PrEP má být v Německu hrazen ze zdravotního pojištění

BERLÍN - Preexpoziční profylaxe (PrEP), sloužící jako účinná ochrana před nákazou virem HIV, by mohla být v Německu již brzy zařazena do katalogů zdravotních pojišťoven mezi hrazené přípravky.

Dle článku z 20.7. na serveru Aerzteblatt.de to prohlásil spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU). Postará se prý o to, „aby lidé, kteří žijí ve zvýšeném riziku nákazy HIV, měli zákonný nárok na lékařské poradenství, vyšetření a léky (PrEP)“. Prohlásil to v souvislosti s blížícím se zahájením 22. mezinárodní konference o AIDS v Amsterdamu. O záměru by se mělo začít jednat ještě tento měsíc.

Spahn zdůraznil, že by se tak vytvořila jasně strukturovaná alternativa ke stále narůstajícímu problému s pochybným obstaráváním PrEP a jeho nesprávným užíváním. PrEP totiž funguje jen tehdy, je-li správně užíván. V opačném případě naopak stoupá riziko vzniku rezistencí a nových nákaz. Ve článku se dále uvádí, že pro Spahna PrEP představuje „účinnou ochranu před HIV“. Zkušenosti z jiných zemí ukazují, že počty nových HIV infekcí mohou díky PrEP výrazně klesnout.

O cílové skupině rozhodnou pojišťovny a lékaři

Spahn má v plánu zařadit do skupiny oprávněných příjemců pojištěnce, kteří jsou ve zvýšeném riziku nákazy virem HIV. Ti by pak měli nárok na lékařské poradenství, na vyšetření, jež je nutné provést před nasazením léčby a na samotné léky, včetně jejich úhrady. Poradenství, vyšetření a předepisování PrEP by příslušelo pouze lékařům s odpovídajícími znalostmi a zkušenostmi.

Zastřešující organizace zdravotních pojišťoven a Spolkové sdružení lékařů zdravotních pojišťoven dojednají, kdo bude patřit do okruhu oprávněných uživatelů. Přednostně se PrEP týká mužů, kteří mají sex s muži (MSM). Uvažovat by se dalo i o zdravotnickém personálu. Hodnotící výbor by měl úhradu stanovit během tří měsíců.

Dle odhadů spolkového ministerstva zdravotnictví se může PrEP v Německu týkat cca 10 000 lidí. Náklady ministerstvo stanovilo na 50 EUR měsíčně za 1 pacienta a počítá se i s dalším snižováním ceny. Dle Německých lékařských listů – Deutsches Ärzteblatt se náklady na pořízení PrEP pohybují v současnosti mezi 50 a 700 EUR za měsíční dávku. Částka kolísá dle výrobce, v posledních měsících se na trh dostala různá generika. K samotné ceně přípravku je třeba ještě připočítat náklady na čtvrtletní lékařská vyšetření – např. na protilátky HIV a ostatních pohlavně přenosných nemocí, jejichž absolvování je při užívání PrEP nezbytné a které se za jednoho pacienta ročně pohybují okolo 400 EUR.

Spolkové ministerstvo zdravotnictví poukazuje na data ze zemí, ve kterých je PrEP již několik let doplňkem prevence proti přenosu HIV. Počty nových infekcí zde výrazně poklesly. Zásadní poklesy (až o 40%) byly v loňském roce hlášeny ze San Francisca, Anglie a Nového jižního Walesu (Austrálie). Ve všech těchto oblastech je PrEP zakotven v systému poradenství a lékařské péče, stejně jako rozšířená nabídka testování, sebetestování, včasné zahájení léčby… Ministerstvo také ohlásilo zájem vyhodnotit účinky PrEP do konce roku 2020.

