On-line poradna

Možnost přenosu HIV u pacienta na léčbě 1. 12. 2015

Uživatel: Kamil, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Dobrý den, rád bych se Vás zeptal ohledně možnosti přenosu HIV z pozitivního člověka na negativního. Ať hledám na internetu literaturu, ze které bych čerpal, nemůžu se dopátrat. Mám nový vztah a můj partner je pozitivní a již několik let na léčbě (VN 0). Oba sportujeme a žijeme zdravě, žádný alkohol ani drogy. Chtěl bych se zeptat na riziko možnosti přenosu viru při nechráněném styku (jak análním, tak orálním), resp. jaká je míra rizika pro mě, když budu v obou případech v pasivní roli. Jak míru rizika co nejméně snížit atd. Chápu, Vaše odpověď asi bude kondom, ale proto bych sem svůj dotaz nepsal :-). Četl jsem výsledky studie PARTNER, kde ani v jednom případě, kdy nebyla použita ochrana, nedošlo k přenosu viru. Rád bych se zeptal, jaký je vlastně mechanismus účinku antiretrovirových léků a kde se vir v těle vyskytuje, když jsou léky pravidelně brány. Zda je tedy virus v tělních tekutinách (krev, sperma, atd.), či zda se "schovává" jinde, např. v uzlinách, a zda tedy riziko (a jak velké) přenosu tu je v případě nechráněného styku muže s mužem. Omlouvám se za hloupé dotazy, ale rád bych se o tomto dozvěděl co nejvíce, o partnera nechci přijít, a hlavně bych chtěl do této problematiky co nejvíce nahlédnout. Předem děkuji za Vaši odpověď.

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 2. 12. 2015

To riziko souvisí hlavně s rolí, kterou při souloži zastáváte a s případnou nákazou jinou pohlavní nemocí. Takže určitě bych doporučil nejen u partnera (ten testován pravidelně je), ale i u Vás vyšetřit alespoň syfilis, případně chlamydiovou infekci a kapavku. Ani jeden z Vás by neměl být infikován genitálním herpesem (to byste věděli) nebo žloutenkou C (na B byste měli být očkovaní). Pokud jste monogamní pár, tak lze předpokládat, že jiná pohlavní nemoc se mezi Vámi neobjeví. Pokud nejste, tak byste alespoň měli hlídat příznaky a nezapomenout, že na rozdíl od HIV se většina jiných chorob přenese docela snadno i při orálním sexu. Při syfilidě je jednak otevřená cesta k nákaze v místě vředu, ale dochází i k nárůstu virové nálože.

Pokud bude partner v aktivní roli, tak by se určitě měl vyvarovat ejakulace do Vás. Aktivní role při nechráněném styku je z hlediska přenosu pro Vás bezpečnější. Kromě zmíněného kondomu, který se Vám nelíbí:), nezapomeňte na to, že důležitou roli hraje i dostatečná lubrikace.

Nicméně nikdo Vám neřekne, že riziko je nulové. Hladiny virové nálože mohou kolísat, ovlivňují je hladiny léků v séru (a ty může ovlivnit leccos, od jiných léků až po stravu). Virová nálož v ejakulátu nemusí zrovna korelovat s virovou náloží v séru. Bylo by dobře co možná nejčastěji kontrolovat u partnera virovou nálož (ale to záleží i na lékaři a ne vždy Váš lékař přijme s pochopením, když řeknete, že chcete kontrolovat virovou nálož třeba 1x za šest týdnů, protože máte s negativním partnerem nechráněné styky). I u vzorných uživatelů hrozí riziko rozvoje resistence a pak by se původně neměřitelná virová nálož mohla zvyšovat.

Virus se opravdu usazuje v rezervoárech, kde se lékům dokáže vyhnout, protože se nemnoží. Odtamtud za normálních okolností riziko nehrozí. V případě selhání léčby (tedy resistence) se odtamtud ale virus začne uvolňovat a množí se.

Mám kamaráda, který je v obdobné situaci. Je HIV pozitivní, je dlouhodobě na léčbě, a jeho partner je HIV negativní. Žijí v monogamním vztahu (i když pro kamaráda to není snadné). Jejich dohoda zní tak, že když je kamarád (HIV pozitivní) v aktivní roli, tak kondom použije, když je v pasivní roli (což bývá častěji), tak ne. Ptal se mne, co si o tom myslím. Řekl jsem mu, že riziko tam je, ale je nízké. A že především záleží na tom, aby to bylo svobodné a informované rozhodnutí obou z nich, a aby ho dokázali změnit v případě, že se u jednoho z nich objevil (i jednorázově) jiný partner.

Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 206
Obrázek č. 144

Kdy a kde testujeme

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

obrazek PrEPPoint

Certifikát za 350 Kč

Máme výbornou zprávu pro všechny cestovatele potřebující certifikát o svém HIV statusu. Některé země stále vyžadují tato potvrzení, aby umožnily dlouhodobý pobyt na svém území nebo k udělení víza pro vstup. Díky spolupráci s novou laboratoří jsme schopni nabídnout certifikáty za 350 korun. Bohužel certifikáty jsme schopni zprostředkovat pouze v našem hlavním checkpointu v Domě světla v Praze. Ostatní checkpointy už certifikáty neposkytují. Více zde.

ČT podporuje ČSAP

Obrázek č. 189

PODPOŘTE NÁS!

 
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Objednání besedy

Pro školy a školská zařízení nabízíme objednání besedy s lektorem . Vyberte si snadno a rychle termín, který Vám vyhovuje nejlépe. Besedy se konají v Domě světla v Praze nebo naši lektoři přijedou za Vámi do školy.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 142
Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 57

akreditovaný dobrovolnický program

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Obrázek č. 186
Gilead

podporuje zejména mobilní testování v sanitkách a opravy prostor Domu světla

Obrázek č. 145

Projekt INOVACE A AKCELERACE AKTIVIT PRO ODSTRAŇOVÁNÍ BARIÉR PŘI ZAMĚSTNÁVÁNÍ OSOB INFIKOVANÝCH HIV čís. CZ.1.04/5.1.01/77.00066 je financován z Evropského sociálního
fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.