Je Váš kolega/zaměstnanec HIV pozitivní? Co teď?

„Vážení spolupracovníci, tímto emailem Vás informuji, že Váš kolega XY – vedoucí vývojového oddělení naší společnosti, je HIV POZITIVNÍ. Na základě toho byl pan XY na hodinu propuštěn a není již naším zaměstnancem. Doporučuji všem pracovníkům firmy, aby se nechali otestovat. Potvrzení o HIV negativitě budu přímo vyžadovat od následujících pracovníků, kteří - pokud ho nedoloží do 14 dnů – budou rovněž propuštěni bez nároku na odstupné.“ Výčet asi 20 pracovníků následuje spolu s celým jménem a fotografií „pachatele“, kontaktem na nemocnici, kde se lze nechat testovat a mapkou, jak se do nemocnice dostat. Podepsán je ředitel firmy…

Zdá se Vám toto chování správné? Není náhodou v rozporu s legislativou a dobrými mravy? Zachovali byste se jako vedoucí pracovník stejně nebo obdobně? Myslíte, že HIV pozitivní člověk nemá právo na práci u Vás ve firmě? Pokuste se vžít do této situace a odpovědět si na otázku, jak byste se zachovali Vy. Tato situace Vás totiž může potkat kdykoli a Vy byste na ni měli být připraveni.

Každá HIV pozitivní osoba může vykonávat jakoukoli práci bez omezení. Výjimky platí pouze u některých prací v armádě, policii apod. Jediným omezením jsou projevy dané infekcí vzhledem k možnosti výkonu práce, ale není to rozhodně samotná HIV pozitivita.

Jakkoli je infekce virem HIV závažným a dosud nevyléčitelným onemocněním, ví se od prvopočátku, že se nelze infikovat jinak, než:

  • nechráněným pohlavním stykem,
  • nakaženou krví, která se musí dostat do Vašeho krevního řečiště, aby k nákaze došlo,
  • z infikované matky na plod v průběhu těhotenství.

Toto jsou jediné tři způsoby přenosu HIV a lze tedy jistojistě vyloučit, že by bylo možné se nakazit při běžném sociálním kontaktu s HIV pozitivní osobou, byť je to Váš kolega v práci, se kterým sdílíte jeden stůl, pracovní pomůcky, občas mu podáte ruku nebo mluvíte do stejného telefonu. Dokonce toaletu můžete používat stejnou, a když se omylem napijete z jeho hrnku s kávou, můžete být rovněž v klidu. Slinami se totiž HIV také nepřenáší.

Pokud se dozvíte, že je Váš kolega/zaměstnanec HIV pozitivní, měla by být Vaší první reakcí emocionální podpora a pozitivní přístup. To, že se s Vámi kolega chce podělit o jeho pozitivitě, naznačuje, že Vám důvěřuje. Pokud se však informace na pracovišti nekontrolovaně šíří, a to ne přímo od samotného HIV pozitivního, je důležité, abyste se snažil/a situaci podchytit a uklidnit. Je zde přitom zásadní dbát na to, že každý člověk má právo na své soukromí a HIV pozitivní člověk Vám svoji pozitivitu nemá povinnost oznamovat. Je tedy důležité, se k informaci zachovat citlivě. V žádném případě nezahajujte pátrání, nejde Vám o odhalení viníka s jeho skrývanou pravdou. Říkáte si: „O co jiného, než o odhalení pravdy, by mi mělo jít?“ Odpověď je jednoduchá. Jde Vám o bezpečnost, pomoc a podporu Vašich pracovníků. Pracovníka, kterého se tato citlivá informace týká, byste měli vyhledat a empaticky si sním o situaci promluvit, nabídnout mu podporu a pomoc. Pamatujte, že tato situace pro člověka není jednoduchá a jeho psychický stav nemusí být zcela v pořádku.

