INFEKCE TYPU HIV POTLAČENA BEZ NUTNOSTI UŽÍVAT LÉKY

Léčba protilátkami podávanými makakům, kteří byli infikováni opičím immmunodeficiency virem (simian immunodeficienci virus, SIV) vyústila v to, že úroveň jejich virové nálože zůstala na hranici identifikovatelnosti téměř po dva další roky.

Vědci možná objevili způsob, jak potlačit infekci typu HIV u opic, bez potřeby podávat další léky.

Na místě je obezřetnost

Ke standardní léčbě, která byla podávána makakům infikovaným SIV, vědci přidali terapii protilátkami (antibody therapy). Po třech měsících opicím přestali podávat léky, ale úroveň jejich virové nálože zůstala pod detekovatelnou hranicí – téměř další dva roky. Experti nicméně zdůrazňují, že závěry se musí brát obezřetně a mnoho otázek zůstává. Zároveň ale vyjadřují naději, že toto může vést k léčbě, která osvobodí alespoň některé lidi s HIV od nutnosti brát léky. V americkém Národním institutu alergií a infekčních nemocí (US National Institute of Allergy and Infectious Diseases, NIAID) již běží počáteční studie bezpečnosti této léčby.

„Koktejl léků“, který se užívá k léčení HIV – známý jako kombinovaná antiretrovirová léčba – změnil v těch zemích, kde je léčba dostupná, tvář epidemie HIV/AIDS. „Kombinovaná antiretrovirová léčba je vysoce efektivní ve schopnosti udržet virus téměř pod hranicí detekovatelnosti v krvi.“ říká Aftab Ansari, jeden z autorů studie, který je taktéž profesorem na Emory University v Atlantě.

Velká výhoda

„Některé velké problémy ale zůstávají. Jeden z nich je, že pokud pacienti přestanou užívat antiretrovirovou léčbu, virus se vrátí zpět. Takže je třeba, aby léky brali každý den po zbytek jejich života.“ dodává. Toto znamená, že pacienti musí čelit rizikům vedlejších účinků dlouhodobé léčby, jako jsou onemocnění srdce, ledvin a jater, cukrovka typu B a řídnutí kostí. Lidé užívající antiretrovirovou léčbu si často vypěstují rezistenci vůči lékům, které užívají, musí tedy pak léčbu měnit, dodává Ansari. Terapie, která by způsobila remisi HIV, a při které by pro pacienty zmizela nutnost brát celý život léky, by byla významným pokrokem, říká Ansari. Pro tuto studii použil jeho tým protilátky, které cílí na protein v imunitním systému T-lymfocytů, nazvaný alpha4-beta7 integrin. Tento protein pomáhá T-lymfocytům najít cestu do lymfatické tkáně střev. Střeva jsou hlavní oblastí, kde se HIV shromažďuje, a HIV infikuje T-lymfocyty. Takže Ansari se domnívá, že pokud by se T-lymfocytům zabránilo dostat se během akutní HIV infekce do střev, mohly by být ochráněny.

Badatelé zjistili, že protilátka alpha4-beta7 nejspíše umí více než to. Výzkumníci začali léčit 18 makaků, kteří byli již 5 týdnů infikováni SIV. Zvířata absolvovala tři měsíce antiretrovirové léčby, a po prvních čtyřech týdnech této léčby začali také dostávat infuze obsahující protilátky nebo „kontrolní“ substanci“, a to každé tři týdny.

Probíhající pilotní studie

Podávání léků snížilo krevní hodnoty SIV v tělech zvířat. Když ale podávání léků ustalo, množství viru v kontrolní skupině znovu vzrostlo. U opic, které byly léčeny podáváním protilátek, se ale ukázal odlišný vzorec – u šesti z osmi, které ve studii zůstaly, se sice objevil nějaký nárůst viru, ale to pouze v průběhu prvních čtyř týdnů. U dalších dvou opic se žádný nárůst viru neobjevil.

