9 z 10 nově diagnostikovaných infekcí HIV ve Spojených státech pocházejí od osob, které nepodstupují léčbu.

Nedávná analýza amerického Centra pro prevenci a kontrolu nemocí (CDC) poukazuje na význam testování HIV pozitivity pro prevenci a léčbu HIV. Včasnou diagnostikou a zabezpečením odpovídající péče osobám nakaženým HIV byl podle výstupů analýzy byloo možné předejít vzniku vice než 90 % nových případů infekce.

Za pomoci statistického modelování výzkumníci vyvinuli systém, který umožní odhadnout míru přenosu HIV u osob v různých stádiích onemocnění a následné péče. Těchto pět stádií zahrnuje fázi, kdy osoby nakažené virem si nejsou vědomi vlastní infekce až po fázi, kdy setrvávají v péči a vývoj nemoci mají pod kontrolou. Výzkum ukazuje, že čím dlouhodobější a pokročilejší péči jsou infikované osoby vystaveny, tím je pravděpodobnost a riziko přenosu jejich vlastního viru nižší.

„Pomocí kvantifikace míry přenosu viru v jednotlivých fázích jsme schopni určit, kdy a pro koho mají preventivní a léčebná opatření nejviditelnější dopad.“, řekl Jonathan Mermin, MD, MPH, ředitel Národního centra CDC pro prevenci HIV/AIDS, virové hepatitidy, sexuálně přenosných chorob a TBC

„Zlepšením zdravotního stavu osob žijících s HIV dnes, můžeme předejít rozvoji infekce v široké společnosti zítra.“ (Jonathan Mermin, MD, MPH)

Podle analýzy původcem 30% ze všech nových případů infekce byla osoba, která o vlastní pozitivitě neměla tušení. Tato skutečnost poukazuje na význam a nezbytnost testovaní. Diagnostikované osoby jsou méně pravděpodobnými přenašeči vlastní infekce, a to především proto, že jsou si vědomi svého onemocnění a lze tak předpokládat, že přistoupí na specifická opatření, kterými ochrání své partnery před možnou nákazou.

„Pozitivní nebo negativní, HIV testování otevírá dveře prevenci. Pro osoby s pozitivním výsledkem test může být vstupní bránou k existující péči a impulsem k přijetí kroků na ochranu svých partnerů před infekcí. Pro negativně testované je pak výsledek přímým odkazem na význam a důležitost preventivního přístupu, který jim umožní zůstat HIV negativní. V CDC úporně pracujeme na tom, aby testování bylo tak jednoduché a dostupné, jak jen to je možné.“ řekl Eugene McCray, MD, ředitel oddělení HIV/AIDS Prevence CDC.

Výzkum předkládá tvrzení, podle kterého prostá přítomnost péče může umožnit osobám žijícím s HIV vyvarovat se přenosu jejich vlastního viru. Podle statistického modelování u osob, kterým byla poskytnuta HIV péče, avšak nebyla jim předepsána antiretrovirová léčba, je poloviční pravděpodobnost (51,8 %) přenosu viru, než u osob, které byly diagnostikovány, ale žádnou péči nepodstoupily. Předepsaná HIV léčba pak ještě více snižuje riziko přenosu viru na jiné osoby.

U osob, kterým se v rámci léčby daří virus úspěšně držet pod kontrolou je zároveň až o 94% nižší pravděpodobnost přenosu viru, než osob, které o své nákaze nevědí. Podle předchozích odhadů však pouze 30% osob s HIV ve Spojených státech dosáhne této úrovně léčby.

Studie zdůrazňuje fakt, že efektivní HIV péče spočívá ve víceúrovňovém přístupu k prevenci přenosu infekce. Například, jako doplněk antiretrovirové léčby, HIV péče by měla zahrnovat poradenství v oblasti snížení rizika přenosu nákazy (jak chránit své partnery), dále sledovat léčbu jiných sexuálně přenosných onemocnění, věnovat se péči o psychické zdraví a problematice užívání návykových látek.

Data využitá v rámci statistického modelování k určení míry přenosu HIV v různých stádiích péče pocházejí z tří hlavních datových zdrojů národní úrovně: CDC’s Medical Monitoring Project, National HIV Surveillance System a National HIV Behavioral Surveillance Systém.

Uskutečněná analýza je posledním důkazem, že prevence vzniku nových infekcí je závislá na přístupu HIV pozitivních osob k testování, celkové péči a léčbě. Na tuto skutečnost CDC odpovídá intenzivnější preventivní strategií zaměřenou na osoby s HIV a zároveň zabezpečuje, aby HIV negativní lidé disponovali dostatkem nástrojů a informací o možných způsobech prevence, včetně pre- expoziční profylaxe.

Snahou CDC je také navázat inovativní partnerství a zajistit tak rutinní snadné a dostupné HIV testování. Úsilí centra dále zahrnuje programy pomáhající hygienickým stanicím a komunitním partnerům identifikovat a vyhledat nakažené osoby, které propadly systémem péče, dále osvětové kampaně vyzívající k testování a snahu dodat odvahu lidem s HIV k vyhledání a zahájení léčby.

Zdroj

Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 206
Obrázek č. 144

Kdy a kde testujeme

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

obrazek PrEPPoint

Certifikát za 350 Kč

Máme výbornou zprávu pro všechny cestovatele potřebující certifikát o svém HIV statusu. Některé země stále vyžadují tato potvrzení, aby umožnily dlouhodobý pobyt na svém území nebo k udělení víza pro vstup. Díky spolupráci s novou laboratoří jsme schopni nabídnout certifikáty za 350 korun. Bohužel certifikáty jsme schopni zprostředkovat pouze v našem hlavním checkpointu v Domě světla v Praze. Ostatní checkpointy už certifikáty neposkytují. Více zde.

ČT podporuje ČSAP

Obrázek č. 189

PODPOŘTE NÁS!

 
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Objednání besedy

Pro školy a školská zařízení nabízíme objednání besedy s lektorem . Vyberte si snadno a rychle termín, který Vám vyhovuje nejlépe. Besedy se konají v Domě světla v Praze nebo naši lektoři přijedou za Vámi do školy.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 142
Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 57

akreditovaný dobrovolnický program

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Obrázek č. 186
Gilead

podporuje zejména mobilní testování v sanitkách a opravy prostor Domu světla

Obrázek č. 145

Projekt INOVACE A AKCELERACE AKTIVIT PRO ODSTRAŇOVÁNÍ BARIÉR PŘI ZAMĚSTNÁVÁNÍ OSOB INFIKOVANÝCH HIV čís. CZ.1.04/5.1.01/77.00066 je financován z Evropského sociálního
fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.