Proč se u některých lidí s HIV rozvine AIDS rychleji?

Tajemství spočívá ve specifickém lidském leukocytárním antigenu (HLA), který pomáhá infikovaným buňkám vyhnout se první linii obrany proti HIV. Vědci zabývající se HIV dlouho nedokázali přijít na to, proč se u pacientů nakažených HIV rozvíjí AIDS s rozdílným odstupem času. Podle zpráv z Business Day nyní předpokládají, že to má co do činění s jejich geny. Studie amerických a jihoafrických výzkumníků ukázala, že určité lidské geny mohou u neléčených pacientů s HIV vést k rychlejšímu vývoji onemocnění souvisejících s AIDS.

Kvůli studii zveřejněné v prestižním časopise Science bylo dotázáno 9763 lidí s HIV žijících v Jižní Africe a USA. Zjistilo se, že u lidí s konkrétním typem HLA dochází k rychlejšímu vývoji od asymptomatického HIV k onemocnění souvisejícím s tímto virem. Testovaní pacienti měli vyšší virovou nálož a předtím, než začali s antiretrovirovou léčbou, byly jejich imunitní buňky CD4 ničeny rychleji. Odhaduje se, že tento konkrétní typ HLA mají zhruba dva miliony z téměř sedmi milionů HIV pozitivních lidí žijících v těchto dvou zemích.

Uznávaný odborník na HIV profesor Salim Abdool Karim říká, že přestože nikdy neznali přesný důvod, už nějakou dobu věděli, že kdyby se vzal vzorek například deseti lidí s HIV, každý z nich by se do třetí fáze (čili AIDS) dostal za různě dlouhou dobu.

„Nikdy jsme nevěděli proč,“ vysvětluje Karim. „Nyní jsme však konečně pochopili, co stojí za tím, zda se AIDS v těle rozvine rychle a zda se s tím bude dát žít déle. Víme, že je to kvůli genům, konkrétně kvůli jednomu specifickému druhu antigenu, který se nazývá lidský leukocyt. Je to podstatné zjištění, protože poprvé v historii víme, proč někteří lidé AIDS onemocněli a jiní ne.“ Karim uvedl, že závěry studie potvrdily význam pravidelného testování na HIV. „Je důležité, aby se lidé dozvěděli o svém HIV statusu včas a mohli co nejdřív zahájit antiretrovirovou léčbu. A to v dostatečně dlouhé době předtím, než onemocní AIDS.“ Dodal, že tento objev otevřel dveře výzkumu dalšího využití nového léku na rakovinu jako prostředku, který by uměl zpomalit rozvoj AIDS.

„Byl jsem příjemně překvapen tímto zjištěním, protože jsem očekával opačné výsledky. Geny HLA byly pokládány za ochránce proti virům,“ řekl doktor Veron Ramsuran, spolupracovník studie a vědec v Krisp and Caprisa. „Doktor Vivek Naranbhai, jihoafrický lékař a vědec na Harvardově univerzitě, tvrdí, že šlo dosud o největší genetickou studii o HIV.“ Ramsuran na závěr říká, že „tahle zjištění jsou pozoruhodná, protože léky, které se zaměřují na interakci HLA s imunitními buňkami, jsou vyvíjeny pro léčbu rakoviny, ale můžou být přizpůsobeny a využity i na léčbu HIV.“

Savas Abadsidis (29.1.2018) prostřednictvím newsletters@pridemedia.com ze dne 5.2.2018 Překlad: Andrej, Korekce: Jakub

Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 206
Obrázek č. 144

Kdy a kde testujeme

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

obrazek PrEPPoint

Certifikát za 350 Kč

Máme výbornou zprávu pro všechny cestovatele potřebující certifikát o svém HIV statusu. Některé země stále vyžadují tato potvrzení, aby umožnily dlouhodobý pobyt na svém území nebo k udělení víza pro vstup. Díky spolupráci s novou laboratoří jsme schopni nabídnout certifikáty za 350 korun. Bohužel certifikáty jsme schopni zprostředkovat pouze v našem hlavním checkpointu v Domě světla v Praze. Ostatní checkpointy už certifikáty neposkytují. Více zde.

ČT podporuje ČSAP

Obrázek č. 189

PODPOŘTE NÁS!

 
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Objednání besedy

Pro školy a školská zařízení nabízíme objednání besedy s lektorem . Vyberte si snadno a rychle termín, který Vám vyhovuje nejlépe. Besedy se konají v Domě světla v Praze nebo naši lektoři přijedou za Vámi do školy.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 142
Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 57

akreditovaný dobrovolnický program

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Obrázek č. 186
Gilead

podporuje zejména mobilní testování v sanitkách a opravy prostor Domu světla

Obrázek č. 145

Projekt INOVACE A AKCELERACE AKTIVIT PRO ODSTRAŇOVÁNÍ BARIÉR PŘI ZAMĚSTNÁVÁNÍ OSOB INFIKOVANÝCH HIV čís. CZ.1.04/5.1.01/77.00066 je financován z Evropského sociálního
fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.