Žižkovská věž i radnice v Ostravě se rozzáří červeně, z Vítkova odstartuje běh. Česká republika si připomene oběti AIDS

(Tisková zpráva) V neděli 15. května začne vzpomínková akce na oběti AIDS „Světlo pro AIDS“. Navečer se červeně rozsvítí některé budovy, den předtím na pražském Vítkově odstartuje běh proti homofobii a AIDS. V pátek se v Praze budou moci zájemci nechat bezplatně otestovat v sanitce. „International AIDS Candlelight Memorial“ se koná už po třiatřicáté, letos ve 115 zemích světa.

Česká republika se i letos připojí k celosvětové vzpomínce „Světlo pro AIDS“ několika doprovodnými akcemi, jejichž cílem je také upozornit na onemocnění a posílit prevenci.

Bezplatné testování na HIV

V pátek 13. května od 17 do 20 hodin bude na I. P. Pavlova (vedle tramvajové zastávky) testovací tým z Domu světla. Každý zájemce bude mít možnost nechat si ve speciální preventivní sanitce zdarma a anonymně provést test na HIV. Výhodou mobilní sanitky je, že se zájemci dozví výsledek na místě, zhruba do 15 minut.

VII. Běh proti homofobii a AIDS

V sobotu 14. května ve 14 hodin se od pražského Národního památníku na Vítkově poběží již VII. ročník Běhu proti homofobii a AIDS. Trasa měří 5 kilometrů, zúčastnit se mohou běžci všech věkových kategorií bez ohledu na fyzickou zdatnost. Startovné je 100 korun – výtěžek půjde na provoz Domu světla. Registrace účastníků bude u Národního památníku Vítkov od 13.00 do 13.45 hodin.

Světlo pro AIDS

V neděli 15. května od 20 hodin do půlnoci budou některé významné budovy nasvíceny červeně. V Praze se například rozzáří Žižkovská televizní věž, Elektrotechnická fakulta ČVUT, Hudební divadlo Karlín, Obchodní centrum Chodov, Obchodní centrum Nový Smíchov, kancelářská budova Karlín, Amnesty International. V Ostravě bude nasvícena radniční věž, v Ústí nad Labem budova Severočeského divadla a v Chomutově pak městská věž na náměstí 1. máje.

„Červené světlo bylo zvoleno proto, že celosvětovým symbolem boje proti HIV/AIDS je rudá stužka – proto se i budovy symbolicky osvětlují červenou barvou,“ řekl předseda České společnosti AIDS pomoc, Robert Hejzák.

V prvních dvou měsících letošního roku v České republice vzrostl počet nově diagnostikovaných HIV+ o 30 % ve srovnání se stejným obdobím roku 2015.

„Epidemie HIV je tu již mnoho let a už jsme si na ni zvykli. Díky novým lékům se z HIV stává chronická nemoc, se kterou se dá relativně dobře žít. To ale může zejména u mladé generace vzbuzovat falešný pocit bezpečí, kvůli kterému nejenže roste počet nově infikovaných, ale hlavně dochází ke zcela zbytečným úmrtím na AIDS u pozdně diagnostikovaných osob. Pro kvalitu života s virem HIV je nesmírně důležité co nejrychlejší započetí léčby. Proto neustále rozšiřujeme počet míst pro bezplatné a anonymní testování. Posádka naší preventivní sanity vyjíždí několikrát měsíčně do terénu, nově testujeme i ve věznicích a letos jsme otevřeli novou poradnu v Olomouci,“ dodal Robert Hejzák.

Praha, 9. května 2016

Kontakt pro média:

Tomáš Kračmar

manažer marketingu a PR

Tel.: +420 725 960 300

E-mail: tomas.kracmar@aids-pomoc.cz

Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 206
Obrázek č. 144

Kdy a kde testujeme

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

obrazek PrEPPoint

Certifikát za 350 Kč

Máme výbornou zprávu pro všechny cestovatele potřebující certifikát o svém HIV statusu. Některé země stále vyžadují tato potvrzení, aby umožnily dlouhodobý pobyt na svém území nebo k udělení víza pro vstup. Díky spolupráci s novou laboratoří jsme schopni nabídnout certifikáty za 350 korun. Bohužel certifikáty jsme schopni zprostředkovat pouze v našem hlavním checkpointu v Domě světla v Praze. Ostatní checkpointy už certifikáty neposkytují. Více zde.

ČT podporuje ČSAP

Obrázek č. 189

PODPOŘTE NÁS!

 
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Objednání besedy

Pro školy a školská zařízení nabízíme objednání besedy s lektorem . Vyberte si snadno a rychle termín, který Vám vyhovuje nejlépe. Besedy se konají v Domě světla v Praze nebo naši lektoři přijedou za Vámi do školy.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 142
Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 57

akreditovaný dobrovolnický program

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Obrázek č. 186
Gilead

podporuje zejména mobilní testování v sanitkách a opravy prostor Domu světla

Obrázek č. 145

Projekt INOVACE A AKCELERACE AKTIVIT PRO ODSTRAŇOVÁNÍ BARIÉR PŘI ZAMĚSTNÁVÁNÍ OSOB INFIKOVANÝCH HIV čís. CZ.1.04/5.1.01/77.00066 je financován z Evropského sociálního
fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.