Konečně finančně dostupný PrEP v českých lékárnách

Za 1100 korun je ve všech českých lékárnách k dispozici PrEP. Cena klesla z cenového rozmezí 8 000 Kč za generické přípravky, ale originál Truvady přišel zákazníky v některých lékárnách až na 14 000 korun. Cenu srazil Státní ústav pro kontrolu léčiv, který stanovil maximální úhradovou cenu těchto léků na 1106 korun.

Jedná se o výrazné zlevnění pre-expoziční HIV profylaxe a významný pokrok v prevenci HIV v Česku. V západní Evropě, zejména v Německu, Francii nebo Velké Británii byl PrEP finančně dostupný již několik let a pro některé skupiny občanů dokonce zdarma nebo s příspěvkem zdravotních pojišťoven. V České republice se tak stalo v lednu 2019. Znamená to konec složitého objednávání a vyzvedávání preventivních léků v německých lékárnách.

PrEP (Pre-expoziční profylaxe) je lék pro HIV negativní osoby, které jsou ve vysokém riziku infekce tímto virem (zejména pro ty, kdo mají vyšší počet sexuálních partnerů). PrEP pomáhá snížit riziko infekce tímto virem a společně s užitím prezervativu nabízí tato kombinace velmi účinnou ochranu. Aby byla prevence co možná nejúčinnější, bere se PrEP pravidelně po celou dobu trvání rizika. Přesné dávkování však určuje lékař na základě individuálního přístupu ke každému klientovi, neboť každý klient má jiné potřeby, většinou se jedná o jednu tabletu denně.

PrEP získáte pouze na lékařský předpis. Před zahájením užívání PrEP je nutné podstoupit několik málo laboratorních testů. Počítejte proto s tím, že bude trvat přibližně dva týdny od vaší první návštěvy u lékaře, než budete PrEP moci poprvé užít. Poprvé se PrEP předepisuje pouze na 28 dní a poté, je-li dobře snášen, vždy na dalších 3 x 28 dní. Při čtvrtletních návštěvách vám lékař provede několik testů ke kontrole vašeho zdravotního stavu (HIV test, test na pohlavní nemoci a funkci ledvin).

PrEP za 990 Kč lze na lékařský předpis vyzvednout v nemocniční lékárně Ústřední vojenské nemocnice v Praze ve Střešovicích, v Plzni v lékárně FN Bory, v Ústí nad Labem v lékárně Centrum a v Českých Budějovicích v nemocniční lékárně. V regionech PrEP na lékařský předpis získáte ve všech lékárnách (obvykle na objednání) za cenu 1.100,- Kč nebo nižší. Více informací o PEP (post-expoziční profylaxe) a PrEP (pre-expoziční profylaxe).


vytvořeno:12.02.2019N/A|poslední změna:20.06.2019KLOB
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 206
Obrázek č. 144

Kdy a kde testujeme

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

obrazek PrEPPoint

Certifikát za 350 Kč

Máme výbornou zprávu pro všechny cestovatele potřebující certifikát o svém HIV statusu. Některé země stále vyžadují tato potvrzení, aby umožnily dlouhodobý pobyt na svém území nebo k udělení víza pro vstup. Díky spolupráci s novou laboratoří jsme schopni nabídnout certifikáty za 350 korun. Bohužel certifikáty jsme schopni zprostředkovat pouze v našem hlavním checkpointu v Domě světla v Praze. Ostatní checkpointy už certifikáty neposkytují. Více zde.

ČT podporuje ČSAP

Obrázek č. 189

PODPOŘTE NÁS!

 
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Objednání besedy

Pro školy a školská zařízení nabízíme objednání besedy s lektorem . Vyberte si snadno a rychle termín, který Vám vyhovuje nejlépe. Besedy se konají v Domě světla v Praze nebo naši lektoři přijedou za Vámi do školy.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 142
Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 57

akreditovaný dobrovolnický program

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Obrázek č. 186
Gilead

podporuje zejména mobilní testování v sanitkách a opravy prostor Domu světla

Obrázek č. 145

Projekt INOVACE A AKCELERACE AKTIVIT PRO ODSTRAŇOVÁNÍ BARIÉR PŘI ZAMĚSTNÁVÁNÍ OSOB INFIKOVANÝCH HIV čís. CZ.1.04/5.1.01/77.00066 je financován z Evropského sociálního
fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.