On-line poradna

hiv syfilis a učinnost profilaxe 30. 11. 2015

Uživatel: pepan, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Dobrý den pane doktore, nejprve vám moc děkuji za vaši trpělivost a vaše odpovědi. mám ale ještě další otázku. jaká je účinnost profilaxe (pep základní pouze truvada) pokud by byl zdroj infekce syfilitik? tedy , ře by ten člověk by l infikován HIV a syfilidou současně. četl jsem , že je to velmi častá kombinace a 20% syfilitiku je zároven HIV+. Je nějaká studie, kde by se zjistilo, že člověk po profilaxi nebyl HIV +, ale měl syfilidu? Spirochota prý také potřebuje dírku v kůži nebo se prorazí cestu , přez neporušeou kůži? pokud při masturbaci dojde k přenosu syfilidy mohlo by dojít i k přenosu HIV? žádnou trhlinu jsem neviděl ale ta bakterie je mlá a stačí i miniaturní trhlinka? Asi je potom učinnost léku mnohem menší ne? Já jsem měl podánu základní Truvadu - po dobu 30 dnů, jedl jsem prášky pravidelně. Riziko byl kontakt s cizím semenem (semene bylo hodně - ruka mokrá ulepená) při masturbaci - masturbace rukou d semene. Hned jsem utíkal na záchod to umít. Já vím, že jste říkal, že je to malé riziko i doktor mě to říkal v AIDS centru . Ale byl jsem z toho úplně vynervený. Ale po dvou měsících jsem měl červenou macule na kůži penisu, na předkožce z venku ne zevnitř a ta praskla vznikla tam trhlina - úzká (pokud se za kůžičku netahalo, tak to bylo zcela zavřené jen kůže trochu červená) , když se za to zatáhlo tak se otevřela trhlina o průměru asi 4mm. nevím jak to ta bylo dlouho, ale minimálně týden. Našel jsem to až 8 týden od rizika. ale penis jsem si prohlížel jen první měsíc, protože jsem četl že vřed syfilitiku nečastěji vznikne mezi 3-4 týdnem. tak jsem potom už nebyl ostražitý. Navíc si nedovedu vysvětlit jiný způsob vzniku té trhliny. Po dvou měsících jsem měl všechny testy negativní. ale vzhledem k možné interakci a lékům se to mohou protilátky opozdit. na test se chystám za 14 dnů. navíc u syfilisu jsem četl, že často je test negativní ještě 14 dnů po vzniku velkého vředu. děkuju a omlouvám se, za své asi hloupé dotazy, ale myslím na smrt, na to co se stalo. s tímhle jsem tehdy nepočítal, říkal jsem si, že při masturbaci se nemůže nic stát a pak se stalo tohle. ještě k profilaxi všude podávají několik prášků najednou pokud jsem se koukal do post exposure prophylaxis hiv guidelines - jen ve velké británii a v australii to rozdělovali na riziko kdy se dává jen základní dvousložková a vícesložková. vícesložkova byla po nechráněném sexu a pro krevní kontakt nebo potřísnění sliznice. V té anglicko australské dávali při známem HIV+ zdroji nebo pro MSM skupinu vícesložkovou a tu základní dávali pro některé heterosexuální kontakty a pro non - occupanial potřísnění sliznic a kůže krví, semenem nebo další krev obsahující tekutinou. Nezlobte se, že se pořád ptám, ale jsem úplně zničený. Od té doby co se mě objevil, ten vřed si říkám, jestli prošela spiroheta mohl projít i HIV. Jsem úplně zoufalý.

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 7. 12. 2015

Syfilis se přenáší především kontaktem vředu se sliznicí (nikoli kůží, to by se mohlo stát jedině v případě čerstvého hlubšího poranění). V tělesných tekutinách spirochety bývají poměrně krátkou dobu než se infekce rozšíří po těle. Vaše údaje o inkubační době jsou správné, takže po osmi týdnech je nepravděpodobné, že by vřídek (lze to tak vůbec nazvat?), navíc tak krátkou dobu trvající, měl tuto příčinu.

Za všech nakažených syfilidou je HIV pozitivních asi 8-10%. Těch 20% asi odpovídá jiné zemi.

Není moc známo o tom, jak by nákaza syfilidou ovlivnila účinnost postexpoziční profylaxe, ale není důvod si myslet, že by to bylo podstatné ovlivnění (samozřejmě PEP by nijak neovlivnila, zda k nákaze syfilidou dojde). V praxi se i u nás podává dvousložková PEP v případě, kdy je nepravděpodobný přenos (často spíše u úzkostných neurotiků než při reálném riziku).

Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 206
Obrázek č. 144

Kdy a kde testujeme

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

obrazek PrEPPoint

Certifikát za 350 Kč

Máme výbornou zprávu pro všechny cestovatele potřebující certifikát o svém HIV statusu. Některé země stále vyžadují tato potvrzení, aby umožnily dlouhodobý pobyt na svém území nebo k udělení víza pro vstup. Díky spolupráci s novou laboratoří jsme schopni nabídnout certifikáty za 350 korun. Bohužel certifikáty jsme schopni zprostředkovat pouze v našem hlavním checkpointu v Domě světla v Praze. Ostatní checkpointy už certifikáty neposkytují. Více zde.

ČT podporuje ČSAP

Obrázek č. 189

PODPOŘTE NÁS!

 
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Objednání besedy

Pro školy a školská zařízení nabízíme objednání besedy s lektorem . Vyberte si snadno a rychle termín, který Vám vyhovuje nejlépe. Besedy se konají v Domě světla v Praze nebo naši lektoři přijedou za Vámi do školy.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 142
Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 57

akreditovaný dobrovolnický program

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Obrázek č. 186
Gilead

podporuje zejména mobilní testování v sanitkách a opravy prostor Domu světla

Obrázek č. 145

Projekt INOVACE A AKCELERACE AKTIVIT PRO ODSTRAŇOVÁNÍ BARIÉR PŘI ZAMĚSTNÁVÁNÍ OSOB INFIKOVANÝCH HIV čís. CZ.1.04/5.1.01/77.00066 je financován z Evropského sociálního
fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.