Dle OSN se od roku 2000 zabránilo osmi milionům úmrtí na AIDS

Addis Abeba - Boj mezinárodního společenství s virem HIV v posledních 15 letech vedl k poklesu počtu nově nakažených o třetinu a ke snížení počtu úmrtí na následky AIDS až o 40 procent. Díky celosvětovému úsilí se tak od roku 2000 vůbec nenakazilo asi 30 milionů lidí a předejít bylo možné osmi milionům úmrtí. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnila agentura Organizace spojených národů pro boj s AIDS (UNAIDS).

Boj s virem HIV, malárií a dalšími těžkými chorobami ve světě byl jedním z osmi cílů, které si OSN stanovila před 15 lety do nového tisíciletí. Podle UNAIDS se cílů v boji s AIDS podařilo dosáhnout už nyní, více než pět měsíců před vypršením lhůty na konci tohoto roku.

"Svět dokázal zastavit epidemii AIDS," řekl dnes generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Tento milník dokazuje, že si světové společenství dokáže stanovit a splnit i ambiciózní cíle, dodal generální tajemník OSN. Dalším "ambiciózním, ale realistickým" cílem by podle něj mělo být úplné vítězství nad epidemií do konce roku 2030.

K dosažení tohoto cíle by bylo podle zprávy UNAIDS potřeba navýšit prostředky na boj s AIDS ze současných asi 22 miliard dolarů (541 miliard Kč), které jsou k dispozici na následujících pět let, na osm až 12 miliard dolarů (197 až 295 miliard Kč) ročně. Nadcházejících pět let totiž bude v boji s AIDS prý klíčových.

Kolem roku 2000 zemřely ročně na následky syndromu získaného selhání imunity podle zprávy UNAIDS asi dva miliony lidí, nyní je to asi 1,2 milionu. Počet nově nakažených klesl z 3,1 milionu před 15 lety na současné dva miliony. UNAIDS doufá, že do roku 2030 je možné dosáhnout cíle pouhých 200.000 nově nakažených za rok.

Jen 700.000 nemocných mělo v roce 2000 přístup k potřebným lékům, nyní je to už 15 milionů. Naděje dožití stoupla za posledních 15 let u nakažených z 36 na 55 let.

UNAIDS svou zprávu představil v etiopské metropoli Addis Abebě, kde se v současnosti radí kolem 5000 delegátů ze 193 zemí světa o nových cílech OSN na zlepšení života lidí, které by měly příští rok nahradit cíle pro nové tisíciletí stanovené v roce 2000.

Autor: ČTK
www.ctk.cz

Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 206
Obrázek č. 144

Kdy a kde testujeme

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

obrazek PrEPPoint

Certifikát za 350 Kč

Máme výbornou zprávu pro všechny cestovatele potřebující certifikát o svém HIV statusu. Některé země stále vyžadují tato potvrzení, aby umožnily dlouhodobý pobyt na svém území nebo k udělení víza pro vstup. Díky spolupráci s novou laboratoří jsme schopni nabídnout certifikáty za 350 korun. Bohužel certifikáty jsme schopni zprostředkovat pouze v našem hlavním checkpointu v Domě světla v Praze. Ostatní checkpointy už certifikáty neposkytují. Více zde.

ČT podporuje ČSAP

Obrázek č. 189

PODPOŘTE NÁS!

 
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Objednání besedy

Pro školy a školská zařízení nabízíme objednání besedy s lektorem . Vyberte si snadno a rychle termín, který Vám vyhovuje nejlépe. Besedy se konají v Domě světla v Praze nebo naši lektoři přijedou za Vámi do školy.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 142
Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 57

akreditovaný dobrovolnický program

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Obrázek č. 186
Gilead

podporuje zejména mobilní testování v sanitkách a opravy prostor Domu světla

Obrázek č. 145

Projekt INOVACE A AKCELERACE AKTIVIT PRO ODSTRAŇOVÁNÍ BARIÉR PŘI ZAMĚSTNÁVÁNÍ OSOB INFIKOVANÝCH HIV čís. CZ.1.04/5.1.01/77.00066 je financován z Evropského sociálního
fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.