Obrovský zájem o terénní testování na HIV

Tisková zpráva - V rámci celého Pride týdne přišlo do pracovišť České společnosti AIDS pomoc zjistit svůj HIV status celkem 602 žen a mužů, z toho 432 si zašlo na test během sobotního festivalového odpoledne na pražské Letné. Je to vůbec největší počet terénních testů na pohlavně přenosné choroby, který byl v Česku uskutečněn během jedinného dne.

Stejně jako v předchozích letech zajistila Česká společnost AIDS pomoc, provozoval Domu světla, i pro letošní ročník Prague Pride bezplatné anonymní testování na HIV a podpořila tak jeden z hlavních proudů festival - prevenci. U vybraných zájemců zdravotníci testovali i na další pohlavně přenosnou nemoc – syfilis. Zájemci se mohli dostavit na test ve standardní testovací časy do Domu světla (pondělí 16-19 hod. a středa 9-12 hod.), navštívit mobilní pracoviště na pražském Andělu nebo testovací centrum na Letenské pláni. Právě na Letné se podařilo uspokojit nejvíce zájemců o test. Po zkušenostech z předchozích let letos testovací centrum navýšilo kapacitu a disponovalo 5 sanitními vozy. Čtveřice předtestových pracovišť se postarala o maximální komfort a čekací doba na test tak nepřekonala ani v největší špičce 20 min.

Konkétně testovací centrum na Letné uspokojilo celkem 432 klientů, kterým byl zjištěn jejich HIV status. U 127 z nich byl proveden i test na další pohlavně přenosnou infekci syfilis. Oproti předchozímu roku tak na Letné bylo otestováno o 80 % více lidí na HIV a o 100 % lidí na syfilis. Posádka andělské sanitky odbavila 107 zájemců o HIV test, Dům světla pak navštívilo 63 klientů. Celkově bylo na všech pracovištích během jednoho týdne obslouženo 602 lidí, což je o 83 % více, než předchozí rok.

Bohužel ne všichni otestovaní zájemci byli s výsledkem testu spokojeni. Celkem osm vzorků putovalo na detailní zkoumání do Národní referenční laboratoře s podezřením na infekci HIV nebo syfilis. V případě potvrzení pozitivních výsledků čeká nové pacienty zahájení léčby. U obou pohlavně přenosných nemocí je důležité jejich včasné zachycení a zahájení léčby. HIV je nevyléčitelná infekce, nicméně dnešní léky již umožňují pacientům kvalitní život a zabraňují rozvinutí v AIDS.

Zpracoval: Lukáš VOLF, lukas.volf@aids-pomoc.cz
15.8.2018

Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 206
Obrázek č. 144

Kdy a kde testujeme

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

obrazek PrEPPoint

Certifikát za 350 Kč

Máme výbornou zprávu pro všechny cestovatele potřebující certifikát o svém HIV statusu. Některé země stále vyžadují tato potvrzení, aby umožnily dlouhodobý pobyt na svém území nebo k udělení víza pro vstup. Díky spolupráci s novou laboratoří jsme schopni nabídnout certifikáty za 350 korun. Bohužel certifikáty jsme schopni zprostředkovat pouze v našem hlavním checkpointu v Domě světla v Praze. Ostatní checkpointy už certifikáty neposkytují. Více zde.

ČT podporuje ČSAP

Obrázek č. 189

PODPOŘTE NÁS!

 
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Objednání besedy

Pro školy a školská zařízení nabízíme objednání besedy s lektorem . Vyberte si snadno a rychle termín, který Vám vyhovuje nejlépe. Besedy se konají v Domě světla v Praze nebo naši lektoři přijedou za Vámi do školy.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 142
Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 57

akreditovaný dobrovolnický program

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Obrázek č. 186
Gilead

podporuje zejména mobilní testování v sanitkách a opravy prostor Domu světla

Obrázek č. 145

Projekt INOVACE A AKCELERACE AKTIVIT PRO ODSTRAŇOVÁNÍ BARIÉR PŘI ZAMĚSTNÁVÁNÍ OSOB INFIKOVANÝCH HIV čís. CZ.1.04/5.1.01/77.00066 je financován z Evropského sociálního
fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.