Na pohlavní nemoci Češi kašlou. Průzkum dopadl děsivě

Praha - Pohlavně přenosnou chorobou onemocnělo již 400 tisíc obyvatel ČR, přesto prezervativ jako ochranu při náhodném pohlavním styku pravidelně používá pouhých 15 % lidí a zhruba každý šestý ve věku do 26 let si myslí, že je HIV infekce plně léčitelná.

AIDS již zdaleka není v očích Čechů takovou hrozbou, jakou byl v devadesátých letech, kdy kampaně varující před chorobou dosáhly svého vrcholu. Ukázal to nejnovější průzkum agentury Ipsos, který postoje obyvatel České republiky k HIV a pohlavním chorobám zkoumal na reprezentativním vzorku populace, jednom z největších za poslední roky.

Bojí se Češi AIDS? Chrání se při náhodném sexuálním styku? Kolik jich mělo pohlavně přenosnou chorobu? Na tyto a další otázky na téma HIV a postojů k pohlavním chorobám odpovídali Češi v minulých týdnech v rámci dotazníkového šetření realizovaného výzkumnou agenturou na popud farmaceutické společnosti GSK – jednoho z lídrů na poli výzkumu a vývoje nových léčiv na HIV.Nainternetový dotazník odpovědělo celkem 1 050 respondentů ve věku nad 18 let ze všech krajů ČR.

I když podle odborníků Česká republika patří ve světě i v Evropě kzemím s nízkým výskytem infekce HIV, počty nemocných rok od roku stoupají. Momentálně tak v Čechách žijí necelé tři tisíce osob s diagnostikovanou HIV infekcí. Sexuální chování se za poslední desetiletí uvolnilo, obava z rizika přenosu pohlavně přenosné choroby poklesla. Proto příliš nepřekvapí, že každý pátý respondent měl za svůj život více než 10 sexuálních partnerů, nejvíce v Praze, kde toto číslo uvedlo až 30 % dotázaných. Alarmující je i skutečnost, že k náhodnému nechráněnému sexu se přiznala polovina účastníků průzkumu. Kondom pravidelně používá pouhých 15 % lidí.

Češi se nijak zvlášť nezajímají ani o zdravotní stav svého nového partnera. Zda nový člověk v jejich životě (i v posteli) netrpí nějakou sexuální chorobou, nepovažuje za zásadní přes 60 % Čechů. Zda je partner přímo HIV pozitivní, na to se odváží zeptat třetina Čechů. Většina ovšem zdravotní stav partnera pouze odhaduje, zejména dle zodpovědného chování. Vyžádat test na pohlavní choroby si troufne pouhé 1 % lidí.

"Dá se říci, že na dnešní situaci platí rčení: »sejde z očí, sejde z mysli«. S tím, jak se v médiích snížila intenzita osvěty v oblasti pohlavních chorob, která ještě v devadesátých letech minulého století byla na poměrně dobré úrovni, poklesla i opatrnost lidí. Ano, máme účinné léky, které mohou pomoci významným způsobem prodloužit život infikovaných osob, ale můžeme pomoci jen těm, kteří se svěří do péče odborníků. V největším riziku zdravotních komplikací jsou dosud neodhalené osoby a osoby, které dlouhodobě odmítají užívat doporučenou léčbu," říká MUDr. David Jilich z HIV centra Nemocnice Na Bulovce.

Jeho slova potvrzuje i PharmDr. Monika Horníková, generální ředitelka společnosti GSK: "Průzkum ukázal, že HIV infekce se obává pouze polovina lidí. Zdá se, že AIDS přestává být strašákem i díky šetrnější moderní léčbě, která dokáže život nemocného nejen prodloužit, ale i výrazně zvýšit kvalitu jeho života. Je nutné si uvědomit, že zcela uzdravit jej stále nedokáže." O to překvapivější je zjištění, že každý šestý respondent do 26 let považuje AIDS za léčitelnou chorobu.

HIV napadá v těle bílé krvinky, které jsou nezbytné pro imunitu. Jejich množství po nakažení do zhruba šesti týdnů prudce klesne. Pak se situace zlepší ale jen krátce. Poté obvykle nemoc AIDS propuká. Bez adekvátní léčby je HIV infekce i v dnešní době smrtelné onemocnění.

Hlavní zjištění průzkumu

  • Pouze 55 % dotázaných se bojí HIV
    • Pouze 15 % dotázaných používá pravidelně kondom
    • Až 48 % dotázaných mělo náhodný nechráněný jednorázový sexuální styk
    • 53 % respondentů odhaduje bezpečnost sexuálního styku s novým partnerem podle jeho spolehlivého a odpovědného chování
    • Pouze 33 % dotázaných se u nového partnera ujišťuje, zda nemá pohlavně přenosnou chorobu
    • Pouze 1 % dotázaných si troufne požadovat po novém partnerovi test na pohlavní choroby
    • 4 % dotázaných se přiznala k tomu, že jim byla diagnostikována pohlavní choroba
    • 14 % respondentů do 26 let považuje AIDS za léčitelnou nemoc
    • 40 % dotázaných mělo v životě více než 6 partnerů

  • Zdroj: http://domaci.eurozpravy.cz/zivot/108048-na-pohlav...
    Obrázek č. 224

    Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

    Obrázek č. 206
    Obrázek č. 144

    Kdy a kde testujeme

    JDEŠ K NÁM NA TESTY?

    PIST

    Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

    Obrázek č. 172

    #workingpositively

    obrazek PrEPPoint

    Certifikát za 350 Kč

    Máme výbornou zprávu pro všechny cestovatele potřebující certifikát o svém HIV statusu. Některé země stále vyžadují tato potvrzení, aby umožnily dlouhodobý pobyt na svém území nebo k udělení víza pro vstup. Díky spolupráci s novou laboratoří jsme schopni nabídnout certifikáty za 350 korun. Bohužel certifikáty jsme schopni zprostředkovat pouze v našem hlavním checkpointu v Domě světla v Praze. Ostatní checkpointy už certifikáty neposkytují. Více zde.

    ČT podporuje ČSAP

    Obrázek č. 189

    PODPOŘTE NÁS!

     
    Obrázek č. 117

    Odešlete SMS ve tvaru:

    DMS AIDSPOMOC 30
    DMS AIDSPOMOC 60
    DMS AIDSPOMOC 90

    na číslo: 87 777
    Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
    ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
    Službu Dárcovské SMS zajišťuje
    Fórum dárců.

    Objednání besedy

    Pro školy a školská zařízení nabízíme objednání besedy s lektorem . Vyberte si snadno a rychle termín, který Vám vyhovuje nejlépe. Besedy se konají v Domě světla v Praze nebo naši lektoři přijedou za Vámi do školy.

    Obrázek č. 208
    Obrázek č. 142
    Obrázek č. 55

    přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
    a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
    nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

    Obrázek č. 57

    akreditovaný dobrovolnický program

    Obrázek č. 51

    v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

    Obrázek č. 186
    Gilead

    podporuje zejména mobilní testování v sanitkách a opravy prostor Domu světla

    Obrázek č. 145

    Projekt INOVACE A AKCELERACE AKTIVIT PRO ODSTRAŇOVÁNÍ BARIÉR PŘI ZAMĚSTNÁVÁNÍ OSOB INFIKOVANÝCH HIV čís. CZ.1.04/5.1.01/77.00066 je financován z Evropského sociálního
    fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.