On-line poradna

Candida příznak HIV 22. 9. 2020

Uživatel: Eleonora, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Dobrý den, 4.9. jsem měla na dovolené rizikové chování. Pohlavní styk, nechráněný, bez ejakulace partnera. Třetí den od rizikového chování jsem začala mít bolesti v krku - pocit zaseknutého jídla v krku, čepy na mandlích a po dalších 5ti dnech i malé puchýřky na horním patře v ústech. Obvodní lékařka nebyla schopna vyhodnotit co to je, výtěr z krku nic neukázal. Tento víkend tj 15 dní od rizikového chování jsem začala mít problém i v intimní oblasti. Jeví se jako Candida (již jsem párkrát zažila) Pátrala jsem dále a zjistila jsem, že Candida může být i v ústech a všechny příznaky napovídají tomu, co jsem měla v ústech já. Na tomto webu jsem se dočetla samozřejmě o prvních příznacích HIV - mezi něž Candida nespadá, ale na jiných místech jsem se dočetla, že Candida v ústech může být projevem HIV infekce. Na HIV se samozřejmě otestovat za potřebnou dobu půjdu, ale můj dotaz zní, je možné, aby se HIV projevilo v této formě v ústech třetí den od rizikového chování a v intimní oblasti 16 dní od rizikového chování? Jiné projevy, problémy nemám. Děkuji za názor a přeji hezký den.

Július Szabó

Odpověděl: Július Szabó, 24. 9. 2020

Dobrý den, jak sama uvádíte, příznaky infekce HIV máme uvedeny na našem webu - je to právě proto, aby nebylo nutné se na ně pokaždé ptát. V různých stádiích infekce nebo následně onemocnění AIDS se mohou objevit různé projevy (příznaky). Jak uvádíme na webu, příznaky akutní infekce se projevují obvykle mezi 3. a 4. týdnem po nakažení, určitě ne dříve, než 2 týdny po nakažení. To znamená, že třetí ani osmý den od rizika se žádné příznaky neprojevují. Příznaky akutní infekce jsou vlastně reakcí organizmu na přítomnost nového viru v organizmu, organismus aktivuje imunitní systém a začne tvoři protilátky. Je to stejná situace, jako když dostanete chřipku nebo mononukleózu, proto jsou příznaky stejné.

Candina není příznak, ale je to kvasinková infekce. S dalšími stádii infekce HIV - kdy je imunitní systém již oslaben a nedokáže se ubránit infekcím (virům, baktériím, plísním apod.). Proto se začnou projevovat tzv. oportunní infekce (infekce, které oslabením imunitního systému dostaly příležitost na organizmus úspěšně zaútočit).

Pokud jste tedy měla jediné riziko přenosu HIV (riziko je zejména nechráněný pohlavní styk s kýmkoliv - tedy i se stálým partnerem) 4.9. a předtím nikdy, pak je možné, že jste se HIV nakazila, ale určitě se to neprojevuje kvasinkami v ústech. Pokud jste měla reálné riziko i před 4.9., např. před rokem, dvěma, třemi, ale neměla jste od té doby žádný test na HIV, pak by samozřejmě kvasinky mohli mít souvislost s neléčenou HIV infekcí.

Pokud máte kvasinky v ústech, nebo cokoliv, co si myslíte, že tam mít nemáte, bolí vás v krku, máte pocit zaseknutého jídla v krku, čepy na mandlích a nebo se vám dělají puchýřky v ústech, určitě je vhodné, namísto léčby na internetu, navštívit svého lékaře, který vám pomůže vaše zdravotní problémy vyřešit.

Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 206
Obrázek č. 144

Kdy a kde testujeme

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

obrazek PrEPPoint

Certifikát za 350 Kč

Máme výbornou zprávu pro všechny cestovatele potřebující certifikát o svém HIV statusu. Některé země stále vyžadují tato potvrzení, aby umožnily dlouhodobý pobyt na svém území nebo k udělení víza pro vstup. Díky spolupráci s novou laboratoří jsme schopni nabídnout certifikáty za 350 korun. Bohužel certifikáty jsme schopni zprostředkovat pouze v našem hlavním checkpointu v Domě světla v Praze. Ostatní checkpointy už certifikáty neposkytují. Více zde.

ČT podporuje ČSAP

Obrázek č. 189

PODPOŘTE NÁS!

 
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Objednání besedy

Pro školy a školská zařízení nabízíme objednání besedy s lektorem . Vyberte si snadno a rychle termín, který Vám vyhovuje nejlépe. Besedy se konají v Domě světla v Praze nebo naši lektoři přijedou za Vámi do školy.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 142
Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 57

akreditovaný dobrovolnický program

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Obrázek č. 186
Gilead

podporuje zejména mobilní testování v sanitkách a opravy prostor Domu světla

Obrázek č. 145

Projekt INOVACE A AKCELERACE AKTIVIT PRO ODSTRAŇOVÁNÍ BARIÉR PŘI ZAMĚSTNÁVÁNÍ OSOB INFIKOVANÝCH HIV čís. CZ.1.04/5.1.01/77.00066 je financován z Evropského sociálního
fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.