5 různých způsobů jak se můžeš nakazit HIV

Koluje mnoho mýtů o lidech, kteří se nakazí HIV. Někdo si myslí, že tento problém se týká pouze promiskuitních, chudých, menšin, homosexuálů nebo jakékoliv jiné skupiny, do které oni sami nepatří. S falešným pocitem bezpečí, lidé opakovaně dělají ty samé chyby, které mají za následek tvrdé procitnutí o tom, kdo všechno se může nakazit HIV. Více než polovina mladých lidí, nemá tušení, že jsou pozitivní a jejich stav se pomalu, ale jistě zhoršuje. Nevěřte předsudkům, protože nikdo z nás není proti tomuto viru 100% imnunní a téměř každý z nás se už někdy vystavil tomuto riziku.

Zde je pět základních způsobů jak se můžeš nakazit.:

Myslel sis, že je ti věrný.

Překvapivě toto bývá nejčastěji udávaný důvod, který lidé přiznají poté, co zjistí, že jsou HIV pozitivní. Pokud máš dlouhodobý vztah, nemusíš partnera neustále podezřívat z nevěry, nebo používat kondomy až do svatby. Měl by jsi však brát v potaz možnost, že tvůj partner spí i s někým dalším. Komunikujte otevřeně a dosáhněte maximální uspokojení s minimálním riskem.

Drogy a alkohol ovlivnily tvůj úsudek.

Tvrdíš, že až na pár vyjímek, vždy používáš kondom. Když ale přemýšlíš o svých posledních sexuálních aktivitách, detaily jsou trochu mlhavé. Možná jste kondom použili, možná ne. Drogy a alkohol jsou jedním z největších rizikovým faktorů co se týče šíření HIV. Pokud si jsi vědom, že tvé přesvědčení o použití kondomu s přibývajícím množstvím alkoholu rapidně klesá, měl by jsi zvážit jaké následky by tvé riskantní chování mohlo mít.

Nevěděl, že je HIV pozitivní.

Máš ho rád, on tebe taky a oba vypadáte tak zdravě, jak jen můžete být. Samozřejmě by jsi při náhodném sexu použil kondom, ale toto je jiné a kondomy nejsou vůbec „romantické“. Lidi si často myslí, že sex bez kondomu je intimnější a je určitým znakem důvěry. Ve vztahu by jste neměli odkládat kondom dříve než se společně necháte otestovat, a to ani v rámci rozvíjení vašeho vztahu. Pamatuj, že více než polovina mladých lidí žijí s HIV, aniž by o tom věděli. Na základě CDC průzkumu, většina přenosů pochází právě od těch, kteří si nejsou vědomi svého pozitivního statusu. Pokud se rozhodnete netestovat, můžete nevědomky přenést vir jeden na druhého.

Ty ses neptal, on neřekl.

Přirozeně by jsi předpokládal, že kdokoliv je HIV pozitivní by tě na to upozornil, dříve než by jste spolu měli sex. Takže pokud o něčem takovém nemluví, myslíš že ti nic nehrozí. Bohužel lidé neradi mluví o některých tématech, speciálně pokud přijde na sex. Pokud se nezeptáš přímo, je možné, že ti sám od sebe nic neřekne. A nezapomínej, jen protože on tvrdí, že je HIV negativní, neznamená, že tomu tak opravdu je. Když přijde řeč na tvůj HIV status, nemůžeš být idealista.

Myslel sis, že zrovna tobě se to stát nemůže.

Je velmi jednoduché myslet si, že se tě HIV vůbec netýká. Že není hrozbou ani pro tebe, ani pro tvé zdraví. Tolik HIV pozitivních lidí žijí s tímto statusem v naprosté tajnosti před svou rodinou i okolím. Toto, navzdory pokročilým metodám léčby, vytváří prostředí, kde lidé slepě věří, že HIV není součástí jejich života. Buď si vědom, že HIV se šíří dál a i lidé jako ty jsou jako každý jiný - ohroženi HIV.

Nech se otestovat, promluv si o prevenci se svými přáteli či partnerem a nepřehlížej rizika, která ti hrozí. Závisí na tom tvé sexuální zdraví.

Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 206
Obrázek č. 144

Kdy a kde testujeme

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

obrazek PrEPPoint

Certifikát za 350 Kč

Máme výbornou zprávu pro všechny cestovatele potřebující certifikát o svém HIV statusu. Některé země stále vyžadují tato potvrzení, aby umožnily dlouhodobý pobyt na svém území nebo k udělení víza pro vstup. Díky spolupráci s novou laboratoří jsme schopni nabídnout certifikáty za 350 korun. Bohužel certifikáty jsme schopni zprostředkovat pouze v našem hlavním checkpointu v Domě světla v Praze. Ostatní checkpointy už certifikáty neposkytují. Více zde.

ČT podporuje ČSAP

Obrázek č. 189

PODPOŘTE NÁS!

 
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Objednání besedy

Pro školy a školská zařízení nabízíme objednání besedy s lektorem . Vyberte si snadno a rychle termín, který Vám vyhovuje nejlépe. Besedy se konají v Domě světla v Praze nebo naši lektoři přijedou za Vámi do školy.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 142
Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 57

akreditovaný dobrovolnický program

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Obrázek č. 186
Gilead

podporuje zejména mobilní testování v sanitkách a opravy prostor Domu světla

Obrázek č. 145

Projekt INOVACE A AKCELERACE AKTIVIT PRO ODSTRAŇOVÁNÍ BARIÉR PŘI ZAMĚSTNÁVÁNÍ OSOB INFIKOVANÝCH HIV čís. CZ.1.04/5.1.01/77.00066 je financován z Evropského sociálního
fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.