Ruská epidemie AIDS se vymyká kontrole, peníze na léčbu nejsou

Šíření viru HIV se v Rusku rok od roku zrychluje. V zemi je možná až 1,4 milionu nakažených a odborníci hovoří o nejhorší epidemii v Evropě. Závažnost situace si uvědomuje i vláda v Moskvě, boj proti nemoci však brzdí nedostatek peněz a konzervativní povaha ruského režimu.

„Jak se to stalo? V roce 2013 začal mít manžel vážné zdravotní problémy. Báli jsme se, že je to rakovina. Ale při vyšetření jsme se dozvěděli, že je infikován HIV. Hned jsem pochopila, že já to mám také. Nejdřív jsem byla šokovaná a zděšená. Dostalo se nám však psychologické pomoci ze strany lékařů místního AIDS centra,“ svěřila se v polovině února serveruamic.ru 39letá Alena.

Jisté to není. Ruský úřad pro dohled nad zdravotnictvím Roszdravnadzor totiž v polovině února varoval, že ve dvaceti regionech panuje kritický nedostatek antiretrovirotik, které virus dokážou potlačit tak, že je v krvi nezjistitelný. Situace by se snad měla zlepšit v dubnu, kdy odpovědnost za zásobování léky od místních úřadů převezme ministerstvo zdravotnictví.„A víte co? Já si myslím, že pokud by bylo na výběr mezi rakovinou a HIV, řada lidí by si vybrala to druhé. Protože pokud se vám dostane odpovídající léčby, tak můžete s touto diagnózou normálně žít. A dlouho,“ myslí si žena ze sibiřského městaBarnaul, která se na podzim stala matkou a doufá, že díky léčbě se dožije synových dvacátých narozenin.

Ani centralizace však nemusí problémy s léky vyřešit. Zpravodajský web RBK na konci ledna přinesl zprávu, že ministerstvo vyškrtlo ze čtyřletého plánu pro boj s šířením nemoci návrh na vyčlenění dalších 70 miliard rublů (31 miliard korun), které měly být použity na zajištění antiretrovirální léčby a testování obyvatelstva. Dokud se neobjeví nové zdroje příjmů, musí boj s HIV počkat.

Je to epidemie

V Rusku podle loňských statistik žilo 854 187 lidí s virem HIV. Některé odhady hovoří však až o 1,4 milionu nakažených, což by představovalo jedno procento celé ruské populace.

Oproti Jihoafrické republice či Svazijsku, kde počet nakažených tvoří kolem 25 procent populace, je to relativně málo. Jenže zatímco nově nakažených v subsaharské Africe ubývá, v Rusku neustále roste. V roce 2015 lékaři diagnostikovali 95 475 nových případů, za první tři čtvrtletí loňského roku 75 962. Experti soudí, že každých pět let se počet nakažených zvýší o sto procent. Nemoc si v největší zemi světa vyžádala už více než 200 tisíc obětí.

Organizace UNAIDS varuje, že situace v Rusku představuje jednu z nejrychleji se šířících epidemií na světě. „Epidemie HIV v Rusku není abstraktní, teoretickou hrozbou. Dosáhla kritické úrovně, den ode dne se horší a už si jí všímají i nejvyšší kruhy ruské vlády,“ řekl listu The Moscow Times Vinay Saldanha z organizace UNAIDS.

Drahé léky druhořadé kvality

Počet nakažených začal prudce přibývat ve druhé polovině 90. let s tím, jak se v ruských městech začal šířit heroin a další nitrožilně užívané drogy. „V tu chvíli to začalo. Narkoman při pohlavním styku někoho nakazí, a ten pak zase nakazí svého partnera,“ vysvětluje Vadim Pokrovskij z Federálního centra pro boj s AIDS. Odborníci soudí, že epidemie se z 58 procent šíří užíváním drog, za zbytek může nechráněný pohlavní styk.

Loni v červnu se Rusko spolu s dalšími státy zavázalo k plánu „90-90-90“. Princip je jednoduchý: do roku 2020 diagnostikovat 90 procent lidí s HIV, 90 procentům nakažených zajistit léčbu a u 90 procent z nich hodnoty viru srazit na minimum. Země, kterým se tohoto cíle podařilo dosáhnout (například Švédsko), hlásí výrazný pokles úmrtí, snížení počtu nově nakažených i výrazné úspory, protože nemocní nezabírají lůžkav nemocnicích.

Rusko je od splnění plánu na míle daleko. Léčbu v současnosti podstupuje 260 tisíc lidí, tedy asi jen čtyřicet procent lidí, u nichž byl virus HIV diagnostikován. Epidemie se šíří tak rychle, že zastaralé a podfinancované zdravotnictví nestíhá. V zemi funguje pouhých sto AIDS center a jejich čekárny jsou neustále přeplněné.

