Ministr zdravotnictví v mobilním checkpointu propagoval dostupnost testování HIV

Při zahájení Evropského testovacího týdne na HIV a žloutenku se před budovou ministerstva zdravotnictví nechal na HIV otestovat v mobilním checkpointu České společnosti AIDS pomoc i současný ministr Adam Vojtěch. Vstalo se tak v pondělí 25. listopadu. Ministr si vyzkoušel jednoduchost, rychlost, vstřícnost a bezbariérovost našeho HIV testování, které finančně podporuje i jeho rezort. Testování HIV kromě ministra následně využili novináři a úředníci. Díky pravidelným živým vstupům ČT24 se přišli otestovat také občané, kteří se o testování dozvěděli v televizi.

Následovaly rozhovory s novináři. Na nich zaznělo, že díky moderním lékům na HIV nejsou pacienti infekční a mají běžnou délku dožití. Mohou založit rodinu nebo mít s partnerem styk bez ochrany, aniž ho nakazí. Novinářům to u příležitosti zahájení Evropského týdne testování na HIV a žloutenku řekl předseda pacientské organizace Česká společnost AIDS pomoc Robert Hejzák.

"V současné době je léčba natolik účinná, že pokud jste včas diagnostikován a léčen, tak žijete kvalitní život se stejnou délkou dožití jako jakýkoliv jiný občan. Dokonce je léčba tak účinná, že se stanete neinfekčním pro své sexuální partnery. Můžete založit rodinu nebo mít styk bez kondomu," řekl Hejzák.

Asi dva roky je k dispozici i téměř stoprocentně účinná léčba preventivní, tzv. PrEP. Podle Hejzáka ministerstvo zdravotnictví nyní posuzuje její nákladovou efektivitu. Lék stojí asi 900 korun měsíčně, je na předpis, ale pacienti si ho hradí sami. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) ale úhrada z veřejného zdravotního pojištění je spíš nepravděpodobná. "Měli bychom spíš vést lidi k odpovědnosti. Zatím to ale nemáme finálně rozhodnuto," uvedl.

Podle odhadů jsou náklady na udržení infekce HIV v Česku pod kontrolou asi miliardu korun ročně. Prevence, jako jsou přednášky, testování či výměna jehel injekčním uživatelům drog, tvoří asi 0,7 procenta. Léčba stojí asi 300.000 Kč na jednoho pacienta. Hejzák už dříve uvedl, že pokud bude nových případů přibývat dosavadním tempem 200 ročně a pacienti budou mít stejnou dobu dožití jako zdraví, náklady stoupnou na 85 miliard korun. Ministerstvo zdravotnictví dává přímo na prevenci HIV deset milionů korun, dalších osm milionů prostřednictvím svých přímo řízených organizací, jako jsou fakultní nemocnice nebo Státní zdravotní ústav.

Zdroj: ČTK, upravil Jirka

Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 206
Obrázek č. 144

Kdy a kde testujeme

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

obrazek PrEPPoint

Certifikát za 350 Kč

Máme výbornou zprávu pro všechny cestovatele potřebující certifikát o svém HIV statusu. Některé země stále vyžadují tato potvrzení, aby umožnily dlouhodobý pobyt na svém území nebo k udělení víza pro vstup. Díky spolupráci s novou laboratoří jsme schopni nabídnout certifikáty za 350 korun. Bohužel certifikáty jsme schopni zprostředkovat pouze v našem hlavním checkpointu v Domě světla v Praze. Ostatní checkpointy už certifikáty neposkytují. Více zde.

ČT podporuje ČSAP

Obrázek č. 189

PODPOŘTE NÁS!

 
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Objednání besedy

Pro školy a školská zařízení nabízíme objednání besedy s lektorem . Vyberte si snadno a rychle termín, který Vám vyhovuje nejlépe. Besedy se konají v Domě světla v Praze nebo naši lektoři přijedou za Vámi do školy.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 142
Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 57

akreditovaný dobrovolnický program

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Obrázek č. 186
Gilead

podporuje zejména mobilní testování v sanitkách a opravy prostor Domu světla

Obrázek č. 145

Projekt INOVACE A AKCELERACE AKTIVIT PRO ODSTRAŇOVÁNÍ BARIÉR PŘI ZAMĚSTNÁVÁNÍ OSOB INFIKOVANÝCH HIV čís. CZ.1.04/5.1.01/77.00066 je financován z Evropského sociálního
fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.