Nenechme HIV zapadnout do stínu! Proč klesá zájem státu o problematiku HIV/AIDS, když počty nově nakažených rostou?

International AIDS Candlelight Memorial, česky Světlo pro AIDS, je největší celosvětovou kampaní v oblasti boje proti AIDS, organizovanou lokálními pořadateli v podstatě ve všech zemích na světě. Letos podtitulem Nenechme HIV zapadnout do stínu.

Česká společnost AIDS pomoc, z. s. (ČSAP) již tradičně pořádá v rámci tohoto vzpomínkového dne preventivně informační akci. Její hlavní část proběhne na Václavském náměstí v Praze v neděli 18. května od 13 do 18 hodin.

V informačním stánku budou pracovníci a dobrovolníci ČSAP odpovídat na dotazy obyvatel a návštěvníků Hlavního města Prahy, budou rozdávat preventivní materiály a kondomy a návštěvníci stánku budou moci podpořit provoz Domu světla zakoupením upomínkového předmětu – červené stužky, symbolu boje proti AIDS a podpory HIV pozitivních.

Ve 13 hodin vystoupí tamtéž přední čeští kluboví DJ‘s: Evson, Daimic a James Hawk, kteří boj proti AIDS podpořili svým vystoupením již 1. 12. 2013. Dále také vystoupí José Madeira, Bodie Raw a originální dvojice DJane Whitecat a Adonis Blue. Hudební produkcí tak oznámí nejen Praze, ale i celému světu, že dochází k nárůstu HIV pozitivních osob a že AIDS nemocných stále přibývá. Akci bude moderovat vicemistr soutěže Mr. Gay Czech Republic Jan Jakubec, mezi dobrovolníky v infostánku se objeví i vítěz zmíněné soutěže Michal Klapetek a 2. vicemistr Miroslav Tomko.

České Sestry věčné radosti - sestra novicka Magdalena Libida a sestra novicka Václavka Anežka Sugar, které budou na letošní akci novinkou, jistě zaujmou a přilákají pozornost mnoha kolemjdoucích. Například představí vítěze soutěže Mr. Bear 2013 Honzu Pribilce.

Všichni výše zmínění umělci a osobnosti vystoupí ve prospěch boje proti HIV/AIDS bez nároku na honorář.

Tento den má v první řadě připomenout památku zemřelých na AIDS, nicméně osudy žijících HIV pozitivních jsou při této příležitosti připomínány rovněž. Dalším smyslem Světla pro AIDS je zvýšit důraz na prevenci a boj proti AIDS. První ročník této kampaně proběhl v roce 1983, kdy ještě nebyla známa příčina AIDS, ale zaznamenáno již bylo několik tisíc úmrtí na AIDS. Pořadatelé chtěli tehdy uctít památku těch, kteří nemoci podlehli a vyjádřit podporu lidem žijícím s HIV/AIDS. Jistě se tenkrát netušilo, že Candlelight přeroste v dlouholetou a smutnou tradici. Americká ministryně zdravotnictví Margaret Hecklerová slibovala v roce 1984, že do 2 let bude vynalezena vakcína, která lidstvo před HIV ochrání. Letošní ročník Světla pro AIDS bude již jedenatřicátý…

Na konci března 2014 bylo v ČR celkem 2196 HIV pozitivních osob (1832 mužů, 364 žen), z toho již 407 osob (332 mužů, 75 žen) je ve stádiu AIDS. Onemocnění AIDS dosud podlehlo 207 osob (168 mužů, 39 žen). Za měsíc březen 2014 bylo diagnostikováno celkem 24 nových případů HIV infekce. V tomto měsíci přibyly 3 nové případy onemocnění AIDS a 2 lidé na AIDS zemřeli.

Ještě snad smutnější, než vlastní nárůst nově infikovaných HIV pozitivních, je aktuální postoj českého státu, který na prevenci s touto zákeřnou nemocí uvolňuje každoročně čím dál méně finančních prostředků. Zatímco v roce 1994 byl objem finančních prostředků alokovaných na tuto problematiku prostřednictvím státní dotace ministerstva zdravotnictví 62,9 milionů Kč, snížila se mezitím tato částka na 3 miliony, tedy na 4,7%. Počet HIV pozitivních narostl za stejné období z tehdejších 180 osob o dalších 2016, tedy o 1120%.

Ani nestátní neziskové organizace, třebaže dokáží většinou pracovat efektivněji a levněji než instituce státní, neumí zázraky a zcela bez prostředků nelze dělat ani prevenci. Je tristní, že si vedení státních orgánů a politická reprezentace neuvědomují starou známou pravdu, a to že prevence je vždy levnější než řešení problémů vzniklých jejím zanedbáním, i když se tyto většinou projeví až s několikaletým zpožděním. Anebo si to právě uvědomují a říkají si, že toto už bude řešit někdo jiný, nějaká další vláda. Možná ano, ale platit to budeme my všichni, tedy každý jeden občan České republiky. Mezinárodním mottem letošního ročníku Světla pro AIDS je „Nenechme zapadnout HIV do stínu“. Budiž tato tisková zpráva otevřeným a jasným varováním, že v České republice se tak dlouhodobě děje!

Akci podporují LEVI STRAUSS & CO., České Radiokomunikace, a.s., a Hlavní město Praha.

Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 206
Obrázek č. 144

Kdy a kde testujeme

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

obrazek PrEPPoint

Certifikát za 350 Kč

Máme výbornou zprávu pro všechny cestovatele potřebující certifikát o svém HIV statusu. Některé země stále vyžadují tato potvrzení, aby umožnily dlouhodobý pobyt na svém území nebo k udělení víza pro vstup. Díky spolupráci s novou laboratoří jsme schopni nabídnout certifikáty za 350 korun. Bohužel certifikáty jsme schopni zprostředkovat pouze v našem hlavním checkpointu v Domě světla v Praze. Ostatní checkpointy už certifikáty neposkytují. Více zde.

ČT podporuje ČSAP

Obrázek č. 189

PODPOŘTE NÁS!

 
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Objednání besedy

Pro školy a školská zařízení nabízíme objednání besedy s lektorem . Vyberte si snadno a rychle termín, který Vám vyhovuje nejlépe. Besedy se konají v Domě světla v Praze nebo naši lektoři přijedou za Vámi do školy.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 142
Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 57

akreditovaný dobrovolnický program

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Obrázek č. 186
Gilead

podporuje zejména mobilní testování v sanitkách a opravy prostor Domu světla

Obrázek č. 145

Projekt INOVACE A AKCELERACE AKTIVIT PRO ODSTRAŇOVÁNÍ BARIÉR PŘI ZAMĚSTNÁVÁNÍ OSOB INFIKOVANÝCH HIV čís. CZ.1.04/5.1.01/77.00066 je financován z Evropského sociálního
fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.