On-line poradna

HIV primoinfekce 7. 1. 2022

Uživatel: Ondra, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Dobré odpoledne, chtěl bych se zeptat, zdali by se v mém případě mohlo jednat o primoinfekci HIV. V noci z 18.-19. prosince 2021 jsem měl rizikový pohlavní styk s mužem s ejakulací do mě. 2. ledna 2022 se pak u mě objevila horečka 38,3 °C, a tak jsem šel následující den (3.1.) k doktorovi, který mi udělal CRP test a naměřil hodnotu 50 a předepsal mi antibiotika Klacid. Tou dobou mě v krku téměř nebolelo. Nicméně 4.1. k večeru mě začalo v krku bolet víc a tak to pokračovalo i 5.1., kdy jsem navíc identifikoval, že se mi především v horní polovině těla (hruď i záda) a na obličeji tvoří červené tečky podobné štípancům. Není jich nějak extrémně moc, ale s ničím takovým jsem se dřív nikdy nesetkal. Šel jsem tedy ještě ten den večer k doktorovi a on řekl, že by to mohla být alergie na Klacid, nicméně minimálně o jednom tomto "štípanci" na hrudi vím, že jsem ho měl už v neděli 2.1., tedy ještě předtím, než jsem začal brát antibiotika. Zároveň mi udělal kontrolní CRP a vyšla hodnota 15, tedy se léčba zdála být na dobré cestě. 6.1. mi klesla horečka na 37,9 °C a v noci na dnešek (7.1.) jsem se zřejmě dost spotil, neboť peřina i pyžamo byly dost mokré. Ráno jsem měl nicméně teplotu už jen 37,3 °C. Ze strachu, že se jedná o HIV primoinfekci, jsem šel k lékaři ještě i dnes v poledne a viděl, že v krku to mám stále celkem škaredé (bílé patro, 2 větší červené fleky vzadu asi kolem mandlí, drobné až miniaturní červené tečky po patře), a tak mi udělal stěr na kultivaci antibiotik nejspíš. Zároveň jsem mu řekl svoji obavu ohledně HIV primoinfekce a řekl něco ve smyslu, že možné je vše, ale nevypadal tomu úplně nakloněný. Tak bych se chtěl zeptat na názor ještě zde, neboť mě to celkem trápí. Děkuji mnohokrát za odpověď a zdravím, Ondra

Július Szabó

Odpověděl: Július Szabó, 7. 1. 2022

Dobrý den, naše poradna vám nemůže narhadit (dokonce trojitou) návštěvu a vyšetření u lékaře. V poradně vám, byť popíšete své problémy sebelépe, nestanovíme diagnózu a rozhodně nebudeme oponovat diagnózám lékařů, kteří vás osobně vyšetřili.¨

Pokud jste měl reálné riziko přenosu infekce HIV, což ve vašem případě je nechráněný anální styk, případně orální styk s ejakulací do úst, potom k přenosu HIV dojít mohlo a a teplota nad 38 °C i noční pocení v období od 2. týdne po riziku mohou být příznakem probíhající akutní infekce HIV. Může to být ale příznak jiné infekce, protože HIV nemá žádné své jedinečné příznaky.

Jediný způsob je tedy zajít si po 3 měsících od rizika na test. Do té doby je samozřejmě vhodné chránit všechny své sexuální partnery.

Není vhodné chodit na test opakovaně kvůli jednomu riziku před uplynutím požadované doby 3 měsíců. Takové opakované vytváření nejistoty by vám mohlo způsobit psychické onemocnění, nicméně pokud by vámi popisované příznaky byly příznaky akutní infekce HIV, test by již vyšel reaktivně (pozitivně).

I tak vám ale doporučuji vydržet 3 měsíce a na test si zajít až po jejich uplynutí, aby byl výsledek definitivní. S pohledu začátku léčby nehraje tato doba žádnou roli.

Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 206
Obrázek č. 144

Kdy a kde testujeme

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

obrazek PrEPPoint

Certifikát za 350 Kč

Máme výbornou zprávu pro všechny cestovatele potřebující certifikát o svém HIV statusu. Některé země stále vyžadují tato potvrzení, aby umožnily dlouhodobý pobyt na svém území nebo k udělení víza pro vstup. Díky spolupráci s novou laboratoří jsme schopni nabídnout certifikáty za 350 korun. Bohužel certifikáty jsme schopni zprostředkovat pouze v našem hlavním checkpointu v Domě světla v Praze. Ostatní checkpointy už certifikáty neposkytují. Více zde.

ČT podporuje ČSAP

Obrázek č. 189

PODPOŘTE NÁS!

 
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Objednání besedy

Pro školy a školská zařízení nabízíme objednání besedy s lektorem . Vyberte si snadno a rychle termín, který Vám vyhovuje nejlépe. Besedy se konají v Domě světla v Praze nebo naši lektoři přijedou za Vámi do školy.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 142
Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 57

akreditovaný dobrovolnický program

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Obrázek č. 186
Gilead

podporuje zejména mobilní testování v sanitkách a opravy prostor Domu světla

Obrázek č. 145

Projekt INOVACE A AKCELERACE AKTIVIT PRO ODSTRAŇOVÁNÍ BARIÉR PŘI ZAMĚSTNÁVÁNÍ OSOB INFIKOVANÝCH HIV čís. CZ.1.04/5.1.01/77.00066 je financován z Evropského sociálního
fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.