Nikdo nedokáže odhadnout, zda budou závěry aplikovatelné i na lidi, říká Ansari. Dodává ale, že pilotní studie již v NIAID probíhá – využívají k tomu schválenou látku, která je lidským analogemalpha4-beta7 proteinu. Lék nazvaný vedolizumab (Entyvio) je užíván k léčbě Crohnovy choroby a ulcerózní kolitidy – dvou nemocí, u kterých imunitní systém chybně útočí na sliznici střev. „Myslím, že lidé s HIV mohou v těchto závěrech najít nějakou naději.“ říká Marcella Flores, která je spolupracovnicí ředitele výzkumu Nadace pro výzkum AIDS – amfAR.

Dobrou zprávou je, že vedolizumab již existuje a může být hned testován. Zároveň Flores upozorňuje, že ale zůstává celá řada otázek.

Přesný mechanismus není zcela jasný

Největším otazníkem zůstává, zda protilátka bude užitečná i pokud bude podána až po stadiu akutní HIV infekce – to je totiž momentem, kdy pouze malé množství lidí ví, že má v sobě virus. Ansari souhlasí: “Bude protilátka fungovat i pro lidi, kteří jsou nakaženi již roky?“

Flores také zmiňuje, že s terapií protilátkami je spojena možnost, že si lidé vytvoří své vlastní protilátky proti léčbě. Toto se stalo u třech opic ve studii. Společně s Ansarim poukazují na neočekávané zjištění – není zcela jasné, jak protilátka přesně funguje. Myšlenka stojící za experimentem byla, že protilátky zablokují přesun T-lymfocytů do střev, a tak je ochrání od infekce a toho, „aby byl přilit olej do ohně“, říká Ansari. Výzkumníci ale zjistili ještě další neočekávaný objev – množství zbývajících T-lymfocytů ve střevech léčených zvířat vzrostlo. Přesný mechanismus není zcela jasný, říká Ansari. Ale je možné, že protilátky nějakým způsobem přestavují imunitní systém, dodává. Ansari také zdůraznil, že i pokud by metoda měla úspěch i u lidí, nejednalo by se ale o léčbu HIV. Potlačila by sice HIV bez léků, ale nevyléčila by ho, říká.

Studie byla publikována v časopise Science.

Zdroj: http://www.health24.com/Medical/HIV-AIDS/News/hiv-like-infection-suppressed-without-ongoing-therapy-20161014

Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 206
Obrázek č. 144

Kdy a kde testujeme

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

obrazek PrEPPoint

Certifikát za 350 Kč

Máme výbornou zprávu pro všechny cestovatele potřebující certifikát o svém HIV statusu. Některé země stále vyžadují tato potvrzení, aby umožnily dlouhodobý pobyt na svém území nebo k udělení víza pro vstup. Díky spolupráci s novou laboratoří jsme schopni nabídnout certifikáty za 350 korun. Bohužel certifikáty jsme schopni zprostředkovat pouze v našem hlavním checkpointu v Domě světla v Praze. Ostatní checkpointy už certifikáty neposkytují. Více zde.

ČT podporuje ČSAP

Obrázek č. 189

PODPOŘTE NÁS!

 
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Objednání besedy

Pro školy a školská zařízení nabízíme objednání besedy s lektorem . Vyberte si snadno a rychle termín, který Vám vyhovuje nejlépe. Besedy se konají v Domě světla v Praze nebo naši lektoři přijedou za Vámi do školy.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 142
Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 57

akreditovaný dobrovolnický program

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Obrázek č. 186
Gilead

podporuje zejména mobilní testování v sanitkách a opravy prostor Domu světla

Obrázek č. 145

Projekt INOVACE A AKCELERACE AKTIVIT PRO ODSTRAŇOVÁNÍ BARIÉR PŘI ZAMĚSTNÁVÁNÍ OSOB INFIKOVANÝCH HIV čís. CZ.1.04/5.1.01/77.00066 je financován z Evropského sociálního
fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.