Stínová ministryně zdravotnictví burcuje nemocnice kvůli HIV

Praha - Lékaři v Česku evidovali do konce dubna téměř sto nových pacientů s virem HIV. Nemocných osob tak výrazně přibylo a jejich počet přesáhl hranici 2000 nakažených. Poslankyně a stínová ministryně zdravotnictví za KSČM Soňa Marková tento problém vnímá jako akutní a do jeho řešení zapojila celou řadu nemocnic.

"Virus HIV je celosvětový problém, v každé zemi najdete několik tisíc nakažených lidí a bohužel tomu není jinak ani v České republice. V současné době je v ČR přes 2000 HIV pozitivních osob, což považuji za velmi alarmující číslo," říká Marková.

Za děsivější považuje skutečnost, že počty nakažených v posledních letech výrazně rostou. "Číslo stoupá z roku na rok. Letos se předpokládá, že bude v ČR nově nakažených přes tři sta. Proto jsem se rozhodla uspořádat ve sněmovně seminář týkající se právě problematiky HIV a jsem velmi ráda, že pozvání na něj přijali odborníci z Nemocnice na Bulovce a Fakultní nemocnice Hradec Králové, kteří všechny přítomné hosty informovali o vážnosti situace," dodává stínová ministryně za KSČM.

Podle odborníků strach z této nemoci opadl a lidé se přestávají bát a dostatečně chránit, navíc jsou v posledních letech stále méně obezřetní. "Na vině je zřejmě nedostatečné povědomí lidí o rizicích nákazy. Není se vlastně čemu divit, prevence je v poslední době takřka nulová. Pouhé a mnohdy formální informování dětí ve školách v žádném případě nestačí," uvádí v tiskové zprávě strany Marková.

Současná léčba viru HIV pozitivních je drahá a na jednoho pacienta může šplhat i do několika stovek tisíc korun ročně. Pacienti se však díky dožívají relativně vysokého věku. "HIV pozitivní člověk dnes může žít s nemocí i desítky let. Je potřeba si však uvědomit, jaká je ale kvalita života takového HIV pozitivního člověka. O zákeřnosti tohoto onemocnění ani nemluvím," posteskla si komunistka.

Za naprosto nezbytné považuje opětovné zviditelnění tohoto problému a především jeho medializaci. "Znovu začít s prevencí a osvětou široké veřejnosti. Již není možné čekat! O této důležité problematice jsem již informovala své kolegy na Výboru pro zdravotnictví PS PČR. Sama jsem navíc navštívila AIDS CENTRUM v Nemocnici na Bulovce, abych se o problémech HIV pozitivních a nemocných AIDS více informovala," uvedla Marková.

Podle jejích informací jen v tomto centru v současné době přibývá každý den jeden nový pacient. "Je naprosto nezbytné, aby k nastartování nového boje za prevenci proti šíření zákeřné choroby spojily své síly jak ministerstvo zdravotnictví, tak ministerstvo školství, odborná zdravotnická centra i neziskové organizace a média. Je nejvyšší čas!" vyzývá Soňa Marková.

Zdroj: Eurozpravy.cz
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 206
Obrázek č. 144

Kdy a kde testujeme

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

obrazek PrEPPoint

Certifikát za 350 Kč

Máme výbornou zprávu pro všechny cestovatele potřebující certifikát o svém HIV statusu. Některé země stále vyžadují tato potvrzení, aby umožnily dlouhodobý pobyt na svém území nebo k udělení víza pro vstup. Díky spolupráci s novou laboratoří jsme schopni nabídnout certifikáty za 350 korun. Bohužel certifikáty jsme schopni zprostředkovat pouze v našem hlavním checkpointu v Domě světla v Praze. Ostatní checkpointy už certifikáty neposkytují. Více zde.

ČT podporuje ČSAP

Obrázek č. 189

PODPOŘTE NÁS!

 
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Objednání besedy

Pro školy a školská zařízení nabízíme objednání besedy s lektorem . Vyberte si snadno a rychle termín, který Vám vyhovuje nejlépe. Besedy se konají v Domě světla v Praze nebo naši lektoři přijedou za Vámi do školy.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 142
Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 57

akreditovaný dobrovolnický program

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Obrázek č. 186
Gilead

podporuje zejména mobilní testování v sanitkách a opravy prostor Domu světla

Obrázek č. 145

Projekt INOVACE A AKCELERACE AKTIVIT PRO ODSTRAŇOVÁNÍ BARIÉR PŘI ZAMĚSTNÁVÁNÍ OSOB INFIKOVANÝCH HIV čís. CZ.1.04/5.1.01/77.00066 je financován z Evropského sociálního
fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.