Co znamená PrEP pro užívání kondomů?

Člen PxROAR Nicholas Feustel hovořil o PrEP s německým časopisem Männer. Následující text z daného rozhovoru, přeložil sám Nicholas. Původní článek v němčině je k nalezení zde (http://m-maenner.de/2014/07/hiv-kommt-das-ende-der-kondom-aera/).

PrEP (pre-expoziční profilaxe) vnesla na pole prevence HIV velký rozruch, a to zvláště potom, co WHO (Světová zdravotní organizace, pozn.překladatele) zhodnotila tuto strategii pozitivně. Jde o vášnivou debatu. Je třeba nadále používat kondomy pro prevenci infekce HIV? Budou HIV negativní volit cestu „prep“ (příprava, pozn. překladatele), neboli budou preventivně užívat lék Truvada, jediný, o kterém se ví, že bezpečně zamezuje přenosu HIV? Ke zodpovězení takových otázek jsme mluvili s Nicholasem Feustelem, obyvatelem Hamburku a zastáncem PrEP.

Nicholasi, pracujete pro „AVAC- Globální obhájce pro prevenci HIV“. Čím se zabývá a proč pro ně pracujete?
AVAC (Koalice pro obhajobu vakcíny proti AIDS. pozn. překladatele) je organizace s hlavní centrálou ve Spojených státech amerických, jež se zasazuje o biomedicínskou prevenci HIV. Její hlavní agendou je uvádění alternativních způsobů prevence vedle užívání kondomů. Osobně bych rád přispěl k destigmatizaci PrEP a lidí, kteří by jej v Německu rádi využili i přesto, že to tu ještě není dostupné.

Má AVAC vazby na farmaceutický průmysl?
Vůbec ne.

Kdo by podle Vás měl PrEP užívat? Mnozí, kteří čtou doporučení Světové zdravotní organizace si myslí: „Jenom proto, že jsem homosexuál, tak to přece neznamená, že musím brát léky.“
Ano, prohlášení WHO bylo nesprávně vykládáno mnoha lidmi. WHO netvrdí, že by každý homosexuál měl PrEP brát, ale každý by ho měl zvážit. Doporučení WHO spíše fungují jako politická prohlášení, než jako rady jednotlivcům. V tomto případě WHO tlačí na to, aby byl PrEP jednou z možností, když se konečně ví, že opravdu funguje.

Kdo by měl brát PrEP?
Hlavní cílovou skupinou jsou lidé, kteří pokaždé nepoužívají během sexu kondomy. Dále je určen těm, kterým se nezdá používání kondomů vhodným způsobem ochrany proti HIV. Pokud PrEP užívají, mohou se před HIV bránit. Existuje mnoho lidí, kterým kondomy nevyhovují. Může to být třeba kvůli ztrátě erekce při nasazování kondomu, anebo chtějí být svému partnerovi blíže, bez latexové bariéry. Jak víme, mnoho infekcí se objevuje i v údajně monogamních vztazích. U žen to může být ve chvíli, kdy své partnery nepřesvědčí o tom, aby kondomy používali, pak PrEP poskytuje možnost vhodné ochrany. Konec konců, je to každého věc, proč kondomy nevyužívá, nechtěl bych nikoho morálně soudit. Někdo je prostě nepoužívá. Tečka.

Ale na kondomy jsme si už více méně zvykli. Proč tuto strategii teď měnit?
Nikdo přece ničí strategii měnit nechce. Pokud Vám kondomy vyhovují, určitě je používejte dál. Zvažte ale toto: Když se objevily HIV a AIDS, kondomy byly jedinou možností bezpečnějšího sexu. Výsledkem toho bylo, že do nás 30 let vtloukají myšlenku, že jen ti homosexuálové, kteří používají kondomy jsou slušní. Sex bez kondomu je špatně, špatně, špatně. Představte si situaci, že je PrEP dostupný od prvního dne výskytu HIV a AIDS, stejně jako kondom. Vybrali by si lidé možnost kondomu anebo by raději brali pilulku denně? Myslím, že lidé, kteří kondom nepoužívají vůbec anebo pravidelně, nejsou „hedonistické sprosté děvky“. Kondomy pro ně zkrátka nejsou vhodným prostředkem ochrany proti HIV. PrEP pro ně může být alternativou.

Kondomy však mohou chránit proti dalším sexuálně přenosným infekcím (STI).

Ano, ale ne úplně. Mnoho STI je přenosných orálním sexem. Pokud lidé nepoužívají kondomy, ale berou PrEP, aby se chránili před HIV, to už je přece něco! Navíc, aby dostal nový recept na PrEP, musí každý co tři měsíce navštívit svého lékaře, zde je testován nejen na HIV, ale i další STI. Takto jsou lidé využívající PrEP, ač mají vysoce rizikové sexuální chování, pravidelně testováni a případně diagnostikováni a ošetřeni včas. To by mohlo zmírnit šíření STI.

