On-line poradna

Možnost přenosu HIV 17. 7. 2018

Uživatel: Prabath, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Zdravím, před rokem jsem měl nechráněný anální sex s dívkou. Při samotném aktu mi kondom praskl - malá velikost. Tudíž jsem měl obnažen žalud. Před tímto stykem, proběhla hygiena, včetně dostatečného množství lubrikantu-z důvodu, že bylo velmi premazàno, jsem si včas nevšiml prasklého kondomu. Jednalo se pouze o tento jediný anální styk. K žádnému poranění- odření, oděrkám či krvácení nedošlo. Teď k dotazům. Z důvodu, že mi po rozchodu z onou slečnou začali chodit SMS, typu "jsi nakažený" atd. bych se rád zeptal: 1. Je možná nákaza při jednom análním styku ,ze ženy na muže, za předpokladu dodržení hygieny, dostatku lubrikantu, tak aby nedošlo k poranění sliznice, žádné oděrkám či krvácení. K čemuž v mém případě nedošlo. 2. Je možné, že v případě nákazy, se více než rok žádné příznaky neprojeví. V mém případě uvádím, že jsem ve skvělé kondici, sportující, bez nemocí, vyrážek, teplot a příznaků, popisujících HIV nfekce. Naopak přibírající na váze. 3. Dá se považovat domácí test ORAQUICK , za relativně spolehlivý, pro orientační zjištění zda proběhla infekce nebo ne. 4. Všude se uvádí, že přenos je možný pokud se infikované tělní tekutiny dostanou do styku s krví zdravého člověka a dále pak do krevního řečiště. Jak je tedy možná nákaza pokud zmíněné infikované tělní tekutiny nepřijdou do styku s krví. Nebo v případě ejakulace do konečníku, který není nijak poškozen- žádné ranky, oděrky, či krvácení. Děkuji za odpověď.

Michael Nídl

Odpověděl: Michael Nídl, 18. 7. 2018

Dobrý den, Prabathe

1: Ano nákaza je možná i při jednom análním styku. Nebo naopak můžete mít tři anální styky a nakazíte se až napotřetí. Tzn že je to velmi individuální s ohledem na okolnosti.

2: Ano je možné, že nakažený virem HIV nepocítí žádné příznaky primoinfekce, jelikož tu prodělá asi jen polovina infikovaných.

3: Domácí test ORAQUICK je zapotřebí provést správně, tedy přesně dle návodu. Tím se určuje jeho spolehlivost. Každopádně platí, že slinné testy jsou významně méně spolehlivé než testy krevní. Doporučuji vám navštívit nejbližší HIV poradnu, kde vám provedou spolehlivý test zdarma.

4: Ano, jak správně uvádíte, aby se virus HIV mohl množit v lidském organismu, musí se do něj nejdříve dostat. To buď do krevního řečiště přes otevřenou ránu a nebo přes tenké sliznice, které jsou velmi náchylné na mikroporanění (okem nemusí být vidět) a tím viru usnadňují vstup.

Myslím, že již sám možná tušíte, že odpověď na svou hlavní otázku, zda skutečně došlo k nákaze ve vašem případě, se dozvíte jedině provedením kvalitního testu.

Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 206
Obrázek č. 144

Kdy a kde testujeme

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

obrazek PrEPPoint

Certifikát za 350 Kč

Máme výbornou zprávu pro všechny cestovatele potřebující certifikát o svém HIV statusu. Některé země stále vyžadují tato potvrzení, aby umožnily dlouhodobý pobyt na svém území nebo k udělení víza pro vstup. Díky spolupráci s novou laboratoří jsme schopni nabídnout certifikáty za 350 korun. Bohužel certifikáty jsme schopni zprostředkovat pouze v našem hlavním checkpointu v Domě světla v Praze. Ostatní checkpointy už certifikáty neposkytují. Více zde.

ČT podporuje ČSAP

Obrázek č. 189

PODPOŘTE NÁS!

 
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Objednání besedy

Pro školy a školská zařízení nabízíme objednání besedy s lektorem . Vyberte si snadno a rychle termín, který Vám vyhovuje nejlépe. Besedy se konají v Domě světla v Praze nebo naši lektoři přijedou za Vámi do školy.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 142
Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 57

akreditovaný dobrovolnický program

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Obrázek č. 186
Gilead

podporuje zejména mobilní testování v sanitkách a opravy prostor Domu světla

Obrázek č. 145

Projekt INOVACE A AKCELERACE AKTIVIT PRO ODSTRAŇOVÁNÍ BARIÉR PŘI ZAMĚSTNÁVÁNÍ OSOB INFIKOVANÝCH HIV čís. CZ.1.04/5.1.01/77.00066 je financován z Evropského sociálního
fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.