K HIV pozitivnímu kolegovi/zaměstnanci bychom se měli chovat s respektem. Nesmíme tuto citlivou informaci šířit mezi kolegy, pokud si to nepřeje. V pracovním kolektivu by mělo vládnout vstřícné, bezpečné a přátelské prostředí, ve kterém nediskriminujeme ani nestigmatizujeme HIV pozitivní osoby. Dodržujeme a uplatňujeme rovné a jasné a příslušné postupy na pracovišti. Podstatné je, aby si pracovníci byli jisti, že informace o jejich zdravotním stavu zůstanou důvěrné a v bezpečí. Důsledně dodržujeme místní, národní a mezinárodní pravidla a stanovy.

Pro bezrizikové pracovní prostředí je zásadní bezpečnost a ochrana zdraví při práci. Je důležité, aby na školení zazněly informace o HIV, a to i přesto, že nakazit se na pracovišti při práci není možné. Obecně u BOZP platí, že:

  • všichni nesou za bezpečnost na pracovišti odpovědnost,
  • s VEŠKEROU krví je nutno zacházet, jako s krví nakaženou HIV – tedy v rukavicích,
  • pracovníci, kteří jsou odpovědní za první pomoc, jsou školeni v příslušných postupech a technikách BOZP,
  • pokud by došlo ke kontaktu s cizí krví, znají pracovníci první pomoci v každé lokalitě zdravotnická zařízení, kde je možné provést pohotovostní léčebnou prevenci zasažených zaměstnanců.

HIV pozitivní pracovníci mohou vyžadovat určité úpravy pracovní činnosti, aby ji mohli vykonávat. Ne každý HIV pozitivní člověk však tyto zvláštní úlevy potřebuje. I přes tuto skutečnost je důležité zvážit, zda by Vaše firma některé přiměřené úlevy HIV pozitivním pracovníkům poskytnout mohla. Během času také většinou dochází ke změně konkrétní potřebné úlevy. V době změny zaměstnancovy potřeby byste s ním měli tyto změny projednat.

Jak se tedy zachovat k pracovníkovi, který má HIV? Nijak neobvykle, prostě se jen snažte být empatičtí a pokuste se mu podat pomocnou ruku, neboť on přeci nadále bude vykonávat svou práci stejně dobře jako dosud.

Máte-li ještě nějaké otázky, podívejte se do naší informační databanky, kde najdete spoustu dalších užitečných informací. Dále se můžete obrátit na bezplatnou telefonní linku 800 550 540, kterou provozuje Česká společnost AIDS pomoc, o.s. Její pracovníci Vám velmi rádi zodpoví jakýkoliv dotaz.

Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 206
Obrázek č. 144

Kdy a kde testujeme

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

obrazek PrEPPoint

Certifikát za 350 Kč

Máme výbornou zprávu pro všechny cestovatele potřebující certifikát o svém HIV statusu. Některé země stále vyžadují tato potvrzení, aby umožnily dlouhodobý pobyt na svém území nebo k udělení víza pro vstup. Díky spolupráci s novou laboratoří jsme schopni nabídnout certifikáty za 350 korun. Bohužel certifikáty jsme schopni zprostředkovat pouze v našem hlavním checkpointu v Domě světla v Praze. Ostatní checkpointy už certifikáty neposkytují. Více zde.

ČT podporuje ČSAP

Obrázek č. 189

PODPOŘTE NÁS!

 
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Objednání besedy

Pro školy a školská zařízení nabízíme objednání besedy s lektorem . Vyberte si snadno a rychle termín, který Vám vyhovuje nejlépe. Besedy se konají v Domě světla v Praze nebo naši lektoři přijedou za Vámi do školy.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 142
Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 57

akreditovaný dobrovolnický program

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Obrázek č. 186
Gilead

podporuje zejména mobilní testování v sanitkách a opravy prostor Domu světla

Obrázek č. 145

Projekt INOVACE A AKCELERACE AKTIVIT PRO ODSTRAŇOVÁNÍ BARIÉR PŘI ZAMĚSTNÁVÁNÍ OSOB INFIKOVANÝCH HIV čís. CZ.1.04/5.1.01/77.00066 je financován z Evropského sociálního
fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.