PRO a PROTI

V Německu se počty nově infikovaných dlouhodobě pohybují na zhruba stejné úrovni (cca 3 100 ročně). Četné studie již ukázaly, že PrEP může zabránit nákaze virem HIV. Zároveň však také odhalují nedbalý přístup k nebezpečí nákazy. Se záměrem hradit PrEP se spolkové ministerstvo zdravotnictví vydává novou cestou.

Již v roce 2016 zdůrazňovala zastřešující organizace zdravotních pojišťoven, že jako léčba by PrEP mohl být považován za zdravotnický výkon. Oproti tomu však pojišťovny neshledaly žádný právní důvod pro zajištění úhrady PrEP jako prevence. „Existují další ochranná opatření, především užívání kondomu, jak snížit riziko infekce a být zároveň sám odpovědný za své zdraví“, uvedl tenkrát Florian Lanz, mluvčí zastřešující organizace zdravotních pojišťoven.

Pojišťovny poukazovaly také na fakt, že zákonodárce vyloučil z bezúplatné péče léky, které se užívají a priori pro zvýšení kvality života – jako např. při léčbě erektilní dysfunkce nebo pro posílení sexuální potence. Financování léků, které slouží k umožňování výkonu sexuálních aktivit, přináleží v lékárnické péči vlastní odpovědnosti pojištěnců. „Domníváme se, že je to i tento případ“, tolik Lanz v roce 2016. Tehdy se k tomu vyjádřil také Josef Hecken, šéf společného spolkového výboru. Zastával stejný názor jako pojišťovny.

Lékaři záměr vítají

Deutsche Aidshilfe oproti tomu požadovala již před dvěma roky změnu zákona o ochraně před infekcemi nebo rozšíření směrnice společného spolkového výboru o ochranném očkování. Nejvyšší grémium samosprávy lékařské společnosti a pojišťoven by tak mohlo rozhodovat o možnosti proplácet medikamentózní profylaxi.

Současné plány lékaři a lékárníci se specializací na HIV/AIDS vítají. Erik Teneberken z předsednictva Německých konsorcií lékáren s kompetencí k HIV a hepatitidám (DAHKA): „Ministr Spahn vyslal důležitý signál: PrEP představuje velkou šanci pro prevenci HIV v Německu.“ Axel Baumgarten z předsednictva Německého konsorcia samostatně působících lékařů v péči o HIV+ pacienty (dagnä) prohlásil: „Pro PrEP jsou důležité kvalita a poradenství. Proto patří do rukou specialistů, tedy i co se lékařů a lékárníků týče.“

Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 206
Obrázek č. 144

Kdy a kde testujeme

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

obrazek PrEPPoint

Certifikát za 350 Kč

Máme výbornou zprávu pro všechny cestovatele potřebující certifikát o svém HIV statusu. Některé země stále vyžadují tato potvrzení, aby umožnily dlouhodobý pobyt na svém území nebo k udělení víza pro vstup. Díky spolupráci s novou laboratoří jsme schopni nabídnout certifikáty za 350 korun. Bohužel certifikáty jsme schopni zprostředkovat pouze v našem hlavním checkpointu v Domě světla v Praze. Ostatní checkpointy už certifikáty neposkytují. Více zde.

ČT podporuje ČSAP

Obrázek č. 189

PODPOŘTE NÁS!

 
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Objednání besedy

Pro školy a školská zařízení nabízíme objednání besedy s lektorem . Vyberte si snadno a rychle termín, který Vám vyhovuje nejlépe. Besedy se konají v Domě světla v Praze nebo naši lektoři přijedou za Vámi do školy.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 142
Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 57

akreditovaný dobrovolnický program

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Obrázek č. 186
Gilead

podporuje zejména mobilní testování v sanitkách a opravy prostor Domu světla

Obrázek č. 145

Projekt INOVACE A AKCELERACE AKTIVIT PRO ODSTRAŇOVÁNÍ BARIÉR PŘI ZAMĚSTNÁVÁNÍ OSOB INFIKOVANÝCH HIV čís. CZ.1.04/5.1.01/77.00066 je financován z Evropského sociálního
fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.