Češi s Američany porážejí AIDS. Společně vyvinuli látku, která pomůže v boji proti HIV

Vědec Petr Jansa přišel s nápadem na vytvoření účinnější molekuly v boji proti viru HIV. Její vývoj navrhl kolegům ve svém novém výzkumném pracovišti, americké farmaceutické firmě Gilead Sciences. Američané nyní takovou látku společně s českými badateli z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd našli.

Petr Jansa byl jedním z posledních žáků geniálního chemika Antonína Holého, který dal světu látky proti AIDS či žloutence typu B. A právě Jansa před časem přišel s nápadem na vytvoření další, mnohem účinnější molekuly v boji proti viru HIV. Její vývoj navrhl kolegům ve svém novém výzkumném pracovišti, americké farmaceutické firmě Gilead Sciences, která je dominantním hráčem na trhu s léky proti AIDS.

Američané nyní takovou látku společně s českými badateli z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd po čtrnáctiměsíčních pokusech našli.

Podle Martina Fuska, který se na nejbohatším českém výzkumném pracovišti stará o propojování vědy a byznysu, by měla být dokonce účinnější než dosud známé léky.

To znamená, že by stačilo podávat ji nemocným v menším množství.

Nyní ji však čeká dlouhá série preklinických a klinických testů, které by měly ve zkumavkách i na zvířatech prokázat její nezávadnost. "Jedná se o úplný začátek vývoje.

Jestli se dostane na trh za deset let, jak to většinou bývá, je otazník. Nicméně podle mě je to dobrý důkaz, že i český ústav může úzce spolupracovat s velkou americkou firmou," vysvětluje Fusek.

Šestičlenný tým chemiků v Praze syntetizoval látky a posílal je na testování do Kalifornie. Každý pátek vědci na videokonferenci zhodnotili dosavadní výsledky. Z šesti stovek látek nakonec vybrali jednoho "favorita" a dva "náhradníky" k dalším testům.

Nová látka by měla být součástí tablety, která obsahuje několik přípravků proti viru HIV. Měla by inhibovat, tedy tlumit funkci důležitého enzymu ve viru, a tím jej zablokovat, aby dál neškodil. "Virus velmi rychle mutuje, proto se používá kombinace několika látek, které by tomu měly zabránit," uvádí Fusek.

S Gilead Sciences nyní čeští vědci podepsali licenční smlouvu na převod duševního vlastnictví a podali patentovou přihlášku.

Pokud by se z látky nakonec stalo léčivo, na ústavu by si přilepšili podílem z prodejů. Ostatně roční příjmy z licenčních poplatků za Holého patenty, které od roku 1990 z většiny vlastní právě Gilead Sciences, činí víc než 1,5 miliardy korun.

Letos v listopadu navíc Gilead přijde na trh s dalším lékem proti AIDS, takzvaným TAF, který vychází z patentů profesora Holého. "Je unikátní v tom, že se prakticky odstranily nežádoucí účinky, především v oblasti onemocnění ledvin. Je možné podávat jej ve výrazně nižší dávce," říká Fusek.

Dodává, že motivace vyvíjet nové látky proti HIV je nyní poměrně malá. "Další z léků profesora Holého, Tenofovir, se totiž stane v roce 2017 generikem," přiznává Fusek.

Znamená to, že mu vyprší patentová ochrana a budou ho moci začít vyrábět generické firmy za výrazně nižší cenu, a to až o 80 procent. Zůstává ale snaha najít léčbu, která by zákeřný virus zničila úplně.

Zdroj: Hospodářské noviny

Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 206
Obrázek č. 144

Kdy a kde testujeme

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

obrazek PrEPPoint

Certifikát za 350 Kč

Máme výbornou zprávu pro všechny cestovatele potřebující certifikát o svém HIV statusu. Některé země stále vyžadují tato potvrzení, aby umožnily dlouhodobý pobyt na svém území nebo k udělení víza pro vstup. Díky spolupráci s novou laboratoří jsme schopni nabídnout certifikáty za 350 korun. Bohužel certifikáty jsme schopni zprostředkovat pouze v našem hlavním checkpointu v Domě světla v Praze. Ostatní checkpointy už certifikáty neposkytují. Více zde.

ČT podporuje ČSAP

Obrázek č. 189

PODPOŘTE NÁS!

 
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Objednání besedy

Pro školy a školská zařízení nabízíme objednání besedy s lektorem . Vyberte si snadno a rychle termín, který Vám vyhovuje nejlépe. Besedy se konají v Domě světla v Praze nebo naši lektoři přijedou za Vámi do školy.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 142
Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 57

akreditovaný dobrovolnický program

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Obrázek č. 186
Gilead

podporuje zejména mobilní testování v sanitkách a opravy prostor Domu světla

Obrázek č. 145

Projekt INOVACE A AKCELERACE AKTIVIT PRO ODSTRAŇOVÁNÍ BARIÉR PŘI ZAMĚSTNÁVÁNÍ OSOB INFIKOVANÝCH HIV čís. CZ.1.04/5.1.01/77.00066 je financován z Evropského sociálního
fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.