpointy už certifikáty neposkytují. Více zde.

ČT podporuje ČSAP

Obrázek č. 189

PODPOŘTE NÁS!

 
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Objednání besedy

Pro školy a školská zařízení nabízíme objednání besedy s lektorem . Vyberte si snadno a rychle termín, který Vám vyhovuje nejlépe. Besedy se konají v Domě světla v Praze nebo naši lektoři přijedou za Vámi do školy.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 142
Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 57

akreditovaný dobrovolnický program

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Obrázek č. 186
Gilead

podporuje zejména mobilní testování v sanitkách a opravy prostor Domu světla

Obrázek č. 145

Projekt INOVACE A AKCELERACE AKTIVIT PRO ODSTRAŇOVÁNÍ BARIÉR PŘI ZAMĚSTNÁVÁNÍ OSOB INFIKOVANÝCH HIV čís. CZ.1.04/5.1.01/77.00066 je financován z Evropského sociálního
fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.