Za první pololetí rekordně přibylo nakažených HIV, bylo jich 129

Lékaři v Česku evidovali letos za prvních šest měsíců 129 nových pacientů s virem HIV. Je to nejvyšší počet za první pololetí od roku 1985, kdy se nákaza v zemi začala sledovat.

Od ledna přibylo 10 pacientů

ČTK údaje poskytla národní referenční laboratoř pro HIV/AIDS Státního zdravotního ústavu. Od ledna do konce června přibylo deset pacientů s AIDS. Sedm nemocných zemřelo. HIV pozitivním matkám se narodily čtyři děti. Celkem laboratoř od počátku sledování zaznamenala 2251 nakažených. U 410 lidí choroba AIDS už propukla. Zemřelo 209 osob.

"Trend výrazného nárůstu počtu nově zjištěných případů infekce HIV pokračuje. Za posledních 12 měsíců od loňského července do konce letošního června bylo zjištěno celkem 267 nových případů," uvedla laboratoř. Jen v červnu přibylo 18 nových nakažených a dva pacienti s AIDS.

Vir HIV lékaři od roku 1985 potvrdili u 1880 mužů a 370 žen

Objevili ho pak také u 386 cizinců a cizinek. Dosud se v Česku provedlo téměř 22,9 milionu testů. Z nich 3,3 milionu podstoupily těhotné ženy. Celkem 15,7 milionu vyšetření zdravotníci dělali dárcům krve a orgánů. Na vlastní žádost se nechalo vyšetřit zhruba 335.400 lidí.

Vir HIV napadá lymfocyty v krvi a ve střevě, které jsou nezbytné pro imunitu. Jejich množství po nakažení do zhruba šesti týdnů prudce klesne. Pak se propad zastaví a situace se zlepší. Postupně ale znovu ubývají, což může trvat i osm let. Po nich obvykle nemoc AIDS propuká. Bez léčby nemocní do několika let umírají.

Autor: ČTK, zdroj: http://eurodenik.cz/zdravi/pribylo-nakazenych-hiv

Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 206
Obrázek č. 144

Kdy a kde testujeme

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

obrazek PrEPPoint

Certifikát za 350 Kč

Máme výbornou zprávu pro všechny cestovatele potřebující certifikát o svém HIV statusu. Některé země stále vyžadují tato potvrzení, aby umožnily dlouhodobý pobyt na svém území nebo k udělení víza pro vstup. Díky spolupráci s novou laboratoří jsme schopni nabídnout certifikáty za 350 korun. Bohužel certifikáty jsme schopni zprostředkovat pouze v našem hlavním checkpointu v Domě světla v Praze. Ostatní checkpointy už certifikáty neposkytují. Více zde.

ČT podporuje ČSAP

Obrázek č. 189

PODPOŘTE NÁS!

 
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Objednání besedy

Pro školy a školská zařízení nabízíme objednání besedy s lektorem . Vyberte si snadno a rychle termín, který Vám vyhovuje nejlépe. Besedy se konají v Domě světla v Praze nebo naši lektoři přijedou za Vámi do školy.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 142
Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 57

akreditovaný dobrovolnický program

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Obrázek č. 186
Gilead

podporuje zejména mobilní testování v sanitkách a opravy prostor Domu světla

Obrázek č. 145

Projekt INOVACE A AKCELERACE AKTIVIT PRO ODSTRAŇOVÁNÍ BARIÉR PŘI ZAMĚSTNÁVÁNÍ OSOB INFIKOVANÝCH HIV čís. CZ.1.04/5.1.01/77.00066 je financován z Evropského sociálního
fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.