1. prosinec - Světový den AIDS

1. prosinec 2021 - Světový den AIDS. Den, kdy si připomínáme oběti AIDS a vyjadřujeme podporu lidem žijícím s HIV. Statistiky Státního zdravotního ústavu uvádí, že ke konci října 2021 bylo v České republice diagnostikováno 4 034 HIV pozitivních osob (4 536 včetně cizinců). Za říjen tedy přibylo 12 případů. I po 40 letech od oznámení prvních případů AIDS stále dochází ke stigmatizaci lidí žijících s HIV. A to i přes to, že díky pokroku v moderní léčbě je dnes HIV pozitivní člověk, který dosáhne nedetekovatelné virové nálože neinfekční a nemůže přenést virus na svého sexuálního partnera. I proto jsme se v letošním roce rozhodli uskutečnili největší osvětovou kampaň zaměřenou na testování na HIV za posledních 10 let. Současně jsme spolu se společnostmi SAP a IBM v České republice odstartovali iniciativu #wrokingpositively.

Iniciativa #workingpositively

V průběhu roku společnosti SAP, IBM a Česká společnost AIDS pomoc v České republice zahájily iniciativu #workingpositively. Společně zveme české zaměstnavatele, aby se připojili k této iniciativě se závazkem být viditelnými vzory v ukončení diskriminace a v podpoře zaměstnanců žijících s HIV na pracovišti. Strach, stigma a základní dezinformace i nadále zůstávají důvodem diskriminace a vedou k vyloučení lidí žijících s HIV jak ze soukromé, tak pracovní sféry i k omezování jejich pracovních příležitostí.

„Každou podobnou iniciativu, se kterou přichází sama veřejnost, samozřejmě vítáme,“ říká Robert Hejzák, předseda České společnosti AIDS pomoc. „Společenské stigma spojené s infekcí je dnes často jediným faktorem zhoršujícím kvalitu života člověka žijícího s HIV. Pro včas diagnostikovaného a léčeného pacienta představuje HIV infekce chronické onemocnění, se kterým lze žít normální život. Lidé žijící s HIV dnes mohou přirozenou cestou založit rodinu, nemusí se obávat, že nakazí svého sexuálního partnera, mohou pracovat, cestovat, užívat důchodu a dožít se stejného věku jako zbytek populace,“ dodává Robert Hejzák.

Více informací o iniciativě najdete na stránce https://www.hiv-prevence.cz/workingpositively.html. Budeme rádi, pokud se i Vaše společnost k iniciativě připojí.

Myslíte, že se vás HIV netýká?

V listopadu 2021 mohli obyvatelé a návštěvníci Prahy potkat v ulicích města 60 autobusů propagujících kampaň testujsevcas.cz, na které Česká společnost AIDS pomoc spolupracuje s firmou Gilead Sciences. Kromě autobusů probíhala kampaň hiv-testovani.cz také na LED displejích v centru Prahy. Jednalo se o největší osvětovou kampaň, kterou jsme uskutečnili za posledních 10 let. Cílem kampaně bylo vysvětlit veřejnosti, že HIV se týká nás všech a nechat se otestovat není žádná ostuda. V 9 pevných checkpointech a testovacích sanitkách České společnosti AIDS pomoc je možné nechat se otestovat anonymně a zdarma. Více informací o testování je na stránce www.hiv-testovani.cz.

Výsledky Evropského testovacího týdne na HIV a žloutenky – 22. 11. – 29. 11. 2021

V průběhu tohoto týdne bylo v našich pevných checkpointech a sanitkách provedeno celkem 748 testů. Z toho 302 na HIV, 19 na žloutenku typu B, 180 na žloutenku typu C a 216 na syfilis. V porovnání s loňským rokem je to o 30 % více testů (v roce 2020 to bylo 565).

Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 206
Obrázek č. 144

Kdy a kde testujeme

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

obrazek PrEPPoint

Certifikát za 350 Kč

Máme výbornou zprávu pro všechny cestovatele potřebující certifikát o svém HIV statusu. Některé země stále vyžadují tato potvrzení, aby umožnily dlouhodobý pobyt na svém území nebo k udělení víza pro vstup. Díky spolupráci s novou laboratoří jsme schopni nabídnout certifikáty za 350 korun. Bohužel certifikáty jsme schopni zprostředkovat pouze v našem hlavním checkpointu v Domě světla v Praze. Ostatní checkpointy už certifikáty neposkytují. Více zde.

ČT podporuje ČSAP

Obrázek č. 189

PODPOŘTE NÁS!

 
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Objednání besedy

Pro školy a školská zařízení nabízíme objednání besedy s lektorem . Vyberte si snadno a rychle termín, který Vám vyhovuje nejlépe. Besedy se konají v Domě světla v Praze nebo naši lektoři přijedou za Vámi do školy.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 142
Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 57

akreditovaný dobrovolnický program

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Obrázek č. 186
Gilead

podporuje zejména mobilní testování v sanitkách a opravy prostor Domu světla

Obrázek č. 145

Projekt INOVACE A AKCELERACE AKTIVIT PRO ODSTRAŇOVÁNÍ BARIÉR PŘI ZAMĚSTNÁVÁNÍ OSOB INFIKOVANÝCH HIV čís. CZ.1.04/5.1.01/77.00066 je financován z Evropského sociálního
fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.