Léky na HIV jsou navíc drahé a řada lidí si je nemůže dovolit. Zatímco v JAR stojí kvalitníléčba v průměru 85 dolarů ročně, v Rusku vyjde na 1 300 dolarů. „Nejhorší je, že zdravotnické úřady nyní nakupují levnější léky. Některé z nich mají strašné vedlejší účinky. Jejich logika je, že stejně budete užívat cokoliv, co od nich dostanete,“ řekl The Moscow Times Andrej Skvorcov z organizace Pacientskij kontrol, která distribuci léků monitoruje.

Západní spiknutí

Jednou z největších překážek v tažení proti HIV představuje ruská protidrogová politika a trvající kriminalizace substituční léčby, která v ostatních zemích přinesla nepřehlédnutelné výsledky. Nejde jen o to, že metadon se užívá orálně a nikoliv nitrožilně jako heroin. Lékaři také mají o nakažených narkomanech lepší přehled a mohou je k léčbě choroby přimět.

V Rusku však vstupuje do hry politika. „Metadon spadá do stejné kategorie jako tolerance vůči gayům - obojí jsou zvrhlé západní praktiky,“ řekl webu Foreign Policy Sergej Lukaševskij ze Sacharovova centra. Nulová tolerance státu k drogám nepramení jen z konzervativní povahy ruského režimu, ale i faktu, že závislost na drogách je velkou částí veřejnosti stále považována za osobní selhání.

V souvislosti s metadonem se dokonce čas od času objeví slova o mezinárodnímspiknutí. „Lidé účastnící se této vražedné terapiejsou vězni, kteří jsou spoutáni svými chemickými okovy. Pokusy legalizovat ji v Rusku nejsou motivovány zdravotnickými zájmy, ale politickými ambicemi globální lékárenské lobby a hospodářskými zájmy farmaceutických společností,“ pronesl před dvěma lety ředitel federálního protidrogového úřadu Viktor Ivanov.

Protidrogový úřad se pod jeho vedením zabýval například pronásledováním pekařů, kteří si objednali podezřele mnoho máku (o případu více zde) či omezováním dodávek opioidů do hospiců. Loni byl sice Ivanov vyhozen a úřad přešel pod ministerstvo vnitra, nekompromisní postoj vůči substituční léčbě však zůstává a lidem užívajícím metadon nadále hrozí až dvacet let vězení.

Konzervativní postoje vládních elit se projevují i odporem vůči preventivním metodám, které jsou na Západě obvyklé. Investice do sexuální výchovy, bezplatného testování HIV, distribuce kondomů či výměny injekčních stříkaček jsou zanedbatelné a některé neziskové organizace zabývající se prevencí hovoří dokonce o sabotáži ze strany státu.

Napětí mezi Moskvou a Západem ostatně ovlivňuje i jejich fungování. Neziskové organizace, které se spoléhají na financováníze zahraničí, se totiž musí označovat jako „zahraniční agenti“ a těší se zvýšené pozornosti státních orgánů. Řada z nich nedokázala úřední šikaně čelit a skončila.

Autor: Adam Hájek

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/rusko-hiv-aids-0pf-/zahranicni.aspx?c=A170222_174816_zahranicni_aha

Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 206
Obrázek č. 144

Kdy a kde testujeme

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

obrazek PrEPPoint

Certifikát za 350 Kč

Máme výbornou zprávu pro všechny cestovatele potřebující certifikát o svém HIV statusu. Některé země stále vyžadují tato potvrzení, aby umožnily dlouhodobý pobyt na svém území nebo k udělení víza pro vstup. Díky spolupráci s novou laboratoří jsme schopni nabídnout certifikáty za 350 korun. Bohužel certifikáty jsme schopni zprostředkovat pouze v našem hlavním checkpointu v Domě světla v Praze. Ostatní checkpointy už certifikáty neposkytují. Více zde.

ČT podporuje ČSAP

Obrázek č. 189

PODPOŘTE NÁS!

 
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Objednání besedy

Pro školy a školská zařízení nabízíme objednání besedy s lektorem . Vyberte si snadno a rychle termín, který Vám vyhovuje nejlépe. Besedy se konají v Domě světla v Praze nebo naši lektoři přijedou za Vámi do školy.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 142
Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 57

akreditovaný dobrovolnický program

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Obrázek č. 186
Gilead

podporuje zejména mobilní testování v sanitkách a opravy prostor Domu světla

Obrázek č. 145

Projekt INOVACE A AKCELERACE AKTIVIT PRO ODSTRAŇOVÁNÍ BARIÉR PŘI ZAMĚSTNÁVÁNÍ OSOB INFIKOVANÝCH HIV čís. CZ.1.04/5.1.01/77.00066 je financován z Evropského sociálního
fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.