Stárnoucí populace je sexuálně čilá

VÝSKYT POHLAVNĚ PŘENOSNÝCH NEMOCÍ STOUPÁ

Výskyt infekce HIV a dalších pohlavně přenosných chorob u osob ve věku 60 až 89 let v některých oblastech světa stoupá. Podle nové studie časopisu Lancet Healthy Longevity je třeba zvýšit informovanost o této problematice, snížit stigmatizaci a přijmout preventivní opatření. Lidé na celém světě žijí déle než kdykoli předtím. Podle WHO se počet lidí starších 60 let do roku 2050 téměř zdvojnásobí.

S přibývajícím věkem se naše zdraví obvykle zhoršuje. Imunitní systém slábne a my jsme náchylnější k infekcím. Patří k nim infekce HIV a další pohlavně přenosné infekce (STI), jako je syfilis, chlamydie, kapavka, trichomoniáza a genitální herpes.

Lékaři z Institutu klinické medicíny z Univerzity v Oslu analyzovali globální trendy v souvislosti s HIV a dalšími pohlavně přenosnými chorobami u starších dospělých ve věku 60 až 89 let v letech 1990 až 2019. Studie zahrnovala údaje z 204 zemí.

Rostoucí počet případů infekce HIV a dalších STI v některých regionech

Celosvětově se počet starších dospělých s HIV a STI v posledních desetiletích snížil. I přesto však počet nových případů naznačuje, že pohlavně přenosné nemoci u starších dospělých nadále představují výzvu pro veřejné zdraví. Na celosvětové úrovni bylo v roce 2019 zaznamenáno více než 77 000 nových případů HIV a téměř 26,5 milionu nových případů jiných STI u starších dospělých.

Navzdory celosvětovému poklesu výskytu HIV a dalších STI u starších dospělých v letech 1990 až 2019 došlo v mnoha regionech k nárůstu. K největšímu nárůstu došlo ve východní Evropě, střední Asii a v Asii a Tichomoří s vysokými příjmy. To je znepokojující trend.

Starší dospělí jsou náchylnější k pohlavně přenosným chorobám než mladší lidé

Sexuálně aktivní starší dospělí jsou často náchylnější k HIV a dalším pohlavně přenosným chorobám než mladší lidé. Důvodem mohou být různé zdravotní potíže, zejména oslabený imunitní systém. Obrázek je však složitější. K vyšší náchylnosti přispívají různé biologické, psychologické, kulturní a společenské faktory.

Preventivní programy často vylučují starší populaci

Vzhledem k tomu, že žijeme déle a stále více z nás se rozvádí, starší dospělí si častěji než dříve hůedají nové partnery. I přesto však v této věkové skupině méně lidí používá ochranné metody, jako jsou kondomy, a méně často se nechávají testovat na pohlavně přenosné choroby. Obecně se věnuje velká pozornost prevenci HIV a dalších pohlavně přenosných chorob u mladší populace. Starší osoby jsou z preventivních programů často vyloučeny.

Nedostatečné povědomí o sexualitě u starších osob

Také zdravotníci nemají vždy povědomí o sexualitě a sexuální aktivitě starších dospělých. To může vést k nedostatečnému informování starších lidí o sexuálním zdraví a riziku infekce HIV a dalších pohlavně přenosných chorob.

Na druhou stranu je pravděpodobné, že k vyššímu výskytu HIV a pohlavně přenosných chorob v některých částech světa přispívá i pokrok v léčbě, protože lidé, kteří těmito chorobami trpí, žijí déle než dříve.

Někteří starší dospělí se nakazili při cestování do zahraničí. Cestování do cizích zemí se v posledních desetiletích stalo dostupnější pro značnou část světové populace. Vědci popisují, že rozšířené užívání léků na erektilní dysfunkci a dostupný sexuální průmysl v některých zemích a regionech dále přispívají k šíření HIV a dalších pohlavně přenosných chorob mezi staršími dospělými.

Dekáda zdravého stárnutí OSN

Vzhledem k tomu, že lidé na celém světě stárnou, zařadila OSN zdraví a kvalitu života starších dospělých na pořad dne. Valné shromáždění OSN totiž vyhlásilo období 2021-2030 Dekádou zdravého stárnutí. Cílem je podpořit delší a zdravější život starších dospělých.

Jste sexuální aktivní?

Přijďte se bezplatně a diskrétně otestovat na žloutenky typu B a C a syfilis do některého z našich checkpointů, nebo využijte mobilního testování. Veškeré potřebné informace naleznete na www.hiv-testovani.cz/. V pražském Domě světla provozujeme venerologickou ambulanci, kde se můžete nechat otestovat i na další pohlavně přenosné infekce. Více informací naleznete zde: www.chciprep.cz/venerologie.

Zdroj: https://bit.ly/Zdravi_Starsi_Dospeli

PŘIPRAVILA VERONIKA

Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 206
Obrázek č. 144

Kdy a kde testujeme

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

obrazek PrEPPoint

Certifikát za 350 Kč

Máme výbornou zprávu pro všechny cestovatele potřebující certifikát o svém HIV statusu. Některé země stále vyžadují tato potvrzení, aby umožnily dlouhodobý pobyt na svém území nebo k udělení víza pro vstup. Díky spolupráci s novou laboratoří jsme schopni nabídnout certifikáty za 350 korun. Bohužel certifikáty jsme schopni zprostředkovat pouze v našem hlavním checkpointu v Domě světla v Praze. Ostatní checkpointy už certifikáty neposkytují. Více zde.

ČT podporuje ČSAP

Obrázek č. 189

PODPOŘTE NÁS!

 
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Objednání besedy

Pro školy a školská zařízení nabízíme objednání besedy s lektorem . Vyberte si snadno a rychle termín, který Vám vyhovuje nejlépe. Besedy se konají v Domě světla v Praze nebo naši lektoři přijedou za Vámi do školy.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 142
Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 57

akreditovaný dobrovolnický program

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Obrázek č. 186
Gilead

podporuje zejména mobilní testování v sanitkách a opravy prostor Domu světla

Obrázek č. 145

Projekt INOVACE A AKCELERACE AKTIVIT PRO ODSTRAŇOVÁNÍ BARIÉR PŘI ZAMĚSTNÁVÁNÍ OSOB INFIKOVANÝCH HIV čís. CZ.1.04/5.1.01/77.00066 je financován z Evropského sociálního
fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.