Jak je to s vedlejšími efekty, Truvady, léku používaného pro PrEP?
Běžně se jako vedlejší příznaky vyskytují krátkodobé gastrointestinální problémy, jež však po několika týdnech zmizí, u někoho se neprojeví vůbec. Dlouhodobými vedlejšími příznaky mohou být poškození funkce ledvin a řídnutí kostí. Ne u všech se tyto příznaky projevují. Dobré je to, že pokud se Truvada užívá jako prevence, pak se s užíváním může kdykoli přestat. Pokud je ale někdo infikován HIV, musí léky brát po zbytek života. Pokud někdo argumentuje proti PrEP kvůli vedlejším příznakům, musí zvážit to, že prevence PrEP a léčba HIV jsou dvě různé věci. Prevence PrEP s Truvadou se skládá ze dvou aktivních složek, běžné retrovirální léčby se ovšem skládají ze tří složek a tudíž může vyvstat více vedlejších příznaků. Během léčby HIV je tu navíc ještě zdravotní aspekt toho, že virus HIV je v těle.

Stále ještě pořádně neznáme dlouhodobé vedlejší příznaky PrEP a to, jaká může mít rizika.
Je samozřejmé, že nevíme, jaké vedlejší příznaky PrEP v dlouhodobém horizontu může mít. Truvada se však k léčbě HIV používá již 10 let a jako lék je považován za jeden z nejlépe tolerovaných. Jeden z aktivistů Peter Wiesner jednou řekl: „A víme vůbec, jaké jsou vedlejší příznaky dlouhodobého, 20-ti letého používání kondomů? Jak to působí na naši psychiku? Namísto možnosti mít ničím nekažený sex – a myslím, že s takovou touhou je všechno v pořádku – tu byl vždy strach z HIV a špatné svědomí, pokud jste nepoužili kondom.“Myslím, že takové uvažování je ale stejně irelevantní, neboť víme, že ne každý pokaždé použije kondom. Přes neustálé nabádání v posledních 30 letech k sexu s kondomem, se některých tahle zpráva nedotkla. Mohli bychom to říkat dalších 30 let a nic by se nezměnilo. Nebylo by lepší nabídnout alternativu?

Proč slýcháme jenom o Truvadě? To neexistuje jiný lék využitelný pro PrEP?
Truvada je jediným lékem, u kterého studie prokázaly, že pokud se bere denně, tak zamezuje přenosu HIV ještě lépe než kondom. V současnosti se pracuje na vývoji takzvaných dlouhotrvajících injekcí. Pak by to mohlo vypadat tak, že PrEP by k prevenci obnášel jednu injekci za jeden nebo tři měsíce. To je však záležitost, co bude dostupná až tak za 10 let.

Pro Gilead – výrobce Truvady - musí být PrEP úplný zlatý důl.
Více méně! Patent na výrobu Truvady vyprší 2017 a potom budou povolena generika, tzn. ty samé aktivní přísady bude moci dodat levněji jiný výrobce. Pak konečně cena klesne. Vlastní trh pro PrEP není pro samotný Gilead tak atraktivní, neboť se netýká milionů uživatelů. Naopak, týká se relativně úzké skupiny lidí, kterým PrEP bude vyhovovat jako způsob prevence. Myslíte, že se PrEP uplatní v Evropě? Doufám, že ano! Musíme si připustit, že se posouváme k post-kondomové době.

Je úplně v pořádku, když je někdo chce používat dále, ale také je kolem mnoho těch, kteří se jich po těch 20-30 letech rádi zbaví. Anebo mladí lidé, kteří zkrátka nezažili všechno to umírání. Ti říkají: „Ano, filmy z minula známe, ale ti co teď berou léky, dělají dobře“. A to je přesně to, čeho chceme dosáhnout, aby se vymýtilo další stigma. Dnes je možné mít normální život jako HIV pozitivní. Nicméně, já shledávám důležitým, aby se člověk před nákazou snažil chránit. Tím, že věda pokročila dnes víme, že tyto léky umožňují HIV pozitivním lidem žít dlouhý a zdravý život, v případě úspěšné léčby pak nemusí být prakticky nakažliví. Tyto léky též mohou ochránit HIV negativní lidi od nákazy.

http://www.avac.org/blog/what-does-prep-mean-condo...

Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 206
Obrázek č. 144

Kdy a kde testujeme

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

obrazek PrEPPoint

Certifikát za 350 Kč

Máme výbornou zprávu pro všechny cestovatele potřebující certifikát o svém HIV statusu. Některé země stále vyžadují tato potvrzení, aby umožnily dlouhodobý pobyt na svém území nebo k udělení víza pro vstup. Díky spolupráci s novou laboratoří jsme schopni nabídnout certifikáty za 350 korun. Bohužel certifikáty jsme schopni zprostředkovat pouze v našem hlavním checkpointu v Domě světla v Praze. Ostatní checkpointy už certifikáty neposkytují. Více zde.

ČT podporuje ČSAP

Obrázek č. 189

PODPOŘTE NÁS!

 
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Objednání besedy

Pro školy a školská zařízení nabízíme objednání besedy s lektorem . Vyberte si snadno a rychle termín, který Vám vyhovuje nejlépe. Besedy se konají v Domě světla v Praze nebo naši lektoři přijedou za Vámi do školy.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 142
Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 57

akreditovaný dobrovolnický program

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Obrázek č. 186
Gilead

podporuje zejména mobilní testování v sanitkách a opravy prostor Domu světla

Obrázek č. 145

Projekt INOVACE A AKCELERACE AKTIVIT PRO ODSTRAŇOVÁNÍ BARIÉR PŘI ZAMĚSTNÁVÁNÍ OSOB INFIKOVANÝCH HIV čís. CZ.1.04/5.1.01/77.00066 je financován z Evropského sociálního
fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.