„GROUND ZERO“ PRO PREEXPOZIČNÍ PROFYLAXI (PREVENCI) HIV

Dopad HIV/AIDS na San Francisko byl v jeho počátcích drtivý. Dnes se tady začíná psát historie směřující k jeho ukončení. PrEP (preexpoziční profylaxe – prevenční užívání léku HIV negativními) je nejnovjejší prostředek prevence HIV, o kterém všichni mluví. Truvada byla pro PrEP schválená americkým Ústavem pro kontrolu léčiv (FDA) v roce 2012 a vykazuje 99procentní účinnost při každodenním užívání. Od září 2014 vlastně nedošlo k zachycení žádného přenosu u uživatelů PrEP, kteří berou „lék“ v předepsaných dávkách. Z toho vyplývá, že PrEP funguje, pokud ji užíváte správně.

V poslední době se toho v oblasti PrEP v San Francisku hodně odehrálo. A tak lze město považovat za jakési „Ground Zero“ (bod počátku) pro PrEP. Gilead, farmaceutická společnost, která vyrábí Truvadu, se nachází 20 mil jižně ve Foster City. Gladstone Institutes, výzkumné centrum přidružené ke Kalifornské univerzitě v San Franciscu stojí za iPrEx – největším výzkumem PrEP čítajícím celkem 2 499 účastníků.

PrEP Demonstration Project byl zahájen na sanfranciské klinice v r. 2012. Jeho záměrem bylo zjistit, je-li možné zavést PrEP mimo prostředí klinických zkoušek. Jako v jedné ze tří lokalit v USA žijí v San Francisku obyvatelé nejvíc naklonění užívání uvedeného léku. Sanfranciské úřady pro veřejné zdraví a Sanfranciská nadace AIDS (San Fancisco AIDS Fundation) kromě dalších usilovně pracují na rozšíření informací o PrEP v komunitě. V Kaiser Permanente San Francisko sídlí největší nezávislá PrEP klinika, která není spojená s žádnou studií či projektem prezentace (KP SF k červnu 2014 zapsal 307 uživatelů PrEP).

V posledním měsíci se PrEP Ground Zero hemžil aktivitou. Sanfaraciské úřady pro veřejné zdraví a Rada pro plánování prevence HIV sponzorovaly náborové komunitní setkání pro podporu PrEP 16. září. Účastníci diskuse pokryli témata jako dodržování léčby, její účinnost, dostupnost, informovanost o ní, pojistné programy a jak lépe zapojit transgender komunitu.

17. září veřejně přiznal užívání PrEP inspektor pro osmý obvod v San Francisku, který se otevřeně hlásí ke své gay orientaci. Stal se tak prvním voleným státním úředníkem, který učinil takové prohlášení a tím připravil půdu pro ostatní tak, že zvýšil povědomí, zmírnil stigma a přispěl k lepší dostupnosti. Další otevřeně homosexuální inspektor, David Campos, podporuje snahy směřující ke zlepšení dostupnosti PrEP pro všechny obyvatele San Fanciska, kteří ji chtějí nebo potřebují. 18. září se Wiener a Campos připojili k členům komunity na radničních schodech v rámci shromáždění za PrEP. Přitom oznámili své plány zahájit snahy o změnu zákonů, aby se přispívalo na spoluúčast při PrEP a financoval personál, který by pomáhal lidem se zájmem o PrEP najít cenově dostupné možnosti. Po zmíněném shromáždění se setkala dozorčí rada místních Komunitních služeb a Bezpečnostní komise, aby rozhodnutí dále prodiskutovali. Úředníci z odboru zdravotnictví, zdravotnický personál, aktivisté a členové komunity se shodli, že PrEP funguje při správném užívání.

Zároveň vyjádřili obavy, že PrEP není dostupná pro mnoho lidí, kteří ji potřebují nejvíc. Bez pojištění by náklady na PrEP byly astronomické. Žádost o dotaci ve výši 800 000 dolarů se zdá zanedbatelná ve srovnání s náklady na nezbytnou doživotní léčbu infikovaného HIV. Campos odhadl, že každý případ HIV infekce, kterému se podaří zabránit, uřetří 355 000 dolarů na celoživotní léčbě. S takovým úsilím je San Fancisko na nejlepší cestě, aby se stalo prvním městem, které eliminuje případy HIV.

Takže jaký je další krok pro PrEP? To je dobrá otázka! Musíme zlepšit její dostupnost. To určitě nevyžaduje velké intelektuální úsilí. Campos a Weiner pracují s úřady pro veřejné zdraví San Franciska, aby proces uvedli do pohybu. Také je třeba napnout více sil ke vzdělávání o PrEP, neboť pořád existuje tolik lidí, kteří o ní nevědí.

Jak čím dál víc zdravotnických organizací a členů komunity veřejně podporuje hromadné zavedení PrEP jako intervenčního prostředku pro veřejné zdraví, více lidí ji buou chtít užívat. Jak se bude zlepšovat dostupnost PrEP, více lidí ji bude moci skutečně využívat. Jak bude přibývat uživatelů PrEP, bude se snižovat počet nových infekcí. San Francisko se tak snad stane zářným příkladem účinné prevence HIV pro zbytek země a celý svět. Ještě ale nejsme na konci. Stále nás čeká mnoho práce. A ta může všechno změnit.

Zdroj:www.hivequal.org/hiv-equal-online/ground-zero-for-prep

Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 206
Obrázek č. 144

Kdy a kde testujeme

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

obrazek PrEPPoint

Certifikát za 350 Kč

Máme výbornou zprávu pro všechny cestovatele potřebující certifikát o svém HIV statusu. Některé země stále vyžadují tato potvrzení, aby umožnily dlouhodobý pobyt na svém území nebo k udělení víza pro vstup. Díky spolupráci s novou laboratoří jsme schopni nabídnout certifikáty za 350 korun. Bohužel certifikáty jsme schopni zprostředkovat pouze v našem hlavním checkpointu v Domě světla v Praze. Ostatní checkpointy už certifikáty neposkytují. Více zde.

ČT podporuje ČSAP

Obrázek č. 189

PODPOŘTE NÁS!

 
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Objednání besedy

Pro školy a školská zařízení nabízíme objednání besedy s lektorem . Vyberte si snadno a rychle termín, který Vám vyhovuje nejlépe. Besedy se konají v Domě světla v Praze nebo naši lektoři přijedou za Vámi do školy.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 142
Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 57

akreditovaný dobrovolnický program

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Obrázek č. 186
Gilead

podporuje zejména mobilní testování v sanitkách a opravy prostor Domu světla

Obrázek č. 145

Projekt INOVACE A AKCELERACE AKTIVIT PRO ODSTRAŇOVÁNÍ BARIÉR PŘI ZAMĚSTNÁVÁNÍ OSOB INFIKOVANÝCH HIV čís. CZ.1.04/5.1.01/77.00066 je financován z Evropského sociálního
fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.