On-line poradna

koinfekce 24. 4. 2017

Uživatel: yet, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Dobrý den, předem bych Vám chtěl poděkovat za ochotné zodpovídaní dotazů a vstřícnost a omluvit se za délku mé zprávy, ale mám velké obavy. Před 40 dny se mi stala bohužel nehoda, když jsme na medicíně slavili dokončení poloviny studia příliš jsem se opil, protože na to nejsem zvyklý tak jsem to přehnal a nic si nepamatuju, jen mne v noci následujícího dne z ničeho nic začal bolet konečník a bolel asi týden navíc jsem měl otlačená kolena, mám proto strach, že jsem mohl mít anální styk s mužem. Mám hemeroidy což by nejspíš přenos usnadnilo. Stále se pozoruju jestli neobjevím známky primoinfekce, objevil jsem asi 2 uzliny na krku a v preaurikulární oblasti 1, které tam jsou už asi 5 týdnů neměnné , ale včera mě začalo lehce bolet a tlačit v pravém podžebří. Samozřejmě se hned bojím kromě HIV i HCV, proto bych se chtěl zeptat jestli se akutní fáze infekce HCV může projevovat pouze bolestí v podžebří více ze strany zad. A další můj dotaz potom směřuje na léčbu případné koinfekce. Pokud se odhalí třeba časně společně s testy na HIV na které si zajdu po 3 měsících, je šance na nějaké vyléčení popř. na "plnohodnotný život třeba do důchodového věku" jako v případě izolované infekce HIV? Četl jsem, že je to snad nejhorší varianta infekce a nemocný moc šancí na přežití třeba i jen 10 let nemá a většinou dojde k akcelerované fibroze a posleze jaterní cirhoze. Mám 22 let a mám hrozný strach, že za krátko kvůli jedné pitomosti zemřu a mrzí mě to hlavně kvůli mé rodině.

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 25. 4. 2017

Předpokládám, že víte, jestli Vás sex s mužem láká anebo ne. Pokud ano, tak je pravděpodobnější, že byste ho v opilosti mohl mít. Pokud Vás neláká, tak obvykle je taková zkušenost tak nepříjemná, že i při opilosti byste asi věděl, že k sexu došlo.

Riziko přenosu HIV při análním sexu bez kondomu samozřejmě existuje, ale s rizikem přenosu HCV je to poněkud diskutabilní. Teprve nedávno byl popsán jeho častější výskyt u mužů, kteří měli nechráněné anální styky s muži léčenými na HIV (tedy tito partneři byli méně infekční z hlediska rizika HIV), ale zároveň při tom došlo k přenosu HCV.

Nákaza HCV probíhá často bez příznaků. Je to onemocnění teoreticky v posledních pěti letech poměrně dobře vyléčitelné, v praxi ale je problémem vysoká cena těchto léků. Proto se obvykle jako první volba léčby nasazuje interferon, který má nepříjemné vedlejší účinky a poněkud menší účinnost vyléčení. Asi u 10-20 % HCV pacientů dochází ke spontánnímu clearence (vyléčení bez léčby).

Samozřejmě koinfekce HIV a HCV je značnou komplikací. V Německu byla asi před pěti lety nejčastější příčina úmrtí u HIV pozitivních právě jaterní onemocnění (velká část z nich souvisela s HCV infekcí), oni mají ale větší podíl uživatelů drog mezi HIV+.

Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 206
Obrázek č. 144

Kdy a kde testujeme

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

obrazek PrEPPoint

Certifikát za 350 Kč

Máme výbornou zprávu pro všechny cestovatele potřebující certifikát o svém HIV statusu. Některé země stále vyžadují tato potvrzení, aby umožnily dlouhodobý pobyt na svém území nebo k udělení víza pro vstup. Díky spolupráci s novou laboratoří jsme schopni nabídnout certifikáty za 350 korun. Bohužel certifikáty jsme schopni zprostředkovat pouze v našem hlavním checkpointu v Domě světla v Praze. Ostatní checkpointy už certifikáty neposkytují. Více zde.

ČT podporuje ČSAP

Obrázek č. 189

PODPOŘTE NÁS!

 
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Objednání besedy

Pro školy a školská zařízení nabízíme objednání besedy s lektorem . Vyberte si snadno a rychle termín, který Vám vyhovuje nejlépe. Besedy se konají v Domě světla v Praze nebo naši lektoři přijedou za Vámi do školy.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 142
Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 57

akreditovaný dobrovolnický program

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Obrázek č. 186
Gilead

podporuje zejména mobilní testování v sanitkách a opravy prostor Domu světla

Obrázek č. 145

Projekt INOVACE A AKCELERACE AKTIVIT PRO ODSTRAŇOVÁNÍ BARIÉR PŘI ZAMĚSTNÁVÁNÍ OSOB INFIKOVANÝCH HIV čís. CZ.1.04/5.1.01/77.00066 je financován z Evropského sociálního
fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.