Novela umožní nutit lidi k testu na HIV

Praha – Novela zákona o ochraně veřejného zdraví má hygienikům umožnit nařízení povinného HIV testu i bez ohledu na souhlas dotyčného. Podle hlavního hygienika Vladimíra Valenty je důležité, aby měli epidemiologové v případech viru HIV stejnou pravomoc jako u ostatních infekcí. Česká společnost AIDS pomoc i vládní výbor pro sexuální menšiny ale hovoří o nepřiměřeném zásahu do lidských práv. Novela už prošla zdravotnickým výborem a míří ve sněmovně do třetího čtení.

V současnosti lze test na HIV nařídit pouze ve vybraných případech, jako jsou třeba těhotné ženy. Mimo tyto případy je ale nutný souhlas dané osoby. Podle novely by si zdravotníci mohli v případě nutnosti testy vynutit pod hrozbou několikatisícové pokuty. "Nejedná se o žádnou paušální skupinu, na kterou by se to vztahovalo. Jedná se o lidi, kteří jsou v ohnisku nákazy, tak aby byli vyšetřeni a aby také mohli být včas léčeni," tvrdí Valenta.

Jeho tvrzení, že by šlo pouze o výjimečné případy, nepřipouštějí odpůrci návrhu. "Lidská práva jsou univerzální, že zájem ochrany veřejného zdraví je silnější, neuznáváme," kroutí hlavou předseda České společnosti AIDS pomoc Robert Hejzák. Zdůrazňuje, že nejde o vysoce nakažlivou infekci, jakou je třeba ebola nebo tuberkulóza, v tomto měřítku HIV pozitivní člověk nepředstavuje pro okolí riziko. Valenta ale tvrdí, že z epidemiologického hlediska je to naopak, a proto by tomu měla odpovídat i legislativa.

Novelu odmítla i Liga lidských práv

Upravená zákonná norma podle Ligy lidských práv (LLP) umožní násilnou zdravotní péči pouze s odůvodněním, že to zamezí šíření infekce. Ustanovení je v zákoně jen velmi obecně formulováno a otevírá prostor násilnému provádění očkování nebo očkování bez vědomí rodičů dítěte, varuje liga.

Valenta ale hodnotí takové tvrzení jako cílenou dezinterpretaci. "Zásadně odmítám tvrzení, že děti budou násilím očkovány bez vůle či proti vůli rodičů," uvedl v reakci. Takové tvrzení považuje za vytržené z kontextu. Možnost nařídit očkování nevylučuje, jako příklad zmiňuje nařízení mimořádného očkování v ohnisku nákazy závažné infekční nemoci, třeba hepatitidy A. Navíc prý nikoho nelze nutit násilím, ale pouze sankcí ve formě pokuty.

Reportáž ČT zde

Zdroj Česká Televize

Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 206
Obrázek č. 144

Kdy a kde testujeme

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

obrazek PrEPPoint

Certifikát za 350 Kč

Máme výbornou zprávu pro všechny cestovatele potřebující certifikát o svém HIV statusu. Některé země stále vyžadují tato potvrzení, aby umožnily dlouhodobý pobyt na svém území nebo k udělení víza pro vstup. Díky spolupráci s novou laboratoří jsme schopni nabídnout certifikáty za 350 korun. Bohužel certifikáty jsme schopni zprostředkovat pouze v našem hlavním checkpointu v Domě světla v Praze. Ostatní checkpointy už certifikáty neposkytují. Více zde.

ČT podporuje ČSAP

Obrázek č. 189

PODPOŘTE NÁS!

 
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Objednání besedy

Pro školy a školská zařízení nabízíme objednání besedy s lektorem . Vyberte si snadno a rychle termín, který Vám vyhovuje nejlépe. Besedy se konají v Domě světla v Praze nebo naši lektoři přijedou za Vámi do školy.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 142
Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 57

akreditovaný dobrovolnický program

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Obrázek č. 186
Gilead

podporuje zejména mobilní testování v sanitkách a opravy prostor Domu světla

Obrázek č. 145

Projekt INOVACE A AKCELERACE AKTIVIT PRO ODSTRAŇOVÁNÍ BARIÉR PŘI ZAMĚSTNÁVÁNÍ OSOB INFIKOVANÝCH HIV čís. CZ.1.04/5.1.01/77.00066 je financován z Evropského sociálního
fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.