Získejte přednášku s HIV pozitivním lektorem zdarma!

Financování činnosti České společnosti AIDS pomoc probíhá mimo jiné také z prostředků veřejné sbírky Červená stužka®. Všechny vybrané prostředky využíváme výhradně tak, jak je ve sbírce avizováno, tedy na boj proti HIV a AIDS a na provoz Domu světla.

Hlavním cílem projektu Červená stužka je zamezení dalšího šíření viru HIV. Prostřednictvím preventivních a osvětových akcí se snažíme vzdělávat různé skupiny veřejnosti. Každý musí být schopen kvalifikovaně rozhodnout o svém počínání.

Česká společnost AIDS pomoc, z. s. realizuje ročně kolem stovky besed zaměřených na téma HIV pro žáky základních a středních škol. Lektoři vyrážejí za žáky po celé republice, často však také naopak přicházejí studenti do Domu světla, ve kterém spolek sídlí, aby besedu absolvovali přímo zde. Na bezplatnou besedu s HIV pozitivním lektorem má nárok každá škola, která se zapojí do naší veřejné sbírky Červená stužka® a prodá pro náš spolek 250 stužek – viz http://www.cervenastuzka.cz/proc-se-zapojit.html. Běžná cena besedy je 1.500 Kč. „Našimi besedami chceme podchytit hlavně mládež, která vstupuje do života a nemá dostatek informací z domova nebo školy o tom, s čím se mohou ve svém společenském životě setkat. Návyky, které si teď osvojí, je budou provázet celým životem a stanou se součásti jejich osobnosti“, říká Jiří Pavlát, ředitel Domu světla.

Co vlastně vědí studenti o HIV?

Beseda je sestavena tak, aby posluchači dokázali reálně zhodnotit nebo eliminovat riziko, kterému mohou být vystaveni v průběhu svého intimního života nebo při kontaktu s cizími osobami. Dle slov jednoho z lektorů, kteří besedy se studenty dělají, nemá velká část žáků přesnou představu o tom, jak se zachovat, aby si mohli být jistí, že se nevystavili riziku nákazy virem HIV. V euforii z navázání kontaktu třeba na diskotéce, často i pod vlivem koktejlů, je už pozdě na hledání informací, co je a co není rizikem.

O co se studenti v průběhu besedy nejvíce zajímají?

Kromě otázek týkajících se kvality života HIV pozitivního člověka se spousta otázek točí právě kolem konkrétních praktických situací a jejich spojení s rizikem nákazy HIV, které v reálu studenti zažili nebo o nich slyšeli od kamarádů. Lektor Michael k tomu dodává: „Tyto otázky si pak detailně probíráme, aby žáci pochopili princip přenosu viru HIV a byli schopni samostatně zhodnotit, jak se chránit a mohli si pak před zrcadlem s úsměvem na rtech říct yes jsem cool, protože jsem zodpovědný“.

S jakými pocity pak studenti opouštějí Dům světla? Přináší jim beseda odpovědi na otázky, na které se před rodiči nebo kamarády stydí zeptat?

Jedna ze studentek např. ocenila, že lektoři jsou nejen odborníky na problematiku, ale hlavně lidmi, kteří se s onemocněním prakticky setkali a prošli si svou životní cestu od sdělení diagnózy. Beseda v kontextu osobního příběhu pak nevyznívá jako nějaké poučování. Informace o kvalitě života HIV pozitivních a o tom, s čím se v životě potýkají, přinášejí otázky proč je vlastně ve společnosti taková stigmatizace těchto lidí.

Každoročně takto interaktivně získá informace o HIV kolem 5000 žáků. Jejich reakce na „školení o HIV“ jsou vesměs pozitivní a spokojenost učitelů s faktem, že problematiku s žáky probírají odborníci, kteří zároveň studentům rozumí, jasně ukazuje na životaschopnost projektu.

Jak jste na tom vy? Umíte odpovědět na otázku:

Za jakou dobu po nakažení mohu nakazit někoho jiného virem HIV?

  1. za několik hodin
  2. za několik dnů
  3. za 3 měsíce

Chcete nás podpořit v naší sbírce a získat tak možnost bezplatné besedy s HIV pozitivním lektorem? Informujte se o možnostech na webu sbírky: http://www.cervenastuzka.cz/proc-se-zapojit.html.

#image_description_114#

Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 206
Obrázek č. 144

Kdy a kde testujeme

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

obrazek PrEPPoint

Certifikát za 350 Kč

Máme výbornou zprávu pro všechny cestovatele potřebující certifikát o svém HIV statusu. Některé země stále vyžadují tato potvrzení, aby umožnily dlouhodobý pobyt na svém území nebo k udělení víza pro vstup. Díky spolupráci s novou laboratoří jsme schopni nabídnout certifikáty za 350 korun. Bohužel certifikáty jsme schopni zprostředkovat pouze v našem hlavním checkpointu v Domě světla v Praze. Ostatní checkpointy už certifikáty neposkytují. Více zde.

ČT podporuje ČSAP

Obrázek č. 189

PODPOŘTE NÁS!

 
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Objednání besedy

Pro školy a školská zařízení nabízíme objednání besedy s lektorem . Vyberte si snadno a rychle termín, který Vám vyhovuje nejlépe. Besedy se konají v Domě světla v Praze nebo naši lektoři přijedou za Vámi do školy.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 142
Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 57

akreditovaný dobrovolnický program

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Obrázek č. 186
Gilead

podporuje zejména mobilní testování v sanitkách a opravy prostor Domu světla

Obrázek č. 145

Projekt INOVACE A AKCELERACE AKTIVIT PRO ODSTRAŇOVÁNÍ BARIÉR PŘI ZAMĚSTNÁVÁNÍ OSOB INFIKOVANÝCH HIV čís. CZ.1.04/5.1.01/77.00066 je financován z Evropského sociálního
fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.