On-line poradna

Prep pro partnera 13. 11. 2018

Uživatel: Petr, Téma: Pre- a post-expoziční profylaxe (PrEP, PEP) proti HIV

Hezký večer! Mám dotaz ohledně aktuální situace s prep v ČR. Jsem na Vašem webu (dnes již webech) po delší době. Původně jsem mířil do diskuze pro plus, abych konzultoval, zda někdo má zkušenost se získáváním prep pro negativního partnera třeba nákupem ze zahraničí. Velmi mě překvapilo, že už se nějaké možnosti dostaly i k nám. I když nejsem úplně moudrý z toho, kdo je přesně cílovou skupinou. Jsem Pozitivní devět let, téměř stejně dlouho s nedetekovatelnou VN. Nyní poměrně čerstvě ve vztahu s negativním partnerem, který je s mou diagnozou srozuměný a je dostatečně edukovaný, aby vyhodnotil míru rizika při vztahu a sexuálním styku se mnou. Pro můj klid bych byl raději, kdyby prep užíval, přece jen na odběry chodím na Bulovku jednou za x měsíců, i přes poctivý přístup k léčbě bych změnu VN neměl možnost zjistit ihned a ostatně i právní stav u nás mě nenaplňuje moc klidem ohledně jakýchkoliv případných komplikací, které mohou nastat. Z webu http://www.hiv-prevence.cz/pre-expozicni-profylaxe-tzv-predleceni.html mi není zřejmé, zda negativní zájemce ve vztahu se stálým partnerem, který již nulové virové nálože dosáhl, je vhodným adeptem se o prep ucházet, ani jaké jsou podmínky případného zmiňovaného zapojení do německého projektu. Je možné k tomuto dostat bližší informace? Předem díky.

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 19. 11. 2018

Preexpoziční profylaxe není indikována pro negativního partnera HIV pozitivního člověka, pokud ten léčbu dodržuje a již dosáhl neměřitelné virové nálože.

Samozřejmě by indikací mohlo být, pokud má Váš partner i jiné sexuální partnery. Většina původně negativních partnerů HIV pozitivních osob se nakazila nikoli "doma", ale od někoho jiného.

Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 206
Obrázek č. 144

Kdy a kde testujeme

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

obrazek PrEPPoint

Certifikát za 350 Kč

Máme výbornou zprávu pro všechny cestovatele potřebující certifikát o svém HIV statusu. Některé země stále vyžadují tato potvrzení, aby umožnily dlouhodobý pobyt na svém území nebo k udělení víza pro vstup. Díky spolupráci s novou laboratoří jsme schopni nabídnout certifikáty za 350 korun. Bohužel certifikáty jsme schopni zprostředkovat pouze v našem hlavním checkpointu v Domě světla v Praze. Ostatní checkpointy už certifikáty neposkytují. Více zde.

ČT podporuje ČSAP

Obrázek č. 189

PODPOŘTE NÁS!

 
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Objednání besedy

Pro školy a školská zařízení nabízíme objednání besedy s lektorem . Vyberte si snadno a rychle termín, který Vám vyhovuje nejlépe. Besedy se konají v Domě světla v Praze nebo naši lektoři přijedou za Vámi do školy.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 142
Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 57

akreditovaný dobrovolnický program

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Obrázek č. 186
Gilead

podporuje zejména mobilní testování v sanitkách a opravy prostor Domu světla

Obrázek č. 145

Projekt INOVACE A AKCELERACE AKTIVIT PRO ODSTRAŇOVÁNÍ BARIÉR PŘI ZAMĚSTNÁVÁNÍ OSOB INFIKOVANÝCH HIV čís. CZ.1.04/5.1.01/77.00066 je financován z Evropského sociálního
fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.