Během týdne Prague Pride 2018 jsme uskutečnili 1800 testů

Celkem u 683 zájemců jsme v průběhu týdne Prague Pride (6.-11.8.) udělali 1800 testů na různé infekce. Někdo se nechal otestovat na HIV, jiní využili možnost rychlých testů na syfilis nebo žloutenku B či C. Testy probíhaly v pondělí a ve středu v Domě světla, od úterý do pátku na Střeleckém ostrově a v sobotu odpoledne na pražské Letné. Poprvé jsme během festivalu testovali ve velkém stanu s kapacitou 8 poradenských míst, 4 odběrových pracovišť a 3 laboratoří.

Na Letné si zájemci o test bohužel museli nejdříve vystát dlouhou frontu, protože zájemců bylo více, než jsme dokázali uspokojit. V ní si mohli čekání zkrátit vyplněním před-testového dotazníku ve svém mobilu či tabletu. V klimatizovaném stanu pak každý absolvoval rozhovor s poradcem a výběr infekcí, na které následně probíhal odběr krve pro potřebné testy. Výsledky byly zhruba za hodinu k dispozici.

Celkem 17 pracovníků České společnosti AIDS pomoc a dobrovolníků z pražských nemocnic uskutečnilo 679 testů na HIV, 620 testů syfilis, 345 testů na hepatitidu C a 156 testů na hepatitidu B. Ještě nejsou známy všechny výsledky, ale do Národní referenční laboratoře bylo zatím odesláno 10 vzorků k ověření. Jedná se o vzorky mužů i žen s podezřením na HIV nebo syfilis. Naopak testování zatím neodhalilo žádné podezření na žloutenku B nebo C.

Z 683 zájemců o testování bylo 217 žen, 461 mužů a 5 osob jiného pohlaví. Muži mající sex muži představovali 84,5 % z testovaných mužů. Nejvíce testovaných osob bylo z věkové skupiny 20 až 29 let – celkem 319, následovalo 188 třicátníků, 78 čtyřicátníků, 74 mládeže do 19 let, 18 osob ve skupině 50 až 59 let a 6 osob nad 60 let.

Na Letné se jednalo zřejmě o největší bezplatné a anonymní mobilní testování v Evropě - a to jak rozsahem provozu, tak i počtem testovaných infekcí. Bohužel velká akce s velkým počtem lidí s sebou nese rizika technických problémů. I když jsme si pojistili internet u všech tří operátorů, tak připojení bylo nestabilní a neustálé výpadky připojení výrazně komplikovaly práci. Vysloveně nešťastná byla sázka na hlavního operátora O2, s nímž máme rámcovou smlouvu. Situaci zachraňovaly náhradní wi-fi hotspoty Vodafone a T-mobile. Vypadávající internet měl za následek výrazná zdržení v provozu a v konečném důsledku i snížení kapacity testovacího centra. Odmítnutým zájemcům o testování se omlouváme a zveme je na test do některého z našich HIV checkpointů.

Testování během Prague Pride celkově stálo více než na půl milionu korun a bylo financováno zejména z darů soukromých osob a firem ABBVIE, GILEAD a GSK. Ministerstvo zdravotnictví ČR na terénní testování infekcí pro rok 2018 neposkytlo naší společnosti ani dalším neziskovkám ani korunu.

Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 206
Obrázek č. 144

Kdy a kde testujeme

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

obrazek PrEPPoint

Certifikát za 350 Kč

Máme výbornou zprávu pro všechny cestovatele potřebující certifikát o svém HIV statusu. Některé země stále vyžadují tato potvrzení, aby umožnily dlouhodobý pobyt na svém území nebo k udělení víza pro vstup. Díky spolupráci s novou laboratoří jsme schopni nabídnout certifikáty za 350 korun. Bohužel certifikáty jsme schopni zprostředkovat pouze v našem hlavním checkpointu v Domě světla v Praze. Ostatní checkpointy už certifikáty neposkytují. Více zde.

ČT podporuje ČSAP

Obrázek č. 189

PODPOŘTE NÁS!

 
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Objednání besedy

Pro školy a školská zařízení nabízíme objednání besedy s lektorem . Vyberte si snadno a rychle termín, který Vám vyhovuje nejlépe. Besedy se konají v Domě světla v Praze nebo naši lektoři přijedou za Vámi do školy.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 142
Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 57

akreditovaný dobrovolnický program

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Obrázek č. 186
Gilead

podporuje zejména mobilní testování v sanitkách a opravy prostor Domu světla

Obrázek č. 145

Projekt INOVACE A AKCELERACE AKTIVIT PRO ODSTRAŇOVÁNÍ BARIÉR PŘI ZAMĚSTNÁVÁNÍ OSOB INFIKOVANÝCH HIV čís. CZ.1.04/5.1.01/77.00066 je financován z Evropského sociálního
fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.