Přední světová odbornice na prevenci HIV navštíví Česko

Na pozvání České společnosti AIDS pomoc přijede na jeden den do České republiky profesorka Sheena McCormack, jedna z předních světových odbornic v oblasti prevence přenosu HIV.

Profesorka McCormack vystoupí ve čtvrtek 9.listopadu 2017 na 4. sympoziu ke Světovému dni AIDS pořádaném Klinikou infekčních nemocí a cestovní medicíny FN Plzeň (http://inf.fnplzen.cz/cs/sympozium_aids). Tématem vystoupení prof. McCormack bude význam pre-expoziční profylaxe (PrEP) v prevenci přenosu HIV. PrEP znamená preventivní užití léku, který dokáže s vysokou účinnosti zabránit přenosu viru HIV i v případech, kdy HIV negativní člověk byl HIV vystaven např. při nechráněném pohlavním styku. V zemích, kde je PrEP dostupný, výrazně klesají počty nových nákaz HIV. Londýnské komunitní kliniky sexuálního zdraví například hlásí dva roky po sobě pokles nových případů HIV infekce o 40%. V Praze za stejné období naopak registrujeme 10-15% nárůsty nových diagnóz.

Přestože je PrEP vysoce účinnou metodou prevence přenosu HIV, v Česku se objevuje v diskuzi k zavádění PrEP i řada kontraverzních názorů ohledně zajištění dostupnosti profylaxe (tj. jejího financování z veřejných zdrojů) či morálního hodnocení prevence, která není založená na používání kondomu. Profesorka McCormack se pokusí do české diskuze vnést pohled zahraničních zkušeností s PrEP a reagovat na dotazy domácího odborného publika.

Prof. Sheena McCormack

#image_description_228#

Paní Sheena McCormack je profesorkou klinické epidemiologie na University College London (UCL), která se řadí mezi první desítku nejlepších světových univerzit v oblasti lékařského vzdělávání. Na UCL působí profesorka McCormack na pracovišti klinického testování (Medical Research Council Clinical Trials Unit), kde se dlouhodobě věnuje výzkumu vývoje a zavádění biomedicínských intervencí v prevenci přenosu HIV.

Od roku 1994 profesorka McCormack pracovala na I/II fázi klinického hodnocení HIV vakcíny v Evropě a Africe. Od roku 2000 byla hlavní spoluřešitelkou programu vývoje mikrobicidů, který v III. fázi klinického testování zahrnoval 9285 žen v rámci šesti výzkumných center v Jižní Africe.

Poté, co klinické testy potvrdily, že lékové režimy založené na tenofoviru mohou snížit riziko akvizice HIV u HIV negativních osob, rozšířila prof. McCormack svou výzkumnou práci o otázky týkající se zavádění orální pre-expoziční profylaxe (PrEP). Byla hlavní řešitelkou výzkumného projektu PROUD, pilotní studie v populaci mužů majících sex s muži ve Velké Británii, která prokázala vysokou účinnost PrEP. Studie PROUD byla jednou z hlavních výzkumných studií, které vedly k širšímu zavádění PrEP do systému prevence HIV v Evropě.

Od roku 1991 je profesorka McCormack zároveň klinickým lékařem v oblasti HIV/urogenitálního lékařství, původně na Royal Devon and Exeter Hospitals, on roku 1996 působí v rámci Chelsea & Westminster Hospital na komunitní klinice sexuálního zdraví 56 Dean Street v londýnské čtvrti Soho. Je profesorkou klinické epidemiologie na Imperial College.

Odborný profil prof. McCormack publikovaný v odborném časopisu The Lancet.

Vybrané vědecké publikace:

  • McCormack S, Dunn DT, Desai M, Dolling DI, Gafos M, Gilson R, et al. Pre-exposure prophylaxis to prevent the acquisition of HIV-1 infection (PROUD): effectiveness results from the pilot phase of a pragmatic open-label randomised trial. Lancet. 2016; 387(10013):53–60.
  • McCormack S, Fidler S, Fisher M. The British HIV Association/British Association for Sexual Health and HIV Position Statement on pre-exposure prophylaxis in the UK. Int J STD&AIDS, 2012 23:1-4.
  • Shattock RJ, Warren M, McCormack S, Hankins CA. Turning the tide against HIV. Science 2011, 333 (6038): 42-43.
  • Pool R, Montgomery C, Morar NS, Mweemba O, Ssali A, Gafos M, Lees S, Stadler J, Crook A, Nunn A, Hayes R, McCormack S. Assessing the accuracy of adherence and sexual behaviour data in the MDP301 vaginal microbicides trial using a mixed methods and triangulation model. PLoS One. 2010 Jul 21;5(7):e11632. PMID: 20657774.
  • McCormack S, Ramjee G, Kamali A, Rees H, Crook A, Gafos M, Jentsch U, Pool R, Chisembele M, Kapiga S, Mutemwa R, Vallely A, Palanee T, Sookrajh Y, Lacey CJ, Darbyshire J, Grosskurth H, Profy A, Nunn A, Hayes R, Weber J. PRO2000 vaginal gel for the prevention of HIV infection: results of the MDP301 Phase III randomised microbicide trial. The Lancet 2010 376: 1329-37.
  • McCormack S, Stöhr W, Barber T, Bart PA, Harari A, Moog C, Ciuffreda D, Cellerai C, Cowen M, Gamboni R, Burnet S, Legg K, Brodnicki E, Wolf H, Wagner R, Heeney J, Frachette MJ, Tartaglia J, Babiker A, Pantaleo G, Weber J. EV02: A Phase I trial to compare the safety and immunogenicity of HIV DNA-C prime-NYVAC-C boost to NYVAC-C alone. Vaccine 2008, 26(25):3162-74. PMID: 18502003.
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 206
Obrázek č. 144

Kdy a kde testujeme

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

obrazek PrEPPoint

Certifikát za 350 Kč

Máme výbornou zprávu pro všechny cestovatele potřebující certifikát o svém HIV statusu. Některé země stále vyžadují tato potvrzení, aby umožnily dlouhodobý pobyt na svém území nebo k udělení víza pro vstup. Díky spolupráci s novou laboratoří jsme schopni nabídnout certifikáty za 350 korun. Bohužel certifikáty jsme schopni zprostředkovat pouze v našem hlavním checkpointu v Domě světla v Praze. Ostatní checkpointy už certifikáty neposkytují. Více zde.

ČT podporuje ČSAP

Obrázek č. 189

PODPOŘTE NÁS!

 
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Objednání besedy

Pro školy a školská zařízení nabízíme objednání besedy s lektorem . Vyberte si snadno a rychle termín, který Vám vyhovuje nejlépe. Besedy se konají v Domě světla v Praze nebo naši lektoři přijedou za Vámi do školy.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 142
Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 57

akreditovaný dobrovolnický program

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Obrázek č. 186
Gilead

podporuje zejména mobilní testování v sanitkách a opravy prostor Domu světla

Obrázek č. 145

Projekt INOVACE A AKCELERACE AKTIVIT PRO ODSTRAŇOVÁNÍ BARIÉR PŘI ZAMĚSTNÁVÁNÍ OSOB INFIKOVANÝCH HIV čís. CZ.1.04/5.1.01/77.00066 je financován z Evropského sociálního
fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.