Praha jde do boje s epidemií

Metropole je epicentrem nákazy virem HIV. Po letech nezájmu teď začíná řešit vážnou situaci.

Zhruba každý druhý nositel viru HIV v Česku žije v hlavním městě. „Je zde splněna hranice epidemie,“ řekl na čtvrtečním jednání magistrálního výboru pro zdravotnictví Jiří Pavlát, ředitel České společnosti AIDS pomoc. A stejně poslední dobou mluví i další odborníci.

Vážná situace není jen záležitostí osob s homosexuální orientací, jak si veřejnost často myslí.

V tuzemsku podle statistik o své nákaze neví dvacet procent nositelů viru HIV, který ničí imunitu. Jde zhruba o 700 osob. Z nich 550 žije v hlavním městě, polovina z toho jsou pak heterosexuální muži. Ti nejspíš na svou nákazu nemusí přijít, jelikož je nikdo nemotivuje chodit na testy.

Osvěta a strašení nemocí je často zaměřeno na lidi s homosexuální orientací. Právě mezi nimi řádí podle odborníků epidemie viru HIV. Odhady hovoří o tom, že každý patnáctý gay v Praze je už nakažen. „Pokud se situace nezačne řešit, muže to být do několika let každý desátý,“ poznamenal na jednání výboru Czeslaw Walek, předseda spolku Prague Pride, který každoročně pořádá stejnojmenný festival zaměřený na podporu sexuálních menšin.

V cizině nakažených ubývá

Jde přitom o přesný opak toho, jak se s nákazou vypořádávají zahraniční města na západ od České republiky. Kupříkladu v San Francisku nebo v Londýně v posledních letech ubývá nově nakažených jedinců. V americkém městě se za poslední roky snížil počet nově diagnostikovaných pacientů s HIV o zhruba polovinu. Podobně si vede i britská metropole.

Je to díky široké dostupnosti léků, které zabraňují usazení viru v těle a které se mohou brát pravidelně, a také kvůli včasnému odhalovaní nakažených. Díky včasné léčbě jde totiž docílit toho, že nositelé viru přestanou být infekčními a nemohou tak nakazit další osoby.

A právě o zapojení do boje s virem, jehož českou baštou se Praha stala, volali na magistrální půdě lidé věnující se prevenci nákazy.

Přestože HIV v Praze není novinkou, metropole se už roky touto problematikou nezabývala. Až tento týden zástupci města odsouhlasili, že chtějí dosáhnout podobných výsledků, jakými se pyšní zahraniční města. „Vznikne odborná skupina, která dá dohromady plán, jak situaci monitorovat a co může město udělat pro zlepšení situace,“ řekl ředitel magistrátního odboru zdravotnictví Tomáš Klinecký s tím, že by Praha mohla také vstoupit do mezinárodní sítě, která s nákazou virem HIV bojuje. Kromě návrhu, jak se vypořádat s epidemií, by práce skupiny měla i vyčíslit, kolik by Praha měla na prevenci šíření HIV vyčlenit peněz.

Radnice začne koukat jinam

Předseda výboru pro zdravotnictví Miloš Růžička (Trojkoalice/STAN) MF DNES řekl, že není jisté, zda metropole uvolní ze svého rozpočtu nově peníze, které by šly na prevenci HIV. „Bude případně třeba upravit poměr finančních prostředků, které jsou na prevenci patologických jevů v chování,“ uvedl Růžička.

Zatímco dříve Praha věnovala pozornost a peníze na boj proti užívání drog, je nyní podle zastupitele situace jiná. Podle jeho slov bude třeba rozhodnout, zda by se město nemělo zaměřit na jinou oblast.

„Situace s HIV je velmi závažná, a proto je potřeba ve prospěch této prevence vynaložit více úsilí a prostředků,“ nastínil Růžička.

Není to však jen Praha, kdo dosud nákazu virem HIV bral na lehkou váhu. Pavlát s Walekem nejsou spokojeni ani s rolí státu, který v letech 2011-2014 dával na boj proti infekci ročně jen tři miliony korun, zatím co na protidrogovou prevenci šly stovky milionů. V roce 2015 poslal stát na vypořádání se s HIV pět milionů korun, poslední dva roky deset.

S vyšší finanční podporou se může zlepšit dostupnost míst, kde se lidé mohou nechat otestovat nebo sehnat léky, které krátce po rizikovém stavu mohou zabránit usazení viru HIV v těle. Zatímco v ČR za takzvanou profylaxi člověk zaplatí okolo šesti tisíc korun, v Gruzii lze sehnat za pět dolarů, v Belgii za 50 dolarů, což odpovídá zhruba tisícikoruně. Některé státy lék nabízení i zadarmo.

Nákaza v číslech

  • 3,1 tisíce osob v ČR je diagnostikován HIV. Nejvíce jde o muže mající sex s muži.
  • 1,5 tisíce lidí nakažených virem žije v Praze. V jiných krajích jde o stovky případů.
  • 700 obyvatel tuzemska neví, že jsou nakaženi. Asi 550 z nich žije v metropoli.

Fakta

HIV v Praze:

  • Virus HIV se nejčastěji přenáší nechráněným většinou homo/bisexuálním pohlavním stykem. Proto jsou mezi nakaženými nejvíce muži mající sex s muži. Ti používají kondom jen ve 40 procentech případů, heterosexuálové ještě méně, ve 30 procentech.
  • Důvodem proč je nejvíce nakažených v Praze, je to, že je tu největší koncentrace osob s homosexuální orientací v ČR, cizinců a je tu velká koncentrace rizikových míst. To jsou například kluby. To vše vede k tomu, že v pražské komunitě mužů mající sex s muži narazíte na nakaženého jedince spíše než třeba v Jihlavě. Tam je podle ředitele České společnosti AIDS pomoc Jiřího Pavláta pravděpodobnost 130krát nižší.
  • V Praze jsou dvě HIV centra, která pracují s nakaženými – V nemocnici Na Bulovce a v Ústřední vojenské nemocnici.

Přepis článku z Mladé fronty Dnes, vydání: sobota 9. 12. 2017

Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 206
Obrázek č. 144

Kdy a kde testujeme

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

obrazek PrEPPoint

Certifikát za 350 Kč

Máme výbornou zprávu pro všechny cestovatele potřebující certifikát o svém HIV statusu. Některé země stále vyžadují tato potvrzení, aby umožnily dlouhodobý pobyt na svém území nebo k udělení víza pro vstup. Díky spolupráci s novou laboratoří jsme schopni nabídnout certifikáty za 350 korun. Bohužel certifikáty jsme schopni zprostředkovat pouze v našem hlavním checkpointu v Domě světla v Praze. Ostatní checkpointy už certifikáty neposkytují. Více zde.

ČT podporuje ČSAP

Obrázek č. 189

PODPOŘTE NÁS!

 
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Objednání besedy

Pro školy a školská zařízení nabízíme objednání besedy s lektorem . Vyberte si snadno a rychle termín, který Vám vyhovuje nejlépe. Besedy se konají v Domě světla v Praze nebo naši lektoři přijedou za Vámi do školy.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 142
Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 57

akreditovaný dobrovolnický program

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Obrázek č. 186
Gilead

podporuje zejména mobilní testování v sanitkách a opravy prostor Domu světla

Obrázek č. 145

Projekt INOVACE A AKCELERACE AKTIVIT PRO ODSTRAŇOVÁNÍ BARIÉR PŘI ZAMĚSTNÁVÁNÍ OSOB INFIKOVANÝCH HIV čís. CZ.1.04/5.1.01/77.00066 je financován z Evropského sociálního
fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.