Česká společnost AIDS pomoc ve spolupráci s Fakultní nemocnicí Brno otevírá nové HIV testovací centrum pro Brno a Jihomoravský kraj

Nové testovací centrum s poradnou začne fungovat od 28. 11. 2019 přímo ve Fakultní nemocnici Brno v Bohunicích. Centrum se zaměří především na poradenství a testování HIV. V případě potřeby bude možné požádat také o testy na syfilis a žloutenku typu B a C. Veškeré testy v tomto centru budou anonymní a bezplatné.

HIV checkpoint bude otevřený každý čtvrtek od 15 do 18 hodin přímo v pavilónu B v prostorách kliniky infekčních chorob Fakultní nemocnice Brno v Bohunicích. Kromě testování na HIV patří mezi hlavní úkoly centra i poradenství a pomoc HIV+ lidem, podpora jejich rodin a přátel a samozřejmě prevence a osvěta. Klientům budou k dispozici vyškolení poradci a lékaři, kteří jim poskytnou dostatek informací a odbornou, ale současně i lidskou, péči.

„Brno je druhé největší město v České republice, a podle mého názoru jsou dosavadní kapacity pro anonymní a bezplatné tetování na HIV a další pohlavně přenosné nemoci, nedostatečné. Proto nám dává smysl otevřít checkpoint v Brně. Poptávku po testování na HIV nám potvrdily i výsledky našeho mobilního testování v sanitkách, které se letos v centru Brna konalo několikrát. Během tohoto testování se nám podařilo z několika desítek testů zachytit dva případy HIV a několik případů syfilis. To umožnilo zahájit jejich včasnou léčbu a klientům tím zachránit kvalitní život,“ uvádí Jiří Pavlát, ředitel Domu světla České společnosti AIDS pomoc a dodává: „Jsem velice rád, že otevíráme HIV checkpoint právě ve spolupráci s Fakultní nemocnicí Brno. Je tak zajištěna návaznost na lékařskou péči přímo v místě testování, což bývá většinou slabá stránka anonymních testovacích míst.“

Světová zdravotnická organizace (WHO) a Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) doporučují co nejvčasnější testování na HIV s cílem zahájit případnou léčbu co nejdříve po zjištění diagnózy. Celosvětová data ukazují, že včasná léčba zajistí HIV+ pacientům kvalitu i délku života srovnatelnou s HIV- populací.

„Díky včasné a odborné léčbě dochází také k významnému snížení přenosu HIV a snížení počtu nově infikovaných. Šance na přenos infekce od správně léčeného pacienta, který má HIV vir v krvi nedetekovatelný, je téměř nulová,“ říká prof. MUDr. Petr Husa, CSc., přednosta kliniky infekčních chorob Fakultní nemocnice Brno a dodává: „V poslední době je celosvětovým trendem v ekonomicky vyspělých zemích provádět současně testování na HIV, žloutenky a pohlavně přenosné nemoci. Způsob přenosu je totiž často identický a při izolovaném testování by některé infekce mohly zůstat nerozpoznané. Jsme proto velmi rádi, že i u nás můžeme zájemcům nabídnout rozsah vyšetření tak, jak je doporučován Světovou zdravotnickou organizací.“

„Je důležité si uvědomit, že k nákaze HIV kolikrát stačí jedna riziková situace, kdy si pod vlivem okolností možná nedáváme pozor tak, jak bychom měli. Virus HIV si své oběti nevybírá podle jejich společenského postavení, vlastně se týká nás všech. Proto jsem velice ráda, že i Brno bude mít centrum, kam se lidé mohou přijít nechat anonymně otestovat a požádat o pomoc a radu,“ uvádí JUDr. Markéta Vaňková.

Součástí testů poskytovaných v HIV checkpointu je i před-testové a po-testové poradenství. Testování probíhá na základě reálných rizik, která se zjišťují během před-testového pohovoru a z vyplněného před-testového dotazníku. Dotazník si zájemce může sám kdykoliv vyplnit on-line, nebo přímo v checkpointu společně s poradcem. Získané údaje jsou následně vyhodnocené speciálním systémem PIST. On-line dotazník je k dispozici v českém, německém, anglickém, španělském a slovenském jazyce na adrese: https://www.hiv-pomoc.cz/dotaznik.

HIV checkpoint – provozní informace

Kde: Pavilon B, klinika infekčních chorob Fakultní nemocnice Brno, Bohunice

Provozní doba: každý čtvrtek (od 28. 11. 2019), od 15:00 do 18:00

Výsledky testů: výsledky jsou k dispozici vždy následující čtvrtek po provedených odběrech.

Česká společnost AIDS pomoc provozuje celkem 9 HIV checkpointů – Domů světla, a to v Praze, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Ostravě, Olomouci, Teplicích, Ústí nad Labem, Ústí nad Orlicí a v Brně. V období od 1. 10. 2018 do 30. 9. 2019 navštívilo tyto checkpointy 7974 lidí, u nichž bylo realizováno 7874 anonymních testů na HIV, 5252 testů na syfilis, 1629 testů na žloutenku B a 3376 testů na žloutenku typu C. Současně bylo odhalenou a následně potvrzeno 33 případů HIV, 42 případů syfilis. U žloutenek bylo předáno do specializovaných pracovišť 25 případů podezření na žloutenku C a 5 případů žloutenky B.

Veškeré detaily o provozní době Domů světla v Praze, Brně a v jednotlivých pobočkách naleznete na stránce: https://www.aids-pomoc.cz/dum-svetla.html

O České společnosti AIDS pomoc

Česká společnost AIDS pomoc, z.s. je nezisková organizace působící v oblasti prevence HIV, která již 30 let poskytuje podporu lidem žijícím s HIV. Spolek, mimo jiné, poskytuje bezplatné a anonymní testování na HIV infekci a internetové a telefonní poradenství (www.aids-pomoc.cz, 800 800 980).

Kontakt pro média: Markéta Kuklová, Grucon PR, s.r.o., +420 602 115 216,

Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 206
Obrázek č. 144

Kdy a kde testujeme

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

obrazek PrEPPoint

Certifikát za 350 Kč

Máme výbornou zprávu pro všechny cestovatele potřebující certifikát o svém HIV statusu. Některé země stále vyžadují tato potvrzení, aby umožnily dlouhodobý pobyt na svém území nebo k udělení víza pro vstup. Díky spolupráci s novou laboratoří jsme schopni nabídnout certifikáty za 350 korun. Bohužel certifikáty jsme schopni zprostředkovat pouze v našem hlavním checkpointu v Domě světla v Praze. Ostatní checkpointy už certifikáty neposkytují. Více zde.

ČT podporuje ČSAP

Obrázek č. 189

PODPOŘTE NÁS!

 
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Objednání besedy

Pro školy a školská zařízení nabízíme objednání besedy s lektorem . Vyberte si snadno a rychle termín, který Vám vyhovuje nejlépe. Besedy se konají v Domě světla v Praze nebo naši lektoři přijedou za Vámi do školy.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 142
Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 57

akreditovaný dobrovolnický program

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Obrázek č. 186
Gilead

podporuje zejména mobilní testování v sanitkách a opravy prostor Domu světla

Obrázek č. 145

Projekt INOVACE A AKCELERACE AKTIVIT PRO ODSTRAŇOVÁNÍ BARIÉR PŘI ZAMĚSTNÁVÁNÍ OSOB INFIKOVANÝCH HIV čís. CZ.1.04/5.1.01/77.00066 je financován z Evropského sociálního
fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.