Prasknul kondom. Neúspěšně žádal PEP. Je HIV pozitivní.

Myslíme to s prevencí HIV vážně? V květnu se na nás obrátil David (jde o smyšlené jméno), čerstvě diagnostikovaný HIV pozitivní gay. Z jeho příběhu vyplynulo, že přibližně před 2-3 měsíci mu při análním sexu s partnerem praskl kondom. Protože David byl při sexu v pasívní pozici a neznal HIV status svého partnera, uvědomil si možné zdravotní riziko. Jako poučený člověk, který věděl o PEP, se obrátil na nejbližší HIV centrum s žádostí o předepsání profylaxe. Službu konající lékař riziko nákazy vyhodnotil jako nízké a PEP Davidovi nepředepsal. U Davida se během měsíce objevily příznaky primoinfekce, následné testy prokázaly čerstvou nákazu HIV.

Na testy si zašel i Davidův sexuální partner, kterému byla rovněž HIV infekce diagnostikována. Davidův partner byl u nás v Domě světla na testech začátkem roku, tehdy s negativním výsledkem. I v jeho případě tedy muselo jít o čerstvou nákazu a příběh do sebe dobře zapadá: jeden čerstvě infikovaný nakazí v době časné infekce, kdy má velmi vysokou virovou nálož, při selhání kondomu druhého.

Proč o tomhle příběhu píšeme? Protože v tomto případě se jedné nákaze zřejmě dalo zabránit, pokud by byla včas poskytnuta post-expoziční profylaxe. PEP je ale v Česku vnímán v duchu tradičních moralizujících postojů jako nástroj prevence, který si zaslouží pouze zdravotníci při náhodném poranění o jehlu nebo jiný nástroj. V tomto případě navíc došlo zjevně i k porušení doporučeného postupu Společnosti infekčního lékařství – neumíme si představit moc rizikovějších situací, kdy by měl být PEP podán, než byla tato. A to v situaci, kdy klient byl připraven si PEP zaplatit za nemalé peníze z vlastní kapsy.

Mohli bychom teď stejně jako kdysi hygienická stanice hl. města Prahy podat trestní oznámení: šíření nakažlivé lidské nemoci se totiž nemusí dopustit pouze pacient, ale i každý, kdo „poruší takovým činem důležitou povinnost vyplývající z jeho zaměstnání, povolání, postavení nebo funkce nebo uloženou mu podle zákona“, v tomto případě lékař, který nepostupoval podle doporučeného postupu. Neudělali jsme to. David teď bude potřebovat léčbu, soud mu už v jeho diagnóze moc nepomůže.

Co ale uděláme je, že budeme pokračovat v našich výzvách Ministerstvu zdravotnictví ČR a Společnosti infekčního lékařství, aby konečně podpořily užívání jak post-expoziční, tak pre-expoziční profylaxe. PEP i PrEP v 21. století do prevence HIV v civilizované zemi prostě patří.

A pokud náhoda svede pana Davida v HIV centru do péče stejného lékaře, který mu odmítl PEP předepsat, třeba se mu alespoň dostane omluvy.

Připravil Robert

Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 206
Obrázek č. 144

Kdy a kde testujeme

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

obrazek PrEPPoint

Certifikát za 350 Kč

Máme výbornou zprávu pro všechny cestovatele potřebující certifikát o svém HIV statusu. Některé země stále vyžadují tato potvrzení, aby umožnily dlouhodobý pobyt na svém území nebo k udělení víza pro vstup. Díky spolupráci s novou laboratoří jsme schopni nabídnout certifikáty za 350 korun. Bohužel certifikáty jsme schopni zprostředkovat pouze v našem hlavním checkpointu v Domě světla v Praze. Ostatní checkpointy už certifikáty neposkytují. Více zde.

ČT podporuje ČSAP

Obrázek č. 189

PODPOŘTE NÁS!

 
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Objednání besedy

Pro školy a školská zařízení nabízíme objednání besedy s lektorem . Vyberte si snadno a rychle termín, který Vám vyhovuje nejlépe. Besedy se konají v Domě světla v Praze nebo naši lektoři přijedou za Vámi do školy.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 142
Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 57

akreditovaný dobrovolnický program

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Obrázek č. 186
Gilead

podporuje zejména mobilní testování v sanitkách a opravy prostor Domu světla

Obrázek č. 145

Projekt INOVACE A AKCELERACE AKTIVIT PRO ODSTRAŇOVÁNÍ BARIÉR PŘI ZAMĚSTNÁVÁNÍ OSOB INFIKOVANÝCH HIV čís. CZ.1.04/5.1.01/77.00066 je financován z Evropského sociálního
fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.