Fakta a mýty o životě s HIV

O viru HIV a AIDS se dnes mluví hodně, ale s přibývajícím počtem informací se objevuje stále více mýtů. Co formuje naší představu o životě s HIV a kde je pravda?

Mýtus: To, že jste nakaženi virem HIV, znamená, že máte AIDS

HIV je virus, který ničí imunitní buňky těla (CD4+), které pomáhají bojovat s nemocí. Se správnými léky můžete žít roky s HIV, aniž by propukl AIDS. AIDS je diagnostikován v případě, že počet buněk CD4+ klesne pod minimální úroveň, nebo se kromě viru HIV objeví ještě jiná infekce, která těží z oslabeného organismu.

Fakt: Je obtížné se nakazit HIV při běžném kontaktu

Nemůžete ho dostat s objetím, používáním společného ručníku nebo skleničky. Nestává se běžně, že by se někdo nakazil skrze krevní transfúzi, protože krevní banky se velice úzkostlivě kontrolují. Nicméně, běžně se můžete nakazit nechráněným sexem, sdílením společných jehel nebo během tetováním, při němž je používáno nesterilních nástrojů.

Mýtus: Budu vědět, že jsem nakažený HIV, protože se u mě projeví jeho příznaky

U některých lidí se neprojeví naprosto žádné příznaky roky po nakažení. Příznaky se ale můžou ukázat do 10 dnů nebo několika týdnů po nakažení. Podobají se příznakům obyčejné chřipky nebo mononukleózy a zahrnují horečku, únavu, vyrážku a bolení v krku. Obvykle ale vymizí po pár týdnech a neprojeví se po několik dalších let. Jediným způsobem, jak prokázat, že máte HIV, je nechat se testovat.

Mýtus: HIV se dá léčit

Zatím neexistují žádné léky, které by napomohly k úplnému vyléčení HIV, ale léčba může udržet virus pod kontrolou a pomáhá zachovat imunitní systém. Některé léky jsou založeny na principu potlačení bílkovin, díky nimž se virus množí, jiné blokují virus, aby nevstoupil svým genetickým materiálem do buněk imunitního systému. Obraťte se na odborníka, ten nejlépe posoudí vaše zdraví, stav vašeho imunitního systému a množství viru ve vašem těle a rozhodně, kdy začít s léčbou.

Mýtus: Pokud oba partneři mají HIV, sex je bezpečný

Skutečnost, že oba partneři jsou nakaženi, ještě neznamená, že by měli zapomenout na ochranu. Používání kondomu vás ochraňuje před dalšími pohlavně přenosnými onemocněními nebo dalším náporem HIV, vůči němuž můžou být vaše léky rezistentní. Přestože se léčíte a cítíte se dobře, stále můžete nakazit ostatní.

Fakt: Můžete mít dítě, i když jste HIV pozitivní

Nakažená matka může samozřejmě svému dítěti během těhotenství nebo porodu předat vir HIV. Má nižší riziko, pokud bude postupovat podle rad svého lékaře a poskytovat svému dítěti péči. Těhotné ženy můžou proti nemoci bojovat pomocí léků, které ochrání jejich dítě před virem.

Mýtus: Není možné se vyhnout dalším infekcím spojeným s HIV

Kvůli oslabenému imunitnímu systému, jsou lidé nakažení HIV mnohem náchylnější k infekcím, jako například k pneumocystické pneumonii, tuberkulóze, kandidóze, cytomegaloviru nebo toxoplasmóze. Nejlepším způsobem, jak snížit svoje riziko je opět brát léky. Vyhněte se nedovařenému masu, zvířecím záchodům a vodě, která může být kontaminovaná.

Zdroj: http://www.toplekar.cz/archiv-clanku/fakta-a-myty-o-zivote-s-hiv.html

Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 206
Obrázek č. 144

Kdy a kde testujeme

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

obrazek PrEPPoint

Certifikát za 350 Kč

Máme výbornou zprávu pro všechny cestovatele potřebující certifikát o svém HIV statusu. Některé země stále vyžadují tato potvrzení, aby umožnily dlouhodobý pobyt na svém území nebo k udělení víza pro vstup. Díky spolupráci s novou laboratoří jsme schopni nabídnout certifikáty za 350 korun. Bohužel certifikáty jsme schopni zprostředkovat pouze v našem hlavním checkpointu v Domě světla v Praze. Ostatní checkpointy už certifikáty neposkytují. Více zde.

ČT podporuje ČSAP

Obrázek č. 189

PODPOŘTE NÁS!

 
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Objednání besedy

Pro školy a školská zařízení nabízíme objednání besedy s lektorem . Vyberte si snadno a rychle termín, který Vám vyhovuje nejlépe. Besedy se konají v Domě světla v Praze nebo naši lektoři přijedou za Vámi do školy.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 142
Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 57

akreditovaný dobrovolnický program

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Obrázek č. 186
Gilead

podporuje zejména mobilní testování v sanitkách a opravy prostor Domu světla

Obrázek č. 145

Projekt INOVACE A AKCELERACE AKTIVIT PRO ODSTRAŇOVÁNÍ BARIÉR PŘI ZAMĚSTNÁVÁNÍ OSOB INFIKOVANÝCH HIV čís. CZ.1.04/5.1.01/77.00066 je financován z Evropského sociálního
fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.