Evropský týden testování a Světový den proti AIDS

Ve středu 19. 11. 2014 se v pražském Státním zdravotním ústavu konala tiskové konference věnovaná Evropskému týdnu HIV testování a Světovému dni boje proti AIDS.

Proti loňskému roku se podařilo Evropský týden testování více rozšířit i mimo Prahu. Kromě zdravotních ústavů se budou podílet i nevládní organizace – Česká společnost AIDS pomoc, Rozkoš bez rizika, Art for life, Magdaléna, projekt Ulice.

Manažerka Národního programu dr. Šikolová přednesla úvodem prezentaci hlavního hygienika. Za posledních deset let se počet HIV poraden snížil více než o polovinu, což vedlo i ke snížení zájmu o testy na vlastní žádost, zejména v mimopražských regionech.

Dotační program pro HIV prevenci existuje již od roku 1992. Zatímco v devadesátých letech činil kolem 60 miliónů Kč, v posledních letech jsou to milióny tři. Od příštího roku by přece jen mělo dojít k jeho navýšení. Hovoří se o 1-3 miliónech Kč navíc. Na druhou stranu je třeba přiznat, že v minulosti se z „bohatšího“ programu hradila i léčba a vyšetření HIV pozitivních.

Dr. Němeček z Národní referenční laboratoře hovořil o trendech ve vývoji HIV infekce. V posledních letech lze pozorovat pozvolný, ale setrvalý nárůst nových případů. Stále se ale naše země řadí mezi země s nízkou HIV prevalencí, i když již nepatří mezi země nejméně zasažené. Smutnou zprávou je, že se neočekává v dohledné době nějaká změna v tomto trendu.

Poměrně stabilní je počet nových nákaz u žen a u uživatelů drog. Výrazný nárůst souvisí se šířením HIV v gay komunitě. Podílem homosexuálních přenosů patří Česká republika na druhé místo v Evropě (za Chorvatsko). Celkem se již podíl homosexuálních přenosů blíží 70%. Ačkoliv Slovensko patří mezi země s nejnižším výskytem HIV v Evropě, tak Slováci žijící v ČR se podílejí na nárůstu HIV významnou měrou. Souvisí to samozřejmě s mobilitou slovenských gayů, kteří preferují liberálnější prostředí v naší zemi. Příjemným zjištěním je, že v posledních letech klesá podíl pozdních HIV infekcí. Ten činí 10-15%.

Zatímco na vlastní žádost se nechalo v loňském roce vyšetřit jen 14 000 osob, tak 121 z nich (téměř 1%) bylo HIV pozitivních. U gay klientů Domu světla je to 3%, což už je srovnatelné s německými poradnami. Ze zdravotnických důvodů bylo na HIV vyšetřeno 100 000 pacientů a pozitivních byla jen necelá stovka z nich (0,1%).

Dr. Němeček představil svůj odhad celkového počtu HIV pozitivních, který se blíží dvojnásobku známých čísel. Je ovšem třeba říci, že podobný odhad má Evropské centrum pro kontrolu nemocí pro země bývalého Sovětského svazu, pro ČR činí jejich odhad o 20-25% vyšší než je počet již diagnostikovaných. Navíc by pak mělo v blízké době dojít k výraznému nárůstu pozdních diagnóz a trend byl donedávna opačný.

Dr. Šikolová ve svém referátu představila ambiciózní program UNAIDS 90-90-90, podle kterého by v roce mělo být 90% HIV pozitivních diagnostikováno, 90% HIV pozitivních by mělo být léčeno a 90% léčených by mělo mít neměřitelnou virovou nálož. Představila i nový kondomový balíček pro gay komunitu – Sada správného muže (kondom, lubrikant a informace o HIV testování).

Ředitel Domu světla Pavlát představil aktivity ČSAP, kromě tradičního testování každý den v Domě světla, sanitka nabízející testování rychlotesty na Moravě a preventivní tramvaje k 1.12. téměř ve všech městech.

Mgr. Hamanová z Agentury SC&C představil průzkum znalostí o HIV v české populaci. Průměrný člověk odpověděl správně polovinu otázek. Varovné je, že mladší lidé měli horší znalosti než starší. Více než čtvrtina osob věří, že HIV se přenese líbáním, 14% se obává přenosu hmyzem. Jen třetina populace ví, že léčba může HIV pozitivním významně prodloužit život a pouze polovina lidí ví, že nakažený člověk může být infekční již několik hodin po nákaze.

V závěrečné diskusi vyčíslil doc. Machala z pražského AIDS centra, kde se léčí dvě třetiny všech nakažených. Celkové roční náklady na léčbu HIV pozitivních na 240 miliónů Kč.

MUDr. Ivo Procházka, CSc.

Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 206
Obrázek č. 144

Kdy a kde testujeme

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

obrazek PrEPPoint

Certifikát za 350 Kč

Máme výbornou zprávu pro všechny cestovatele potřebující certifikát o svém HIV statusu. Některé země stále vyžadují tato potvrzení, aby umožnily dlouhodobý pobyt na svém území nebo k udělení víza pro vstup. Díky spolupráci s novou laboratoří jsme schopni nabídnout certifikáty za 350 korun. Bohužel certifikáty jsme schopni zprostředkovat pouze v našem hlavním checkpointu v Domě světla v Praze. Ostatní checkpointy už certifikáty neposkytují. Více zde.

ČT podporuje ČSAP

Obrázek č. 189

PODPOŘTE NÁS!

 
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Objednání besedy

Pro školy a školská zařízení nabízíme objednání besedy s lektorem . Vyberte si snadno a rychle termín, který Vám vyhovuje nejlépe. Besedy se konají v Domě světla v Praze nebo naši lektoři přijedou za Vámi do školy.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 142
Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 57

akreditovaný dobrovolnický program

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Obrázek č. 186
Gilead

podporuje zejména mobilní testování v sanitkách a opravy prostor Domu světla

Obrázek č. 145

Projekt INOVACE A AKCELERACE AKTIVIT PRO ODSTRAŇOVÁNÍ BARIÉR PŘI ZAMĚSTNÁVÁNÍ OSOB INFIKOVANÝCH HIV čís. CZ.1.04/5.1.01/77.00066 je financován z Evropského sociálního
fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.