Léky užité před o po sexu mohou fungovat jako prevence HIV

Zcela poprvé byla výzkumem prokázána skutečnost, že některé léky běžně užívané při léčbě HIV infekce mohou zároveň pomoci předejít přenosu infekce, jsou-li užity před a po rizikovém homosexuálním styku mezi dvěma muži.

Výsledky studie umožňují doufat v ještě účinnější způsob prevence přenosu HIV, vedle pravidelného užívání běžných léků a používání kondomů, ačkoliv právě tyto dvě metody jsou stále považovány za nejbezpečnější.

Studie realizovaná ve Francii a Kanadě zkoumala účinky léku Truvada na uživatelích majících nechráněný sex. Truvada je lék, který v boji s rozvojem HIV infekce kombinuje dvě účinné látky. Ukázalo se, že u nenakažených mužů, kteří užili lék, byla pravděpodobnost nákazy virem HIV až o 86% menší, než u mužů, kterým bylo podáno placebo.

„Zcela mě to ohromilo“, okomentoval dané zjištění Dr. Scott Hammer, odborník přes AIDS problematiku z Columbia University v New Yorku a vedoucí konference na téma retrovirové léčby uskutečněné v Seattlu, kde byly výsledky studie prezentovány.

Truvada tabletky jsou nyní užívány jako jeden ze způsobů prevence přenosu HIV infekce mezi osobami s rizikovým chováním. Studie navíc ukázala, že lék funguje i tehdy, dojde-li k vynechání několika dávek. Ministerstvo zdravotnictví zůstává obezřetné při přirovnávání takovéto formy ochrany k „chemickému kondomu“, a to z obavy, že lidé začnou opomíjet klasické způsoby prevence nákazy. Přesto se však již nyní mnoho osob ve svém přístupu rezignovalo a nepoužívá kondom při každém sexu, příp. se spoléhají pouze Truvadu.

Výzkum léku Truvada, který je vyráběn farmaceutickou společností Gilead Science byl veden Národní francouzskou agenturou pro výzkum v oblasti HIV.

Mužům zapojeným do testu byl pravidelně podáván lék Truvada, nebo jeho placebo, celkem čtyři tablety. Užít měli první dvě tablety 24 hodin před plánovaným stykem, třetí tabletu o 24 hodin později od první dávky a poslední tabletu o 48 hodin později od první dávky. Zároveň byli vybaveni kondomy a absolvovali poradenství na téma prevence přenosu HIV.

Výzkum byl ukončen ve chvíli, kdy počet mužů zapojených do testování dosáhl čísla 400. Tato hranice vědcům poskytla dostatek důkazů a informací o účincích léku. Identifikovány byly dva nové přenosy infekce mezi muži užívajícími Truvadu a čtrnáct případů mezi těmi, kterým bylo podáváno placebo. K přenosu infekce ve skupině mužů užívajících Truvadu zároveň došlo po přerušení užívání léku v průběhu studie (až po více než jednom roce).

Kromě častějších nevolností a průjmů se u testovaných mužů neobjevily významné vedlejší účinky vyvolané užíváním Truvady. Vedlejší účinky léku byly důvodem pro ukončení léčby pouze u jednoho ze všech testovaných mužů.

Dr. Susan Buchbinder, odbornice na tematiku AIDS z Ústavu veřejného zdravotnictví v San Franciscu prohlásila výsledky studie za vzrušující, zároveň však upozornila, že výsledky nelze automaticky vztahovat i na sexuální styk mezi mužem a ženou. A to z důvodu přítomnosti jiných typů infekce a různé mírou přítomnosti viru u heterosexuálních partnerů.

Americké centrum pro prevenci a kontrolu onemocnění (CDC) doporučuje každodenní užívání Truvady jako způsob předcházení nákazy. Mnoho mužů, účastníků francouzské studie, ve výsledku užívalo lék téměř tak často, jak častý byl jejich sex, řekl vedoucí HIV prevence CDC Dr. Jonathan Mermin a dále dodal:

„Potřebujeme všechny možné alternativy prevence přenosu HIV infekce. Lidé si vybírají různé metody. My chceme, aby si vybrali tu nejefektivnější a tu využívali konstantně a pravidelně.“ S tímto názorem souhlasí i psychoterapeut Damon Jacobs, obhájce a propagátor širokého užívání tablet Truvady jako formy prevence HIV.

„Jedinné doporučení, které po léta zaznívalo ze strany veřejného zdravotnictví bylo pouze kondomy, pouze kondomy. Lidé však mají sex pro potěšení a potřebují alternativy, jak minimalizovat možné riziko nákazy.“, řekl Jacobs během svého projevu na konferenci.

Na konferenci byla prezentována i studie britské Rady pro medicínský výzkum. Podle výsledků této studie každodenní užívání léku Truvada snižuje riziko přenosu infekce o 86%. Výzkumu proběhl mezi 545 homosexuálními muži, kteří užívali Truvadu jako formu HIV prevence, přičemž někteří muži užívali lék od počátku výzkumu, jiným začal být podáván s časovým odstupem jednoho roku. Mezi první skupinou osob se vyskytly tři případy infekce, zatímco u skupiny, kterým začal být lék podáván se zpožděním, bylo identifikováno devatenáct případů přenosu.

Mezi oběma testovanými skupinami obou studií zároveň došlo ke stejné míře přenosu ostatních sexuálně přenosných onemocnění. Tento fakt přivedl vědce k závěru, že užívání pilulek jako prevence přenosu HIV infekce nemá vliv na (nezvyšuje) rizikové sexuální chování.

Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 206
Obrázek č. 144

Kdy a kde testujeme

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

obrazek PrEPPoint

Certifikát za 350 Kč

Máme výbornou zprávu pro všechny cestovatele potřebující certifikát o svém HIV statusu. Některé země stále vyžadují tato potvrzení, aby umožnily dlouhodobý pobyt na svém území nebo k udělení víza pro vstup. Díky spolupráci s novou laboratoří jsme schopni nabídnout certifikáty za 350 korun. Bohužel certifikáty jsme schopni zprostředkovat pouze v našem hlavním checkpointu v Domě světla v Praze. Ostatní checkpointy už certifikáty neposkytují. Více zde.

ČT podporuje ČSAP

Obrázek č. 189

PODPOŘTE NÁS!

 
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Objednání besedy

Pro školy a školská zařízení nabízíme objednání besedy s lektorem . Vyberte si snadno a rychle termín, který Vám vyhovuje nejlépe. Besedy se konají v Domě světla v Praze nebo naši lektoři přijedou za Vámi do školy.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 142
Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 57

akreditovaný dobrovolnický program

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Obrázek č. 186
Gilead

podporuje zejména mobilní testování v sanitkách a opravy prostor Domu světla

Obrázek č. 145

Projekt INOVACE A AKCELERACE AKTIVIT PRO ODSTRAŇOVÁNÍ BARIÉR PŘI ZAMĚSTNÁVÁNÍ OSOB INFIKOVANÝCH HIV čís. CZ.1.04/5.1.01/77.00066 je financován z Evropského sociálního
fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.